Magazyn dla kobiet Kafeteria jest częścią Portalu o2.pl »  Wykup reklamę na Kafeterii » 
Kurnik gry Forum Punkt widzenia Bon appetit! Kultura Zdrowie i Uroda Przy kawie Strona główna
Trwają prace konserwacyjne - optymalizacja bazy
Forum jest dostępne w trybie tylko do odczytu.
Brak możliwości logowania i wprowadzania tematów i postów może wystąpić 23.05.2013 między godziną 00:30 a 07:30
(podany zakładany czas może ulec zmianie)
Za utrudnienia przepraszamy
Forum - strona główna » Dyskusja ogólna
Spis tematów | Dodaj nowy temat » | Szukaj | Dodaj do ulubionych! | Moje konto
[04.02.2007] 09:40
[zgłoś do usunięcia]
takajaa
ojoj, dlaczego cisza, czyżby kazdy się już nasycił wiadomosciami z tego forum? Chetnie poczytałabym o błedach, których się wystrzegac lub o dobrych radach.
Ja mam pytanie, od czego zacząc planowanie wnętrza, bo jak na rqzie to najtrudniejsze zeby terakota pasowała do tego, kolory do mebli i reszty itp.? Oglądaja panele dostaje oczopląsu i przyszedł mi nawet do głowy mało madry pomysł żeby wybrac je mniej więcje losowo i dakej już wszytsko inne wybioerac bo od czegoś tzreba zacząć
Inne moje pytanie: czy warto kupowac coś duzo wczesmniej, zeby leżało i czekało, czy lepiej już po oddaniu mieszkania kupować wszytsko? Jak duże jest ryzyzko, że kupujac panele , kafelki czy cokolwiek innego będę tego żałować? Pytam tych, którzy mieli takie doświadczenia, a nie teoretyków którzy zaraz mnie napadną, że powinnam robić jak chce
Pozdrawiam
[05.02.2007] 13:58
[zgłoś do usunięcia]
mala_dorotka
jestem na etapie przygotowań do budowy domu, jak narazie wszystko przeczytałam z tego topiku i licze na wiecej. Ja również bede sie dzielić moimi doświadczeniami w miare postępów w budowie.Pozdrawiam wszystkich.
[05.02.2007] 14:11
[zgłoś do usunięcia]
natika
takajaa......niedawno robiłam remont całej góry domu . Wcześniej w głowie miałam wizję co i jak ma wyglądać. Z zetknięciu z rzeczywistością czyli cenami te wizje zmieniałam. Tak ,że kafelki które były najcudowniejsze ale kosztowały ok 100zł za m2 zamieniłam na podobne w kolorystyce ale niestety mniejsze ale ich cena była 25zł za m2. Myślę ,że nie masz się co spieszyć z kupowaniem . Tym bardziej ,że urządzając się będziesz oglądać mnóstwo katalogów, gazet a i strony w internecie bedą inspiracją. Gdy wszystko ładnie ogarniesz będziesz wiedzieć w jakim stylu Twoje mieszkanko ma być i jakie kolory .
My jeszcze nie do konca się urządziliśmy. Ale juz mieszkamy.
Jedyne co to nie wymieniłam podłogi. Wciąż na ziemi jest parkiet. Nie wygląda najgorzej ale podłogę w końcu zmienię. Na razie to jeszcze myślę ,żeby ten parkiet pomalować lakiero-bejcą. W jednym programie tak malowali i stąd ten pomysł. Tylko troche mi odwagi brak.

[05.02.2007] 14:13
[zgłoś do usunięcia]
natika
mala-dorotka.......wytrwałości w budowaniu i tylko bierzcie do wszystkiego fachowców. No chyba ,że sami złote rączki macie. Ale nigdy znajomych. Przez znajomych tylko są kłopoty i potem już tych znajomych nie ma za to są nerwy do dziś.

[05.02.2007] 21:33
[zgłoś do usunięcia]
innka
nigdy i przenigdy więcej gresów matowych ,beżowych .Mam je wszędzie salon ,kuchnia ,korytarze ( Ok. 60 m2 ). Myję to cholerstwo codziennie a wygląda beznadziejnie .Kuchnie całkowicie otwarte na salon -średnio praktyczne rozwiązanie.
A co jest super ?
Wiatrołap , garderoba ( nie trzeba mieć szaf ), oraz taras zadaszony (na stale jest tam stól i krzesła ).
[06.02.2007] 12:52
[zgłoś do usunięcia]
hiszpaneczka
WITAM WSZYSTKICH...GRATULACJE ! TOPIK JEST WSPANIALY.

JA CHCIALABYM ZASIEGNAC PORADY W SPRAWIE PODLOGI.
MAMY MIESZKANIE W KONSTRUKCJI, KUPIONE W PLANACH. WIEMY ZE PODLOGA BEDZIE W PLYTKACH ( GRES MARMOLIZADO, NIE WIEM JAK TO PRZETLUMACZYC NA NASZ, BO O SPRAWACH BUDOWLANCYCH NIE MAM POJECIA).
CHCIELIBYSMY ZALOZYC PARKIET. PYTANIE. KONSTRUKTOR KLADZIE PLYTKI A POTEM MY NA NIE PARKIET??

CZY TO MOZE DZIALAC? PODWYZSZY POZIOM MIESZKANIA, ALE W MOMENCIE KIEDY PARKIET SIE ZNISZCZY BEDZIEMY MIEC NOWA PODLOGE POD SPODEM. nIE WIEM CZY TO DOBRE ROZWIAZANIE. CO DORADZACIE?

P.S http://www.przemaluj.pl/_app/przemaluj.php KLIKNIJCIE NA TA STRONKE, MOZECIE SPROBOWAC W WIRTULANY SPOSOB POMALOWAC WNETRZA I KOMBINOWAC KOLORY.
POZDRAWIAM
[06.02.2007] 21:48
[zgłoś do usunięcia]
AlkaPrim
Może ktoś mi poradzi jakie karnisze zamontowac w wykuszu 3 okna szer. 1 m. i wysokości 2 m W salonie jest jeszcze duże okno z drzwiami na taras szer. 3,40 m. Tam zamontowałam karnisze drewniane kupione w NOMI (wiśnia). Myślę, że w wykuszu powinny byc takie same ale jak je połączyc?

[06.02.2007] 22:24
[zgłoś do usunięcia]
natika
Pojecia nie mam co znaczy w wykuszu. No pierwsze słyszę. Najbardziej to w oknach podobaja mi się rolety. A jeśli już karnisze to proste z takich cieńszych metalowych w kolorze srebrnym, ale nie świecące tylko matowe. I żadnych zdobionych zakończeń. W ogóle nie lubię jak karnisze zwracają na siebie uwagę.
Drewniane karnsze zdecedowanie mi się nie podobają , szczególnie te duże drewniane kółka wyglądają tragicznie.

[07.02.2007] 09:56
[zgłoś do usunięcia]
AlkaPrim  jaszczurka@tlen.pl';
Wykusz to takie przedłużenie salonu.Nad wykuszem na zewnątrz jest balkon. Też podobają mi się karnisze metalowe ale są drogie. Zdecydowałam się więc na drewniane. Ale nie są to te podwójne ciężkie. Tak jak pisałam kolor wiśnia i wybrałam pojedyncze drążki.Na szybach będą rolety, a na tych karniszach tylko delikatne firanki. Problem mam tylko z połaczeniem 3 karniszy w wykuszu bo są tam 3 okna na ścianach, które są ustawione pod kątem 120 stopni i w dwóch miejscach karnisze będą się schodziły.Bardzo dużo nowych domów ma wykusze więc na pewno wiele osób przerabiało ten temat. Pozdrawiam.

[07.02.2007] 10:43
[zgłoś do usunięcia]
amalgamat
Spróbuj z takimi plastikowymi prowadnicami mocowanymi do sufitu. Mają do wyboru 1, 2 lub 3 wpuszczane prowadnice, można je łatwo ciąć piłką i precyzyjnie połączyć pod dowolnym kątem w jeden ciąg. Od strony pokoju zatrzaskuje się maskującą listwę, którą można ew. pomalować lub obrzucić materiałem z zasłon.

[07.02.2007] 12:28
[zgłoś do usunięcia]
Emmi
Czy ktoś może mi poradzić dobrą firmę z plastikowymi oknami? Potrzebuję wstawić na caly dom, więc trochę tego jest, ale nie chcę przez ilość stracić na jakości, ale z drugiej strony nie chcę płacić niewiadomo ile. Sprawa plastiki czy okna jest już przesądzona.

*~~*~~*
,, Każde marzenie dane jest nam wraz z mocą potrzebną do jego spełnienia,,
[07.02.2007] 14:09
[zgłoś do usunięcia]
AlkaPrim
Dziękuję za podpowiedz w sprawie karniszy w wykuszu.Mam jeszcze pytanie w sprawie paneli podłogowych. Prawie wszyscy piszą, że ciemne nie polecają. Kupiłam niedawno i już położyliśmy w sypialni PANEL VITALITY NATURE 325 WIŚNIA BORDEAUX (nazwę spisałam z faktury). Treaz chciałam dokupic takie same do salonu i przedpokoju. Salon połączony jest z aneksem kuchennym ( aneks 2x2m) i tam zdecydowałam się na płytki. Kolor ten bardzo mi się podoba ale czy można go zaliczyc do paneli ciemnych? Czy może ktoś ma takie panele i mógłby napisac jak sprawdzają się codziennym użytkowaniu. Z góry dziękuję.

[07.02.2007] 18:39
[zgłoś do usunięcia]
hata
Witam!
Dawno tu nie zaglądałam i ... żałuję, bo na topiku ładnie wrze

Kochane, Kochani,
mam taką szczególną prośbę. Zauważyłam bowiem, że niektóre osoby zaczęły w tamtym roku budowę domu. Czy mogłybyście coś skrobnąć o waszych projektach domu? Ja muszę wkrótce podjąć taką decyzję i dokonać zakupu. Wciąż jednak szukam, aby ustrzec się błędu. ????

[08.02.2007] 10:12
[zgłoś do usunięcia]
AlkaPrim
Rozumiem doskonale tych, którzy muszą podją decyzję jaki wybrac projekt domu.Trzy lata temu byłam w tej sytuacji. Całą zimę przeglądałam projekty domów w różnych katalogach. Jest tego sporo i można wybrac gotowy projekt. Miałam jednak problem znalezc coś odpowiedniego, gdyż moja działka była bardzo wąska.W końcu i tak musiałam zlecic opracowanie projektu. Ale przydała mi się wiedza zdobyta podczas przeglądania katalogów i wiedziałam czego oczekuję zlecając projekt do opracowania przez biuro projektów. Życzę dobrych wyborów.

[08.02.2007] 10:22
[zgłoś do usunięcia]
Katii23
Witam.
Chcaialm sie poradzic wszystkich tych, ktorzy sie tu odezwali.
Otoz niedlugo za 3 miesiace wprowadzam sie z moim chlopakiem do nowego mieszkanka Bedziemy je urzadzac.
Jest to male mieszkanie- 32 m (kwadratowe), chcielibysmy je urzadzic w przystepnej cenie. Nie pamietam wymiarow pomieszczen.Jest mala lazienka, w kuchni bedziemy burzyli scianke aby byla polaczona z pokojem i nie ma w niej okna,wiec potrzebujemy duzo swiatla, a w przedpokoju bedzie szafa wnekowa.
Problem polega na tym, ze nie wiem jakie panele dobrac - - kolor ... srednio ciemny . Czy beda pasowaly ciemne szafki do kafalkow w kolorze zielonym z ciemniejszymi plytkami zieleni na podlodze?
Prosze o rade...

[08.02.2007] 11:33
[zgłoś do usunięcia]
Katii23
czy ktos mi doradzi??

[08.02.2007] 11:53
[zgłoś do usunięcia]
do haty
projekty w katalogach na ogół sa do przerobki, a to do datkowo kosztuje. Często nie mają piwnicy - a piwnica wg., mnie jst b. potrzebna, my mamy dach czterospadowy- domek wygląda cudnie, ale na poddaszu pokoje będą trudne do umeblowania bo skosy to utrudnią.Ale my o tym wiedzieliśmy dlatego projektantowi kazaliśmy zrobić wyższe niz na ogół. Ważna kwestia:garaż:z domem czy osobny budynek. My mamy osobno choć pierwotnie miał być razem. Może jeszcze coś dopisze wieczorkiem ale teraz wychodze z domu.
[08.02.2007] 11:57
[zgłoś do usunięcia]
do Emmi
napisz skąd jeseś mniej więcej bo moj mąż o oknach wie już chyba wszystko My jesteśmy z Krakowa, okna z mamy z Niepołomic, SUPER jakośc cena nie przesadzona- jak za tą jakość (profiłe zapadki antywywazeniowe-4 a w standardzie jest 1 idt itp), ta firma jest mniej znana, ale dopre okna ma też oknoplus
[08.02.2007] 12:02
[zgłoś do usunięcia]
WIATROŁAP
mamy wiatrołap, jeszcze nie wykończony domek i ja chcę zburzyć ten wiatrołap- mąż nie. Co robić? wg mnie wiatrołap zmniejszył przedpokój- był duży ładny- jest dalej duży ale juz nie tak. Wchodząc do domu uderzała przestrzeń, a teraz nie...Czy faktycznie jest tak potrzebny?czy aż tak bardzo wyziębia się mieszkanie jak nie ma wiatrołapów, nie lubię małych klitek a teraz tuz przed drzwiami wejściowymi mamy klitkę z powodu wiatrołapu
[08.02.2007] 12:12
[zgłoś do usunięcia]
hata
Witam!
Dziękuję za wskazówki. Ja z wyborem projektu ,,męczę się\" już któryś rok, ale wreszcie trzeba od marzeń przejść do realizacji. Działkę mam wąską, ale długąąąąą. Projekt, który mi pasuje to Sopran z ..Domy w stylu\". Spełnia duzo naszych oczekiwań, a przeróbek zbyt duż nie trzeba będzie. Piwnic nie planujemy, bo działeczka mokrawa, no i nie potrzeba nam aż tak dużej przestrzeni i kosztów w budowie. Zanim dokonamy wyboru ostatecznego , czyt. kupimy projekt, rozglądam się, czy aby nie przegapiłam jakiegoś ciekawszego projektu.

Wiem, że wybór projektu, choć tak ważny, to dopiero kropla w morzu w całym przedsięwzięciu pt. ,,Budowa domu\", dlatego myśli mam w stylu bardzo umiarkowanego optymizmu, albo wstępnego pesymizmu. Jestem wielbicielką najpoczytniejszych pism na ten temat i mam sporą orientację w tajnikach budowy, ale całe szczęście mąż to złota rączka i ze stanu surowego na pewno wyczaruje dla nas miłe gniazdko
Problem widzę jednak w doprowadzeniu budowy do stanu surowego. Jadnek jeśli chcę się budować i mieć domek to nie mogę chyba się bać? A więc: a, kysz, złe myśli!!!

Czy Wasze domki są duże? Jak się je sprząta ?

[08.02.2007] 12:14
[zgłoś do usunięcia]
wiesz ...
wiatrołap>> zostaw wiatrołap. jest to miejsce gdzie mozna sie spokojnie rozplaszczyć, przejrzeć w lustrze, no cokolwiek.. nie podoba mi sie takie amerykańskie wejście prosto do salonu. Zimą śnieg z butów, jesienią chlapa.. chcesz to oglądać siedząc na kanapie? a tak, jest miejsce gdzie to zostaje i nie musisz leciec od razu ze szmata tego scierać. sorry nie umiem dziś jakos przekazać logicznie o co mi chodzi ale mam nadzieję że rozumiesz..
[08.02.2007] 12:15
[zgłoś do usunięcia]
hata
Wiatrołap chyba jest potrzebny!!!

[08.02.2007] 12:16
[zgłoś do usunięcia]
Emmi
hata// My też poraz pierwszy zmierzyliśmy się z budową domu. Wybraliśmy projekt z gotowych katalogów. Pewnych zmian dokonaliśmy typu usunięcie jakiejś działowej ściany czy zmieniejszenie otworu okiennego, ale na wszystko odrazu dostaliśmy zgodę.
według mnie ważne jest:
- kuchnia: czy wystarczająco widna - sprawdzić ilość okien na metraż pomieszczenia.
- jak pada komin, na przykład kiedy ma być kuchnia gazowa, to czy odpowiada wam, że kuchnia wypadnie przy drzwiach wejściowych do kuchni
- metraż pokoi - w projekcie często mebelki rozrysowane są zbyt bogato wobec realiów metrażowych - warto rozrysować sobie na papierze milimetrowym jak naprawdę wygląda metraż.
- łazienki kiedy są na piętrach w miarę jedna pod drugą - mniej rur idzie, bo tylko pionem.
- czym większa kubatura - tym więcej ogrzewania
- ilość okien i drzwi, które trzeba później kupić
- prosty dach - taniej
- kotłownia musi mieć odpowiedni metraż ( inni rozliczają to w m3 ) do rodzaju ogrzewania czyli pieca.
- jak najmniej okien dachowych
- garderoby i pomieszczenia gospodarcze - przydają się w domu, a przynajmniej miejsce na szafy wnękowe
- balkony lepiej jak są wiszące, niż wsparte na stropie pomieszczenia poniżej, często na wykuszu, ponieważ ucieka ciepło stropem, zwiększa kubaturę.

a w ogóle polecam poradniki muratora.
*~~*~~*
[08.02.2007] 12:18
[zgłoś do usunięcia]
hata
U mnie w projekcie
jest mini korytarzyk, a potem drugie drzwi do holu. Też bym te drukie drzwi pominęła, ale mąż ostrzega przed wychłodzeniem. A tem mini jeas tak mini, że jedynie co się zmieści to... lustro na ścianie. No i rozbieranie z ciuchów to odbywać sie będzi i tak w holu. ???

[08.02.2007] 12:20
[zgłoś do usunięcia]
Emmi
pomarańczowy duszku ,,do Emmi,, // jestem z okolic Warszawy.

*~~*~~*
[08.02.2007] 12:23
[zgłoś do usunięcia]
hata
Emmi,
większość z tych porad jest ok. Biorę je pod uwagę. Gorzej bo mąż chce balkoni z tyłu domu zrobić u góry na salonem- logia. A to jednak tak to ciepło ucieka? No a jak się liczy ten metraż w kuchni co do okien? Bp ja w kichni mam jedno mieć a nie wiem czy nie dołożyć w jadalni przy stole?
[08.02.2007] 12:27
[zgłoś do usunięcia]
hata
Emmi

Sprawdziłam , łazienki w jednym pionie. Ale trochę mnie marti, że kuchnia ma stać właśnie przy wejściu z holu- bez drzwi, ale z jednej strony kuchni będzie scianka. Nie wiem, czy się przyzwyczaję ?
[08.02.2007] 12:34
[zgłoś do usunięcia]
hata
Emmi

Czy mogłabyś mi zdradzić nazwę waszego projektu?
A mieszkasz pod Warszawą - z której jej strony?
[08.02.2007] 13:38
[zgłoś do usunięcia]
AlkaPrim
Uważam, że wiatrołap jest konieczny. Ogranicza straty ciepła co jest bardzo ważne zwłaszcza zimą.

[08.02.2007] 16:20
[zgłoś do usunięcia]
Emmi
hata// My kupowaliśmy projekt z 6 lat temu i jego już nie ma, tzn. jest coś ala, ale takiego już nie. Właśnie lodże zabierają ciepło. Budujemy się w stronę Mińska Mazowieckiego. Mamy obecnie dom w stanie surowym i tak jak teraz kombinujemy jak go wykończyć, to też przychodzi nam pare zmian, które by się przydały, ale trudno. Nie wiem, czy zawsze da się wszystko przewidzieć. Całe życie mieszkałam w bloku więc trudno mi przewidzieć realia mieszkania w domu. Bardzo pomagają PORADNIKI muratora.
Co do urządzenia kuchennego przy wejściu, to przyznam się, że jest to średni pomysł. Wychowałam się w bloku z takim i jeszcze w podłużnej, wąskiej kuchni - rozpacz W domu też niestety mam kuchenkę przy drzwiach, ale kuchnia jest znacznie szersza więc jakoś to ujdzie, chociaż za szczęśliwa to nie jestem.
Wydaje mi się, że ważne też jest wejście do domu, nie może być za wąskie, bo meble niby są wnoszone w elementach, ale nie wszystkie i trzeba je jakoś wnieść.
Odradzano mi dom piętrowy z racji biegania po schodach. Nie mieliśmy wyboru, nasza działka też jest wąska. Przyznam się, że jeszcze w nim nie mieszkam, a schodów mam już dosyć.

*~~*~~*
   « poprz. |  1 «   73 74 75 76 77   » 143  | nast. »Strony tematu:
Odpowiedz na ten temat »