Wykup reklamę w Kafeterii Więcej »

Magazyn dla kobiet Kafeteria jest częścią Portalu o2.pl Więcej »

Odpowiedz na ten temat

ja zawsze gotuje równą godzinę
* strach zabija umysł *
ja gotuje 20-30 min, kukurydze wrzucam do wrzacej osolonej i lekko ocukrzonej wody i gotuje pod przykryciem, jest pycha
Wielkie dzięki za porady !
Jutro sobie sprawie pyszną przekąske.
ja do wody dodaję łyżkę cukru i ciu ciut mleka, szybciej się gotuje i jest słodkawa
Dziewczyny kukurydze gotuje sie od 7-10 minut, bo potem jest coraz bardziej twarda
Zgadzam sie z Komiką...jeśli jest to kukurydza słodka to góra 10 min...
ja gotuje ok 15min w wodzie BEZ SOLI. Wtedy szybciej sie robi złota i miekka. Nie gotujcie dłuzej niz 20min - robi sie twarda. Wierzcie mi - kocham kukurydze i przetestowałam wiele sposobów gotowania usmiech.gif
ja gotuje ok 15min w wodzie BEZ SOLI. Wtedy szybciej sie robi złota i miekka. Nie gotujcie dłuzej niz 20min - robi sie twarda. Wierzcie mi - kocham kukurydze i przetestowałam wiele sposobów gotowania usmiech.gif
Jakies 15 minut a potem smaruje ja lekko majonezem lub maselkiem i posypuje lekko papryka (w proszku) i obtaczam w parmezanie ...PYCHA POLECAM!!!
Ha!!! Najlepszą kukurydze robi się tak: Do wrzące posłodzonej wody dodaje się jeszcze łyżkę stołową miodu i dopiero wrzucasz kolby kukurydzy a następnie gotujesz na średnim ogniu tak od 7 do 15 minut w zależności jaka kukurydza, im starsza tym dłużej trzeba ją gotować a jak młodziutka to wystarczy 7 minut i nie dłużej bo zaczyna twardnieć. Nie dodawaj soli do wody bo będzie twarda, najwyżej można posolić ją jak się wyciągnie. Po wyjęciu można posypać ją także albo wiórkami masła ewentualnie ja lubię jeszcze polać ją czekoladą albo miodkiemusmiech.gif , w zależności od gustu .... Pychota i polecam
jak masz grilla to w zawin w folie aluminiowa i na ruszt na ok.20 min
Kamilka ur.22.06.2006 Gabrysia ur.21.06.2008
sprawdziłam wasze przepisy..no cóż, moja kukurydza wyszła przepyszna!!! gotowalam ją ok 10 minut we wrzacej wodzie z pół łyżki soli i tyle samo cukru..cudo!!! chrupiąca ale jednocześnie mięciutka, niebo w gębie. Polecam wszystkim tym, którzy stali przy garnku z kukurydzą aż godzinęoczko.gif

a ja uwielbiam z grila - posmarować kolbe masłem, posolić - zawinąć w folię aluminiową i 20 min do pół godz na grila - rewelacja!!!
Wow, jak świetnie się składa usmiech.gif kupiśmy ostatnio w promocji nowy grill w hiperokazja.pl, więc teraz będziemy mogli go nietypowo wykorzystać - do grillowania kukurydzy usmiech.gif
Nie wiedziałam, że tak można. Super pomysł usmiech.gif Jutro będziemy próbować. Dzięki dziewczyny usmiech.gif
ja gotuje 10 minut pod przykryciem i zawsze jest idealnausmiech.gif trzeba co jakis czas sprawdzac czy juz jest gotowa bo jak sie zostawi we wrzatku dlugo to stwardnieje i rzeczywiscie trzeba bedzie pozniej gotowac godzine.
to jaka jest? Jak rozpoznać młodą kukurydzę?
Pdejrzewam Kris - kolego, ze gotowales kukurydze pastewna, wiec musiala byc twarda, nawet po kilku godzinach gotowania... Kup normalna, slodka na targu lub najzwyczajniej w supermarkecie - nie gotuj takiej z pola zerwanej oczko.gif

ja gotować miałem godzinę ale mi się przysnęło i pichciła się 6,5 ! Twarda była jak odcięty kawałek kija od szczotki . Moja rada nie chlać browaru w czasie gotowania !
JA też bylem święcie przekonany że trzeba gotowac godzine ale teraz lece wylaczyć bo bedzie do du.......
Gotuje piec minut ale moja kukurydza jest swiezutko narwana prosto z pola.
Wlasnie zjadlam twarda, bo gotowala sie juz prawie godzine i juz ni emoglam sie doczekac!Przypuszczam ze faktyczniem im dluzej bardziej twarda....
do komika :
Taaa... 7-10 min kukurydzę .. ?
to ty się chyba na gotowaniu nie znasz ;///
jak dodajesz komentarz to nie pisz bzdur !!
kukurydzę się zawsze dłużej gotuje.

komuś, kto pisał lat 6 temu pechowiec.gifpechowiec.gifsmiech.gif
Zajrzałem tu bo akurat mam kilka kolb do ugotowania usmiech.gif będę gotował 10 min, bez soli.
Ja gotowałem 10 minut w lekko osłodzonej wodzie i jest SUPER. Wcześniej gotowałem ponad godzinę i było twardo
a mi nie wychodzi według Waszych przepisów taka jak lubię np z KFC-bardzo miękka.
ja juz gotuje kukurydze ponad 30 min i nadal twarda ;/
ja juz gotuje ponad 30 min i nadal twarda ;/
a ja gotuje 20-30 minut we wrzącej wodzie i z łyżką soli i z łyżką cukru poprostu pycha

Mlode kolby wrzucam do wrzacej wody, bez soli i cukru (juz potem dodaje kto co lubi), gotuje 10 minut na slabym ogniu.
Jest mieciutka i slodka.
Z tym ze moja mama gotuje kukurydze prawie 2 godziny, i nie smakuja mi kolby ugotowane w taki sposob - sa twarde i sztywne, nawet nie da sie tego normalnie zjesc.
To tez zalezy od gatunku kukurydzy - jest taka slodka, delikatesowa, a jest taka techniczna, prezrabiana na pokarm dla zwierzat i syropy kukurydziane
Stopka to nie lapka
1 23
Odpowiedz na ten temat »