Wykup reklamę w Kafeterii Więcej »

Magazyn dla kobiet Kafeteria jest częścią Portalu o2.pl Więcej »

Odpowiedz na ten temat
ja do ciasta dodaje jeszcze cukier waniliowy.
A zamiast jabłek krojonych w 8 można dać 1 słoik lub 1 kg jabłek starkowanych ;]
przepraszam ze nie wysylam przepisow ale nie mam czasu... przykro mi ;(
BARDZO DOVRE PRZEPISY

poszukuje przepisu "pijana śliwka" siostry Leonilli.... no nigdzie tego nie moge znalesc...
czu jesli ktos ma... czy mógłby napisac.... ?? zalezy mi na czasie.... bardzo prosze...

ahhh... to własnie nie to xD ale dzieki za checi oczko.gif
pojawiam sie oczko.gif ale nie mam tego [rzepisu siostry na pijana sliwke...
A Siostra juz przeciez nie prowadzi audycji w R.M... ;/
poszukuje przepisu "ciasto rodzynkowe" siostry Leonilli i nigdzie tego nie moge znalesc...
czy jesli ktos ma... czy mógłby napisac.... ?? zalezy mi na czasie.... bardzo prosze...
nie długo słuchałam przepisów siostry Leonilli dlatego poszukuje jak najwięcej jej przepisów na ciasta.wiem że podawała bardo ciekawe przepisy ale nikt z moich znajomych nie zapisywał ich tylko czasem słuchali audycji.jak mi o niej powiedzieli to siostra Leonillia przestała go prowadzić.
witam ponownie i prosze o przepisy
siostro mogła by mi siostra przesłać jakieś ciekawe przepisy na ciasta i ciasteczka- na święta i nie tylko. z góry dziękuję
UKRAINSKI ANANAS

Na 1 litr wody 1/2 szkl. cukru - zalewa
mirabelki i kabaczek

Układamy do połowy słoika mirabelki, a resztę słoika wypełniamy kabaczkiem. Zalewamy zalewą. Zapasteryzować ok. 15min. (smak ananasa).

________________________________________________________ ____

SZYSZKI

50 dkg cukierkow krowki kakaowe, waniliowe, irysy
2 op. ryzu preparowaneego

Cukierki rozpuscic w 1 garnku gotowac wode i na to postawic 2 garnek z cukierkami. Mozna dodac 1 lyzeczke kawy mielonej. Jak sie rozpuszcza cukierki to wsypac ryz. Wilgonymi rekami formowac szyszki i posypac wiorkami kokosowymi.

__________________________________________________________ __

CIASTECZKA BUDYNIOWE

4 szkl. maki
1 szkl. cukru pudru
3 jajka
3 budynie waniliowe
1 margaryna
2 lyzeczki proszku do piecz.
zapach waniliowy

Z tego zagniesc ciasto i formowac ciastka. Piec na zloty kolor.
czy już nikt nie korzysta z tej strony? bo mi się bardzo spodobała chociaż nie dawno ją odkryłam dozobaczenia
Przepisy są wspaniałe.Proszę o jeszcze.
Jak moja poprzedniczka też niedawno
odkryłam tą stronkę.
Pozdrawiam.
Witam wszystkich. Podaję przepis s.Leonilli.
JABłECZNIK NA BISZKOPCIE
biszkopt:
4 jajka
1 szkl. mąki pszennej (niepełna)
3/4 szkl.cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
Ubić pianę. Ciągle ubijając dodawać cukier. Następnie dodać żółtka i jeszcze mikserem dobrze wymieszać. Na koniec dosypywać mąkę z proszkiem i lekko wymieszać drewnianą łyżką. Piec ok.30min/180st.C
masa :
1 słoik przecieru jabłkowego
3-4 łyżki żelatyny
1/2 szklanki wody
2 torebki \"śnieżki\"
3 łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki wody
2 szkl. mleka
Jabłka wymieszać z rozpuszczoną żelatyną (4 łyżki + 1/2 szkl. wody) i masę rozłożyć na upieczony biszkopt. śnieżkę ubić w mleku i dodać rozpuszczoną żelatynę (3 łyżeczki + 1/2 szkl. wody). Na jabłka nałożyć bitą śmietanę. Można polać polewą czekoladową. Całość schłodzić w lodówce. SMACZNEGO
RACUSZKI Z RABARBAREM
1/2 kg mąki
1 szkl. mleka
2 jajka
3 łyżki oleju
2 łyżki cukru
3 dag drożdży
1/2 kg rabarbaru
Drożdże z cukrem rozetrzeć i dodać mleko , mąkę , jajka i olej. Całość dobrze połączyć. Rabarbar umyć i bez obierania pokroić na małe cząstki , wymieszać z ciastem i pozostawić do wyrośnięcia. Na rozgrzany tłuszcz kłaść łyżką małe placuszki i smażyć z obu stron. (łyżkę maczać w gorącym oleju z patelni). SMACZNEGO

CIASTECZKA Z KLEIKU RYŻOWEGO

1 op. kleiku ryżowego
1 margaryna
1 szkl. cukru pudru
3 jajka
4 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżka proszku do pieczenia
1 szkl. mąki
dżem

Ciasto zagnieść ze wszystkich składników (oprócz dżemu!). Formować małe kuleczki i na środku każdej kuleczki zrobić dziurkę i nałożyć do niej dżem. Piec 15-20 min.
PIZZA AMERYKAŃSKA

2 szkl. mąki
1,5 dkg drożdży
1 łyżka oliwy
1/2 szkl. wody
szczypta soli i cukru
25 dkg pieczarek
1 cebula
10 dkg startego sera żółtego
sól, pieprz, przyprawa do pizzy (lub oregano)
trochę oliwy

Do mąki dodać rozpuszczone w letniej wodzie drożdże, sól, oliwę, cukier i wymieszać. Zostawić do wyrośnięcia. Później rozwałkować na placek grubości 1 cm. Rozprowadzić na blaszkę - zostawić do wyrośnięcia. Posmarować przecierem pomidorowym. Poukładać pokrojone pieczarki, cebulę, przyprawy, ser i skropić trochę oliwą. Piec 15 min w temp. 180 st. C.
KORNISZONY Z MIODEM

zalewa:
3 litry wody
2 szkl. octu
2 szkl. cukru
3 łyżki miodu
4 łyżki soli

Ogórki włożyć do słoików i zalać zalewą. Zapastryzować.
przepraszam 2 razy się wysłało ;P

KABACZKOWA IKRA

małe wiadereczko obramych, utartych kabaczków
2 szkl. oleju
4 łyżki soli
1 szkl. cukru

Wszystko gotować 20min. Dodać 25 dkg octu, 2 szkl. przecieru pomidorowego, 1 łyżkę mielonej, ostrej papryki i 10 dkg zmiażdżonego czosnku, Gotować 1 godz.

PATISONY W KWAŚNEJ ZALEWIE

zalewa:
1 litr wody
1 łyżka soli
2 łyżeczki kw. cytrynowego
3 łyżki octu
3/4 szkl. cukru
koper, gorczyca, pieprz, ziele ang., chrzan

Patisony pokroić w kawałki. Ułożyć w słoikach, dodać przyprawy, zalać zalewą i zamknąć. Zapasteryzować

Rafaello

biszkopt:
-6 jaj
-18dag cukru
-18dag mąki

Ubijać pianę, dodać cukier. Ubijać wszystko, dodać żółtka, mieszać z mąką i dodać szczyptę proszku.

krem:
-1l śmietany słodkiej
-2 białe czekolady
-4 śnieżki do ubijania na wodzie
-30dag kokosów
-2 wafelki o smaku czekoladowym lub kakaowym

Czekoladę rozpuścić, dodać śmietany, śnieżkę (proszek) i razem ubić. Dosypać zmielone wafelki, kokos. Wymieszać, wylać na biszkopt, schłodzić i oblać polewą (można również przełożyć biszkopt kremem).

Zupa Dyniowa

Składniki:

- pęczek włoszczyzny
- 25dkg dyni
- 1 cebula
- 2 łyżki masła do zasmażenia cebuli
- 2 łyżki mąki gruboziarnistej (orkiszowej lub zwykłej)
- 2 pomidory
- sól, pieprz do smaku
- 1 litr wody

Włoszczyznę umyć, pokroić, wrzucić do garnka. Dodać pokrojoną dynię (miąższ), pomidory zalać wodą, gotować, doprawiać do smaku.

"Macedonia" - kompot - owoce we własnym syropie

Składniki:

- 1 kg owoców (wiśnie, winogrona, śliwki)
- syrop: 1 kg cukru, 1 szkanka wody

Gotujemy syrop; do słoika wkładamy owoce zalewamy syropem; od zagotowania gotujemy ok. 6 min. (śliwki dłużej, ok.15 min. - nie za długo, by się nie rozgotowały)

Syrop z dzikiej róży

Składniki
2 łyżeczki suszu z dzikiej róży
1 szklanka wrzątku
1 łyżeczka miodu

Wykonanie
2 łyżeczki suszy z dziej róży zalewamy w szklance gorącą wodą, czyli wrzątkiem. Trzymamy 10 min, przecedzamy do innej szklanki i do dajemy na szklankę jedna łyżeczkę miodu.

Syrop z dzikiej róży

Składniki
0,5 kg owoców z dzikiej róży
1 szklanka octu jabłkowego lub soku jabłkowego
miód lub cukier

Wykonanie
0,5 kg z owoców z dzikiej róży umyć, odciąć szypułki, przekroić na pół i wyrzucić ziarna i zalewamy 1 szklanką octu jabłkowego lub soku jabłkowego i pozastawiamy na całą noc. Następnego dnia doprowadzić owoce do wrzenia i przecieramy przez sito, aby uzyskać gęstą papkę. Po przecedzeniu ponownie syrop stawiamy na małym ogniu, należy dosłodzić do smaku cukrem lub miodem i podgotowujemy aby wymieszać wszystkie składniki. Gęsty syrop kładziemy do małych słoików i odstawić do spiżarni.

Galaretka z dzikiej róży

Składniki
0,5 kg owoców z dzikiej róży
1 szklanka octu jabłkowego lub soku jabłkowego
1 szklanka rokitnika
1 cytryna

Wykonanie
0,5 kg z owoców z dzikiej róży umyć, odciąć szypułki, przekroić na pół i wyrzucić ziarna i zalewamy 1 szklanką octu jabłkowego lub soku jabłkowego i pozastawiamy na całą noc. Następnego dnia doprowadzamy owoce do wrzenia i przecieramy przez sito, aby uzyskać gęstą papkę. Po przecedzeniu ponownie sok stawiamy na małym dodać 1 szklankę rokitnika, sok z jednej cytryny oraz 0,70 dag cukru. Wszystko to zagotować. Później galaretkę włożyć do słoików i odłożyć do spiżarni.
Życzymy Smacznego!

Sok z rokitnika

Składniki:
0,5 kg owoców rokitnika
1 szklanka zimnej wody
Miód lub syrop gruszkowy

Wykonanie:

0,5 kg owoców rokitnika staranie umyć, przepołowić i wyrzucić ziarna ze środka. Następnie zalać zimna wodą i zostawić na noc. Następnego dnia zagotować i przetrzeć przez sito. Przecier można słodzić miodem lub syropem gruszkowym. Wszystko zagotować.
Życzymy smacznego!

Aronia do mięsa

Składniki:
1 kg owoców z aronii
1 kg gruszek
1 kg jabłek winnych
1 kg cukru
1 szkl. wody

Wykonanie:

Jabłka winne i gruszki obrać, pokroić w kostkę. Z wody i cukru zrobić syrop. Oczyścić łyżką syrop z piany włożyć gruszki i gotować 5 min, następnie dodać jabłka i gotować 5 min, poczym dołożyć owoce aronii i gotować 5 min. i odstawić na noc. Następnego dnia gotować 25 min i wlać do słoika.

Życzymy smacznego!

Sałatka jesienna

Składniki:
30 dag ziemniaka
30 dag pomidorów
30 dag fasoli szparagowej
30 dag ryby wędzonej ( np. pstrąg, łosoś)
Olej
Musztarda
Pieprz
Sól
Cukier
Pietruszka

Wykonanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach, następnie obrać i pokroić w kostkę. Ugotowaną fasolę pokroić. Pomidory oparzyć i pokroić w ósemki oraz rybę należy pokroić. Wszystko to układać warstwowo w salaterce lub wymieszać polać sosem zrobionym z musztardy, soli i pieprzu. Sałatkę można przybrać drobno pokrojoną pietruszką.

Życzymy Smacznego!

Sałatka pastelowa z tuńczyka

Składniki:
1 puszka tuńczyka w oleju
1 mały melon
1 średnia cebula
1 duże jabłko
1 gruby plaster szynki
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki ketchupu

Wykonanie:
Melon umyć i pokroić w kostkę, dodać pokrojone w kostkę jabłko, a także cebulę, szynkę oraz tuńczyk. Wszystko włożyć do salaterki i wymieszać. Sałatkę polać sosem pastelowym z wymieszanego jogurtu naturalnego i ketchupu.

Deser z pigwy

Składniki
- owoce pigwy
- cukier
- cynamon

Przygotowanie
Całe owoce pigwy umyć, ułożyć na blaszce i włożyć do piekarnika. Piec w temperaturze od 180 do 200 stopni przez co najmniej 40 minut. Upieczone pigwy wyjąć z piekarnika, żeby ostygły, poczym przekroić je na pół i wydrążyć z ziaren. Każdą pigwę zmiksować z łyżką cukru i cynamonu

Inny sposób przygotowania:
- pigwy przekroić, wydrążyć z ziaren i do środka wsypać mieszankę cukru z cynamonem
- można piec również bez niczego, a dopiero po upieczeniu włożyć do środka np. słodki dżem jabłkowy z cynamonem
- piec w żaroodpornym naczyniu

Sok z pigwy

Składniki:
- 1 kg owoców pigwy
- 1 kg cukru

Przygotowanie:
Owoce myjemy, wydrążamy z ziaren i drobno kroimy. Wkładamy owoce do dużego słoja i zasypujemy kilogramem cukru. Zakręcony słój stawiamy na 4 tygodnie. Po tym czasie sok pasteryzujemy i przelewamy do czystych słoików. Sok jest bardzo aromatyczny i pomocny w leczeniu przeziębienia. Można dodawać do herbaty.

Pozostałe w dużym słoju owoce zalewamy szklanką wody i gotujemy. Następnie trzeba je przetrzeć przez sito i otrzymujemy mus z pigwy.

Pianka z pigwy

Składniki:
- 300 gram przygotowanego wcześniej musu z pigwy
- 250 mln gęstej śmietany (30% zawartości tłuszczu)
- dwie łyżki cukru

Przygotowanie:
Ubijamy śmietanę z cukrem, którą potem dodajemy do musu. Delikatnie mieszamy i nakładamy do szklanych salaterek. Ozdobić na wierzchu innymi owocami i listkiem mięty lub melisy.

Żelki z pigwy
Składniki:
- 1 kg pigwy
- 1 kg cukru
- 1 szklanka zmielonych migdałów
- 1 łyżka mielonego kardamonu

Przygotowanie:
Kilogram umytych, wydrążonych oraz pokrojonych pigw zasypujemy kilogramem cukru i gotujemy. Zamykamy zalewę w słoiku i odstawiamy na dwa dni. Po dwóch dniach odlewamy sok a wlewamy wodę i gotujemy, poczym przecieramy przez sito. Do otrzymanego musu dodajemy zmielone migdały i łyżkę kardamonu. Wszystko podgrzewamy w garnku aż do zagotowania.
Masę kładziemy do blachy wyłożonej pergaminem na grubość 1 centymetra. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 50 stopni. Od 8 do 10 godzin suszymy masę w piekarniku.
Podsuszoną masę kroimy w kostkę i jeszcze podsuszamy w piekarniku.

http://www.yeppas.pl/materialy/tort-gitara-na -urodziny-syna/

Dziękuję i pozdrawiam
Witam! Mam pytanie czy ma może ktoś przepis na placek ze śliwkami kalifornijskimi??
ja mam taki;
Upiec 2 biszkopty czekoladowe z 4 jaj każdy

Masa
2 łyzki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemn.
6 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
3 żołtka
0.5l mleka

Z podanych składników ugotować budyń

1.5 kostki masła utrzeć, dodając zimny budyń, na końcu dodać łyżkę spirytusu

40 dag śliwek kalif. zalać na 10 min. gorącą wodą, odcedzić i pokroić

Przekładać:
biszopt-masa-śliwki (1/3)-biszkopt-masa-śliwki pozostałe
zalać czekoladą

2 gorzkie czekolady +0.5 kostki masła+łyżka mleka-rozpuścić i zalć śliwki

Życzę smacznego-przepis sprawdzony ale nie wiem czy o to ci chodziło?
Dzięki za przepis, mam podobny, z tym że słyszałam jeszcze o innej wersji, (muszę przejść się do mojej Ciotki, bo ona go ma) jak go zdobędę napiszę przepis
porposzę przepis siostry Leoniina buraczki na ciepło
Witamusmiech.gif jeśli bylaby taka możliwośc to proszę którąś z Pań o podanie mi przepisu na rafaello, bądź daty kiedy ten przepis był podawany, dziękujęoczko.gif
Garba12344 podaję przepis na:
Buraczki na gorąco
1 kg buraków
3 jabłka winne
1 łyżka masła
3 łyżki śmietany
1 łyżka mąki
sól, cukier, sok z cytryny
Wykonanie:
1. Buraczki ugotować i obrać ze skórki
2. Zetrzeć na miazgę
3. Zetrzeć jabłka
4. Dodać sól,cukier,sok z cytryny
5. Podsmażyć
6. Na końcu śmietana z mąką.
Znam i uwielbiam przepisy siostry Leonili ale mieszkam po za granicami Polski i nie mogę słuchac środowych audycji. Czy mógłby ktoś wrzucac przepisy na bieżąco. BARDZO PROSZĘ
123 4
Odpowiedz na ten temat »