Wykup reklamę w Kafeterii Więcej »

Magazyn dla kobiet Kafeteria jest częścią Portalu o2.pl Więcej »

Odpowiedz na ten temat
Można,ale nie nadają się(podobno)do długiego przechowania.Są dwie szkoły:bez blanszowania w wodzie z solą i bez.Oczywiście,oczyścić i umyć przedtemusmiech.gif


mama pytanie czy leczo do słoików zrobic tylko z papryki i cukini czy dodac cebulke nie chce zeby sie zepsuło robie to dopiero pierwszy raz ,aha co z pomidorami ?? Reasumując czy sama papryka z cukinia podduszone moze byc czy lepiej dodac cebule podsmażona? no i co z tymi pomidprami??Dziękuje za odpowiedzi

robiąc leczo do słoików należy dodac cukinię pomidory i papryke. wszystko udusi i nałoży do słoików i zapasteryzowac. dpoiero przed podaniem dołożyc zeszkloną na patelni cebulę i kiełbase, poniewaz te składniki w słoikach mogą popsuc całą potrawę
Dzisiaj zrobiłam sosik słodko kwaśny w sloikach wyszedł super napewno bede robiła teraz co roku przymierzam sie do zrobienia papryki z miodem jak zrobie to napisze jak wyszla .Dzieki za wspaniałe przepisy

usmiech.gif
chciałabym zapytac,czy ktos zna moze przepis na grzybki marynowane w occie?(podgrzybki)
nie czytałam całego topiku ale jesli ktos by znał to moze mi podac?usmiech.gif

TYLKO W GÓRĘ
potrzebuje jaknajszybciej przepis bo mi sie grzybki zepsująsmutas.gif

TYLKO W GÓRĘ
- 3kg. pomidorów,
- 1kg.papryki,
-1kg. pieczarek,
- 2 puszki kukurydzy.
Pomidory sparzyć w misce, obedrzećusmiech.gif ze skóry, pokroić w małe cząstki usuwając miejsce przy szypułce. I do gara z nimi !(gar na gazie hehe). Do tego obsmażamy pieczarki w plasterki lub cząstki (jak wolisz) z solą i pieprzem -dodać do pomidorów. Później papryczkę w paski podsmażyć i dorzucić. Do tego odcedzoną kukurydzę. Doprawiam odrobiną ziół prowansalskich, tymianku, papryki słodkiej. Można wrzucić kostkę wołową ale uważać żeby nie przesolić. Wszystko w słoiki i gotuję 5min. od wrzenia, ustawiam odwrócone dnem do zaciągnęcia.
Osobiście nie dodaję cebuli żeby się nie psuło, dopiero na świeżo smażę cebulkę, kiełbaskę, do tego wrzucam słoik lecza i gotowe.
Jest PYSZNE.
LECZO NA ZIMĘ
- 2 kg pomidorów (sparzyć we wrzątku,przelaćzimną wodą,zciągnąć skórkę.wyciąć białe twarde środki),
- 2 kg czerwonej papryki ( pokroić w paseczki),
- 1-2 kg marchewki ( obrać ze skórki i pokroić w kostkę),
- 1 kg cebuli ( obrać z łupin i pokroić w krążki),
- 1 kg ogórków gruntowych (obrać ze skórki i pokroić i plastry)
- po 2 kostki margaryny i smalcu)
Wszystkie składniki dusić osobno w rondlach.Gdy będą miękkie wymieszac w dużym garnku,doprawić do smaku solą, pieprzem, magii,jarzynką.Zagotować.Wkładać gorące do słoików.Pasteryzować 10-15 minut.
Zimą: Usmażyć kiełbasę z cebulą,dołożyć leczo ze słoika,(jak ktoś lubi można dołożyć jajko)Połączyć,podgrzać.Jest super i szybko.
Smacznego!!!
Na każde grzyby dobry!!!!!
1 szkl. wody
1/3 szkl. octu
pół łyżki soli
1 łyżka cukru
pieprz ziarnisty, liście laurowe, czosnek( wszystko to wg. uznania nie za duzo nie za mało)
Grzyby obgotować 30 min, ocedzić i przelać zimną wodą.
Włożyć grzyby do przygotowanej zalewy i gotować jescze 25min, kłaść gorące do słoikow i już nie pasteryzować.
ktoś może zna przepis na marynowaną papryke czerwoną?

PAPRYKA KONSERWOWA

ZALEWA
1 litr wody
0,5 szkl.cukru
0,5 szkl. octu
1 łyżka soli
wszystko zagotowac
Do kazdego sloiczka wrzucamy 2,3 liście laurowe i 4 ziela angielskie oraz wlewamy łyżke oleju.Pokrojona na ćwiarki papryczke wkladamy do sloiczków,zalewamy zalewa i pasteryzujemy 0,5h.
Sałatka paprykowa
-1 kg papryki czerwonej
-1 kg papryki żółtej
- 1 kg papryki zielonej
- 6 żąbków czosnku
-2 szkl octu 10%
- 6 szkl wody
-3 lyżki soli
-3 łyzki cukru
-1/2 szkl oleju słonecznikowego
-4 liście laurowe
-5 ziaren pieprzu
Paprykę umyć, obrać gniazda nasienne, pokroić np. w kostkę( lub według uznania), cebule pokroić w półplasterki , ząbki czosnu pokroić w plasterki.Przygotować zalewę z wody, octu, oleju, cukru , soli , pieprzu i liści laurowch.Zagotować zalewe.Do słoików nakładać wymieszaną paprykę na przemian z pokrojonym czosnkiem i zalać wystudzona zalewą.pasteryzować 15-20 min.Ja wkładam do słoików 500 ml ale mogą też być po dżemie.Jak ostygna to zanoszę do piwnicy i po 2 tygoniach juz sałatka gotowa.POLECAM!!!
-Winogron czarny w cukrze do ciast-
Zerwać, obrać ze szypułek umyć i nakładać do słoików na przemian z cukrem.Ja każdą warstę winogron zasypuję 4 łyżkami cukru tak aby na górze tez był cukier.pastyeryzować 15-20 min.Odstawić aż przestygnie i gotowe.Pycha polecam
Mizeria na zimę
-10 kg ogórków
-6 szt dużych cebul
Zalewa:
-szkl oleju
-szkl octu
-3 łyzki cukru
-3łyżki soli
-3 łyzki pieprzu mielonego
Ogórki obieramy, kroimy na plasterki tak samo cebulkę.Wkładamy do dużej miski i mieszamy warzywa, potem wlewamy zalewę i mieszamy odstaiwjąc na 5-7 godziń, co jakis czas mieszając.Nie marwtcie sie na poczatku że za mało jest zalewy-warzywa puszczą sok.potem po upływie czasu wkładamy do słoików i pasteryzujemy do 15 min, nie dłużej bo warzywa straca kolor.Gotowe a zimą dodajemy tylko smietanke i mizeria palce lizać!usmiech.gif
do marika1
dzieki za odpowiedz i przepis

zrobilam sałatke z kapusta i wczoraj próbowałam - pyszna!!!

polecam

1 kg pomidorów
1 kg papryki /część papryki można zastąpić cukinią lub kabaczkiem/
40 dag cebuli

3,5 łyżki oleju słonecznikowego
2 łyżki cukru
sól,pieprz,papryka słodka wg.uznania

pomidory spażyć,obrać ze skórki potem skroić w ćwiartki.Cebulę obrać i pokroić w krążki,paprykę wydrążyć z nasion i pokroić w paski.
Wykonanie
cebulę podsmażyć na oleju na złoty kolor potem dodać pomidory,paprykę i na końcu przyprawy-dusć ok.15-25 min.Po tym czsie przełożyć do słoików i pasteryzować ok.30 min.

Gotowe leczo w zimie można użyć na szybki obiad- podsmażamy mięso i pieczarki lub kiełbasę i dodajemy gotowe leczo ze słoika podgrzewamy chwilę i obiad gotowy-smacznego.
Można też użyć lecza jako sos do makaronu.
Polecam bardzo smaczne !i wypróbowane
sorry ulyana1 podałam zły adres e-mail - przepis na leczo
Sałatka mariki swuperusmiech.gif

pomóżcie jakimś pomysłem na przetwory zimowe z opieńki miodowej- znam tylko sposób na marynowanie,a chciałabym z raz zrobić tak, by zimą posłużyły do sosów grzybowych Jeśli czegoś nie pokręciłam , to kiedyś słyszałąm chyba o sposobie na słoiki ze smażonymi grzybami i przecierem pomidorowym, czy to może się udać?
pomóżcie jakimś pomysłem na przetwory zimowe z opieńki miodowej- znam tylko sposób na marynowanie,a chciałabym z raz zrobić tak, by zimą posłużyły do sosów grzybowych Jeśli czegoś nie pokręciłam , to kiedyś słyszałąm chyba o sposobie na słoiki ze smażonymi grzybami i przecierem pomidorowym, czy to może się udać?
Kilogram grzybów
0,5 kg cebuli
0,5 szkl.oleju
0,5 szkl.octu
2 szkl.wody przecier pomidorowy
liść,ziele,sól,pieprz
Cebulę zaszklić na oleju,opienki obgotować.
Pasteryzować ok.15 minut.Są absolutnie przepyszneusmiech.gif

amito, dzięki ale mnie trzeba jakpo kompletnej ignorantce- wszystko po kolei- ja na kuchni i kucharzeniu prawie się nie znam, więc taki skrót to chińszczyzna. co mam zrobic z tym przcierem i octem?, pozdrawiam

Marika, sałatka na którą podałaś przepis jest pyszna !

dzisiaj otworzyłam jeden słoik i muszę szybko zanieść pozostałe
do piwnicy, bo mi nic na zimę nie zostanie oczko.gif

" To, co rodzi się martwe, długo nie może umrzeć "
A moze u was dowiem sie czegos wiecej na temat winogron, chcialabym z nich cos zrobic tylko nie wiem co?
moja mama robiła sok winogrnowo jablkowy był pyszny@!!! aki delikatny

dziewczyny nie ma za co, chętnie z wami się podziele jeszcze innymi przepisami, chociaż teraz konczy się juz sezon na wszystkie warzywa i owoce usmiech.gif

do axxk - sprubje ten sok winogronowo - jablkowy.
czy mozna do was napisac z przepisami pysznych ciast?
Sansara2// co masz na myśli? Może to: http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3297014
Odpowiedz na ten temat »