Wykup reklamę w Kafeterii Więcej »

Magazyn dla kobiet Kafeteria jest częścią Portalu o2.pl Więcej »

Odpowiedz na ten temat
Ona 24usmiech.gif Nie przesadzaj!Ja prawie zaczynam,jeszcze nigdy nie robiłam ogórków we wrześniu!
Kiedy będzie tańsza papryka?Czy to już czas ją robić?
Ech,te zmiany klimatyczne,kto to nadąży za nimi???

Czy nadszedł czas na zbieranie dzikiego bzu i jak się robi z niego sok na zimę ,czy muszę mieć sokownik czy jest inny sposób?
na co on pomaga i jeszcze inne jego walory,

Jest teraz duzo grzybow mam pytanie czy mozna grzyby zamrazać? narazie nasuszłam sporą ilosc , włozyłam w ocet do słoikow, ale gdzieś słyszałam ze mozna mrozić ale nie jestem pewna

Można,ale nie nadają się(podobno)do długiego przechowania.Są dwie szkoły:bez blanszowania w wodzie z solą i bez.Oczywiście,oczyścić i umyć przedtemusmiech.gif

mama pytanie czy leczo do słoików zrobic tylko z papryki i cukini czy dodac cebulke nie chce zeby sie zepsuło robie to dopiero pierwszy raz ,aha co z pomidorami ?? Reasumując czy sama papryka z cukinia podduszone moze byc czy lepiej dodac cebule podsmażona? no i co z tymi pomidprami??Dziękuje za odpowiedzi

robiąc leczo do słoików należy dodac cukinię pomidory i papryke. wszystko udusi i nałoży do słoików i zapasteryzowac. dpoiero przed podaniem dołożyc zeszkloną na patelni cebulę i kiełbase, poniewaz te składniki w słoikach mogą popsuc całą potrawę
Dzisiaj zrobiłam sosik słodko kwaśny w sloikach wyszedł super napewno bede robiła teraz co roku przymierzam sie do zrobienia papryki z miodem jak zrobie to napisze jak wyszla .Dzieki za wspaniałe przepisy

usmiech.gif
chciałabym zapytac,czy ktos zna moze przepis na grzybki marynowane w occie?(podgrzybki)
nie czytałam całego topiku ale jesli ktos by znał to moze mi podac?usmiech.gif

TYLKO W GÓRĘ
potrzebuje jaknajszybciej przepis bo mi sie grzybki zepsująsmutas.gif

TYLKO W GÓRĘ
- 3kg. pomidorów,
- 1kg.papryki,
-1kg. pieczarek,
- 2 puszki kukurydzy.
Pomidory sparzyć w misce, obedrzećusmiech.gif ze skóry, pokroić w małe cząstki usuwając miejsce przy szypułce. I do gara z nimi !(gar na gazie hehe). Do tego obsmażamy pieczarki w plasterki lub cząstki (jak wolisz) z solą i pieprzem -dodać do pomidorów. Później papryczkę w paski podsmażyć i dorzucić. Do tego odcedzoną kukurydzę. Doprawiam odrobiną ziół prowansalskich, tymianku, papryki słodkiej. Można wrzucić kostkę wołową ale uważać żeby nie przesolić. Wszystko w słoiki i gotuję 5min. od wrzenia, ustawiam odwrócone dnem do zaciągnęcia.
Osobiście nie dodaję cebuli żeby się nie psuło, dopiero na świeżo smażę cebulkę, kiełbaskę, do tego wrzucam słoik lecza i gotowe.
Jest PYSZNE.
LECZO NA ZIMĘ
- 2 kg pomidorów (sparzyć we wrzątku,przelaćzimną wodą,zciągnąć skórkę.wyciąć białe twarde środki),
- 2 kg czerwonej papryki ( pokroić w paseczki),
- 1-2 kg marchewki ( obrać ze skórki i pokroić w kostkę),
- 1 kg cebuli ( obrać z łupin i pokroić w krążki),
- 1 kg ogórków gruntowych (obrać ze skórki i pokroić i plastry)
- po 2 kostki margaryny i smalcu)
Wszystkie składniki dusić osobno w rondlach.Gdy będą miękkie wymieszac w dużym garnku,doprawić do smaku solą, pieprzem, magii,jarzynką.Zagotować.Wkładać gorące do słoików.Pasteryzować 10-15 minut.
Zimą: Usmażyć kiełbasę z cebulą,dołożyć leczo ze słoika,(jak ktoś lubi można dołożyć jajko)Połączyć,podgrzać.Jest super i szybko.
Smacznego!!!
Na każde grzyby dobry!!!!!
1 szkl. wody
1/3 szkl. octu
pół łyżki soli
1 łyżka cukru
pieprz ziarnisty, liście laurowe, czosnek( wszystko to wg. uznania nie za duzo nie za mało)
Grzyby obgotować 30 min, ocedzić i przelać zimną wodą.
Włożyć grzyby do przygotowanej zalewy i gotować jescze 25min, kłaść gorące do słoikow i już nie pasteryzować.
ktoś może zna przepis na marynowaną papryke czerwoną?

PAPRYKA KONSERWOWA

ZALEWA
1 litr wody
0,5 szkl.cukru
0,5 szkl. octu
1 łyżka soli
wszystko zagotowac
Do kazdego sloiczka wrzucamy 2,3 liście laurowe i 4 ziela angielskie oraz wlewamy łyżke oleju.Pokrojona na ćwiarki papryczke wkladamy do sloiczków,zalewamy zalewa i pasteryzujemy 0,5h.
Sałatka paprykowa
-1 kg papryki czerwonej
-1 kg papryki żółtej
- 1 kg papryki zielonej
- 6 żąbków czosnku
-2 szkl octu 10%
- 6 szkl wody
-3 lyżki soli
-3 łyzki cukru
-1/2 szkl oleju słonecznikowego
-4 liście laurowe
-5 ziaren pieprzu
Paprykę umyć, obrać gniazda nasienne, pokroić np. w kostkę( lub według uznania), cebule pokroić w półplasterki , ząbki czosnu pokroić w plasterki.Przygotować zalewę z wody, octu, oleju, cukru , soli , pieprzu i liści laurowch.Zagotować zalewe.Do słoików nakładać wymieszaną paprykę na przemian z pokrojonym czosnkiem i zalać wystudzona zalewą.pasteryzować 15-20 min.Ja wkładam do słoików 500 ml ale mogą też być po dżemie.Jak ostygna to zanoszę do piwnicy i po 2 tygoniach juz sałatka gotowa.POLECAM!!!
-Winogron czarny w cukrze do ciast-
Zerwać, obrać ze szypułek umyć i nakładać do słoików na przemian z cukrem.Ja każdą warstę winogron zasypuję 4 łyżkami cukru tak aby na górze tez był cukier.pastyeryzować 15-20 min.Odstawić aż przestygnie i gotowe.Pycha polecam
Mizeria na zimę
-10 kg ogórków
-6 szt dużych cebul
Zalewa:
-szkl oleju
-szkl octu
-3 łyzki cukru
-3łyżki soli
-3 łyzki pieprzu mielonego
Ogórki obieramy, kroimy na plasterki tak samo cebulkę.Wkładamy do dużej miski i mieszamy warzywa, potem wlewamy zalewę i mieszamy odstaiwjąc na 5-7 godziń, co jakis czas mieszając.Nie marwtcie sie na poczatku że za mało jest zalewy-warzywa puszczą sok.potem po upływie czasu wkładamy do słoików i pasteryzujemy do 15 min, nie dłużej bo warzywa straca kolor.Gotowe a zimą dodajemy tylko smietanke i mizeria palce lizać!usmiech.gif
do marika1
dzieki za odpowiedz i przepis

zrobilam sałatke z kapusta i wczoraj próbowałam - pyszna!!!

polecam

1 kg pomidorów
1 kg papryki /część papryki można zastąpić cukinią lub kabaczkiem/
40 dag cebuli

3,5 łyżki oleju słonecznikowego
2 łyżki cukru
sól,pieprz,papryka słodka wg.uznania

pomidory spażyć,obrać ze skórki potem skroić w ćwiartki.Cebulę obrać i pokroić w krążki,paprykę wydrążyć z nasion i pokroić w paski.
Wykonanie
cebulę podsmażyć na oleju na złoty kolor potem dodać pomidory,paprykę i na końcu przyprawy-dusć ok.15-25 min.Po tym czsie przełożyć do słoików i pasteryzować ok.30 min.

Gotowe leczo w zimie można użyć na szybki obiad- podsmażamy mięso i pieczarki lub kiełbasę i dodajemy gotowe leczo ze słoika podgrzewamy chwilę i obiad gotowy-smacznego.
Można też użyć lecza jako sos do makaronu.
Polecam bardzo smaczne !i wypróbowane
sorry ulyana1 podałam zły adres e-mail - przepis na leczo
Sałatka mariki swuperusmiech.gif

pomóżcie jakimś pomysłem na przetwory zimowe z opieńki miodowej- znam tylko sposób na marynowanie,a chciałabym z raz zrobić tak, by zimą posłużyły do sosów grzybowych Jeśli czegoś nie pokręciłam , to kiedyś słyszałąm chyba o sposobie na słoiki ze smażonymi grzybami i przecierem pomidorowym, czy to może się udać?
pomóżcie jakimś pomysłem na przetwory zimowe z opieńki miodowej- znam tylko sposób na marynowanie,a chciałabym z raz zrobić tak, by zimą posłużyły do sosów grzybowych Jeśli czegoś nie pokręciłam , to kiedyś słyszałąm chyba o sposobie na słoiki ze smażonymi grzybami i przecierem pomidorowym, czy to może się udać?
Kilogram grzybów
0,5 kg cebuli
0,5 szkl.oleju
0,5 szkl.octu
2 szkl.wody przecier pomidorowy
liść,ziele,sól,pieprz
Cebulę zaszklić na oleju,opienki obgotować.
Pasteryzować ok.15 minut.Są absolutnie przepyszneusmiech.gif

amito, dzięki ale mnie trzeba jakpo kompletnej ignorantce- wszystko po kolei- ja na kuchni i kucharzeniu prawie się nie znam, więc taki skrót to chińszczyzna. co mam zrobic z tym przcierem i octem?, pozdrawiam

Marika, sałatka na którą podałaś przepis jest pyszna !

dzisiaj otworzyłam jeden słoik i muszę szybko zanieść pozostałe
do piwnicy, bo mi nic na zimę nie zostanie oczko.gif

" To, co rodzi się martwe, długo nie może umrzeć "
A moze u was dowiem sie czegos wiecej na temat winogron, chcialabym z nich cos zrobic tylko nie wiem co?
moja mama robiła sok winogrnowo jablkowy był pyszny@!!! aki delikatny

dziewczyny nie ma za co, chętnie z wami się podziele jeszcze innymi przepisami, chociaż teraz konczy się juz sezon na wszystkie warzywa i owoce usmiech.gif

Odpowiedz na ten temat »