Wykup reklamę w Kafeterii Więcej »

Magazyn dla kobiet Kafeteria jest częścią Portalu o2.pl Więcej »

Odpowiedz na ten temat

Bey- papryki bez octu w słoikach nie zrobisz, chyba , że zrobisz kiszoną tak jak kapustę, ale w zupie będzie niedobra.
Można zrobić paprykę w przecierze pomidorowym i to do zupy by się niby nadawało.

Ale ja robię inaczej. Jak jest sezon na paprykę to kupuję taką jak naibardziej mięsistą, kroję w paseczki i układam w takich plastikowych pojemnikach po lodach. Najlepiej kupić różnokolorową i czerwoną i żółtą i zieloną. To wszystko do zamrażarki.

Ta papryka mrożona jest świetna do wszystkich potraw smażonych.

Do zupy gulaszowej, do chińszczyzny, do chili, do gulaszu, do wszelkiego typu risotto, jako wkład do omletów.

robię tak od dwóch lat i naprawdę to dobry pomysł. Jak nie masz pojemniczków, można włożyć w woreczki foliowe.

Hey usmiech.gif dzis dostalam nowy przepis .którym bardzo chętnie się z Wami podzielę,oczywiście na sałatkę z ogórków.Więc tak:5kg obranych ogórków pokroic w plasterki,a 1kg cebuli w drobna kostke posolic i odstawic na 2h aby puscily wode.Następnie je odcedzić i dodać 1 szkl.oleju,1 szkl. cukru,0.5 szkl. octu, 2 sloiczki przecieru pomidorowego.Pasteryzować 10 minut.Mam nadzieje,ze ktoś skorzysta z moich przepisów...Pozrowionkausmiech.gif
alanka usmiech.gif jakiś czas temu próbowalam mrozić papryczkę ...zasugerowala mi to pani z warzywniaka smutas.gif wyszła okropna .. miała b. dziwny smak . Od tej pory koniec eksperymentów i papryczkę zaprawiam tylko w zalewie octowej . Wychodzi wyśmienita , slodziutka i chrupiąca usmiech.gif moze po prostu mialam pecha ??poza tym nie lubię mrożonek bo już nigdy nie smakują tak samo jak swieże warzywko .
dama szpinakowa- owszem nigdy nie jadłam tej papryki na surowo,więc nawet nie wiem jak różna jest w smaku od świeżej.

Natomiast mrożona do potraw smażonych i gotowanych jak najbardziej sie nadaje. Nie zmienia smaku potraw z całą pewnością.

Ja również robię marynowana i kiszoną , ale do dań, gdzie używa się świeżej to się nie spisuje, a mrożona tak.

Robię tak od dwóch lat , ponieważ to po pierwsze wygodne, a po drugie tańsze. Zimą kiedy papryka dochodzi do 15 złotych trzeba byłoby pewnie ograniczyć niektóre dania np. zupę gulaszową, a przecież właśnie ta zupka jest najlepsza jak trzaskający mróz za oknem... usmiech.gif

Bardzo Wam wszystkim dziękuję za porady odnośnie papryki. Do tereklo:Jeśli możesz to wyślij mi przepisy na awrol@awrol.pl
Twoje przepisy są napewno świetne. Mnie nie dziwi liść laurowy w ogórkach kiszonych, znam osobę która dodaje liść selera i ogórki są również doskonałe. Moje też są czasami puste a ja nie ddaję liścia. To chyba wina suszy. Skorzystam z rady odnośnie mrożenia, ale przed
zamrożeniem chyba ją zblanszuję.
witam serdecznie
zrobiłam sosik według przepisu Tosi, jest pyszny usmiech.gif

a znacie moze jakies przepisy na przetwory ze śliwek tych dużych białych bo u nas zawsze tylko kompoty się robiło...


Do Kiruny, czy po odciśnięciu kapusty,cebuli,jabłek ,marchwi sok się wylewa ,czy używa do tej zalewy?

SALATKA Z OGÓRKÓW:
4 kg ogórków, 1/2 kg marchwi, 1/2 kg cebuli, 1/4 l octu, 1/4 l oleju, 2 1/2 lyzki soli, 15 zierenek pieprzu, 10 ziarenek ziela angielskiego, kilka listków laurowych, 15 dkg pietruszki z natką, 1/2 szklanki cukru, 1 glowa czosnku.

Ogórki obrać i pokroić w plasterki, marchew i pietruszkę zatrzeć na tarce o grubych oczkach, ceculę pokroić w krążki, natkę posiekać. Dodać przyprawy i zalać octem i olejem. Odstawić na 6 godzin, lub noc. Zagotować, przekladać gorące do sloików.

SALATKA Z BIALĄ KAPUSTĄ:
1 1/2 kg papryki (czerwona, żólta, pomarańczowa), 1 kg pomodorów, 1 kg marchewki, 1 kg bialej kapusty, 1 kg cebuli, 1 szklanka octu, 1 szklanka cukru, 2 szklanki oleju, 4 lyżeczki soli, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz.

Paprykę pokroić w paski, pomidory obrać ze skórki i pokroić w niewielkie kawalki, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, kapustę poszatkować, cebulę pokroić w pólplasterki. Wszystko posolić, dodać przyprawy i ocet. Gotować 30 minut, a pod koniec dodać olej. Gotować następnego dnia, przekladać do sloików i pasteryzować (od zagotowania wody 30 minut).

SALATKA Z CZERWONEJ KAPUSTY:
3 kg czerwonej kapusty, 1/2 kg cebuli, 1 kg jablek, 1 szklanka octu, 1 szklanka cukru, 1/2 szklanki wody, sól, liść laurowy, gorczyca.

Kapustę poszatkować, posolić i odatawić na ok 3 godziny. Przsygotować zalewę z octu, wody i przypraw. Jablka pokroić w kawalki. Kapustę odcisnąć i wrzucić do zalewy, dodać pólplasterki cebuli, gotować 10 minut, przekladać do sloików i pasteryzowaćjeszcze 30 minut.

SAŁATKA Z PIECZARKAMI - 3 kg ogórków,połowę obrac i pokroic w plasterki ,a drugą polowe pokroic ze skórką.3kg papryki kroimy w kostke,0.5kg cebuli w kązki.Solimy 2 łyżkami soli ,odstawiamy na 5h.Nastepnie wkrajamy pieczarki,wymieszac wszystko i wkładać do sloików.Zalewamy zalewą (1,5 szkl octu,1 szkl. wody 1 szkl. cukru,do każdego sloiczka wrzucamy liśc laurowy i ziele angielskie)Gotujemy 5 minut.
BURACZKI Z PAPRYKĄ -4 kg ugotowanych buraków zetrzeć na tarce,pokroić kg cebuli,odcisnąc sok,kg czerwonej papryki pokroic w paseczki.Zrobic zalewe z 1 szkl.octu,1.5 szkl. oleju i 1.5 szkl.cukru,wymieszać wszystko i odstawic na noc.Wkladać do sloików i gotowac 0.5h.
SOS POMIDOROWY -1,5kg pomidorów obranych ze skórki,1 duza cebula drobno pokrojona,3 ząbki czosnku wycisnąć,1 łyżeczka soli,1 łyżeczka pieprzu ziolowego,1 łyżeczka wegety,1 łyżeczka majeranku,1,5 łyżki cukru,3 łyżki oleju,troche magi i pieprzu,gotowac az do zgestnienia masy pomidorowej.
Witam wszystkichlapka.gif
Czy może macie przepis na ogórki z miodem, kiedyś na jakieś imprezie jadłam, były przepyszne, bardzo chciałabym zdobyć przepis.

A jeszcze jedno pytanie, co prawda nie chodzi o przetwory, ale może znacie przepis na kybyny inaczej pierogi kraimskie.

Witam wszystkich. Bardzo się cieszę że ten temat cieszy się takim powodzeniem pechowiec.gif ) Mam pytanie do wszystkich....może ktoś ma przepis na sałatkę z papryki i pieczarek. Kiedyś jadłam i była przepyszna. Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam wszystkich i dorzucam nowy przepis

Sałatka z pomidorów, papryki i cukinii
Składniki:
- 1 kg pomidorów
- 1 kg zielonej lub żółtej papryki
- 25 dag cebuli
- cukinia
- 8 łyżek dobrego oleju (oliwy)
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka nasion kopru
- łyżka octu winnego lub ziołowego
- łyżeczka ostrej mielonej papryki
- sól do smaku

Sposób przyrządzania:
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na części, odciskając do osobnego naczynia nadmiar soku z nasionami. Sok przelać przez sito, nasiona odrzucić. Do soku włożyć pomidory, wlać 3 łyżki oleju i gotować na wolnym ogniu bez przykrycia, aż się rozgotują na miazgę, a nadmiar wody wyparuje. W trakcie gotowania dołożyć zmiażdżony czosnek i nasiona kopru. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, umyć i pokroić w dość krótkie paseczki. Cebulę obrać i pokroić w półtalarki. Rozgrzać olej i przesmażyć w nim paprykę z cebulą. Umytą i oczyszczoną cukinię pokroić w cienkie słupki, dodać do smażących się warzyw, krótko potrzymać razem na ogniu, żeby zmiękła. Połączyć z rozgotowanymi pomidorami. Dodać mieloną paprykę, zakwasić i osolić do smaku. Włożyć do umytych i wyprażonych słoików twist i zamknąwszy - od razu pasteryzować 25 minut. Przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu.

Witaj Sendo dobrze,że tu zajrzałaś napewno z pomocą dobrych gospodyn domowych zrobisz różne przetwory,co do twej prośby to polecam ci zalewę z papryki na miodzie,jest ona super i mam nadzieję ,że ogóreczki w niej będą wyśmienite.Bo innego przepisu nie znam.

Na poprzedniej stronce podalam przepis na sałatkę z papryki ,pieczarek i ogórków,jeśli o ten przepis Ci chodziusmiech.gif
kiszone z liściem laurowym ? a fu smiech.gif

ze śliwek zawsze polecam powidła, pycha usmiech.gif

a paprykę można robić w sosie pomidorowym, z cebulką, taką podstawę do leczo - potem tylko dodać przyprawy, kiełbaskę, zagęścić i mniam usmiech.gif
Dokładnego przepisu nie znam, ale mogę zdobyć i podać, jeśli ktoś sobie życzy proszę wołać mailem usmiech.gif

pozdrawiam i smacznego usmiech.gif

Najpiękniej bowiem jest, kiedy piękna nie czuje się zgoła, i tylko jest się, po prostu, tak jak jest wszystko dokoła...
Dziewczyny znalazłam przepis na ogórki z miodem, chociaż nie sprawdzony, ale spróbuje zrobić
Składniki
• 4 kg ogórków średniej długości

• 1 szkl octu

• 1 litr wody

• 3 łyżki miodu

• pół szkl cukru

• przyprawy jak do ogórków np. koper, czosnek itp

Etapy przygotowania
1.ogórki obrać, pokroić w słupki, posolić i odstawić na noc

2.do garka wlać wodę, ocet, cukier, miód i to wszystko zagotować i dodać przyprawy i jeszcze przez 2 min gotować

3.ogórki ułożyć w słoikach i zalać zalewą nie musi być zimna,

4.w garku ułożyć ścierkę i nalać do niego wodę ułożć tyle słoików ile wejdzie i od zagotowania wody gotować 5-7 min

Witam mam prośbe , ponieważ kupiłem spora ilośc papryki zielonej po okazyjnej cenie i nie wiem co z nia zrobić.Może macie ujakieś propozycje , mam jej około 10 kg.
dlaczego mi nie wychodzą niektóre przetwory? Robię wszystko zgodnie z przepisem? Wszystkie ogórki są puste w środku, kiedy otwieram słoik to aż woda aż musuje, ogórki strzelają i ogólnie nadaja sie jedynie do kosza. Zawsze wychodziło mi leczo. W tym roku na pięć słoików, trzy już do wyrzucenia. Wszystko poszło do góry i wylewa sie przez zakrętkę.
Słoiki i nakrętki nowe, pasteryzowałam ok 10 minut. Co mogłam zrobić źle?

zielona...to po prostu niedojrzałą sprzedają, na przetwory nadaje się czerwona i żółta, zielona zgorzkieje na 70%
Waldi- zieloną paprykę ułóż w dużym pudle warstwami, każdą warstwę przykrywaj gazetą - w ten sposób ładnie Ci dojdzie /będzie czerwona/ i przetrzymasz ją bardzo długo.
Co jakiś czas przeglądaj i jeśli coś się psuje wyrzucaj. Jak Ci dojrzeje możesz pokroić na paseczki , włożyć w woreczki i do zamrażarki.

Kama 35-niestety problem ogórków kiszonych podnosiłam tu na wiosnę. Ja w ubiegłym roku wywaliłam w ten sposób 30 słoików, a robię według przepisu mamy od wielu lat.

Trudno powiedzieć co się dzieje. Moim zdaniem to kwestia odmian,które zagościły na rynku.Te odmiany nie nadają się do kiszenia.

Naszych odmian tzw.polan już nie ma. Wszyscy zaczęli uprawiać ogórki z nasion holenderskich , tylko nikt nie zastanowił się, że Holendrzy i cała Europa nie jedza ogórków kiszonych.

Mnie diabli biora na to i w tym roku zdecydowałam już nie robić.

W ubiegłym roku efekt był taki jak u Ciebie, czyli puste i cały czas musowały.

Ja w tym roku za porada mojej mamy szukalam na targu jasnych ogorkow. UJparla sie by nie brac ciemnozielonych. Poniewaz zabraklo mi ogorkow poszlam dokupic do sklepu na 5 sloikow tych ciemnozielonych. Nie mam pojecia czy cos z tych ciemnozielonych wyjdzie. Jedno co zauwazylam, to przy obieraniu ich ze skorki na miezerie, palce staja sie twarde i zoltozielone a skora z nich sie luszczy. To powstrzymalo mnie w ogole od kupowania ciemnozielonych ogorkow.

Tak to wychodzi na to ze cudze chwalicie swego nie znacie sami nie wiecie co posiadacie. Czyli jak tu uratowac normalne ogorkiusmiech.gif
do zahir 43.
Sok wylewam, a warzywa daję do przygotowanej trochę wcześniej zalewy.
Odnośnie ogórków kiszonych, ja zawsze "moczę" ogórki w osolonej wodzie przez 12 godzin , a później dopiero je kiszę i zawsze mam twarde przez całą zimę.
ogórki były moje własne, z działeczki. Małosolne wyszły pyszne a kiszone niestety smutas.gif
ale wogóle ich nie moczyłam pechowiec.gif Umyłam i wepchałam do słoików. Czy to mogła byc przyczyna?????
mam pytanie do Marika chce zrobic tą sałatke tylko co mam zrobic z tymi warzywami 1kg papryki
1kgmarchwi tartej
1kg ogórków
1kg cebuli
1kgkapusty
1kgpomidorów zielonych wszystko pokroic i wsadzac do słoików czy cos obgotowac trzeba???

witam
czy ktoś wie jak przechować surowe maliny na zimę, słyszalam, że do malin daje sę dużo cukru i w słoikach przechowuje sie na zime w lodóce.Nie znam proporcji, slyszalam , że sporo, czy ktoś wie?
Mam gorącom prośbę ,moze ktoś ma sprawdzony przepis na grzybki marnowane w occie.Chciała bym zrobić sama bo zawsze kupowałam

Odpowiedz na ten temat »