Wykup reklamę w Kafeterii Więcej »

Magazyn dla kobiet Kafeteria jest częścią Portalu o2.pl Więcej »

Odpowiedz na ten temat

Wykładasz garnek, napełniasz wodą, solisz wodę, gotujesz wodę, do zagotowanej wody wrzucasz ryż i gotujesz do odpowiedniej twardości, po czym bierze durszlak i odcedzasz.
z torebki na bank zawsze wychodzi sypki
a czy słyszałaś może o gotowaniu ryżu do momentu zagotowania wody a potem duszeniu go po przykrcyeim? MOżna tez podobno dosypać np. vegety. Ale nie wiem czymozna wsypać ryż do zimnej wody czy zawsze do wrzącej?
najlepszy ryż jest taki:

ryż-woda w proporcjach 1:2, czyli powiedzmy jak masz pół szklanki ryżu to musisz ugotować całą szklankę wody. Na wrzątek wsypujesz ten ryż i gotujesz na maleńkim ogniu około 15 minut. Wtedy nie trzeba nić odcedzać, a ryż jest sypki.

do takiego duszenia pod przykryciem trzeba dać odpowiednie proporcje ryżu i wody, wsypać ryż do garnka a wody chyba tyle żeby pozim był trochęw wyżej niż ryż, osolić, zagotować i - babcinym sposobem, garnek zawijasz w gazety i koc, żeby nie stracił temperatury... po 2-3 godzinach ryż jest gotowy, z kaszą mi to wyszło, z ryżem może byc podobnie usmiech.gif

coś bym wymyśliła ciekawego, ale na razie nic mi nie przychodzi do głowy
Ja robie to troche inaczej bo najpierw podsmazam pokrojona cebulke bardzo krotko do niej dodaje ryz i tez to podsmazam krotko pozniej dolewam odpowiednia ilosc wody i dusze pod przykryciem jeszcze kilka minut az bedzie odpowiednio miekkie - na koncu przyprawiami gotwe - pozdrawiam
do wody dodajcie troszke oleju zeby sie nie posklejal...i wrzuccie ryz do wrzacej wody inaczej h... z tego bedzie
ja kupuje ryz paraboiled-mozna nawet przesadzic z gotowaniem,ale zawsze wyjdzie sypki

Ryż należy opłukać i wrzucić do wrzątku. Ja gotuję ryż paraboiled w proporcji 1:3. Zazwyczaj doprawiam go juz w trakcie gotowania. Zawsze dodaję olej z pestek winogron lub oliwe z oliwek. Do tego zioła lub czasem kostkę bulionu, lub curry, lub szafran. Ważna jest wielkość naczynia. Nie może być zbyt szerokie, bo za szybko wygotuje sie woda. Na szklankę ryżu potrzeba garnek 1,5 - 2 litrowy. Po wygotowaniu wody wystarczy przykryć ryż pokrywką i zostawić na co najmniej pół godziny. Do takiego gotowania ryżu nadaje się najlepiej ryż paraboiled, basmatti lub ryże długoziarniste. Ten zwykły, biały po 2,50 za kilo się strasznie zlepia i nadaje się tylko do gołąbków lub zupy.
W takich samych proporcjach gotuje tez kaszę gryczaną i zawsze wychodzi super. Potem tylko wystarczy podsmażyć na maśle cebulkę, wymieszać i zajadać się smiech.gif

aby ryz był sypki należy go najpirw uprazyc na oleju nastepnie dodac odpowiednia ilosc wody itd
Trzeba kupić dobry ryż czyli taki który kosztyje ok.10 zł za kg/ np.Uncle Ben/ dobrze go wypłukać aż z sitka nie będzie leciała biała woda i gotować w proporcji 1:1,5 /ryż 1 szkl. woda 1,5/. Wsypać ryż na wrzątek wymieszać i gotować na małym ogniu aż woda wyparuje/ok 15-20 min/ w czasie gotowania nie mieszać.
mój przepis na sypki i smaczny ryż bez odcedzania:

przygotu:
2 szklanki wody
1 szklanka ryżu
1 łyżka masła
1 kostka bulionowa /najlepszy rosołek/
wykonanie:
zagotuj wodę z kostką i masłem, wsyp ryż, przykryj garnek i zmniejsz ogień na najmniejszy / ja gotuję na małym palniczku/
po około 10 minutach powinny juz byc resztki wody, zauważysz to bo na powierzchni ryzu juz nie bedzie wody, zaczna sie tworzyc takie dziurki. wtedy wyłaczasz, zostawiasz pod przykryciem jeszcze około 15-20 minut. można owinąć pokrywkę czystą ściereczką lub papierem uchennym. Gotowesmiech.gif
może wydawac sie skomplikowane, ale uwierzcie jest to bardzo łatwe, trzeba tylko pilnowac zeby nie przypalićusmiech.gif
jest sypki i pyszny. polecam
taka ilość wystarcza na 2 spore porcje /zalezy ile ktos je.../
uwaga: do mojego przepisu pasuje kazdy ryz, nawet ten najtańszy za 2 złote. sprawdzoneusmiech.gif
Najprostszy sposób na sypki ryż to ryż w torebkach wrzucić do gotującej się wody ze szczyptą soli - gotować tyle ile pisze na opakowaniu a następnie odrazu wyjąć i wysypać z woreczka - niezostawiać w wodzie bo nasiąka i potem niejest sypki i się klei - a takiego niecierpie! ale jak się odrazu wyjmie to jest sypki - albo gotować ryż brązowy - on jest sypki chyba zawsze
PARABOILED
warto ryz przeplukac na sitku porzadnie pod biezaca zimna woda, az woda przestanie leciec biala, to zmywa z ryzu to kleistosc.
ale i tak nie ma gwarancji ...
no i proporcje, nie tak jak z reguly podaja 2 x tyle wody co ryzu, lecz raczej 1,5.

z mojego doswiadczenia, to ryz basmatti jest godny zaufania jesli chodzi o sypkosc, no i oczywiscie ma najlepszy smak.

pewnie, mozna zrobic ryz z torebki albo paraboiled, najlepiej jeszcze przyprawic vegeta lub rosolkim, tylko po co komu takie przetworzone chemicznie i jalowe jedzenie (oraz bezwartosciowe dla organizmu, tyjesz tylko a nic z tego nie masz).

odpowiedznie oplukanie ryzu, az wodabedzie bezbarwna...jak to woda..pozbywacmy sie skrobi
wrzucasz na wrzaca wode na 3min
a nastepnie przykrywasz garnek i na malym ogniku
ja zprzestalam stosowac zasade proporcjiiiwody i ryzu
wlewwam na poczatek taka ilosc zeby zakryla dno garnka na ok cm...tak zeby ryz po wsypaniu byl tez zakryty..i ewent dolewam w trakcie goracej wody

moja mama zawsze gotowała tak że do jednego garnka wlewała wodę do drugiego wsypywała ryż i wkładała ten z ryżem do tego z wodą i na małym ogniu pod przykryciem prażyła ten ryż.Zawsze wychodził sypki.

Można zrobić jak jest napisane powyżej, chyba najlepszy wychodzi, tzn: zagotować 1:3 i przykryć na jakieś 3h w kocu i gazetach...
proporcji (2:1) na malym ogniu. Pod koniec zabieram pod pierzynke i sobie dochodzi oczko.gif zawsze jest sypki oczko.gif
a ryz jest zwykly, nie zadna jakas tam wypasiona odmiana oczko.gif I do kotowania daje troche oleju do wody oczko.gif No ale to zawsze, cokolwiek bym nie gotowala oczko.gif
RYŻ NA SYPKO ? ALEŻ TO TAKIE PROSTE !!!
Na patelnię sypiesz ryż, np 2 torebki + dobrą łyżkę masła i smażysz często mieszając. Najpierw zrobi się biały potem lekko zarumieniony ale nie bardziej bo spalisz! Potem dolewasz 0,5 litra wody z wcześniej rozmieszaną kostką rosołową z kury i tylko z kury. PAMIETAJ, że przy wlewaniu bulionu na patelnię może pryskać ponieważ ryż ma ok 200 stopni a bulion tylko 100 stopni C. Zmniejszasz ogień do minimum, pokrywka i po 10 - 12 min. masz ryż na sypko.
PROPOZYCJA:
Zrób ryżu od razu 3-4 torebki, bo po zrobieniu możesz odstawić do lodówki. Następnego dnia odgrzej w mikrofalówce, wtedy ryż sypie sie jak żwirek i jest ekstra pyszny.

Najlepiej usmażyć- na olej wsypać ryż, aż lekko się podrumieni, posolić (ja wkładam w to kostkę rosołową) a następnie zalać przegotowaną wodą i podgotować. Mniam!
Ryż tylko "Białe Nosy"...solą, dlatego jest niesmaczny
tutaj jest dobry sposób, sprawdziłem i działa !!!
http://www.dobrysposob.pl/index.php/component /content/category/34-kuchnia?layout=blog
uncle ben's, żaden inny tak nie wychodzi
ja "praze" ryz na lyzce tluszczu do chwili az zacznie robic sie bialy i zalewam wrzaca woda....wode dolewam na biezaco...jak jest jeszcze lekkko twardy wylamczam ogien i zostawiam pod przykryciem

ale duzo zalezy od gatunku ryzu....kupilam oststnio w lidlu, sypany,...za chiny ludowe nie wyjdzie sypki...na mln sposobow robilam i nic...

lu
proporcjie ryz woda1:2
wrzucasz na wrzatek na 2 min, potem zmniejszasz ogien do min i przykrywasz
Przepis ten znalazłem na youtube na filmiku z serwisu kawalery.pl. Bierzemy 1 szklankę ryżu. Płuczemy go kilka razy i odstawiamy na chwilę na bok. Do pustego garnka wlewamy 1,5 szklanki wody. (Zauważcie na 1 miarkę ryżu przypada 1,5 miarki wody a nie 2 miarki jak w większości przepisów). Wodę solimy i doprowadzamy do wrzenia. Do wrzącej wody wsypujemy ryż. Teraz następuje najważniejsza czynność, która decyduje o tym że ryż będzie sypki. Na dużym gazie gotujemy bez przykrywki ryż koniecznie mieszając go łyżką. Robimy to aż do momentu gdy woda ponownie zacznie wrzeć i przez następną mniej więcej minutę. Nie można tego robić zbyt długo bo ryż wyjdzie niedogotowany i twardy. Płomień musi być duży. Następnie przykrywamy garnek przykrywką i stawiamy na 15 minut na minimalnym płomieniu gazu. Płomień musi być jak najmniejszy. Po 15 minutach zdejmujemy z gazu i odstawiamy na następne 15 minut bez gazu. Ryż wychodzi sypki i smaczny. Na początku stosując tą metodę problemem jest wyczucie momentu kiedy trzeba przestać mieszać ryż. Jeśli się tego nauczymy, gotowanie ryżu staje się łatwe i zawsze udane. Smacznego.
drogie czytelniczki!!!...ryż gotujemy w/g starej hinduskiej kuchni...zawsze w stosunku 2do 1(np.2 szklanki wody -1szklanka ryżu),po zagotowaniu wody lekko solimy dodając 2 łyżki oleju i wsypujemy ryż czekając aż się zagotuje mieszamy ze 2 razy,potem zmniejszamy gaz do minimum na około 10min.,wszystko to pod przykryciem,następnie gaz OFF i odstawić na następne 20minut aby samoczynnie odparował...GOTOWE...
1 2
Odpowiedz na ten temat »