Wykup reklamę w Kafeterii Więcej »
Magazyn dla kobiet Kafeteria jest częścią Portalu o2.pl Więcej »
|
|
||
| 07.12.05 [04:58]
[zgłoś do usunięcia] |
KaHa |
|
|
Pomozcie mi , co powinnam podac na wigilie??? Powinno byc 12 potraw a ja doliczylam do 8 i nie mam pomyslu . |
||
| 07.12.05 [05:03]
[zgłoś do usunięcia] |
smaczny konsek |
|
|
a jakie jest tych 8? jesli potrzebujesz jakiejs salatki to ja mam wypas przepis.. moja ulubiona salatka nie tylko na wigilie.. # Salatka pietrowa skadniki: Seler Ananas Jablko Jajko Por Szynka Majonez Marchew Ser zolty Wykonanie: Seler utrzec na tarce, ananas pokroic w kostke - kawalki, jablko w kostke, jajko rowniez, por w plasterki i na pol (takie polkolka), Szynka w kostke, Majonez luzem, Marche utrzec Ser zolty rowniez utrzec. Skadniki ukladac w naczyniu warstwami w kolejnosci jak wyzej. majonez tez jako jedna warstwa.. nie mieszac z niczym.. dobrze jest to odstawic na dzien do lodowki w szczelnym (zeby nie przeszlo zapachami) naczyniu zeby sie przegryzlo... uu mm to jest normlanie pysznosc.. pozdrawiam |
||
| 07.12.05 [08:25]
[zgłoś do usunięcia] |
axxk | |
|
sałatka z szynką na wigilie???? u nas nigdy niema 12 i raczej niema tych\"tradycyjnych\" |
||
| 07.12.05 [08:31]
[zgłoś do usunięcia] |
tak u mnie jest |
|
|
u mnie wszystko liczy sie osobno: 1.uszka 2. barszczyk 3.ziemniaczki 4.karp 5. surowka z czerwonej kapusty 6. makielki 7. kutia 8. pierozki 9. kompot ze suszu 10. sledzie 11.karpa w galarecie 12. ciasto |
||
| 07.12.05 [08:42]
[zgłoś do usunięcia] |
nieznam |
|
|
co to są makielki? |
||
| 07.12.05 [09:54]
[zgłoś do usunięcia] |
axxk | |
|
u nas to zawsze jest : 1.ryba po grcku 2. sledzie 3. karpik 3. barszczyk 5.uszka 6.sałatka 7.pierogi z grzybami i kapusta 8.gołąbki z grzybami makowiec 10 kompot z suszu |
||
| 07.12.05 [09:56]
[zgłoś do usunięcia] |
tak u mnie jest |
|
makiełki to kluski z makiem z dodatkiem bakalii i miodu ![]() |
||
| 07.12.05 [13:15]
[zgłoś do usunięcia] |
evee | |
|
...u mnie tradycja.... 1. kompot z suszu 2. barszczyk 3. uszka 4.pierogi z kap i grzybami 5. krokiety z kap i brzyb. 6. goląbki z kasza gryczana i grzybami 7. karp 8. rybka po grecku 9. sledzie 10. salatka warzywna 11.makielki 12. ciacho (sernik, makowiec, piernik lub kakaowiec) a po pasterce....bigosik... Wesołych Świąt kochane Ludki.... ![]() "...bo jestesmy również tym, co uraciliśmy..."
|
||
| 07.12.05 [13:33]
[zgłoś do usunięcia] |
krakrakra |
|
|
u mnie: 1. uszka 2. barszczyk czerwony 3. pierogi z kapusta i grzybami 4. kapusta z białą fasola i grzybami 5. karp smażony 6. śledzie w oleju i/lub w śmietanie 7. ziemniaki w mundurkach 8. ciasto 9. sałatka 10. ryba po grecku 11. kluski z makiem i bakaliami lub kutia 12.kompot- nie z suszu bo nie lubię ![]() |
||
| 07.12.05 [13:35]
[zgłoś do usunięcia] |
KaHa |
|
|
Dzieki , zapomnialam o salatkach a tych slodkich klusek nigdy nie jadlam, moje 8 potraw jes nie calkiem tradycyjne bo np nikt w rodzinie nie lubi karpia ale uwielbiaja quish- to taka jajkowa potrawa. To moje potrawy: bigos ( postny) ryba po grecku racuchy z grzybami barszcz uszka pierogi z kapusta i grzybami quish sledz pod pierzynka salatka jarzynowa- dzieki za podpowiedz!!! Podobno juz na wigilie nie trzeba poscic?? Cos mi sie o uszy obilo. |
||
| 07.12.05 [13:40]
[zgłoś do usunięcia] |
1.sledz w smietanie |
|
|
2. sledz inaczej 3. barszczyk 4. uszka allbo paszteciki 5, karp po zydowsku 6,. ryba po grecku 7. ryba w galarecie 8.kapusta z grzybami 9.kluski z makiem 10. kisiel zurawinowy 11. ciasto 12. acha i jeszcze jakas salatka, ew inna ryba w galarecie mozesz jeszce chleb policzyc |
||
| 07.12.05 [13:43]
[zgłoś do usunięcia] |
ika4 |
|
|
a u nas tak: 1. zupa z suszonych owoców i grzybów 2. kluski z makiem 3. groch z kapustą 4. pierogi z kapustą i grzybami 5. pierogi z owocami 6.racuchy z jabłakmi 7.ryba smażona (sama) 8.ryba po grecku 9. śledzie w oleju 10. śledzie w śmietanie 11. grzybki smażone 12. ... aż wstyd się przyznać...nie pamiętam... |
||
| 07.12.05 [13:45]
[zgłoś do usunięcia] |
ika4 |
|
i jeszcze dodam że nigdy na wigilię nie podaje się ciasta i sałtek - to jedzonko jest sozwolone dopiero po pasterce . Nie wiem czemu ale tak się u nas przyjęło. |
||
| 07.12.05 [13:47]
[zgłoś do usunięcia] |
Agaka |
|
|
1. barszcz z uszkami 2.ziemniaczki 3. śledzik w śmietance 4. karpik smazony i w galarecie 5.kapustka z fasolą i grzybkami 6. kompot z suszonych owoców 7. a na deser sałatka owocowa i tesciowa robi pyszne pierogi ze śliwkami kalifornijskimi |
||
| 07.12.05 [14:25]
[zgłoś do usunięcia] |
KaHa |
|
|
do 1 sledz w smietanie Paszteciki???? ale sie obslinilam mniammmmmmmm a co jest w srodku ? miesko? moze masz jakis latwy przepis??? Dzieki serdeczne za odpowiedzi, pomoglyscie mi bardzo ! |
||
| 07.12.05 [14:29]
[zgłoś do usunięcia] |
o nie a właśnie ze |
|
makiełki to nie sa KLUSKI!!!!!!!!!!!!! to jest makaron z makiem i miodem i rodzynkami! no, chyba, że ktoś pochodzi z regionu, gdzie na wszytko mówią kluski i na makaron, i na kopytka, i na pierogi i w ogóle na wszytsko prawie z tej dziedziny gastronomii |
||
| 07.12.05 [14:32]
[zgłoś do usunięcia] |
juleczka26 | |
|
dokładnie dziewczyny, nawet chleb liczy sie jako osobną potrawę - a u nas w domu nawet opłatek 1.opłatek 2.chleb 3.sledzie 4.sałatka 5.barszcz 6.uszka 7.kapusta z grzybami 8.karp 9.piernik 10.ciastka korzenne 11.pomarańcze 12.jabłka |
||
| 07.12.05 [21:26]
[zgłoś do usunięcia] |
suoneczko | |
|
zgadzam się opłatek i chleb również liczą się jako osobne potrawy. a u mnie jest tak: 1.opłatek 2.chleb 3.ziemniaki z koperkiem 4.karp smażony 5.karp w galarecie 6.jakiś inny rodzaj ryby smażonej(co roku mamy inna )7.zupa rybna 8.zupa grzybowa 9.grzanki 10.kompot 11.kapusta z grzybami 12.kapusta z grochem Aniołem jest każdy z nas! Lepszym albo gorszym ale zawsze Aniołem!
|
||
| 07.12.05 [21:27]
[zgłoś do usunięcia] |
suoneczko | |
aha!! zapomniałabym o makówkach czyli w sumie mamy 13 potraw wigilijnych![]() Aniołem jest każdy z nas! Lepszym albo gorszym ale zawsze Aniołem!
|
||
| 09.12.05 [15:46]
[zgłoś do usunięcia] |
wl | |
|
Ja \"makiełki\" robie w ten sposob, że........ bułkę kroję na kawałki (wielkość taka jak kopytka)), moczę ją w przegotowanym mleku (nie za dużo mleka), dodaję mak zrobiony jak do makowca koniecznie z bakaliami, mieszam wszystko delikatnie łyżką i .....makiełki gotowe. Smacznego ! Rodzina moja się zażera. ![]() Ten przepis mam od teściowej. ![]() Nie ma dużo pracy, prosto, szybko i smacznie. |
||
| 17.12.05 [17:13]
[zgłoś do usunięcia] |
wl | |
|
A tak jeszcze dla formalności ... ;-D Makiełki - to tak jak ktoś tutaj pisał prawidłowo to kluski z makiem, ale ja jestem kobietą praktyczną i uważam, że nie należy siedzieć przed- i przez całe święta w kuchni, i \"urobić się po łokcie\", dlatego robię makiełki, prosciej j.w. (i też są smaczne, rodzina się zażera). |
||
| 17.12.05 [23:46]
[zgłoś do usunięcia] |
ja jeszcze |
|
nigdy nie miałam dania wigilijnego, do którego używa się jajek śmietany mleka czy mięsa.... ścisły post![]() |
||
| 18.12.05 [01:54]
[zgłoś do usunięcia] |
ola2000 |
|
|
to w koncu czy ktoras z pan mi wytlumaczy czy kluski z makiem to to samo co makaron z makiem bo juz sie calkiem pogubilam |
||
| 18.12.05 [01:54]
[zgłoś do usunięcia] |
undertaker to kluska z makiem |
|
|
|
||
| 19.12.05 [23:28]
[zgłoś do usunięcia] |
123anetka | |
|
A ja robię: 1 rybę po grecku 2 rybę po cygańsku 3 rybę smażoną 4 karpia 5 śledzie w oleju 6 śledzie pieczone 7 racuchy 8 pierogi z kapusta i grzybami 9 kapuśniak 10 grzyby smażone 11 kisiel 12 kutia |
||
| 21.12.05 [09:47]
[zgłoś do usunięcia] |
ODCHODZACAA |
|
|
na poczatek 1.ZUPA GRZYBOWA!!!! PODSTAWOWA I UKOCHANA POTRAWA 2.ŚLEDZIE W WODZIE 3.ŚLEDZIE Z OCTEM I SMIETANĄ 4.KAPSUTA Z GROCHEM 5.KARP 6. RYBY SMAŻONE Z GRZYBAMI 7. PIEROGI Z KAPUSTA I GRZYBAMI 8. ZIEMNIAKI ZASMAZANE 9. KLUSKI 10. SURÓWKA 11.BARSZCZ Z USZKAMI 12.CIASTO |
||
| 21.12.05 [10:03]
[zgłoś do usunięcia] |
jnk | |
|
dajcie jakis przepsi na te kluski / makaron z makiem (ale nie w wersji zastepczej z bulka) |
||
| 21.12.05 [20:03]
[zgłoś do usunięcia] |
sate |
|
|
Makiełki lub kluski z makiem robi się tak.Najpierw trzeba porządnie sparzyć mak w wodzie a potem dolać mleka.kluski czyli grubszy makaron tzw.krajankę kupujemy w sklepie i gotujemy prawie na miękko.Makaron mieszamy z mieszamy z sparzonym i zmielonym makiem.Do tego dodajemy:stopione ale nie przesmarzone masło,miód,posiekane orzechy włoskie,rodzynki,krojone suszone śliwki.To wszystko mieszamy i chwilkę przed podaniem podgrzewamy nad parą.Makiełki powinny być ciepłe ale nie gorące.Są pyszne jemy je jako pierwsze danie wigilijne. |
||
| 22.12.05 [16:35]
[zgłoś do usunięcia] |
frotka | |
Buuuuuuuu,moja pierwsza Wigilia bez karpia w galarecie![]() Wogole plakac mi sie chce na te swieta ![]() Sorki,ze tak wtracilam,ale jestem zdolowana,ze nie pojade na swieta do Polski i musialam sie pozalic ![]() P.S.Zapraszam na moją stronkę www.foto-galeryjka.prv.pl
|
||
| 22.12.05 [22:17]
[zgłoś do usunięcia] |
Aligator |
|
|
wrzuccie przepis na zupe grzybowa |
||
| 09.12.06 [14:27]
[zgłoś do usunięcia] |
marlab |
|
|
U nas sie podaje: 1. Oplatek 2. Barszczyk czerwony lub zupa grzybowa 3. Paszteciki z grzybami jesli jest barszczyk 4. Kapusta z grochem 5. Zawijaniec z grzybami 6. Ryba w galarecie 7. Ryba smazona z migdalami 8. Ryba po grecku 9. Makielki (czyli makaron szeroki (u nas nzaywany lazanki) z makiem migdalami, rodzynkami, orzechami i miodem razem wymieszane) 10. Jagielki czyli kasza jaglana na slodko (podobno jedzona w wigilie przynosi szczescie i pieniadze) 11. Kompot z suszonych owocow 12. Ciasto i owoce |
||
|
|
||
| Odpowiedz na ten temat » | ||