Magazyn dla kobiet Kafeteria jest częścią Portalu o2.pl »  Wykup reklamę na Kafeterii » 
Kurnik gry Forum Punkt widzenia Bon appetit! Kultura Zdrowie i Uroda Przy kawie Strona główna
Forum - strona główna » Zdrowie i Uroda
Spis tematów | Dodaj nowy temat » | Szukaj | Dodaj do ulubionych! | Moje konto
[24.06.2006] 15:56
niunia66
Jest to środk zwierający chlorowodorek sibutraminy. Czy ktoś z was używał i czy były rezultaty.

[10.01.2007] 22:40
[zgłoś do usunięcia]
jutaa
Zelixa jest to odpowiednik meridii tylko tanszy ok 70 zł. dział dokładnie jak meridia wiec chcąc sie czgos dowiedzieć pocytaj na jej temat.
[11.01.2007] 13:21
[zgłoś do usunięcia]
freedzia
Witam,
od poniedziałku zamierzam brac tabletki zelixa.
jest to odpowiednik meridii, wiec powinien działać tak samo i jest duużo tanszy.

[11.01.2007] 20:23
[zgłoś do usunięcia]
aurelia jedwabińska
czy jest ona na receptę?

[12.01.2007] 15:50
[zgłoś do usunięcia]
freedzia
tak, jest na recepte

[13.01.2007] 20:32
[zgłoś do usunięcia]
sisi 968
przyjmuje go juz 7 dni i schudłam 2kg .przez pierwsze 3dni bolała mniegłowaa ale teraz już wszystko w porzadku.czytajac ulotke wiem ze ma dudo skutkow ubocznych.kupilam na recepte za71zł

[19.01.2007] 18:59
[zgłoś do usunięcia]
omega***
Dajcie jakieś informacje na temat tego leku, bo tu są same nieświerze informacje...
Właśnie mój kuzyn dostał na to receptę, u niego w aptece kosztowało 68 zł... Czy to jest rzeczywiscie to samo co meridia?
Jeśli tak, to po co przepłacać?
[19.01.2007] 22:27
[zgłoś do usunięcia]
szczubi
Zelixa to "podróba" meridii
Coś jak kupować buty adiBas zamiast adidas
Różnica w cenie jest znikoma bo Meridię można kupić w niektórych aptekach już za mniej niż 99pln a skutki mogą być różne
Lek(zelixa) jest zarejestrowany tylko w 2 krajach Europy- jednym z nich jest Polska
Odchudzałam się na Meridii efekt gwarantowany, co do podrób....
To poważny lek koleżanki zastanówcie się przed inwestowaniem w coś mało sprawdzonego!!!!!!!
[21.01.2007] 11:44
[zgłoś do usunięcia]
kaska121
witam,
biorę Zelixe od 2. stycznia i schudlam 2,5 kilo, wcześniej brałam adipex ale strasznie źle się czułam, więc musiałam odstawić.
Byłam przed nowym rokiem u lekarza żeby pszepisał mi Meridie, ale powiedział że jest lek tańszy (zapłaciłam w aptece 45 zł za 10mg) i równie skuteczny ( moim zdaniem skuteczniejszy, kumpele brały meridie i takich efektów nie miały po 19 dniach jak ja).
Szczubi jeżeli Zelixa była by nie sprawdzonym lekiem to mój lekarz (nawiasem mówiąc mój wójek) by mi go nie przepisał

[21.01.2007] 14:17
[zgłoś do usunięcia]
freedzia
Witam,

ja tez biorę zelixe i czuje się po niej dobrze, nie mam zadnych skutków ubocznych oprócz suchości w ustach, uwazam że jest ona tak samo skuteczna jak meridia, jest duzą konkurencją dla niej ze wzgledu na cene i jest normalnie przepisywana przez lekarzy, takze nie ma się czego bać. nie jest jej żadną podróbką, jej skład jest taki sam jak w meridii, a to chyba oczywiste, że te same leki produkują różne firmy pod inną nazwą.

[21.01.2007] 16:12
[zgłoś do usunięcia]
szczubi
Kasiu,

na rynku farmaceutycznym jak na każdym innym ktoś coś wymyśli, opatentuje, kończy mu się patent i nowi producenci kozystają z pomysłu.

Nie twierdzę, że po generykach się umiera
chcę powiedzieć, że aby zarejestrować lek generyczny w Polsce potrzebne są badania biorównoważności - tzn zdrowym osobom podaje się substancję czynną i stężenie we krwi musi być w normie (może być 20% wyższe lub niższe)
tak naprawdę nikt nie sprawdza co się będzie działo przy wyższych stężeniach od normy, ile zanieczyszczeń zawiera,takie leki nie mają badań takich jak lek oryginalny
Dziwne, że u nas w Polsce myśli się jedynie o cene, a nie o jakości.
Chyba zgodzisz się ze mną że czasem warto wydać trochę więcej i mieć pewność nie wyrzucać pieniądze na PRAWIE TO SAMO

Jak z perfumami kupujesz oryginalne i masz pewność,że inni będą czuli zapach przez cały dzień, a jak kupisz tańsze też będą pachniały pytanie jak i przez ile...................

Każdy ma swój rozum i wybierze opcję lepszą dla siebie!

Wszystkim odchudzającym życzę wytrwałości
pzdr

[21.01.2007] 19:03
[zgłoś do usunięcia]
omega***
Nie można mówić, że zelixa to podróba meridii... Taka nomenklatura w farmaceutyce nie istnieje. To po prostu ten sam lek pod inną nazwą.Takich przykładów jest wiele, dobra aptekarka zawsze może zaproponować ten sam lek pod inną ukryty nazwą, a jednak o wiele tańszy...
[21.01.2007] 19:47
[zgłoś do usunięcia]
ona nieznajoma
A ja biorę sibutrim- jest to też dokładnie to samo co meridia, tylko innej firmy. Wcześniej brałam meridie, no ale nie ma sensu przsepłacać za tą samą substancję, tylko innej marki.
[22.01.2007] 21:54
[zgłoś do usunięcia]
szczubi
Słowo \"podróba\" może faktycznie mało trafione w kwestii leków, gdyż sugeruje nielegalną produkcję. Jednak w sytuacji, o której rozmawiacie jak najbardziej na miejscu. Leki pojawiające się na światowym rynku, będące \"odpowiednikami\" leków oryginalnych nazwane zostały lekami generycznymi, co nie oznacza w żadnym razie nowej generacji leku a jedynie jest gładszym mianem leków \"oddtwórczych\". Są to leki zdecydowanie tańsze od leków oryginalnych i to jest tak naprawdę ich jedyna zaleta. Każdy obiektywnie myślący, świadomy praw rynku człowiek zadaje sobie pytanie: jak to możliwe, że to samo kosztuje mniej? Ito dobrze, że ludzie zadają sobie takie pytania. Otóż: leki generyczne są tańsze po pierwsze dlatego, że firma je produkująca nie ponosi kosztu poniesionego na opracowanie formuły leku, nie ponosi kosztu badań klinicznych dowodzących skuteczności leku i przeciwskazań, po wtóre firma taka nie musi pokrywać kosztów upowszechnienia danej substancji czynnej w środowisku medycznym. I to są plusy wchodzenia na rynek z lekiem generycznym. Ale leki generyczne są tańsze jeszcze z innych przyczyn majaących ogromne znaczenie dla pacjentów. Leki generyczne faktycznie zawierają tą samą substancję czynną czyli w przypadku meridii - chlorowodorek sibutraminy. Ale to nie znaczy w najmniejszym stopniu, że zelixa to to samo co meridia. Ważna jest także ilość substancji czynnej w każdej kapsułce, czystość tej substancji, jakie substancje dodatkowe są w kapsułce, a to ma wpływ na wchłanianie substancji czynnej. Wszystkie te cechy leku mają niebagatelny wpływ na skuteczność leku. Wywód okropnie długi. Wybaczcie. Ale to każdy z nas musi zdecydować czy chce leczyć się lekiem tanim, nie przebadanym, stosowanym jedynie w oparciu o badania przeprowadzone na lekach oryginalnych. Czy chce ryzykować terapię lekiem, z którym nie ma doświadczeń. A konsekwencje nie pojawią się po kilku dniach leczenia, najczęściej są odsunięte w czasie. Jestem zdania, że człowiek ma w życiu tylko jedną wartość, którą nie należy ryzykować ZDROWIE. A skoro mówimy o sprawie takiej jak odchudzanie, to znaczy że to jak wyglądamy i jak się czujemy jest dla nas istotne. Czyli powinniśmy sięgać po środki skuteczne i sprawdzone, co nie koniecznie musi być tanie. Ja odchudzałam sie skutecznie meridią kiedy kosztowała znacznie więcej niż teraz, ale lekarz poinformował mnie o wynikach badań klinicznych, o sklutecznosci jej stosowania, przekonał mnie. Po przeczytaniu waszych postów przeszukałam net. Znalazłam masę linków o badaniach na meridii, o zelixie kilka, w wiekszości wypowiedzi na kilku stronach typu forum. Mimo waszej dyskusji nie zmieniam zdania. A tak na marginesie róznica w cenie jest nieporównywalnie mała w obliczu dbałości o swoje zdrowie.

[23.01.2007] 14:05
[zgłoś do usunięcia]
kazikk
szczubi- nie opowiadaj bzdur o tym, że orginalny lek jest lepszy od generycznego- bo to nie prawda. Lek generyczny jest tańsz bo firmy nie ponoszą kosztów badań itp., ale nie ma sensu żeby ponosiły ponieważ substancja czynna jest już przebadana i nie ma potrzeby badać poraz wtóry i to jest jedyny powód że generyk JEST TAŃSZY. to co napisałeś poniżej już nie ma sensu ("Ważna jest także ilość substancji czynnej w każdej kapsułce, czystość tej substancji, jakie substancje dodatkowe są w kapsułce, a to ma wpływ na wchłanianie substancji czynnej") czy sądzisz że jakby w tabletce Zelixy 10mg było 5 mg substancji czynnej to takie opakowanie zostało by zarejstrowane- OTÓŻ NIE, więc nie pisz takich rzeczy. Firmy orginalne nie produkują substancji czynnej tylko ją kupuja tak samo jak firmy generyczne, więc substancja w meridi i w zelixie może pochodzićz jednego źródła, tak się dzieje w większości leków.
Jezeli lek generyczny był by gorszy od orginału to w USA sprzedaz leków orginalnych była by większa niż generyków, a jest na odwrót i taka tendencja jest na całym świecie.
Czy Meridia jest teraz gorszym lekiem niż wtedy kiedy kosztowała 400zł- NIE, więc cena nie ma nic do skuteczności, 2 lata temu meridia mogła kosztować 100 zł- ale po co skoro firma była monopolista i miała patent, chcieli jak najwięcej zarobić i ZAROBILI, a teraz łaskawie obniżają cenę- bo się boją konkurencji- wiedzą, że Zelixa i inne leki generyczne mają taką samo skuteczność.
[23.01.2007] 17:33
[zgłoś do usunięcia]
oponka35
Dyskusja jałowa i smutna na swój sposób. Firma generyczna kupuje substancje czynną z tego samego źródła? To dobre. Skoro firma oryginalna jest producentem substancji czynnej to teraz postanowiła obhandlować trochę konkurencji generycznej kosztem obniżenia ceny swojego produktu. Swietne. Nie wpadłabym na to.

Zaraz przychodzi mi do głowy Skoda. Na podzespołach WW czyli super autko. I sporo tańsze. Ciekawe dlaczego ludzie nadal wolą wywalać kupę kasy na WW?

W dyskusji o generyku i oryginalnym leku nie chodzi tylko o cenę wg mnie, tym bardziej że różnice są małe, zbyt małe. Mnie bardziej zastanawia coś innego, coś chyba nie w temacie tego forum. Jak mało wagi przykładamy do samego tworzenia produktu, zainwestowanej myśli i funduszy, kiedy tylko pojawia się coś tańszego, coś co tak łatwo nazwać TO SAMO TYLKO TAŃSZE. To takie typowe, że jakaś firma coś wypracuje a po wygaśnięciu praw patentowych nagle znajduje się masa chętnych do handlowania tym czymś. I to nie dotyczy tylko leków a całej masy innych produktów: tworzyw, odzieży, projektów, kosmetyków i in. No cóż, takie życie.

Pociesza mnie tylko coś co wg powyższych wypowiedzi jest bez sensu. Ja cieszę się jak wariat, że kiedy na rynku pojawiają się podróby czy leki generyczne, firmy oryginalne nie wycofują swoich produktów. Dlaczego? Bo wolę wydawać pieniądze na rzeczy dobre i oryginalne. Kupuję kosmetyki w perfumerii a nie na bazarze, mimo, że tam ten sam zapach kosztuje 450 zł a nie 25 zł, jeżdże WW a nie Skodą, kupuję trampki Nike a nie podróbki z rozmazanym nadrukiem, i kiedy będę musiała znowu zadbac o figurę to znowu zainwestuję w Meridię, nawet gdyby nadal kosztowała 4,5 stówki. Że głupia jestem? Może i tak. Ale lubie mieć świadomość, że nabijam kabzę komuś kto na to zasługuje: czy to za projekt bo bluzka mnie urzekła, czy jakość bo trampki Nike wytrzymują moje leśne eskapady i wielokrotne prania w pralce, czy myśl twórczą i intelekt włożony w opracowanie leku. No dobra WW sfinansował mój mąż . Ot taka zasada. A korzyść: oryginalne perfumy utrzymują zapach znacznie dłużej więc kupuję je rzadziej niż kupowałabym podróby. Trampki dość, że ładniejsze to jeszcze trwalsze, a po Meridii schudłam 19 kg w 2 m-ce. Jestem z tych zakupów zadowolona i przypuszczam, że wydaję tyle samo pieniędzy co inni na wymienione produkty ale rzadziej chodzę na zakupy i do tego jestem zadowolona.

[23.01.2007] 18:25
[zgłoś do usunięcia]
omega***
oponko35...
masz szczęście, że akurat stać cie na coś ORYGINALNEGO, nie musisz zadowalać się PODRÓBAMI... tylko pozazdrościć.
Zapewne zdajesz sobie jednak sprawę, ze nie należysz do większości?
Z tego co widzę, większośc z was nie zdaje sobie sprawy z mechanizmów panujących w farmaceutyce, ale nie będę tu robić żadnego wykładu, jak szczubi, bo nie mam w tym żadnego interesu...
Kaziku k. - ty dokładnie wiesz o co chodzi...
A jeśli chodzi o informacje, jakie możecie wyczytać w internecie - choćby tu, no darujcie, ale chyba rozsądek podpowiada wam, co , jak, i przez kogo może być pisane... szczególnie na forach...
Pozostajcie więc w błogiej nieświadomości lub w fałszywych przekonaniach i nabijajcie dalej kabzę szanownym producentom ORYGINAŁÓW, a pozostaną wam dozgonnie wdzięczni. Amen.
[23.01.2007] 18:32
[zgłoś do usunięcia]
a wtrace sie
nie na temat ale jakby na temat, majac do wyboru cerutin i rutinoscorbin co kupujesz?
ja cerutin, ma dokladnie taki sam sklad co rutinoscorbin a jest tanszy, i wcale nie uwazam aby to byla jakas podroba
[23.01.2007] 19:00
[zgłoś do usunięcia]
oponka35
Owszem stać mnie i wiem również, że nie wszystkich stać. Mnie też nie zawsze było stać. I z tamtych czasów właśnie mam ten nawyk. Kupowałam to co wydawało mi się na moją kieszeń a bardzo szybko okazywało się, że musze ponownie ponosić wydatki na ten sam cel. Jednak pisząc swój poprzedni post chciałam widać nieudolnie nawiązać do czego innego.
Nie liczę w żadnym stopniu na wdzięczność producentów i wbrew pozorom wiem jakimi prawami rządzi się rynek farmaceutyczny. Drażni mnie tylko kiedy coś co jest tańsze a odtwórcze nagle okazuje się takie samo lub lepsze od oryginału. I zgadzam się oczywiście, że jeśli kogoś nie stać na drogie kupi tańsze bo to nie koniecznie musi wiązać się z tematem oryginał-podróbka. Wychodzę tylko z założenia, że jeśli ktoś coś opracuje to sprzedaje to innym. I nie widzę nic zdrożnego w tym, że się ceni i zarabia. To chyba podstawowe prawo rynku.
kazikk pisze: \"skoro firma była monopolista i miała patent, chcieli jak najwięcej zarobić i ZAROBILI, a teraz łaskawie obniżają cenę- bo się boją\"
Czy się boją - nie wiem. Z całą pewnością dostosowują się do realiów na rynku.
Ludzie to wiedzą tak samo jak producenci. Na koniec roku spada sprzedaż samochodów, bo wiadomo, że w styczniu czy lutym kupi się autko z rabatem za poprzedni rocznik. I sprzedają się tańsze autka, a po trzech latach sprzedawane ma wartość samochodu 4 letniego. I jest strata? Czy to wina producenta czy naszej krótkowzroczności?

[23.01.2007] 19:06
[zgłoś do usunięcia]
omega***
Nijak się ma porównywanie zelixy i meridii w zastawieniu adidasa i adiBasa...
Czyżbyś była związana w jakiś sposób z machiną farmakologiczną, że twierdzisz, iż wiesz jakie mechanizmy w niej rządzą?
[23.01.2007] 19:17
[zgłoś do usunięcia]
oponka35
W tej chwili każdą branżą rządzą takie same prawa. Tak myślę. Do niedawna nie zastanawiałam się nad tym. Tak naprawdę podział oryginalne-generyczne zwrócił moją uwagę po wystąpieniu telewizyjnym jednego pana który nakazywał wręcz pisanie tanich odpowiedników. Nie ważne co to jest tak naprawdę oryginalne czy generyczne, byle NFZ mniej dopłacał. I to już tylko jako dygresja... ucieszyłam się, że jestem zdrowa.

[23.01.2007] 20:05
[zgłoś do usunięcia]
omega***
No właśnie tak myślałam...
Ale szkoda sobie strzępić jęzory...sorry, obijać paluchy, bo to temat-rzeka i dla wielu- zwykłe science-fiction, jak widzę, choć chcieliby błysnąć wiedzą... raczej- niewiedzą... Dobranoc.
[25.01.2007] 23:19
[zgłoś do usunięcia]
poznanianka
Czy jeszcze ktos slyszal lub sam uzywa ten preparat? Jestem ciekawa bo lekarz wypisal mi recepte i nie wiem czy warto wykupic?

[26.01.2007] 12:04
[zgłoś do usunięcia]
Pontia
...znam zelixa to lek bardzo dobry...schudłam juz 3kg,bez zadnego trudu...bede go nadal przyjmowac..kosztuje zaledwie 60zł
[26.01.2007] 20:17
[zgłoś do usunięcia]
gizmo82  xxx1982-1982@tlen.pl';
witam wszystkich
ja opiero dzis zaczynam brac ZELIXE mam prośbe pochwalcie sie sukcesami czy faktycznie wam pomogła?
Pozdrawiam

[28.01.2007] 10:58
[zgłoś do usunięcia]
honda791  honda791@tlen.pl';
od poniedziałku zażywam zelixę i jest skuteczna pod względem tego że nie mam apetytu na jedzenie a jak zjem mało to mi wystarcza jem na siłe bo tak naprawdę nie czuję potrzeby jedzenia. Ten lek jest jak amfetamina zresztą sibutramina jest pochodną amfetaminy więc nie czuję się głodu a zarazem jego zadaniem jest a zeby osoba otyła mniej jadła do czego prowadzi skurczenie żołądka i to ma być ten efekt końcowy. Wiadomo nie obrzerasz si ę nie tyjesz!

[28.01.2007] 18:26
[zgłoś do usunięcia]
gizmo82  xxx1982-1982@tlen.pl';
a jak tam wyniki, kg zaczeły Ci spadac?

[29.01.2007] 15:17
[zgłoś do usunięcia]
hondzia  honda791@tlen.pl';
Tak są efekty za tydzień 2.5 kg ale minimalne jedzenie, dużo piciA I BEZ PODJADANIA pomiedzy posiłkami

[29.01.2007] 19:54
[zgłoś do usunięcia]
MARTA T.
Ja równiez się zastanawiam , po przeczytaniu kilku wypowiedzi chciałam zapytać może ktoś sie orientuje jak długo trzeba brać Zelixe ?? i jak się czuje po jej odstawieniu mam obawy aby zacząć , czy oprócz bólu głowy występowały u kogoś inne skutki uboczne ?? Nie muszę dużo chudną kilka kg. w zupełności by mi wystarczyło zastanawiam sie czy schudne w tym miejscu w którym najbardziej te zbedne kg. są widoczne!!!!!
[31.01.2007] 10:08
[zgłoś do usunięcia]
piterro
ile można zlecieć z wagi max. po zelixie ? czy ktoś na tyle długo go przyjmuje żeby mi odpowiedziec.
[01.02.2007] 10:20
[zgłoś do usunięcia]
a_ge
Zelixa - Polecam wszystkim, którzy naprawde mają kłopot z nadwagą. Dziś wzięłam ostatnią tabletkę z opakowania (30) schudłam 6 kg, bez drastycznych diet i katowania się gimnastyką. Za opakowanie zapłaciłam 60 zł i napewno postaram się o receptę na kolejne 2 opakowania. Mam 170 wzr i teraz juz 84 kg moge już bez problemu wejść na 3 piętro. Zauważyłam że od kiedy biorę Zelixę zdecydowanie poprawił mi sie nastrój.To naprawdę wspaniały lek!
    1 2 3   » 927  | nast. »Strony tematu:
Odpowiedz na ten temat »