Magazyn dla kobiet Kafeteria jest częścią Portalu o2.pl »  Wykup reklamę na Kafeterii » 
Kurnik gry Forum Punkt widzenia Bon appetit! Kultura Zdrowie i Uroda Przy kawie Strona główna
Trwają prace konserwacyjne - optymalizacja bazy
Forum jest dostępne w trybie tylko do odczytu.
Brak możliwości logowania i wprowadzania tematów i postów może wystąpić 23.05.2013 między godziną 00:30 a 07:30
(podany zakładany czas może ulec zmianie)
Za utrudnienia przepraszamy
Forum - strona główna » Gotowanie, dom, ogród
Spis tematów | Dodaj nowy temat » | Szukaj | Dodaj do ulubionych! | Moje konto
[04.07.2006] 14:13
21
znacie moze przepis na waflaa... kojazy mi sie cos takiegoo ze byla ona chyba czekoladowa z pokruszonymi herbatnikami i to byloo tak ppusznee
jak to zrobic?

[04.07.2006] 14:39
[zgłoś do usunięcia]
nie jestem pewna
nie wiam jakie proporcje ale moja mam jako nadzienie do wafli robi coś ala krówkowe ciasto- gotuje sie mleko z cukrem tak długo aż zacznie gęstnieć, czasem nawet godzinę, trzeba mieszać, ale jest pyszne!!!!!!!!!!
[04.07.2006] 15:13
[zgłoś do usunięcia]
pyszny wafel jest
z mlekiem skondensowanym gotuje sie puszke takiego mleka słodzonego jakas godzine w wodzie i potem przeklada sie tym wafla pychotka
[04.07.2006] 15:15
[zgłoś do usunięcia]
pyszny wafel jest
a ten z herbatnikami to jest chyba tzn ŁOM w zwykła mase kakaowa wklada sie pokruszone herbatniki rodzynki itp i daje sie w srodek miedzy 2 wafle
[05.07.2006] 13:27
[zgłoś do usunięcia]
jamnik 123
Ja tą puszkę z mlekiem skondensowanym , słodzonym gotuję 2 godziny
[05.07.2006] 13:44
[zgłoś do usunięcia]
ja tez...
gotuje dwie godziny, na bardzo malym ogniu (woda ma lekko pykac, nie wrzec tak calkiem).
[15.07.2006] 11:07
[zgłoś do usunięcia]
Elizabeth
Ja mam taki przepis na masę do wafla.
1 kostka margaryny (palma)lub masła,pół szkl cukru lub nieco
wiecej jak ktos lubi słodsze, pół szkl wody,półtorej szkl mleka
w proszku (pełne) nie granulowane !Mozna tez doda trochę
cukru waniliowego, 3 łyżki kakao.Jezeli do tego chcialabyś pokruszyc
herbatniki mysłe,ze wlasnie ten pszepis nadaje się idealnie.
Sama masa jest pyszna jak sie ja polaczy z pysznym
waflem (niebo w gębie).

[15.07.2006] 11:16
[zgłoś do usunięcia]
Elizabeth
Ale ze mnie gapa a wykonanie.Wszystkie produkty poza mlekiem w proszku zagotowac w rondelku tak okolo 10 -15 min na wolnym ogniu.
Przestudzic, dodac mleko w proszku stopnoiwo wsypywac
zmiksowac mikserem na jednolitą masę.

[15.07.2006] 11:22
[zgłoś do usunięcia]
płomykówka*****
Ja robię tak: pół kostki margaryny, szklankę cukru, trzy łyżki kakao i dwie szklanki mleka gotuję na małym ogniu aż zgęstnieje. Mieszam, bo lubi wykipieć.

http://www.fotopolis.pl/galeria/wpy2003_21.jp g
[01.08.2006] 22:42
[zgłoś do usunięcia]
aaa...
czy ten wafel to moze andrut ???
[08.01.2008] 23:23
[zgłoś do usunięcia]
edynka
Najprostsza i najlepsza na świecie masa do wafla... szukam i szukam jej w necie i nie mogę znaleźc, jak to możliwe?!

1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
1 kostka masła (NIGDY margaryny, masa się zwarzy!!!!!!!!!!!!!!!!!!)
10 dkg mielonych orzechów bądź paczka wiórek kokosowych

Masło stopić i zostawić do całkowitego ostygnięcia.
Mleko skondensowane wlac do wysokiego, waskiego naczynia i ubijać mikserem ok 10-15 min. Ma troche zgestniec i byc puszyste. Wlać stopione, schłodzone masło i dalej ubijać 5-10 min mikserem na najwyższych obrotach, aż zgęstnieje.
Dodać zmielone przechy lub wiórki kokosowe, mozna kakao - jak ktoś kubi.

To jest najlepsza masa do wafla, jaką kiedykolwiek jadłam, a jadłam naprawdę różne. I bardzo, bardzo prosta - żadnego 2-godzinnego gotowania puszki z mlekiem, czekania aż ostygnie...

Mogę powiedzieć tylko jedno: SMACZNEGO

[url=http://www.rozmyslaniaprzykawie.blogspot.com ]rozmyslania przy kawie[/url]
[08.01.2008] 23:25
[zgłoś do usunięcia]
edynka
aaa - tak, wafel to inaczej andrut
[url=http://www.rozmyslaniaprzykawie.blogspot.com ]rozmyslania przy kawie[/url]
[09.01.2008] 00:28
[zgłoś do usunięcia]
Masa do wafla
6 paczek herbatników
1 szklanka cukru
4 jaja
1 kostka masła
3 łyżki kakao
zapach rumowy
bakalie
Jaja z cukrem ubić na parze na jednolitą masę, dodać rozpuszczone i ostudzone masło, kakao, pokruszone ciastka i bakalie. Dokładnie wymieszać, nałożyć całą masę na duży wafel i przykryć drugim. Obciążyć z góry na 12 godz. Wierzch można posmarować polewą czekoladową.

[09.01.2008] 14:02
[zgłoś do usunięcia]
Mój przepis pewny
NAJPEWNIEJSZA MASA DO WAFLA

1 kostka margaryny lub masła
pół szklanki mleka zwykłego w płynie
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
1 szklanka mleka w proszku (pełne, niebieskie)
można zapach arakowy, rumowy

Wszystkie składniki (bez mleka w proszku) rozpuścić dokładnie, nie gotować. Jak odrobine przestygnie dodać mleko w proszku i dokładnie rozbic mikserem na pulchną masę. Wafel należy zaraz smarować, bo szybko zastyga. Po złożeniu wafli zawinąć w papier i przyłożyć ciężką encyklopedią na kilka godzin, aby zastygł i się ładnie zlepił.
Pycha! Czasem urozmaicam szczyptą cynamonu.

[20.01.2008] 09:49
[zgłoś do usunięcia]
jolkaza
W LIDL-u, kupuję słoik lub dwa masy czekoladowej, bądz czekoladowo-orzechowej do tego powidła śliwkowe i oczywiście wafle i smaruję na przemian - czekolada, powidła itd.. Zawijam w folię aluminiową i też przyciskam, odstawiam to na jakiś czas, potem kroję i za chwilę już tego nie ma - bo pożarte.
[20.01.2008] 10:09
[zgłoś do usunięcia]
waynonaaaa
ja akurat wczoraj robilam wafle z masa, moja masa jest bardzo latwa w przygotowaniu.
wystarczy puszka mleka skondensowanego. puszke trzeba wstawic do garnka z woda (puszka ma byc zakryta) i gotowac niecale 2 h. potem trzeba ostudzic mase (ja na 30 min wystawilam puszke na balkon) i mozna juz smarowac wafle
[21.03.2008] 16:35
[zgłoś do usunięcia]
megi222
a mnie kiedys ta puszka wystrzelila i cala kuchnia byla w gestym i klejacym mleku i dziura w okapie tez byla...

[21.03.2008] 17:07
[zgłoś do usunięcia]
julka2
Cały już prawie przepis pyszny skasował się , nie mam teraz czasu napiszę póżnym wieczorem
[21.03.2008] 17:08
[zgłoś do usunięcia]
Suslisz
heh nie pamiętam

02.01.2008-powitała ten świat Albusia
25.03.2008-zamieszkała z nami
8.03.2008-Szczepionka na nosówkę
03.04.2008-Planowana szczepionka na wściekliznę
........:::::::::[SERCE]ALBA[SERCE]::::::::::......... Matka:TOTO Ojciec:REDNOCK

Hodowla:
[KWIATEK]PÓŁDIABLE[KWIATEK]
[21.03.2008] 17:11
[zgłoś do usunięcia]
Suslisz
heh nie pamiętam

02.01.2008-powitała ten świat Albusia
25.03.2008-zamieszkała z nami
8.03.2008-Szczepionka na nosówkę
03.04.2008-Planowana szczepionka na wściekliznę
........:::::::::[SERCE]ALBA[SERCE]::::::::::......... Matka:TOTO Ojciec:REDNOCK

Hodowla:
[KWIATEK]PÓŁDIABLE[KWIATEK]
[22.03.2008] 22:44
[zgłoś do usunięcia]
jolka2
nie było internetu do tej pory więc przepis na masę do wafla będzie na póżniej.Ubić 4 jajka na parze z 1 i pół szklanką cukru. Utrzeć w makutrze 1 kostkę margaryny bielskiej i pół kostki masła,ostudzoną masę jajeczną dodawać po łyżce i ucierać dodać kakao 2 lub 3 łyżki.Wystarcza na 2 wafle,zawsze robię 2, bo 1 zjadam sama.
[16.01.2009] 18:46
[zgłoś do usunięcia]
annpi85
Witam,
zrobiłam dziś wafla z przepisu Pani "Płomykowna", no i masa pyszna, tylko, że ... bardzooo długo się gotowała, niczym zgęstniała:| No i garnek przypaliłam;(

Wafel cudny
[16.01.2009] 18:49
[zgłoś do usunięcia]
ania bania
najszybszy- dobre masło i hałwa wszystko dobrze utrzeć!
[31.01.2009] 13:16
[zgłoś do usunięcia]
może coś jeszcze

[13.05.2009] 04:28
[zgłoś do usunięcia]
lukmi
Starej dsaty przepisy to te, gdzie się długo gotuje i i ubija na parze.Moja mama gniotła herbatniki na miał wałkiem (do Elizabeth) i to mieszała jak już podana . Robiła z trzech wali (masa na pół i jedna o cmaku cytrynowym druga kakaowa i przygniatała - zróbcie próbę cały smak tamtych lat
[13.05.2009] 10:56
[zgłoś do usunięcia]
fairy tale
ZE CO Z TYM MLEKIEM Z PUSZKI
jak sie go gotuje nie wylewajac z puszki ...tylko ze niby do wody sie go wklada...kurcze nie rozumiem
trzeba otworzyc ta puszke czy co ......
[13.05.2009] 18:21
[zgłoś do usunięcia]
Forest Gump
Nic nie robisz, wsadzasz puszke z mlekiem słodzonym do garnka z wodą i gotujesz. Ja wypróbuje przepis do wafla z mlekiem skondensowanym ubijanym, jak czytałam ten topik to się tak ześliniłam, że dzisiaj pobiegłam do sklepu po wafle Jutro zrobie
Nie trzeba się niczego bać, wystarczy to tylko poznać
[13.05.2009] 20:08
[zgłoś do usunięcia]
Ewa 33
a ja zrobiłam z tamasą z Lidla, zaraz idę wyciągnąć spod płyt i ciekawe, jakei będą...

co nas nie zabije, to nas wzmocni
cierpię na uporczywą alergię na głupotę
gg 1796500
[13.05.2009] 20:44
[zgłoś do usunięcia]
Ewa 33
trochę memłate, mogłam dać dwie warstwy powideł...

co nas nie zabije, to nas wzmocni
cierpię na uporczywą alergię na głupotę
gg 1796500
[17.05.2009] 01:17
[zgłoś do usunięcia]
pyszny blok
Może chodzi o blok czekoladowy "zamknięty"pomiędzy dwoma waflami.
Podaję link do bloga "dorotuś"
Rewelacja.
Ja osobiście dodaję pół szklanki cukru i 1,5 łyżki kakao oraz tylko pokruszone herbatniki.
Blok robię 3 razy w tygodniu i "schodzi" w mgnieniu oka.
Polecam ten przepis.
Modyfikacją jedyną będzie rozprowadzenie masy na waflu.
UWAGA WAŻNE! mleko MUSI być w proszku! a nie granulowane - KONIECZNIE!
[17.05.2009] 01:25
[zgłoś do usunięcia]
pyszny blok
No jak zawsze zapomniałam wkleić linka
przepraszam bardzo
http://mojewypieki.blox.pl/2007/05/Blok-czeko ladowy.html

Nota bene polecam przeglądnięcie tego bloga - jest REWELACYJNY!
Od razu mówię NIE MÓJ CI ON -choć nie ukrywam bym chciała być jego autorką..............dużo z niego piekłam i wszystko mi wychodzi,a smak............mmmmmmm..................idealny!
    1 2  | nast. »
Odpowiedz na ten temat »