Wykup reklamę w Kafeterii Więcej »

Magazyn dla kobiet Kafeteria jest częścią Portalu o2.pl Więcej »

Odpowiedz na ten temat
Witam
Zrobiłam badanie na przeciwciała anty-TPO w tarczycy (na niedoczynność choruję już ponad 10 lat) i szczerze mówiąc jestem trochę przerażona wynikami. Norma jest od 0 do 35 IU/ml a mój wynik to 1000. Wizytę u lekarza mam dopiero na 30.08...Czy ktoś z Was miał robione takie badanie? Orientujecie się co ten mój wynik oznacza? Czy mam się tym martwić? Wyczytałam, że ktoś miał chorobę Haschimoto dopiero przy wyniku 57000 co mnie trochę uspokoiło. Bardzo proszę o informacje.
pozdrawiam!
Nic sie nie martw,mozna to leczyc,zaraz podam Ci link do fajnego forum.
Jak sie nie wyswietli,to skopiuj link

http://forum.gazeta.pl/forum/71 ,1.html?f=24776
Pisze, że to forum nie istnieje lub jest niedostępne...czy mógłbyć/mogłabyś podać mi link raz jeszcze? byłabym bardzo wdzięczna.

Trochę się przestraszyłam, zwłaszcza, że teraz zauważyłam, że wynik jest >1000 czyli właściwie nie wiadomo ile ponad 1000

Wielkie dzięki za info
Podaje Ci jeszcze raz link

http://forum.gazeta.pl/forum/71 ,1.html?f=24776

Jezeli nie wejdzie to go skopiuj i wklej ponownie.

To nie jest wazne ile ponad 1000, taki wynik to juz napewno Hashimoto i trzeba to leczyc. Nie martw sie, na tamtym forum jest masa osob,ktore to maja,lecza i dobrze sie czuja. Glowa do gory.
Teraz sie udalo. Pozdrawiam.
o, teraz już ok, wielkie dzięki!
witajcie oczko.gif

otrzymałam dzisiaj wyniki i a-TPO mam wynik 57,82 i obok norma 35,00
czyli z tego co rozumiem jak pójdę w sobotę do lekarza- potwierdzi,że mam Hashomoto

Czy jest ktoś kto leczy się na to?
Jeżeli tak to proszę powiedzcie mi czy jeżeli będę się leczyc- wrócę dawna JA? (tzn. czy znowu stanę się zadowolona i będę więcej się uśmiechac, a nie tylko warczec na wszystkich i wszystko na około?)

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź usmiech.gif

Beata

ustapi sennosc, depresja, zaburzenia pamieci - trzeba tylko dobrac odpowiednia dawke lekuusmiech.gif
Ja choruję na hashimoto i da sie z tym żyć!
Przy tej chorobie tarczyca sama się wykańcza to znaczy że produkuje właśnie takie przeciwciała które ja wykańczająsmutas.gif
Dobrze dobrana dawka leku i jest o.k.usmiech.gif
Problem jest tylko przy duzych przeciwciałach w zajściu w ciąże ale też nie jest powiedziane że nie jest to niemożliweusmiech.gif Do trzydziestki trzeba sie starać bo po to już podobno jest problem zajść a i utrzymaćsmutas.gifsmutas.gif
Jeżeli już sie leczysz na niedoczynność to dobrzeusmiech.gif Na przeciwciała się nie leczy, one juz takie po prostu sąsmutas.gif
Określają po prostu co powoduje twoja niedoczynność.
Systematyczność w leczeniu i będzie dobrzeusmiech.gif
Pozdrawiam

Dziękuję bardzo za odpowiedź.

Mam Córeczke, która 15.09.2007r skończy dwa latka oczko.gif
Jednak chcemy miec jeszcze jedno Dziecko i dlatego też zaczęłam robic sobie wszystkie badania- tak dla pewności.
Okazało się,że mam niedoczynnośc, którą leczę od 30-ego czerwca i na razie biorę dawke 25 euthyrox-u (jutro mam wizyte i pokaże wyniki z przekroczonym a-TPO) Mam nadzieje,że lekarz wszystko dokładnie mi wytłumaczy i że będę mogła miec Dzidziusia.

Pozdrawiam i życzę miłego dnia Wam wszystkim.

Beata oczko.gif

ja również mam Hashimoto..
Badanie a-TPO wykazało powyżej 1000. TSH powyżej 20
Leczę się od dawna.. praktycznie od 13 lat - pechowa trzynastka?? oczko.gif Leczenie jednak nie przebiegało pomyślnie.. Nikogo nie winię, ale wciąż przeskakiwałam od nadczynności w niedoczynność. A odpowiedź lekarki na pytanie "czy jest lepiej?" była "Niech się pani cieszy, że nie gorzej!".. wtedy byłam jeszcze dzieckiem.
Potem niby wszystko było ok ze zdrowiem... Poza ciągłym zmęczeniem, drażliwością, wzmożonym apetytem i brakiem przybierania na wadze (rodzina twierdziła, że mam bulimie hehe)...
Dziś mamy pięcioletnią córeczkę, ale zawsze marzyliśmy z mężem o 3 maluszkach.
Od czterech lat staramy się o kolejne i... 8 miesięcy temu poroniłam. Depresja... Nie wiedziałam dlaczego - teraz wiem...
Trudno mi to mówić, ale chyba to był cud...
Zmiana lekarza to był jednak dobry pomysł - wszystko wyjaśnił i mogłam szukać w necie.. Wcześniej nic nie wiedziałam ( średniowiecze normalnie111 )
POZDRAWIAM
Witam,zrobiłam sobie badania w ciąży na anty-tpo i wyszlo mi 359. lekarz nic mi z tym nie kazal robić ponieważ w ciązy wyniki są czasem zawyżone. Po 7 miesiącach od urodzenia dziecka ponownie zrobiłam wyniki i wyszło mi 1359IU/ml. a tsh troszeczke wykazuje że mam niedoczynność tarczycy 4.58 a i do tego choruje na cukrzyce. Zastanawiam sie czy leczenie tarczycy nie spowoduje rozchwiania cukrów i czy do końca życia skazana jestem na leki na tarczyce. Nie mam objawów takich jak senność i nie chydne wręcz odwrotnie mam ogromną ochote na słodkie. Prosze o informacje. Pozdrawiam
Masz niedoczynnosc i to spora, prawidlowy wynik powinien byc ok 1.5-2.0. Do tego masz Hashimoto. Bardzo sie dziwie,ze lekarz w ciazy zbagatelizowal twoje wyniki. Juz wtedy powinnas brac leki,gdyz to zagraza plodowi. Idz koniecznie do lekarza. Chora tarczyca rozreguluje caly Twoj organizm.
Dziękuje za wiadomość, już mam zamówioną wizyte u endokrynologa, mam nadzieje że pomoze. Pozdrawiam

czesc jestem nastepna ktorej bedzie dane walczyc z ta choroba .Moj wynik jest 308 ale wiem ze bedzie dobrze mysle ze choroba w dosc szybkim stanie wykryta jest uleczalna i bede walczyc -caly czas i nie dam sie .Pozdrawiam wszystkich ktorzy maja hashimoto -damy rade
CZESC jestem nastepna i witam w klubie z hashimoto ,moj wynik to 308 i mam zamiar sie tej choroby pozbyc i nie poddam sie bez walki ,pozdrawaim wszystkich ktorzy walcza i zyja z choroba.
Witam wszystkim

Z góry dziękuję, jeśli ktoś odpisze na nurtujący mnie problem.
Mam dziecko z wrodzoną niedoczynnością tarczycy. Od początku wyglądało to tak, że córka raz dostawała Letrox 50 mg, za 2 m-ce 75 mg, za kolejne 2 m-ce znów 50 mg albo nawet 25 mg. I tak w kółko.
Dopiero kiedy miała 7 lat zrobiono jej scyntygrafię i okazało się, że tarczycy w szyi nie ma. Nie wiadomo czy ma ją gdzieś indziej czy w ogóle nie ma.
Fakt jest taki, że te hormony u niej szaleją. np.
04.10.
TSH wynosi 14,4 norma (0,35-5,7)
FT4 1,72 norma (0,8-1,9)
natomiast 22.11
TSH 0,132 norma jw
FT4 2,25 norma jw
Teraz pani doktor zleciła badanie tyreoglobulinę oraz ATG i TPO. Czy może mi ktoś wyjaśnić o co chodzi?
Nasza pani doktor rozkłada ręce i twierdzi, że nic z tego nie rozumie.

Będę wdzięczna jeśli ktoś podzieli się ze mną swoimi spostrzeżeniami na ten temat.
Joanna
Witam...
Ja własnie odebrałam wyniki:

TPO: 5180!!!

Martwie się bo nie wiem co to jest...jakie ma skutki

Nie wiem co to jest to Hashimoto..ale skoro ludzie to mają gdy wynik jest ok 400 a ja mam 5180?!!!!

Co to dla mnie oznacza?
Czytając wypowiedzi zastanawiam się czy będę mogła mieć dzieci!!!!

Witam...
Ja własnie odebrałam wyniki:

TPO: 5180 !!!

Nie wiem co to jest to Hashimoto..ale skoro ludzie to mają gdy wynik jest ok 400 a ja mam 5180?!!!!

Co to dla mnie oznacza?
Czytając wypowiedzi zastanawiam się czy będę mogła mieć dzieci!!!!

Anna
Masz Hashimoto, niedoczynnosc tarczycy. Nic sie nie martw na zapas, idz do dobrego endo i wez zalecone leki. Jak chcesz sie wiecej dowiedziec na temat tej choroby to wbij w google-hashimoto forum. Ukaze sie dobre forum na gazecie.pl.
Bedziesz mogla miec dzieci, tylko musisz byc pos stala opieka lekarza.

Jakie masz objawy i jakie TSH?

Witajcie usmiech.gif
Koleżanka ma rację: nie martw się na zapas usmiech.gif
Ja mam niedoczynnośc tarczycy i hashimoto już ponad2 lata
leczę się od ponad roku. Na początku też byłam wystraszona, ale nie potrzebnie.Też mówiono mi,że nie będę mogła mie Dzieci. Ale lekarz nigdy tego nie powiedział. Mówił tylko,że ustabilizuje moje TSH. I w tedy można się starac. Tylko tżeba będzie byc pod ścisłą kontrolą endo. Ale Dzieci można miec usmiech.gif
Życzę powodzenia i pozdrawiam gorąco.

Mogę polecić na prawdę dobrego (i miłego) lekarza z Katowic zajmującego się tym problemem. Nie martwcie sie na zapas. Można zajść w ciążę i urodzić zdrowe dziecko chorując na tą chorobę.
Ale podpisuję się obiema rękami pod stwierdzeniem, iż trzeba być pod dobrą opieką lekarską (endokrynologiczną).
Dla zainteresowanych podaję mój mail: martamf@wp.pl

tu znowu ja smutas.gif

tym razem mniej optymistycznie ..........
właśnie zaczęłam krwawic smutas.gif

co znaczy,że Dzidziusia nie będzie smutas.gif

Może inni będą mieli więcej szczęścia usmiech.gif

Życzę powodzenia.

Myślałam, że mam Hashimoto, bo TSH wyszło mi 5 ....ale TPO wyszło mi 0.3, czyli że nie ma zadnego zapalenia trzustki. Czekam na wizytę u endo i ciekawa jestem co mi jest
?
moje anty TPO to 3200 wczoraj zrobili mi biopsję tarczycy wynik dopiero we wtorek, bardzo się boję za 6 tygodni mam wstępnie wyznaczoną operację, usunięcie całej tarczycy nikt wcześniej nie wpadł że to hasimoto a leczę się 14 lat, od 4 staram się o dziecko i nic byle do wtorku
Witam

Ja mam Córeczke,która skończyła 2 latka we wrześniu usmiech.gif
Około roku po porodzie zaczęłam zauważac,że coś ze mną jest nie tak- niedoczynnośc tarczycy, później kolejne badanie ujawniło hashimoto podłamałam sie troche. Bardzo chciałam żeby Córeczka miała Rodzeństwo - lekarz powiedział mi,że nie będzie problemu ...
jednak już 2 miesiące się staramy i nic smutas.gif
Dodatkowo odebrałam wczoraj wyniki TSH i mam jeszcze gorsze niż jak zaczęłam się leczyc smutas.gif
Nie wiem co jest grane, a wizyte mam dopiero 26 stycznia.
Jestem ciekawa co lekarz mi powie.
Mam nadzieje,że uda mi się zajśc w ciążę. Bardzo bym tego chciała.
Dodac mogę to,że pierwszym razem zaszłam w ciążę bez żadnego problemu.
Wystarczył \"jeden raz\" i mamy wspaniałą Córeczke.

Wam również życzę dużo zdrowia i zajścia w ciążę.
Jedno wiem, nie można się poddawac usmiech.gif
Trzymajcie się i do następnego razu usmiech.gif
odezwę się po wizycie u lekarz.

Pozdrawiam oczko.gif

Bardzo sie martwie bo moj wynik anty-TPO wszesl 648 a norma wynosi 35, moze ktos wiez z jaka choroba to sie wiarze. Moje USG tez nie jest najlepsze. Jakie sa nastepstwa ewentualnej choroby, leczenie i ile trwa ?? Bardzo prosze o odpowiedz poniewaz martwi mnie te wyniki.
Masz Hashimoto na bank, leczenie konieczne. A jakie masz TSH?
Odpowiedz na ten temat »