Wykup reklamę w Kafeterii Więcej »
Magazyn dla kobiet Kafeteria jest częścią Portalu o2.pl Więcej »
| 26.02.12 [09:50]
[zgłoś do usunięcia] |
o sos |
|
|
hej kuchareczki czym można zagęścić sos oprócz mąki, jak zagęszczę mąką to sos ma taki mączny smak, a jak dam mało mąki to nie jest zagęszczony,zdradźcie swój sposób na pyszny sosik |
||
| 21.09.07 [01:39]
[zgłoś do usunięcia] |
ja nigdy nie uzywam mąki |
|
|
duszę np mieso z cebula i jablkmi, one sie rozpadaja i jest pyszny sosik, mozna dodac smietany, sliwek i moreli suszonych,powidel |
||
| 21.09.07 [13:01]
[zgłoś do usunięcia] |
nyateneri | |
Można jeszcze żytnim chlebem, mój ojciec tak zagęszczał sosy z mięs i ja też czasem tak robię, jak znajdę dobry chleb. Wrzuca się trochę miąższu i rozgotowuje, a sos się zagęszcza. Uwaga: ten sposób ma wpływ na smak potrawy, ja lubię, ale ktoś może to uznać za wadę. Poza tym nie nadaje się chleb z ziarnami, chyba, że ktoś lubi sosy z pływającym słonecznikiem. Najlepiej, żeby to był chleb jak najbardziej naturalny, a nie \"dmuchany\" jak w niektórych supermarketach ![]() Można też zagęszczać mąką ziemniaczaną, to jeśli chcesz uzyskać przejrzysty sos. Stop bykom w internecie!!! http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html
Tępimy dzieci neo! http://dziecineo.prv.pl/
|
||
| 21.09.07 [14:44]
[zgłoś do usunięcia] |
najlepsza jest skrobia |
|
|
ziemniaczana nieduza ilosc rozrabiasz w zimnej wodzie, pozniej dolewasz do tego lyzke sosu i po lyzce dajesz do naczynia z gotujacym sie sosem po kazdej lyzce trzeba dokladnie wymieszac i chwile odczekac, zanim da sie kolejna porcje bo mozna przesadzic nie wplywa na smak sosu ![]() |
||
| 21.09.07 [14:45]
[zgłoś do usunięcia] |
może już | |
|
Serkiem topionym. poważny doradca EKKM
|
||
| 20.02.10 [21:36]
[zgłoś do usunięcia] |
sosy zaprawiane mąką |
|
|
pszenną , czy ziemniaczaną muszą się troszkę pogotować, właśnie ,żeby nie miały posmaku "czerstwej mąki". A chlebek dobry do zagęszczenia sosu jest prima, a jaki smaczek ma , że ho ho. |
||
| 21.02.10 [11:07]
[zgłoś do usunięcia] |
Goswi | |
|
Najlepszy jest chleb. Razowy daje ostrzejszy smak. mój blog http://pasja-goswi.blog.onet.pl
|
||
| 21.02.10 [12:28]
[zgłoś do usunięcia] |
kukagura |
|
|
utartym ziemniakiem |
||
| 22.02.10 [01:09]
[zgłoś do usunięcia] |
ja robię |
|
|
mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w małej ilości zimnej wody mąką pszenną rozpuszczoną również w zimnej wodzie zasmażką z mąki pszennej. |
||
| 22.02.10 [01:14]
[zgłoś do usunięcia] |
mikrobelka |
|
|
Kucharz Karol Okrasa mówił kiedyś, że zagęszczać sosy można dobrej jakości masłem. |
||
| 22.02.10 [09:40]
[zgłoś do usunięcia] |
po zagęszczeniu mąką |
|
ziemniaczaną otrzymujemy kisiel mięsny. Gratuluje pomysłu![]() |
||
| 23.02.10 [15:38]
[zgłoś do usunięcia] |
moja tesciowa |
|
|
moja tesciowa zageszcza gotowym pure ziemniaczanym, takim w proszku |
||
| 29.11.11 [09:13]
[zgłoś do usunięcia] |
faust3 |
|
|
Tak czytam te posty i zastanawiam się czy tu nikt nie słyszał o zagęszczaniu sosu poprzez "REDUKCJĘ" tj.odparowywanie wody, aż sos zagęsci sam siebie ?!!!! Osobiście uważam że zagęszczanie sosu mąka to PRL-ski przeżytek. |
||
| 29.11.11 [09:17]
[zgłoś do usunięcia] |
rolusia krak |
|
|
żółtko jajka ,świetna sprawa i o niebo smaczniej niż mąką |
||
| 29.11.11 [09:18]
[zgłoś do usunięcia] |
faust3 przywracasz mi wiarę w |
|
ludzi juz myślałam, że jedynie ja redukują sosy, a nie wwalam do nich tony mąki |
||
| 29.11.11 [09:19]
[zgłoś do usunięcia] |
oj jojoj |
|
|
jak woda odparuje to nie bedzie sosu albo w ilosci minimalnej |
||
| 29.11.11 [09:20]
[zgłoś do usunięcia] |
orange to złodzieje |
|
|
żółtko ,ale jak to działa ??? |
||
| 29.11.11 [09:22]
[zgłoś do usunięcia] |
rolusia krak |
|
|
pod koniec dajesz zółtko i doprowadzasz do wrzenia ,musisz poczekac a nie ładować czasem kolejnego ,bo gęstnieje po czasie , normalnie wbijasz do sosu ,nic sie nie kluszczy nie ścina ,tylko trzeba mieszać |
||
| 29.11.11 [09:44]
[zgłoś do usunięcia] |
Ewa, 33 | |
|
ja zagęszczam sosy zmiksowanymi warzywami, które sie w tym sosie gotowały/dusiły Mam takie postanowienie, że nie karmię troli.
Co mnie nie zabije, to mnie wzmocni
http://frezja.webnode.com/fotogaleria/
gg 1796500
|
||
| 29.11.11 [09:55]
[zgłoś do usunięcia] |
Zapożyczyłam przepis z topiku |
|
|
Kiedyś na topiku doczytałam super sposób i od tej pory tylko tak robię! Otóż mięso przyprawiam i obsmażam ze wszystkich stron,wkładam do rondla i dodaję sporą ilość pokrojonej cebuli.Mięso razem z cebulą podlewam wodą i duszę aż mięso będzie miękkie a z cebuli utworzy się jednolita,szklista masa,dodaję kilka łyżek śmietany 30% i podsmażam aż całość zgęstnieje,doprawiam jeszcze do smaku solą i pieprzem.Wg pani,która zaproponowała ten sposób,można też dodać ze trzy łyżki mielonych na proszek,suszonych grzybów leśnych ![]() |
||
| 29.11.11 [16:59]
[zgłoś do usunięcia] |
szmmuu |
|
|
jak ci zostana czasem z obiadu utluczone ziemniaki, mozesz dodac jako 'zagestnik' do sosu lub zupy. |
||
| 29.11.11 [17:41]
[zgłoś do usunięcia] |
no od 2007 roku autorka |
|
chyba już znalazla sposob na zageszczanie sosow ![]() |
||
| 30.11.11 [21:15]
[zgłoś do usunięcia] |
kobitkakochającazupki |
|
|
Autorka może i tak,ale nie pomyślałaś,że może ktoś inny skorzysta z tych porad???? |
||
| 01.12.11 [11:45]
[zgłoś do usunięcia] |
dama_z_łasiczką |
|
Polecam Ci stronę: kursykulinaria.pl - tam Ci pomogą ![]() |
||
| 01.12.11 [15:39]
[zgłoś do usunięcia] |
holewka jasana |
|
dama z łasiczką nie ciekawi nas twój blog,aleś ty upierdliwa![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
| 02.12.11 [16:50]
[zgłoś do usunięcia] |
zuzik gotuje |
|
|
zobacz sos beszamelowy http://sosbeszamelowy.pl doskonały do zapiekanych potraw |
||
| 23.02.12 [13:32]
[zgłoś do usunięcia] |
kasetojadka |
|
|
skrobia kukurydziana, postepujesz tak samo jak z maka, jest pycha i do tego nie tuczy |
||
| 23.02.12 [16:09]
[zgłoś do usunięcia] |
mam sugestie .... |
|
|
ale po co robic taki wodnisty sos, ze potem az go trzeba zageszczac ogromem maki? bo troszeczke nie wystarcza... jak sos bedzie esencjonalny i odparowany, z dodatkiem rozgotowanych w nim warzyw, to juz powinno wystarczyc. jak jest sos smietankowy, mozna zagescic odrobina startego twardego sera. |
||
| 23.02.12 [16:11]
[zgłoś do usunięcia] |
mam sugestie .... |
|
|
kasetojadka, skrobia kukurydziana tez tuczy, tylko moze nie az tak wrednie jak zwykla maka. zaleta skrobi kukurydzianej jest to, ze jest delikatniejsza, sos jest taki bardziej przezroczysty, to i co najwazniejsze dla zdrowia i tuszy - jest bezglutenowa. |
||
| 23.02.12 [19:28]
[zgłoś do usunięcia] |
Mięso duszę z dużą ilością |
|
drobno pokrojonej cebuli,gdy mięso jest już miękkie,wyjmuję je a cebulę miażdżę na jednolitą masę,dodaję nieco śmietany,doprawiam do smaku i otrzymuję pyszny sos o odpowiedniej konsystencji,czasem dodaję ze 3 łyżki proszku grzybowego(zmielone na proszek,suszone grzyby leśne i jest super sos grzybowy![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
| 24.02.12 [09:54]
[zgłoś do usunięcia] |
jeden prosty sposób |
|
|
mąką można |
||
|
|
||
| Odpowiedz na ten temat » | ||