Magazyn dla kobiet Kafeteria jest częścią Portalu o2.pl »  Wykup reklamę na Kafeterii » 
Kurnik gry Forum Punkt widzenia Bon appetit! Kultura Zdrowie i Uroda Przy kawie Strona główna
Forum - strona główna » Zdrowie i Uroda
Spis tematów | Dodaj nowy temat » | Szukaj | Dodaj do ulubionych! | Moje konto
[18.09.2009] 12:56
kasjopejagmail.com
Witajcie!
Szukam pomocy.
Pół roku temu moja mama uległa poważnemu wypadkowi samochodowemu. Po długiej rehabilitacji udało się jej odzyskać pewną sprawność ruchową, jednak nie jest w stanie poradzić sobie sama w codziennych czynnościach. Z tego też powodu w najbliższym czasie zamierzam wziąć ją do siebie, co ułatwi życie i jej i nam.
Jak przygotować dom na przybycie osoby niepełnosprawnej? Znacie jakieś rozwiązania, które mogłyby poprawić komfort jej przebywania w naszym domu?
Mama porusza się przy balkoniku, oczywiście niezbędna jest dalsza rehabilitacja i poprawa sprawności.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za każdą pomoc.

[18.09.2009] 14:33
[zgłoś do usunięcia]
ladaco
zatrudni opiekunke dla mamy

a ja jestem zaszyfrowany
[18.09.2009] 14:46
[zgłoś do usunięcia]
nie każdego stać na opiekunkę

[18.09.2009] 14:49
[zgłoś do usunięcia]
musisz dostosować
do jej potrzeb toaletę, prysznic, łóżko, może materac przeciwodleżynowy by się przydał, pousuwać meble, które utrudniać będą przemieszczanie się mamy po mieszkaniu itp.
[18.09.2009] 14:49
[zgłoś do usunięcia]
no na pewno musisz zadbać
o to, żeby po domu mogła poruszać się swobodnie - usuń wszystkie niepotrzebne rzeczy z przejść, korytarzy itp.
Mieszkasz w domu czy w mieszkaniu w bloku? Jeśli w domu to oczywiście zrób tak, żeby mama nie musiała latać za dużo po schodach (chyba że lekarze zalecają...). Zaaranżuj wszystko tak, żeby mogła być jak najbardziej samowystarczalna - jakieś kubki, talerze, garnki, produkty żywnościowe niech będą w jej zasięgu. Przypatrz się łązience - czy mama sama sobie w niej poradzi?
Nie wiem, czy moje rady są pomocne, raczej kieruję się intuicją, bo sama jeszcze nie byłam w takiej sytuacji...
[21.09.2009] 11:05
[zgłoś do usunięcia]
ania z zielonego wzgórza1985
Znajomy, który ma niedowład nóg, zainstalował sobie w domu system szyn z szelkami/siedzeniami (nie wiem jak to określić) i podnośnikiem sufitowym nad łóżkiem, jest bardzo zadowolony, mimo swojej niepełnosprawności zyskał komfort fuknkcjonoiwania w życiu codzinnym. Mieszka w Szczecinie, korzystał z usług firmy rehamil zajmującej się tego typu rzeczami. Jak chcesz to mogę Ci dać jakiś kontakt do niego, to sama się dowiesz z dobrego źródła, jak to naprawdę wygląda.
[21.09.2009] 11:24
[zgłoś do usunięcia]
kasjopejagmail.com
Tak, tak, jak najbardziej. Napisz proszę na adres: kasjopeja@gmail.com
Z góry dziękuję!

[24.09.2009] 11:34
[zgłoś do usunięcia]
Pomysłowy Dobromir 1975
O, Rehamil. Również miałem do czynienia z tą firmą. Nabyłem od nich podnośnik basenowy.
Byłem zawodowym pływakiem, osiągałem liczne sukcesy, kochałem ten sport! Jednak chwila nieuwagi przekreśliła wszystkie moje plany... :/.
Doznałem ciężkiego urazu kręgosłupa, cudem jest, że nie skończyłem jako warzywo. Przez 4 miesiące byłem sparaliżowany, dopiero wyjazd do Szwajcarii na rehabilitację pomógł mi odzyskać zdrowie. Teraz jeżdżę na wózku, powoli uczę się chodzić. Podnośnik basenowy pozwolił mi nadal mieć styczność z wodą, która swoją drogą świetnie nadaje się do ćwiczenia mięśni (które podczas tych 4 miesięcy, kiedy cały czas leżałem zaczęły zanikać). Może kiedyś znowu będę pływał...?
[30.01.2010] 13:59
[zgłoś do usunięcia]
trzydziestopieciolatka
DOŁĄCZ DO NAS !!!!!! Pojawil sie pomysl zalozenia biura matrymonialnego dla osob niepelnosprawnych. Biuro to mialoby na celu pomagac osobom niepelnosprawnym w znalezieniu sobie nowych kontaktow, znajomosci, przyjazni a moze nawet w znalezieniu zyciowego partnera. Prosze rozslij ta wiadomosc w srod swoich znajomych a zainteresowani sa proszeni o kontakt z numerem gg: 18788144

Odpowiedz na ten temat »