Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zdesperrrowwannna

Aaaaaaaaaaa!! Kolejny raz robię małemu kluski śląskie i znów się nie udały !!!!

Polecane posty

Gość Zdesperrrowwannna

Mam już dość :o Mój mały (2lata) uwielbia kluski śląskie, ale jaka je tylko u babci, bo jak ja próbuje je zrobić to ciasto wychodzi takie klejące, że nie da się nic z tym zrobić! Tylko wyrzucić! Jestem tak wsciekła, że szlak mnie trafia!! Co robię źle? Ziemniaki + mąka pszenna i czasami daję jajko, a czasami bez A I TAK NIE WYCHODZĄ !! CIasto się klei jak szalone, a czym więcej posypuję mąką tym bardziej się klei... :o Proporcję daje takie jak teściowa więc o co chodzi ? :\

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość moj sie bawi wozkiem
a probowalas dodac troszke ziemniaczanej?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jagienkaa
:D też dziś robiłam i nie udały sie 😭 robie wszystko co do grama z przepisu i nie wychodzi :( może ktoś da tu cudwony przepis???? :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dokładnie - kluski slaskie to z ziemniaczaną . kopytka z pszenna. Może lepiej odparuj ziemniaki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nbvcxsdfghjmnb vcxdfgh
yyy ale kluski śląskie takie z dziurką??? bo jesli tak to broń boże mąkę pszenną tylko ziemniaki i mąka kartoflana/ziemniaczana. Ja robie tak wykładam miske ugotowanymi ziemniakami puree i kroje nozem na 4 równe części jedna częsc wyciągam i dokladam równo do pozostałych 3/4 a w miejsce ziemniaków wsypuje mąke i to jest zawsze idealna proporcja.Zawsze mi wychodzą:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja robie tak
bialy ser, ziemniaki, odrobina mąki i jajo. Ser z ziemniakami ubijak na gladko dodaję mąkę i jajo i robię z tego ciasto. Potem ruloniki ktore obtaczam w mące, spląszczam i kroję. Wrzucam na osolony wrzątek z odrobiną oliwy. Potem albo z sosem podaje albo z maslem na slodko. Pyszne są i delikatne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mama dwóch dziewczynek
przepis idealny - w miskę wkładasz zmielone ziemniaki i i/4 zastępujesz mąką ziemniaczaną. Mieszasz, odrobina soli. Formujesz kulki, robisz dziurkę kciukiem i wrzucasz na wrzątek - wyjdą zawsze ;-) smacznego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mama dwóch dziewczynek
a żeby już mieć 1000% pewności ugotuj ziemniaki w mundurkach. Wtedy nawet najgorsze i najbardziej wodniste ziemniaki przemienią się w pyszne kluski ;-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Szpindlerowy mlyn
mama dwoch dziewczynek podala przepis z ktorego ja robie i sa zawsze super

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nbvcxsdfghjmnb vcxdfgh
mamo dwóch dziewczynek-;) mamy ten sam przepis i żadnych jaj do tego:) ja przeciskam ziemniaki przez psake wtedy sa idealnie gładkie bez żadnych gdudek.A;le mi apetytu narobiłyście mmmm chyba zostawie te przyjemność na niedzielę chłopaki moje uwielbiaja kluski z dziurka:) tak je nazywają:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ala ma kotkaaaaaaaaaaaa
Ja robię tak ...ugotowane ziemniaki przecisnąć, podzielić w misce na 4 części , z jednej wyjąć ziemniaki i nasypać mąki ZIEMNIACZANEJ plus jajko(dwa zależy od ilości ziemniaków) wyrobić . Mieszkam na śląsku i zawsze się tak u nas robiło. Jajko i mąka ziemniaczana.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sdfh67890
na y.tube zobacz jak sie robi kluski slaskie krok ppo kroku, wyjda na 100%

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mama dwóch dziewczynek
rzeczywiście to ten sam przepis ;-) jak pisałam, to jeszcze go nie było... powieliłam ;-) bez jajek, bez nic... ja ostatnio dałam tylko troszkę soli i odrobinę gałki muszkatałowej i wyszły super. Może też zrobię w weekend ;-) a w zamian poproszę o przepis na pierniczki lub piernik dojrzewający, tylko wypróbowany. Od lat robię i zawsze czegoś im brakuje... będę wdzięczna.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kluski śląskie robi się z mąki ziemniaczanej w proporcji trzy części ziemniaków + jedna część mąki plus jajo Ziemniaki ciepłe, dokładnie rozgniecione. Prościzna :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jak wyżej. Z mąką pszenną można robić kopytka, ale nie robię, bo mi się to klei ;P i nie umiem. Śląskie: dzielę ziemniaki na 4 części, jedną odbieram, w to miejsce wsypuję ziemniaczaną i nic więcej, nawet jajka nie daję. Wychodzą idealne

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Nzkzhahs
Ja dzis robiłam kopytka po raz pierwszy i wyszły:-) ale co do kluskow Śląsku to jescze nie próbowałam ale mama moja mówiła ze do kopytka zwykła mąka a do kluskow mąka kartoflana

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość littlebittle
ej a ta 1/4 wyjtych ziemniakow to wywalic ? czy dodac po dodaniu maki ziemniaczanej ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
moja ciocia ze Śląska robiła tylko ziemniaki + mąka ziemniaczana, nie dodawała jajka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kluski slaskie lubie
ziemniaki ciele przez praske i maka ziemniaczana i nic wiecej .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość o wlasnie
dajecie ta pozostala 1/4 ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość na 100
Ziemniaki ugotowane ale nie mogą być za mokre nie trzymaj w wodzie jak ugotujesz,następnie przez maszynkę do mięsa do miseczki 1\4 odzielam i dodaje tyle maki i 1 jajko,wymieszać. Wychodzą zawsze mieszkam na Śląsku i zawsze wychodzą super. Ale jak trafisz na zle ziemniaki to też nie wychodzą

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość na 100
Maka ziemniaczana żadna inna

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość na 100
Oczywiście popieram,nie wyrzucać ;-) książki kucharskiej to nie napisze ;-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fhfshg
prawdziwe kluski slaskie: zmielic ugotowane ziemniaki (najlepiej jesli ziemniaki sa z gatunku sypkich), wyjmujemy 1/4 (po prostu kladziemy ta czesc na pozostale ziemniaki), luke wypelniamy maka ziemniaczana, solimy i wyrabiamy ciasto. to wszystko. gotujemy doslownie minute od wyplyniecia, nie ma opcji zeby nie wyszly :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ooo uuu laaa
a ja myślę, ze autorka robi wszystko tak jak trzeba (w sensie daje te składniki jakie wymieniacie) tylko nie może sobie później poradzić z wyrobieniem i ulepieniem kulek. Wiadomo, ze troszke się lepi i Ona pewnie nie umie sobie dać z tym rady ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość babydream żadne inne
no własnie nie daje bo dodaje mąkę pszenna a dodaje sie TYLKO ziemniaczaną i nic wiecej w tym wypadku nic sie nie klei (tym bardziej że nie dodając jaja nie rozrzedza sie ciasta)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość flawiana
tylko mąka ziemniaczana żadna inna. jajko jeżeli ciasto się nie klei. ziemniaki muszą być dość cieple nie mogą być zimne. ciasto podzielic na 4 części (u mojego taty dzieliło się na trzy - jesteśmy ze śląska) jedną część wyjąc w jej miejsce wsypać mąkę następnie wszystko zagnieść.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Z mąki pszennej, to kopytka się robi. Ja do klusek śląskich normalnie sypię mąkę ziemniaczaną plus łyżka pszennej (mają fajny smak), trochę soli i zamiast jajka, daję trochę wody. Wychodzą idealne, jest to przepis mojej babci. I oczywiście obowiązkowo dziurka w środku, ale to już zadanie mojego syna ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Zdesperrrowwannna
:D:D:D Robiłam tak jak mówicie... 1/4 części zastępowałam mąką, ale kurde PSZENNĄ :D Po tym co tu przeczytałam zrobiłam dziś drugi raz i wyszły super :D W KOŃCU !!!! TYLKO ziemniaki i mąka kartoflana i to jest przepis na 100% kluski śląskie... bez jaja i bez sera. Może z jajem do smaku spróbuję, ale dziś bałam się, że znów wyjdzie kleiste ciasto do wyrzucenia :) Jednak UDAŁO SIĘ :D Dzięki :*

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×