Odpowiedz na ten temat

czym zagęścić sos

  • o sos 2007.09.21 [01:36]
    hej kuchareczki czym można zagęścić sos oprócz mąki,
    jak zagęszczę mąką to sos ma taki mączny smak,
    a jak dam mało mąki to nie jest zagęszczony,zdradźcie
    swój sposób na pyszny sosik
  • ja nigdy nie uzywam mąki 2007.09.21 [01:39]
    duszę np mieso z cebula i jablkmi, one sie rozpadaja i jest pyszny sosik, mozna dodac smietany, sliwek i moreli suszonych,powidel
  • nyateneri 2007.09.21 [13:01]
    Można jeszcze żytnim chlebem, mój ojciec tak zagęszczał sosy z mięs i ja też czasem tak robię, jak znajdę dobry chleb. Wrzuca się trochę miąższu i rozgotowuje, a sos się zagęszcza. Uwaga: ten sposób ma wpływ na smak potrawy, ja lubię, ale ktoś może to uznać za wadę. Poza tym nie nadaje się chleb z ziarnami, chyba, że ktoś lubi sosy z pływającym słonecznikiem. oczko.gif Najlepiej, żeby to był chleb jak najbardziej naturalny, a nie \"dmuchany\" jak w niektórych supermarketach oczko.gif

    Można też zagęszczać mąką ziemniaczaną, to jeśli chcesz uzyskać przejrzysty sos.

    Stop bykom w internecie!!! http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html Tępimy dzieci neo! http://dziecineo.prv.pl/
  • najlepsza jest skrobia 2007.09.21 [14:44]
    ziemniaczana
    nieduza ilosc rozrabiasz w zimnej wodzie, pozniej dolewasz do tego lyzke sosu i po lyzce dajesz do naczynia z gotujacym sie sosem
    po kazdej lyzce trzeba dokladnie wymieszac i chwile odczekac, zanim da sie kolejna porcje bo mozna przesadzic
    nie wplywa na smak sosuusmiech.gif
  • może już 2007.09.21 [14:45]
    Serkiem topionym.

    poważny doradca EKKM
  • sosy zaprawiane mąką 2010.02.20 [21:36]
    pszenną , czy ziemniaczaną muszą się troszkę pogotować, właśnie ,żeby nie miały posmaku "czerstwej mąki".
    A chlebek dobry do zagęszczenia sosu jest prima, a jaki smaczek ma , że ho ho.
  • Goswi 2010.02.21 [11:07]
    Najlepszy jest chleb. Razowy daje ostrzejszy smak.

    mój blog http://pasja-goswi.blog.onet.pl
  • kukagura 2010.02.21 [12:28]
    utartym ziemniakiem
  • ja robię 2010.02.22 [01:09]
    mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w małej ilości zimnej wody
    mąką pszenną rozpuszczoną również w zimnej wodzie
    zasmażką z mąki pszennej.

  • mikrobelka 2010.02.22 [01:14]
    Kucharz Karol Okrasa mówił kiedyś, że zagęszczać sosy można dobrej jakości masłem.
  • po zagęszczeniu mąką 2010.02.22 [09:40]
    ziemniaczaną otrzymujemy kisiel mięsny. Gratuluje pomysłuoczko.gif
  • moja tesciowa 2010.02.23 [15:38]
    moja tesciowa zageszcza gotowym pure ziemniaczanym, takim w proszku
  • faust3 2011.11.29 [09:13]
    Tak czytam te posty i zastanawiam się czy tu nikt nie słyszał o zagęszczaniu sosu poprzez "REDUKCJĘ" tj.odparowywanie wody, aż sos zagęsci sam siebie ?!!!!

    Osobiście uważam że zagęszczanie sosu mąka to PRL-ski przeżytek.
  • rolusia krak 2011.11.29 [09:17]
    żółtko jajka ,świetna sprawa i o niebo smaczniej niż mąką
  • faust3 przywracasz mi wiarę w 2011.11.29 [09:18]
    ludziusmiech.gif juz myślałam, że jedynie ja redukują sosy, a nie wwalam do nich tony mąki
  • oj jojoj 2011.11.29 [09:19]
    jak woda odparuje to nie bedzie sosu albo w ilosci minimalnej
  • orange to złodzieje 2011.11.29 [09:20]
    żółtko ,ale jak to działa ???
  • rolusia krak 2011.11.29 [09:22]
    pod koniec dajesz zółtko i doprowadzasz do wrzenia ,musisz poczekac a nie ładować czasem kolejnego ,bo gęstnieje po czasie , normalnie wbijasz do sosu ,nic sie nie kluszczy nie ścina ,tylko trzeba mieszać
  • Ewa, 33 2011.11.29 [09:44]
    ja zagęszczam sosy zmiksowanymi warzywami, które sie w tym sosie gotowały/dusiły

    Mam takie postanowienie, że nie karmię troli. Co mnie nie zabije, to mnie wzmocni http://frezja.webnode.com/fotogaleria/ gg 1796500
  • Zapożyczyłam przepis z topiku 2011.11.29 [09:55]
    Kiedyś na topiku doczytałam super sposób i od tej pory tylko tak robię!
    Otóż mięso przyprawiam i obsmażam ze wszystkich stron,wkładam do rondla i dodaję sporą ilość pokrojonej cebuli.Mięso razem z cebulą podlewam wodą i duszę aż mięso będzie miękkie a z cebuli utworzy się jednolita,szklista masa,dodaję kilka łyżek śmietany 30% i podsmażam aż całość zgęstnieje,doprawiam jeszcze do smaku solą i pieprzem.Wg pani,która zaproponowała ten sposób,można też dodać ze trzy łyżki mielonych na proszek,suszonych grzybów leśnychusmiech.gif
  • no od 2007 roku autorka 2011.11.29 [17:41]
    chyba już znalazla sposob na zageszczanie sosow smiech.gif
  • kobitkakochającazupki 2011.11.30 [21:15]
    Autorka może i tak,ale nie pomyślałaś,że może ktoś inny skorzysta z tych porad????
  • zuzik gotuje 2011.12.02 [16:50]
    zobacz sos beszamelowy http://sosbeszamelowy.pl doskonały do zapiekanych potraw
  • kasetojadka 2012.02.23 [13:32]
    skrobia kukurydziana, postepujesz tak samo jak z maka, jest pycha i do tego nie tuczy
  • mam sugestie .... 2012.02.23 [16:09]
    ale po co robic taki wodnisty sos, ze potem az go trzeba zageszczac ogromem maki? bo troszeczke nie wystarcza...
    jak sos bedzie esencjonalny i odparowany, z dodatkiem rozgotowanych w nim warzyw, to juz powinno wystarczyc.
    jak jest sos smietankowy, mozna zagescic odrobina startego twardego sera.

  • mam sugestie .... 2012.02.23 [16:11]
    kasetojadka, skrobia kukurydziana tez tuczy, tylko moze nie az tak wrednie jak zwykla maka. zaleta skrobi kukurydzianej jest to, ze jest delikatniejsza, sos jest taki bardziej przezroczysty, to i co najwazniejsze dla zdrowia i tuszy - jest bezglutenowa.
  • Mięso duszę z dużą ilością 2012.02.23 [19:28]
    drobno pokrojonej cebuli,gdy mięso jest już miękkie,wyjmuję je a cebulę miażdżę na jednolitą masę,dodaję nieco śmietany,doprawiam do smaku i otrzymuję pyszny sos o odpowiedniej konsystencji,czasem dodaję ze 3 łyżki proszku grzybowego(zmielone na proszek,suszone grzyby leśne i jest super sos grzybowyusmiech.gifusmiech.gifusmiech.gifsmiech.gifsmiech.gifsmiech.gif
  • jeden prosty sposób 2012.02.24 [09:54]
    mąką można
  • jeden prosty sposób 2012.02.24 [09:55]
    skrobią ziemniaczaną też ale trzeba rozmieszać tak zeby grudek nie było
  • moni1000000000000000000000 2012.02.25 [23:39]
    mąka ryżowa, super zagęszcza i nie zapycha zył, miele w termomixie zwyczajny ryz i makę do zaciagania
  • ola668 2012.02.26 [09:50]
    Wyczytałam na kafe bardzo dobry sposób,odkąd go stosuję poznałam fantastyczny i zdrowy smak sosuusmiech.gif
    -otóż należy kupić suszone warzywa,zmielić je w np.młynku do kawy na drobny pył i tym pyłem-proszkiem zagęszczać sosy zamiast mąką,zdrowo,smacznieusmiech.gif

Odpowiedz na ten temat