Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lekopire

Dlaczego zioła trzeba parzyć pod przykryciem???

Polecane posty

Gość lekopire

Dlaczego zioła trzeba parzyć pod przykryciem?? Czy bez przykrycia zle sie zaparza??? Parze teraz melise z torebki i nie dałam na szklanke talerzyka- czy sie nie zaparzy czy zaparzy ale gorszy efekt bedzie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Cytat z http://ziolowawyspa.pl/napary-i-odwary/ "Surowce, które zalewamy wrzątkiem i przykrywamy, by związki nie ulotniły się. Jest to niezmiernie wskazane przy surowcach olejkowych, jak tymianek, mięta, arcydzięgiel, melisa, lawenda, rumianek, majeranek, hyzop, rozmaryn, szałwia, estragon i inne. A. Ożarowski zalecał nawet parzenie naparu w termosie, żeby jak najdłużej utrzymać wysoką temperaturę wody. Jeśli nie robisz tego w termosie, to przykryj talerzykiem kubek z ziołami zalanymi wrzątkiem i poczekaj 10 minut, aż naciągną."

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×