Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

daga_jaga

Czy używacie ksylitolu do słodzenia?

Polecane posty

Przyznam, że nie piję kawy ani herbaty ale truskawki czy maliny lubię sobie posypać. Mój partner oczywiście litry kawy i herbaty dziennie więc tym bardziej mu wciskam ksylitol. Dodaję go też do ciast zamiast cukru i trochę do herbat ziołowych mojego dziecka. Jak na razie jestem zachwycona. Wiadomo, że ma mniej kalorii to już jest duży plus :) ale zdecydowanie lepiej się czujemy. Choć kilka lat temu wybieliłam zęby to wiadomo ta biel trochę się złamała teraz jednak znów się poprawiła. Jakie są wasze odczucia?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
nie używam żadnych chemicznych słodzików i tego typu gówien. cukier jest dla ludzi tylko z umiarem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Znowu jakiś wynalazek z ameryki a potem 10 rodzajów raka na starość :o nie - dziękuję :o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja używam ksylitolu,ponieważ mam cukrzycę ciążową,a ksylitol nie podnosi cukru tak jak zwykły cukier biały. większość kobiet z cukrzycą ciążową go używa. Poza tym ksylitol nie jest sztucznym słodzikiem tylko cukrem wytworzonym z brzozy. Proponuję co niektórym poczytać,a pózniej wypowiadać się.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
a ja właśnie dla zdrowia używam ksylitol, bo nie wiem czy powyższe ekspertki wiedzą, że to jest cukier z brzozy który: Odkwasza organizm - zwykły (nawet miód) go zakwasza Ma działanie przeciw próchnicze - zwykły.... sami wiecie :P Działa grzybo bójczo i bakteriobójczo - zwykły cukier przeciwnie ma 75% mniej węglowodanów i 40% mniej kalor. Czemu więc zastąpić cukru buraczanego cukrem brzozowym? tym bardziej jak ktoś mało słodzi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Nie,nie używam ani stewi. Cukier to nie trucizna , uzywam cukru jak musze lub miodu :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Szkoda tylko,że ksylitol ma dość wysoką cenę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Cukier to jest trucizna Zróbcie sobie eksperyment posłodźcie herbatę zwykłym cukrem, a drugą brzozowym odstawcie na 3 dni i zobaczcie gdzie zrobi się grzyb :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja właśnie dlatego, że słodzę mało to tym bardziej używam ksylitolu ze względu na jego dobroczynne właściwości Tu nie chodzi o to, że on ma mniej szkodliwych substancji i jest mniejszym złem tylko o to, że ma same dobre i potrzebne człowiekowi składniki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Używam ksylitolu od roku. W ciazy przez cukrzyce, obecnie ze względu na mniejsza porcje kalorii :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość diablica tasmańska
Uzywam ksylitolu zamiast cukru do wszystkiego ciasta, sok malinowy, desery itp. Jego jedyna wada to wyzsza niz cukru buraczanego cena, ale da sie przezyc.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Pierwsze słyszę o tym ale dzięki za info poczytałam teraz o nim i jestem zszokowana, że jest takie cudowne coś.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Kafeteryjne ekspertki spod znaku "nie znam się to się wypowiem" :-/ Ksylitol to naturalny produkt produkowany z soku brzozy. Ma działanie prozdrowotne. Fakt jest drogi ale nie szkoda mi na niego kasy. Wprost nie do wiary, że istnieje coś co smakuje identycznie dobrze jak biały cukier (bez porównania do chemicznych słodzików), ma mniej kcal i jest ZDROWE. Trzeba tylko uważać żeby nie kupić tańszych podróbek.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a mogę wiedzieć gdzie kupujesz i jaki? bo ja najczęściej biorę Sante w sklepie ze zdrową żywnością koło mnie, na allegro boję się go zamawiać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja używam i polecam wszystkim mamom. Dzięki niemu moja córka po prostu przestała lubić słodycze. Mama podawała go bratu przy odrobaczaniu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Daga ,a czy ty wiesz,że nie powinno się podawać ksylitolu dzieciom do trzeciego roku życia ,ze względu na niedojrzałość enzymatyczną ich systemów trawiennych?Zdaje się,ze ty urodziłaś w zeszłym roku,więc twoje dziecko nie powinno go spożywać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Śladowe ilości, raz dziennie nie zaszkodzą dziecku, pediatra nie miał nic przeciwko temu. Zaczęłam podawać jak dziecko skończyło 13 miesięcy. Ponadto używam też specjalnych gazików z ksylitolem właśnie do pielęgnowania niemowlęcej jamy ustnej od 0-16 miesięcy :) brush baby Dental Wipes

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Daga - kupuję na Allegro od 2 lat u tego samego sprzedawcy. Na Allegro można kupować ksylitol ale trzeba patrzeć na cenę. Zbyt niska cena za kg świadczy o tym, że mamy do czynienia z chińskim ksylitolem produkowanym z kukurydzy. Oryginalny Ksylitol pochodzi tylko z jednego miejsca - od firmy Danisco. Wszystkie firmy w PL (np Sante) tylko go przepakowują :) Można o tym przeczytać na ich stronach, często zamieszczają zdjęcia certyfikatów że Ksylitol jest właśnie od Danisco.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Aaa i Danisco to firma fińska. Chodzi o to, że jedyny prawilny Ksylitol to ten z Finlandii ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Niedawno widziałam ksylitol w biedronce,jesli się nie mylę to 250g kosztowało 10,99 zł.Sklep internetowy Sante ma teraz 10 % rabatu.Przesyłka 15zł...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
No wiem, że ten kukurydziany to chiny i że tylko danisco robi ten "mój" ale mimo wszystko boję się podróbek z allegro. Może jednak faktycznie poszukam w sprzedawcach i opiniach :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
A jak on smakuje? Ma zbliżony smak do cukru?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Zbliżony? On smakuje dokładnie jak cukier :D Mówię to ja, cukromaniaczka, słodyczomaniaczka itd itd. Od lat próbuję ograniczać zapędy do słodkiego i przeszłam już fazy słodzików typu aspartam (wiem, wiem, nie musicie mi mówić ale to było 10 lat temu byłam młoda i niemądra), potem szukałam zdrowych alternatyw typu Stevia. Ale Stevia to pomyłka. Ma słodki smak ale jakiś taki ziołowy, obrzydliwy. Żyłam w przekonaniu, że po prostu nie istnieje coś co smakuje jak cukier ale jest zdrowe i ma mniej kcal bo to nie możliwe aż trafiłam na Ksylitol. Smak ma nie do odróżnienia. Bez żadnych chemicznych posmaków (a wierzcie mi że jestem na to mega wyczulona) bo i skąd miałby mieć. Toż pod względem chemicznym to jest cukier. Jedyna różnica to jak weźmiesz do buzi to czujesz taki lekki chłód jakby przez chwilę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ksylitol smakuje jak biały cukier.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Tak samo wygląda, chrupie i jest tak samo słodki tylko nie ma tego zapachu, który czujesz jak weźmiesz łyżeczkę zwykłego cukru do buzi no i ziębi w język, normalnie zimny prawie jak lód gdy weźmiesz na język :P przynajmniej ja mam takie odczucia :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
A powiedzcie mi, czy pieczecie ciasta z Ksylitolem? Bo ja go kupuję dużo (zamawiam kilka kg i starcza mi na wiele miesięcy) ale zawsze używam tylko do słodzenia napojów, ewentualnie budyniu itp. Czy on w ciastach daje ten sam efekt co cukier? Ciasta tak samo rosną i wszystko jest ok?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
No pewnie :D normalnie pieczesz, nic się nie dzieje przecież to cukier tylko z innej rośliny! Są nawet czekolady, cukierki i dżemy z ksylitolem :) Przetestuj :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
A no wiem że są ciasteczka, czekolady, nawet chałwę jadłam ;) Tylko sie zastanawiałam czy normalnie w domowym cieście on się zachowuje tak samo i można piec wg normalnych przepisów. Jednak chemicznie nie jest to to samo stąd moje wątpliwości :) To super, następne ciasto już a ksylitolem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ksylitol zamiast cukru, olej kokosowy zamiast masła i ciasto prawie że prozdrowotne :P :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dns
ja używam Erytrol, Ksylitol się chowa ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×