Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
AguDieta

Dieta redukcyjna

Polecane posty

Fizjologiczna utrata masy ciała to około 4 kg miesięcznie (1kg tygodniowo). Aby uzyskać taki ubytek - od zapotrzebowania kalorycznego należy odjąć 1000 kcal. Utrata 6 kg powinna zająć około 1,5 - 2 miesięcy. W przypadku umiarkowanej aktywności fizycznej zapotrzebowanie kaloryczne, odpowiednie dla Pani wieku, kształtuje się na poziomie około 2400 kcal. Oznacza to, iż aby uzyskać redukcję masy ciała powinna Pani stosować dietę dostarczającą ok. 1400 kcal (2400 kcal - 1000 kcal = 1400 kcal). Jeśli aktywność fizyczna jest mała - dieta redukcyjna powinna dostarczać 1200 kcal. Piramida zdrowego żywienia: • 5 porcji produktów zbożowych (pieczywo, kasze, ryż, płatki zbożowe, musli) • 4 porcje warzyw ( w tym ziemniaków) - warzywa można spożywać praktycznie bez ograniczeń • 1 porcję owoców (zgodnie z Piramidą Żywienia powinny to być 3 porcje, jednak przy diecie odchudzającej polecałabym ograniczenie się do 1 porcji) • mleko i przetwory mleczne 2 porcje (mleko, kefir, maślanka, jogurt, ser) - dobrze wybierać produkty odtłuszczone, w wersji "light" • mięso, lub ryby, lub nasiona roślin strączkowych 1 porcja. Zalecałabym spożywanie 5 posiłków dziennie: -śniadanie, obiad, kolacja jako posiłki główne, o większej kaloryczności, -II śniadanie, podwieczorek - mniejsze, o mniejszej kaloryczności, w formie przekąsek. Ostatni posiłek zalecałabym na 2-3 godziny przed snem. Przynajmniej 1 posiłek powinien być ciepły. Korzystne będzie picie wody niegazowanej, herbaty zielonej, czerwonej, czarnej (bez cukru). Zwiększyć ilość warzyw w diecie. Zawarty w nich błonnik zapewnia sytość. Podstawę żywienia powinny stanowić pełnoziarniste produkty zbożowe: -grube kasze, -ciemne pieczywo, -chleb typu graham, -brązowy ryż. Pieczywo razowe nie powinno jednak zawierać dodatku karmelu, czy miodu. Pieczywo jasne, makarony, pozostałe kasze i ziemniaki najlepiej jest ograniczyć. Nabiał powinien być odtłuszczony. W przypadku mleka minimum tłuszczu to 1,5%, Umożliwi to wchłanianie się witamin A,D,E,K. Zamiast czerwonego mięsa korzystniej jest spożywać ryby. Mało kilokalorii ma: dorsz, flądra, mintaj, morszczuk, sandacz, szczupak (poniżej 100 kcal/100g). Z wędlin najlepiej wybierać te, chude (szynkę z piersi indyka, polędwicę). Wykluczyć trzeba tłuste balerony, parówki, salami, boczek, mięso ze skórą. Ograniczeniu powinno podlegać także mięso czerwone (krwiste), gdyż duże jego ilości przyczyniają się do rozwoju miażdżycy. Dobrze jest zrezygnować z serów żółtych, lub przynajmniej wybierać wersję "light" oraz wykluczyć alkohol, gdyż jest kaloryczny. 0,5 litra piwa to 250 kcal! Do smarowania nadają się margaryny o obniżonej ilości tłuszczu (niektóre zawierają go aż 3 razy mniej niż tradycyjne masło, stąd warto czytać etykiety). Do sałatek można dodawać oliwę/olej roślinny w ilości ok. 1 łyżki (5-10g).Należy unikać także sosów na bazie majonezu (zawierają go również „kupne sałatki”) oraz smażenia. Jaja można jeść 3-4 razy w tygodniu (zamiennie z wędlinami). Z diety powinno się wykluczyć produkty zawierające cukry łatwo przyswajalne: cukier, miód, dżemy, ciasta, ciastka, czekolady i inne łakocie. W diecie odchudzającej nie ma miejsca także na fast-foody. Jeśli chodzi o słodycze, to proponowałabym zdrowsze zamienniki i są to: - galaretki owocowe - kisiele (wyporcjowane), zdrowsze jeśli dodamy do nich np. starte jabłko - batony zbożowe (typu muesli) - sorbety owocowe - koktajle mleczno-owocowe - musy owocowe - kakao na odtłuszczonym mleku - cukierki na bazie słodzików - lody śmietankowe (wyporcjowane) bez dodatków. Nie polecam czekolad typu light - czasem zawierają nawet więcej kilokalorii niż czekolady tradycyjne. Jeśli chodzi o napoje, to należy wykluczyć napoje dosładzane (soki, napoje kolorowe), tłuste napoje mleczne oraz mocną kawę. Z metod kulinarnych najkorzystniejsze jest gotowanie na parze – pozawala na „zaoszczędzenie” witamin i składników mineralnych, traconych w czasie obróbki kulinarnej. Należy unikać smażenia. Jedzenie może być także przygotowywane metodą pieczenia, duszenia w małej ilości tłuszczu. Należy zrezygnować z zagęszczania zup i zabielania. Ilość dodawanej soli dobrze jest ograniczyć do 5g/dobę, co odpowiada jednej łyżeczce (na etykietach przypraw należy szukać także dodaku glutaminianu sodu). Do diety można włączyć przyprawy przyspieszające przemianę materii: kminek, kolendrę, majeranek, ogórecznik, seler, czy rutę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

×