Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

ŚLiweczki ;)

Polecane posty

Gość gość

Zjadłam garść suszonych śliwek i popiłam wodą.... a rano będzie? :D:D:D:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
nie wiadomo czy zadzialaja

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ponoc dzialaja lepiej namoczone na noc i zjedzone rano plus wypicie wody w ktoprej sie moczyly

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
nie zadziałały :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
trzeba je codziennie jesc a nie 1 dzien i juz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Właściwości przeczyszczające śliwek To korzystne dla układu pokarmowego właściwości śliwki zawdzięczają dużej zawartośc***ektyn (rodzaj błonnika). Razem z kwasami organicznymi, winowym i jabłkowym pektyny działają jak miotła na przewód pokarmowy i gromadzący się w komórkach tłuszcz oraz cholesterol. Najbardziej wartościowe pod tym względem są węgierki i renklody. Śliwki suszone zawierają 5 razy więcej błonnika (7,1 g w 100 g) niż śliwki surowe (1,4 g). Śliwki: wartość odżywcza i kaloryczność Wszystkie śliwki mają podobne wartości odżywcze, ale różnią się ilością kalorii. Świeże śliwki mają około 45 kcal w 100 g. Średnia ilość węglowodanów w takiej porcji owoców wynosi od 12 do 14,6 g. Chociaż śliwki nie są bogate w witaminę C, dzięki jednoczesnej zawartości witaminy A i rzadko występującej w owocach witaminie E, uznawane są za cenne przeciwutleniacze. Tym skuteczniejsze, że zawierają też tak ważne składniki mineralne jak potas, żelazo, magnez, wapń i fosfor. Śliwki mają sporo witamin z grupy B, dlatego od wieków cieszą się opinią owoców wpływających kojąco na układ nerwowy i poprawiających samopoczucie. Działanie antyoksydacyjne wzmagają w śliwkach, szczególnie w ich ciemnych odmianach, polifenole, w tym katechiny i kwas chlorogenowy. Dzięki tym związkom dieta obfitująca w śliwki wpływa antynowotworowo oraz przeciwmiażdżycowo.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×