Odpowiedz na ten temat

Projekt domu opinie

  • grażyna_z_1973 2012.06.06 [19:31]
    Drogie Panie, proszę o pomoc w wyborze i cenne rady
    wreszcie zaczynamy budowę naszego wymarzonego domu ale jako ze to pierwszy dom mam kłopot z wyborem odpowiedniego projektu
    To co ważne dla nas do aby to był dom parterowy ( na starość nie chce biegać po schodach) - na szczęście działkę pod taki domek mam odpowiednia i nie ma tu ograniczeń
    Po drugie wielkość ok 160- 180 m2 nam powinno wystarczyć
    i teraz projekty
    wybrałam takie http://duomo.pl/projekt-domu-kamea.html
    i kolejny http://duomo.pl/projekt-domu-kajetan-d18.html
    i jeszcze jeden http://duomo.pl/projekt-domu-hermina-w-i.html

    Za wszelkie uwagi, rady czy spostrzeżenia na temat tych projektów z góry dziękuję

  • baskinkoo 2012.06.06 [19:38]
    pierwszy projekt najpraktyczniejszy
    strefa gościnna odzielona od sypialnej, w kuchni praktyczna spiżarnia, ale jak dla mnie to brak garderoby jest minusem.
  • baskinkoo 2012.06.06 [19:41]
    co sądzisz o tym np.http://www.z500.pl/projekt/Z165 ,Rozlozysty-parterowy-dom-o-tradycyjnej-formie-z-wydziel ona-strefa-nocna.html ?

  • to zależy gggg 2012.06.06 [19:46]
    ilu osobowa rodzina ? nie podoba mi się jak są rozdzielone łazienki tzn. toaleta i łazienka w innym miejscu strata miejsca i pomniejsza zawsze pomieszczenie obok (te 3 projekty są najgorszym przykładem, ale zawsze można ścianki zmienić) to w praktyce nie funkcjonuje dobrze.

    Jeżeli chodzi o projekty to mi podoba się najbaradziej "kamea" + za podwójny garaż , ale - za łazienke tą 2,4 (ale to do zrobienia na takim etapie usmiech.gif )

    PAMIĘTAJ ! żeby dom był usytuowany tarasem na słońce przez cały dzień , niektórzy o tym nie myślą podczas budowy i potem siedzą w cieniu cały dzień.
  • to zależy gggg 2012.06.06 [19:48]
    z tej małej łazieneczki 2,4 np. możesz zrobić taką przechowalnie tzn. wieszaki półki i już jest na włożenie grubych kurtek jak się nie używa latem, znam to i uwierz że jest bardzo przydatne usmiech.gif Polecam !
  • baskinkoo 2012.06.06 [20:10]
    'to zależy gggg'
    mała łazienka to tylko praktyczne wc dla gości, a ta druga jest w strefie nocnej..nie każdy chce żeby goście zaglądali do łazienki
  • to zależy gggg 2012.06.06 [20:47]
    aha no chyba że tak
    ja nie mam oporów wpuścić moich gości aby skorzystali z toalety usmiech.gif

  • to zależy gggg 2012.06.06 [20:52]
    ja buduje dom dla siebie a nie toalety "dla gości"
    u mnie nikt nie sika na podłoge usmiech.gif

    nie pisze złośliwe tylko wyrażam swoje zdanie
  • Max Zander vel Klaun 2012.06.07 [00:54]
    Tradycyjnie dach do banijezyk.gif .Powinien być metalowy bo inaczej grad będzie miał dużo do popisusmiech.gif .
    Moi wrogowie doprowadzili że wyszedłem z siebie i tak powstałem . http://images.gildia.pl/film/filmy/der_clown/ poster/w200/ Farmacja została stworzona aby przynosić zyski a nie leczyć . Nie stosowanie moich dobrych rad grozi kalectwem lub śmiercią .Bo jestem kafeteryjną krynicą wiedzy i zwłaszcza skromności . http://www.youtube.com/watch?v=JmmIYgUPss4 Dla rusofobów: http://www.youtube.com/watch?v=hUh9pThGdm4 . Więcej o mnie w profilu .
  • Ania_KA 2012.06.07 [20:03]
    Jestem na podobnym etapie i wiem że nie jest łatwo wybrać.
    Ten pierwszy projekt jest naprawdę ciekawy ze względu na rozmieszczenie pomieszczeń. Zgadzam się że drobne zmiany by się przydały. Ale uważam że dach jest zbyt skomplikowany.. to są niepotrzebne koszty (no chyba że pieniądze nie mają znaczenia oczko.gif Ten trzeci projekt trochę nie pasuje do pozostałych.. taka mała budka oczko.gif

    Na szybko znalazłam na tej stronie podobne projekty które mogą Cię zainteresować :
    http://duomo.pl/projekty-domow/projekt-domu-w b-3422.html
    lub
    http://duomo.pl/projekty-domow/projekt-domu-d aniel.html

    i jeszcze taki projekt na szeroką działkę : http://duomo.pl/projekty-domow/projekt-domu-w m11a.html

  • Max Zander vel Klaun 2012.06.08 [00:15]
    Przecież wystarczy zrobić dach z blachy i nasmarowaćjezyk.gif .
    Moi wrogowie doprowadzili że wyszedłem z siebie i tak powstałem . http://images.gildia.pl/film/filmy/der_clown/ poster/w200/ Farmacja została stworzona aby przynosić zyski a nie leczyć . Nie stosowanie moich dobrych rad grozi kalectwem lub śmiercią .Bo jestem kafeteryjną krynicą wiedzy i zwłaszcza skromności . http://www.youtube.com/watch?v=JmmIYgUPss4 Dla rusofobów: http://www.youtube.com/watch?v=hUh9pThGdm4 . Więcej o mnie w profilu .
  • grażyna_z_1973 2012.06.08 [23:39]
    Dziękuję serdecnzie za wszelkie opinie
    Szczególnie Ani, podsunęłaś mi ciekawe projekty usmiech.gif
    Musze jeszcze nad nimi posiedzieć na spokojnie i mam nadzieje, że coś wybiorę
  • koihfdbvgf 2012.06.12 [22:31]
    grażyna napisz coś więcej jakie masz oczekiwania co do projektu, bo każdy z tych trzech jest zupełnie inny. odpowiedz sobie na kilka pytań; ile osób będzie tam mieszkało? i czy zawsze? czy chcesz mieć garaż w bryle budynku? na ile stanowisk? czy jeśli dom ma być parterowy ( to jedyny konkret), a zakładam że masz dzieci, to czy wydzielenie strefy dziennej od sypialnej jest dobrym pomysłem? ( tu chodzi mi o pałętanie się kolegów i koleżanek w ich pokojach) czy chcesz, żeby jadalnia była pierwszym co widzi gość przekraczający drzwi od wiatrołapu? ile chcesz mieć łazienek? jedno wc dla gości i jedną dla reszty rodziny, czy dodatkową tylko dla gospodarzy przy ich sypialni? z tych trzech projektów do mnie najbardziej przemawia pierwszy, ma super udogodnienie- drzwi łączące ogród z garażem/kotłownią. pozostałe hmmm jak dla mnie do bani. polecam Ci pracownię projektową archon http://archon.pl/ i domy z wizją http://www.projektyzwizja.pl/
  • grażyna-z-1973 2012.06.17 [23:23]
    No właśnie taka jestem w temacie obeznana i dlatego o rady proszę
    Ja szukałam projektu domu który mi sie wizualnie podoba, oczywiście liczy sie powierzchnia a co do reszty to właśnie głowy nie mam do tego co i jak

    projekty archon też mają na duomo.pl ale z nich nic nie wybrałam
    Ja szukam właśnie tutaj bo jak szukałam od strony do strony to już całkowicie nie miałam pojęcia i sie gubiłam
    a tutaj mam wszystko na jednej stronie , projekty z wielu biur no i bardzo tego dużo więc wolę się na tym chyba skupić , łatwiej mi się szuka

  • grażyna-z-1973 2012.06.17 [23:24]
    Ale masz rację, musze usiąść i sobie wszystko wypisać moze czego bym chciała i wtedy łątwiej będzie szukać , dziękuję za cenną radę
  • Daria S. 2012.09.26 [12:30]
    Ogólnie te projekty, do których linki podałaś wydają się nawet niezłe, ale wiesz, nie warto moim zdaniem się skupiać na projektach tylko tej jednej firmy. Ja osobiście mogę polecić gotowe projekty domów MG Projekt: http://www.mgprojekt.com.pl/
    Mają w ofercie sporo domów parterowych, także w podanej przez Ciebie wielkości. Co byś powiedziała np. na Projekt Komfortowy? Podaję linka do opisu i wizualizacji tego projektu: http://www.mgprojekt.com.pl/komfortowy
  • Gorenje 2012.09.26 [13:53]
    Przede wszystkim nie należy skupiać się tylko i wyłącznie na jednej firmie projektowej. Popatrz również na inne oferty może coś Cię zainspiruje, może połączysz kilka rozwiązań w jednym projekcie?
    Tak jak już niejedna osoba wspominała- zadaj sobie pytanie najważniejsze- ile osób ma mieszkać w domu, czy są tam dzieci? To wszystko jest niezmiernie ważne. Nie można budować domu tylko i wyłącznie sugerując się względami estetycznymi. Pomyśl jaką lubisz kuchnię, łazienkę jak je usytuować. Niestety budowanie domu nie jest prostą sprawą. Spróbuj wyobrazić sobie wnętrze mieszkania i dopiero zamknąć je w murach domuusmiech.gif
  • nikola** 2012.09.26 [20:23]
    drugi i zaden inny
  • Agataaaaaaaaaaa 2013.03.02 [16:31]
    Tutaj możesz zamówić bezpłatny katalog Archon+:
    http://tinyurl.com/darmowykatalog
    Polecam!
  • mammmmaaana 2013.03.04 [09:14]
    a ja powiem z punktu widzenia projektanta:
    jeśli kupisz gotowy prohjekt i zechcesz nanosić w nicm zmiany - dach, czy elementy nośne, podwyższanie kondygnacji to juz zdecydujcie się na proj indywidualny, ps. te katalogowe są czesto robione na "odwal"
  • Ależ Wy macie gusty... 2013.03.05 [20:15]
    - P O R A Ż K A
    Ręce - O P A D A J Ą
    Nic tylko strzelić sobie w łeb
    zenek
  • gość 2013.06.11 [22:14]
    Jest ponad 10tyś gotowców na rynku. Każdy znajdzie coś dla siebie i nie będzie musiał ingerować w konstrukcję domu by zmienić na swój gust projekt a więc nie będzie to kosztowne. Małe zmiany często są za darmo w biurach adaptujących projekty. Moja koleżanka zamówiła projekt w małej firmie "grupa projcad" - dostała rabat na zakup projektu, projekt altanki za 1zł a do tego zleciła im adaptację bo mieli jakąś tam promocje i wychodziło taniej. Coś mi wspominała, że zapłaciła w sumie 3,3 tyś zł więc to chyba faktycznie tanio skoro gotowce kosztują ~2tyś
  • wiolcia_ancia 2013.06.13 [14:13]
    Mammmmaaana to chyba nie jest wypowiedź projektanta. Nie wierzę w to, by gotowe projekty były robione, cytuję, "na odwal". Przecież opinie inwestorów i zdjęcia z realizacji można znaleźć na każdym forum budowlanym. Najmniejszy błąd w projekcie będzie dostrzeżony i skrytykowany. Więc uważam, że te projekty są tym bardziej starannie dopracowywane. Na przykład projekt http://www.dominanta.pl/oferta/Opalek_II_N.ht ml ma nawet swoje własne forum założone przez "opałkowiczów" usmiech.gif dowiesz się tam wszystkiego o tym projekcie.
  • zenek77 2013.06.14 [01:25]
    aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaa
    ! ( między smutkiem a przerażeniem )
    Zawsze chciałem być pomarańczowy.
  • wiolcia_ancia 2013.06.14 [12:41]
    ???
  • gość 2013.09.23 [10:26]
    Dużo projektów domów znajdziesz tu http://projekty.muratordom.pl/block/8
  • gość 2013.09.23 [10:28]
    można też mieć dom, który zarobi nie tylko na ratę kredytu hipotecznego, ale będzie także źródłem dodatkowego przychodu dla swoich mieszkańców
    http://projekty.muratordom.pl/kategoria/promo cje-i-konkursy/samosplacajacy-sie-dom-jak-mozliwe ,6_91.html
  • Lazioaaa 2013.09.25 [09:03]
    Mi osobiści bardzo podobają się domu tego typu http://www.polskadrewniana.pl/ . Zawsze marzyłam, aby na starość do takiego się wprowadzić.
  • Fruzia79 2013.10.23 [10:06]
    Mi bardzo podobają się niewielkie domki, coś w stylu tych http://www.dobredomy.pl/wyszukiwarka-projekto w
    Małe ale świetnie zagospodarowane. Nie każdego stać teraz na duży dom a te mają w sobie to coś. Coś co mnie osobiście bardzo przyciąga.
  • vignoni 2013.11.03 [19:08]
    może to nie jest zły pomysł, żeby wybierać pod względem praktycznym? tak chyba będzie dość rozsądnie. a jeśli chodzi o fajne projekty domów to mnie bardzo podobają się te http://finskiedomy.pl/ są dość nietypowe.
  • marcelNowak4 2014.01.15 [09:01]
    Jeżeli chcesz dobry projekt domu a dodatkowo nie szukać firmy, która zajęłaby się także instalacjami sanitarnymi czy elektrycznymi, to najlepiej będzie jak skorzystasz z usług firmy http://www.projekty-promiast.pl/. Sam z nimi współpracowałem i przyznam, że projekt bardzo mi się spodobał. Fajne jest też to, że doradzają jakie rozwiązanie będzie najlepsze dla użytkownika

Odpowiedz na ten temat

Trwa ładowanie...