Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość asasas

MASŁO CZY MARGARYNA? co jest zdrowsze?

Polecane posty

Gość asasas

co jest zdrowsze? co ma mniej kalorii a co wiecej wartosci i jestr mniej przetwarzane? co jecie, co warto jesc?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
maslo jest zdrowsze ale nie w nadmiarze ma duzo wit A dobrej na oczy ale i duzo cholesterolu wiec Twoj wybor pozatym smaczniejsze niz margaryna

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przecież wiadomo że masło ma wiecej wartości odzywczych ...nie jest przetwarzane tak jak margaryna zawiera wiecej wit A, jednak jest bardziej tuczace bo zawiera o wiele wiecej cholesterolu wiec nie jest dobre dla osob chorych na serce.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
maslo, ale takie prawdziwe a nie jakies pseudo maslo:/. ja stosuje margaryne, ale w sumie tylko dlatego ze jest wygodniejsza w uzyciu;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość masło i juz
ale w umiarkowanym spozyciu:) margaryna to trucizna

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość przecież nikt nie je masła
łyżkami

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja jem
masło plasterkami:) i zawsze maśło, margaryna to zło:P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość asasas
to nie takie oczywiste bo zastanawialam sie czy nie lepsza by byla margaryna z serii tych obnizajacych poziom cholesterolu... zreszta nie wiem czy dzisiejsze sprzedawane w sklepach maslo nie jest tak sztuczne jak margaryna jak myslicie? i czy to prawda ze w margarynie sa szkodliwe kwasy tluszczowe, slyszalam ze sa rakotworcze ale nie chce mi sie za bardzo w to wierzyc... ;) dodam ze od lat nie jem ani tego ani tego, ale brakuje mi tluszczy w diecie i musze dorzucic to lub to dlatego pytam co zdrowsze :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wybierz masło
jesto wiele,wiele zdrowsze niz margaryna no i smaczniejsze:-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość asasas
jestem bardziej przekonana co do masla jednak.... :) a jesli juz o nim mowa... jakie polecacie? ktore ma mniej tluszczu? bo u mnie w lodowce lezy jakies co ma minimum 86% chyba za duzo :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość najlepsze i najbardziej
naturalne (oprocz robionego w domu;) ) jest maslo oselkowe, ale jest niestety bardzo tluste po prostu jedz go mniej niz innego i problem z glowy;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja studiuje chemie
i jeśli margaryna nie ma konserwantów to jest ona równie zdrowa co masło, a pod niektórymi względami zdrowsza, a zawarte w niej tłuszcze są w 100% identyczne jak te w masle, tylko proporcje są inne

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość postudiuj jeszcze trochę
może więcej się dowiesz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja studiuje chemie
na pewno się dowiem, po to studiuje ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość maslo/margaryna
Margaryna to utwardzone tłuszcze roślinne. Utwardzane są chemicznie (nikiel jako katalizator), mają więcej konserwantów lub innych substancji poprawiających smak i konsystencję niż masło. Nazywa się to tłuszczami "trans" - szkodliwymi (zawierają je też pyszne ciasta i ciasteczka). Masło - to prawdziwe z zawartością tłuszczu powyżej 82% jest bardziej naturalne, ma mniej koserwantów/składników poprawiających smak. Tłuszcze są natualnie stałe (bo zwierzęce). Natomiast takie tłuszcze zawierają więcej szkodliwego cholesterolu i generalnie są "cięższe" dla organizmu. Wszystko ma plusy i minusy! Obydwa używane w normalnych ilościach nie zaszkodzą.. Idealne byłoby polewanie chleba np oliwą z oliwek lub innym tłuszczem roślinnym (w zasadzie każdym nie rafinowanym) Pozdrawiam!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość asasas
no wlasnie mam w domu takie maselko oselkowe (na marginesie co znaczy oselkowe?) ale ma duza zawartosc tluszczu... chyba wybiore inne. jakie jest jeszcze ok? a zreszta w koncu to tylko maslo :) poradze sobie jutro w sklepie ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość maslo i juz
cytuje: "przecież nikt nie je masła łyżkami" owszem sa ludzie co lubia tak zjesc,osobiscie takich znam. PO drugie jakis tu chemik sie wypowiadajacy slabo zna chemie, bo prawie cala margaryna jest sztuczna, malo w niej naturalnosci. Ma szkodliwe kwasy tluszczowe "trans" o dzialaniu m.in rakotworczym. to wymysl aby zdrowsze drozsze zastapic tanszym bardziej dostepnym. a teraz sie mota glowe ludizom starszym i pozostalym ze te niby benecole sa dobre,a to bzdura, dodatkowo kase wyludzaja.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
,asło/margaryna ma racje...margaryna zawira rakotwórcze wiąznia trans- (dokładnie nie pamietam jakie)...w środowisku dietetyków nadal są podzielone zdania, ale masło jednak jest lepsze niż margaryna... wiec jeśli z umiaremn stosuje sie masło to jest ok (do 120 g chleba= 2 kromki chleba baltonowskiego puzywać 20 g masła, a na kolacje uzywać lepiej masło roślinne) .... i o dziwo te żółte jest dobre (nie zjałaczałe tylko koloru blado żółtego) ,a nie białe jak wiele ludzi twierdzi...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość katiiii
lepsze jest zwykle maslo czy roslinne? jakie uzywacie - chodzi mi o nazwe?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość misterlka
ja lubię masło łaciate ale czy zdrowe?? niech ktoś się wypowie kto na tym zna się... jedno z niewielu które mi smakują

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość maslo roslinne to margaryna
tylko tak nazwana.laciate jak najbardziej, ale lepsze extra niz mixelko. pycha jest zambrowskie,jezeli u was jest dostepne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość masło/margaryna
No właśnie nie istnieje w ogóle takie pojęcie jak "masło roślinne".. W tym przypadku to jest margaryna - masło prawdziwe zawiera tłuszcze ZWIERZĘCE!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jak nie istnieje? pojecie samo istnieje... zapytam dokładnie dietetyczki co to? wiem tylko tyle, ze na kolacje w szpitalach podają masło roślinne...dlaczego to sie margaryna nie nazywa?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość baska100
napewno masło |jemy z rodziną tylko masło to powyzej 82%tłuszczu jest super smaczne.Starsze pokolenie przeciez jadło tylko masło,smalec kto słyszało margarynie.Trzeba sie ruszac żeby tłuszczyk spalic ,wstajemy od komputera i trochegimnastyki dla zdrowia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość baska100
napewno masło |jemy z rodziną tylko masło to powyzej 82%tłuszczu jest super smaczne.Starsze pokolenie przeciez jadło tylko masło,smalec kto słyszało margarynie.Trzeba sie ruszac żeby tłuszczyk spalic ,wstajemy od komputera i trochegimnastyki dla zdrowia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Masło, ale z umiarem. Nie grubo, po prostu - ot normalnie. Żeby poczuć smak, ale jednocześnie nie czuć jedynie masła. I nie zwsze to pełnotłuste - czasami kupujemy dla odmiany tzw. \"Masło roślinne\". To JEST masło, tylko z tłuszczów roślinnych. Jest jeszcze przecież inne pojęcie jak MIXY - czyli masło+margaryna czego zupełnie nie rozumiem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość maslo/margaryna
no właśnie "masło" z tłuszczów roślinnych to jest margaryna :) ..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ha! Gimnastyka jak najbardziej. Dużo spacerów na świeżym powietrzu i w ogóle aktywość fizyczna :D Jeśli o smarowidło chodzi, to ja jednak wolę margarynę. Jakoś tam sobie florę upodobałam i już :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość margarynka
ja zrezygnowałam wogole z jedzenia margaryny.Na samą myśl co jest w niej zawarte,odrzuca mnie.Jesli chcecie zdrowo sie odrzywiac wybierzcie maslo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×