Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zdrowe odżywianie

OLEJ LNIANY

Polecane posty

Gość Zdrowe odżywianie

Lekarz zalecił mi stosowanie w kuchni oleju lnianego. Przeszłam sie po okolicznych sklepach i nigdzie go nie moge kupić, poszukam sklepów ze zdrową żywnością ale jak on smakuje i czy można na nim smażyć? A może ktoś z Was ma jakieś przepisy kulinarne z zastosowaniem tego oleju? Słyszałam o paście twarogowej, podobno bardzo dobra.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość specjalisci od kuracji Huldy C
Gratuluję lekarza ! :) Radzę kupić olej lniany nieoczyszczony w bezpośrednio w Oleofarmie. Ten: http://www.oleofarm.com.pl/olej_lniany_nieoczyszczony.php Badania dr Budwig opisane są niżej. Może nie wygląda atrakcyjnie, ale jest najwartościowszy, te z półek sklepowych mogą być wręcz szkodliwe, tłuszcze wielonienasycone są bardzo nietrwałe. Spożywać tylko i wyłącznie na zmino, przechowywać w lodówce. Smakuje łagodnie, orzechowo lekko. Radze na początek stosowac małe dawki, żeby się przyzwyczaić. Swoją drogą, ciekawa jestem, co jeszcze zalecił Ci ów lekarz :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Zdrowe odżywianie
Dziękuje za linka i informacje:) Przegladnęłam tę stronę, zamówię ten olej nieoczyszczony, choc o wiele bardziej podoba mi sie butelka z tym olejem spozywczym ;) Czy na początku ten olej może wywołac jakieś sensacje żołądkowe? A z wyboru lekarza , właściwie lekarki faktycznie jestem zadowolona, zaleciła mi w ogólnych zarysach mniej więcej to samo, co znalazłam na stronie podanej przez Ciebie :) Leczę sie na serce, dodatkowo kupiłam sobie krople dla serca, wydałam na nie troche kasy i mam nadzieję, że z czasem bedę mogła zmniejszać dawki chemicznych leków :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość specjalisci od kuracji Huldy C
Proszę :) Zawsze mozesz przelać do ładniejszej butelki :D U mnie nie wywołał żadnych sensacji - jestem przyzwyczajona to tłuszczów. Bardzo ważne są one dla serca i nie tylko. Poczytaj o diecie niskowęglowodanowej i innych zdrowych olejach typu sezamowy, wiesiołkowy itd. Życzę zdrowia :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Zdrowe odżywianie
a jaki olej polecacie do smażenia? Ja używam z winogron czasem oliwy z oliwek.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość specjalisci od kuracji Huldy C
Miałam z hurtowni olej Eurolenu, one jest w plastikowej butelce, samo to mówi na jego niekorzyść. Wolę mieć pewność, że mam świeży wartościowy olej bezpośrednio od producenta. Ja jem z łyżeczki :) Można do sałatek, polecam do tego celu również olej z pestek dyni - oryginalny smak, dla mnie rewelacja :)[ciemno zielony kolor może zrażać ;)]

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość specjalisci od kuracji Huldy C
Do smażenia używam extra virgine [możliwie najniższa temperatura] Ryżowy ma podobno wysoką temperaturę dymienia. Tylko, że on jest rafinowany, z winogron też. Najbezpieczniejszy do smażenia będzie z olejów roślinnych tłuszcz kokosowy :) Olej ten wystepuje w postaci stałego tłuszczu... również w sklepach ze zdrową żywnością ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Zdrowe odżywianie
jeszcze raz wielkie dzięki za naukę :) Co to za kuracja Huldy C?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a ja dzisiaj kupiłam len t. siemię lniane - bedę mielić i włacze go do diety- panierek , sałatek itp działanie chyba podobne jak oleju ? :).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość specjalisci od kuracji Huldy C
:) Tak, ale miel go na zapas najwyzej 2-3 dni i szczelnie zamknij, bo inaczej tłuszcze wielonienasycone stracą swoje właściwości . I również najcenniejsze na surowo. Poza tym siemie, w przeciwieństwie do oleju ma dużo błonnika i śluzów - zaparzone działa osłaniająco na przewód pokarmowy. O wpływie na włosy, cere itd. chyba nie muszę wspominać ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tak tak - dlatego kupiłam cały nie mielony, nie odtłuszczony i bez dodatków - taki chyba najzdrowszy- mielę w młynku do kawy i nie gotuję ;) mam problem z włosami więc tani zestaw witamin a przede wszystkim kwasów tłuszczowych - omega 3 a olej lniany to u mnie jest tradycja na wigilie - na bazarku nie ma problemu z kupnem za niewielkie pieniadze od miejscowych rolników ale o tej porze roku niestety tylko sklepy pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a smażę na smalcu - powróciłam po latach do zapomnianego w moim domu tłuszczu z uwagi że olej w niższej temperaturze niz smalec wytwarza złe dla zdrowia związki , lekarze wysnuli hipotezę że smażony olej przyczynia sie do rozwoju astmy na którą zapadlam rok temu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja polecam olej lniany z gal. Ostatnio odkryłam w kapsułkach i jestem zachwycona, ponieważ dłużej mi się utrzymuje w kuchni i nie traci swoich właściwości. Poza tym nie musze wspominać, że jest zdrowy i sałatki z nim smakują o niebo lepiej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
przy oleju lnianym ważna jest także świeżość. najlepiej kupować bezpośrednio od kogoś kto na bieżąco go wytwarza.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ważne jest aby kupować olej z lodówek lub dostarczany do domu w specjalnej przesyłce, która zachowuje daną temperaturę , ja zwykle zamawiam na oleofarm24 i nawet w letnie upały olej trafia do mnie chłodny.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Olej lniany jest bogaty w tłuszcze NKKT -niezbedne dla naszego organizmu. Celem picia go podczas diety jest własnie zapewnienie tych niezbednych kwasów tł. oraz zawartych w nim witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Witam Mam do sprzedania olej lniany w tabletkach w atrakcyjnej cenie firmy swanson- 200 kapsułek. Sprzedaję ponieważ mam dwa opakowania. Na allegro koszt 200kapsułek to ok 50zł plus wysyłka. Sprzedam za 30zl plus wysylka kurierem ok.15 zl lub listem ok 8zl. Wystarczy wpisać na allegro - flaxseed ( z ang olej lniany) i znaleźć ofertę za 29,99.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
I mnie lekarz zalecił spożywanie oleju lnianego. Poczytałam, dokształciłam się z temacie, kalkulowałam trochę i kupiłam prase do oleju http://terapiasokami.pl/prasa-do-oleju-oleum Teraz sama robię olej na bieżąco, jest mega pyszny i 100x bardziej zdrowy niż kupny. Zakup już mi sie zwrócił, robię też oleje z orzechów, słonecznika a nawet maku ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja wolę kupić gotowy olej. Używanie prasy do oleju nie jest zbyt wygodne, a na rynku można kupić olej lniany naprawdę dobrej jakości. Sama codziennie piję łyżkę oleju lnianego LenVitol. Trwa to chwilkę, a później cały dzień czuję się zdrowo :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość cardio92
Warto do diety włączyć także zwykły olej rzepakowy. Zawiera on mnóstwo dobrych nienasyconych kwasów z rodziny omega-3, który pozytywnie wpływają na organizm. Tutaj http://pokochajolejrzepakowy.eu/ można poczytać o oleju rzepakowym.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Mirka34
Olej lniany spokojnie dostaniesz w sieci, nawet za mniejszą cenę niż w sklepach ze zdrową żywnością, sprawdź chociażby tutaj https://www.yerbamatestore.pl/zdrowa-zywnosc . Polecam kupić kilka na zapas, bo kiedy już się przestawimy na dodawanie go do sałatek czy innych posiłków, to znika mega szybko ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Klaudyna1991
Z tego co wiem olej lniany może być stosowany do sałatek i sosów ale tylko na zimno, nie można na nim smażyć. Ja sama go używam własnie do sosów bo mam problem z żołądkiem i lekarz polecił mi go jako dodatek do potraw. Kupuję taki naturalny https://olejarnia-gaja.pl/pl/p/Olej-lniany/37 tłoczony na zimno. Co do smażenia to smaże na oleju kokosowym nierafinowanym, podobno ma mniej cholesterolu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość EmiliaCon
Olej lniany używam namiętnie do sałatek i past :). Olej konopny tez rewelacyjny, tylko drogi :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×