Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Gabii55

Zakwaszenie organizmu

Polecane posty

Gość Gabii55

Większość schorzeń w tym chorób przewlekłych takich jak reumatyzm, zawał serca, nowotwory, migreny, cukrzyca, kamica nerkowa, kamienie w woreczku żółciowym, dna moczanowa powstają wskutek zakwaszenia organizmu. Z zakwaszeniem mamy do czynienia nie tylko w zaawansowanych stadiach choroby. Występuje ono już wtedy, gdy męczą nas częste bóle głowy, kręgosłupa, gdy odzywa się zgaga, niespodziewanie pojawia się biegunka lub inne dolegliwości jelitowe. Zakwaszenie dotyczy nie tylko ludzi starszych i chorych, ale również dzieci. Nasz organizm jest bardzo tolerancyjny ale do czasu. Kryzys następuje zwykle ok. 40-stego roku życia, kiedy lawinowo zaczynają pojawiać się rożne dolegliwości. W tym okresie życia odczuwane do tej pory sporadycznie dolegliwości mogą przejść w stadium przewlekle.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gabii55
Przepis na wywar z warzyw: Zagotować wodę. Do wrzątku wrzucić obrane i pokrojone warzywa oraz przyprawy w następującej kolejności: szczypta tymianku, marchew, korzeń pietruszki i kopru włoskiego, szczypta kminku , ziemniaki, kalafior, brokuły, seler, odrobina pieprzu ziołowego, sól morską, natka pietruszki i koperek. Gotować 20 min na małym ogniu. Zupę można zmiksować. Można też odcedzić wywar, a warzywa zjeść osobno z odrobiną masła lub oleju roślinnego tłoczonego na zimno. Zalecane herbaty ziołowe: z jeżyn – działa uspakajająco na błonę śluzową i oczyszcza krew, kwiat lipy – podnosi odporność, koper włoski – rozluźnia układ trawienny i uspokaja, melisa- działa kojąco na układ nerwowy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość EsJot
Temat bardzo ważny ale sądzę, że nie znajdzie wiekszego oddźwięku. Dlaczego? Ponieważ równowaga kwasowo-zasadowa prawie nie istnieje w popularnych czasopismach typu "Pani Domu", a co za tym idzie wiedza o skutkach zakwaszenia organizmu jest bliska zeru. O czym więc tu dyskutować?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość cbadef
Odkwaszeniu organizmu służy dieta warzywno-owocowa wg dr med. Ewy Dąbrowskiej (2-6 tygodni) - można ją znaleść na forum Diety: pt. Dieta warzywno-owocowa (plusy i minusy)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aaa-nka
Praktycznie wszyscy jestesmy zakwaszeni i przez to chorujemy, ponieważ nie mamy naturalnej ochrony. Długotrwałe zakwaszenie organizmu powoduje: Wytrącanie się różnego rodzaju złogów w narządach wewnętrznych np. kamienie nerkowe, kamienie żółciowe itp. Jednym ze środków rozpuszczających kamienie nerkowe jest właśnie cytrynian potasu. Dlatego warto monitorować pH moczu. Dla przykładu kamienie nerkowe: Najlepszym antydotum na szczawiany wytrącającesię w nerkach to kwasek cytrynowy lub sok z cytryny bogaty w ten związek. Po czym poznać zakwaszenie organizmu: bardzo prosto sprawdzić pH moczu (papierkiem wskaźnikowym), to można zrobić w domu (mocz świeży tzw. środkowy strumień). pH niezakwaszonego organizmu powinno się wahać w granicach 6,8-7,2 (czyli obojętne). Można kupić elektroniczny wskaźnik pH. Sposoby na odkwaszenie organizmu: Spożywanie surowej ewentualnie lekko podgrzanej żywności (do 40 stopni) artykułów bogatych w kwaski organiczne t.j. owoce, warzywa, zielenina, podkiełkowane nasiona. Grejfruty, cytryny, większość warzyw, ziemniaki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość EsJot
Aby ten ciekawy temat nie umarł smiercią naturalną podam parę ogólnych informacji dla osób mało zorientowanych w temacie: Równowaga kwasowo-zasadowa to stan, kiedy zakres pH krwi dla większości procesów przemiany materii wynosi 7,35-7,45. Większe pH oznacza przewagę składników zasadowych, mniejsze - przewagę składników kwaśnych. Częściej występuje w naszym społeczeństwie stan zakwaszenia organizmu ze względu na nasze upodobania kulinarne, tak się bowiem składa, że spożywamy więcej produktów zakwaszających nasz organizm niż alkalizujących. Niebezpieczne dla organizmu zachwianie równowagi występuje przy pH krwi mniejszym niż 6,8. Kiedy z powodu kwasotwórczego pożywienia pH krwi obniża się poniżej wartości 7, to następuje pobór wapnia z kości i zębów i jony Ca++ kierowane są do krwi aby nie dopuścić do obniżenia pH poniżej 7,35. Długotrwałe zakwaszenie organizmu powoduje obniżenie jego odporności, a w konsekwencji jest przyczyną chorób cywilizacyjnych: osteoporozy, zmian zwyrodnieniowych stawów, nadciśnienia, miażdżycy, cukrzycy i nowotworów. Produkty kwasotwórcze (ilość cm3 NaOH do zobojętnienia popiołu ze 100 g badanego produktu): Wieprzowina 286 Wątroba wieprzowa 236 Kasza jęczmienna 175 Jaja 162 Szynka 162 Dorsz 162 Wołowina 137 Płatki owsiane 132 Cielęcina 124 Śledź 115 Ryż 76 Ser tylżycki 54 Makaron 38 Mleko 27 Produkty alkalizujące (ilość cm3 HCl do zobojętnienia popiołu ze 100 g badanego produktu): Buraki 89 Czarne porzeczki 88 Cytryny 85 Wiśnie 73 Marchew 68 Pomidory 56 Śliwki 48 Agrest 41 Sałata 38 Gruszki 36 Truskawki 35 Ogórki 32 Jabłka 30 Kapusta 26 Cebula 5 Jak wobec tego komponować nasze pożywienie aby nie dopuścić do zakwaszenia organizmu. Przykład: 100 gram wieprzowiny i 100 gram ryżu zakwasi nasz organizm w przybliżeniu łącznie o 360 jednostek. Aby to zrównoważyć należy do tego dania dodać 400 gram buraczków lub 500 gram marchewki lub 700 gram pomidorów. Jeśli nie spożywamy naturalne produkty alkalizujące w wystarczającej ilości powinniśmy regularnie uzupełniać dietę suplementami wapniowo-magnezowymi. Dobowe zapotrzebowanie na wapń wynosi około 1 gram, a na magnez 400 mg. Wody mineralne z dużą zawartością wapnia i magnezu powinniśmy pić regularnie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aaa-nka
można przy zakwaszeniu organizmu zażywać PROSZEK ZASADOWY - 1 łyżeczkę proszku rozpuścić w szklance wody i pić rano naczczo 30 min przed jedzeniem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
skorupki od jajek są dobre na odkwaszanie bo zawierają dużo minerałów a organizm i tak pobiera minerały żeby odkwasić organizm a pobiera z kości i z zębów

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
biało szary nalot powstaje w wskutek kwaśnego odczyny krwi sugeruje to tez problemy z układem pokarmowym żołądkiem, zaparcia

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a może pomyłka
" biało szary nalot powstaje w wskutek kwaśnego odczyny krwi sugeruje to tez problemy z układem pokarmowym żołądkiem, zaparcia " o jaki nalot i gdzie tu idzie? Jeżeli na języku to niestety jest on wynikiem grzybicy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość EsJot
Merkaba ma rację. Grzybica rozwija się, kiedy jest osłabiony system imunologiczny, a dzieje się to najczęściej w warunkach permanentego zakwaszenia organizmu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość EsJot
Jaja powinny pochodzić z ferm ekologicznych lub gospodarstw domowych. Nie powinno sie używać jaj z ferm hodowlanych, ponieważ kurczaki są tam karmione paszą z dodatkiem hormonów wzrostu i antybiotyków. Skorupki gotujemy przez około 10 minut, a następnie suszymy. Kiedy się nazbiera odpowiednia ilość mielimy w elektrycznym młynku do kawy na pył. Jedna łyżeczka dziennie zapewnia wystarczającą ilość minerałów dla naszego organizmu i gwarantuje zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej krwi. Jest to jednocześnie najtańsze źródło minerałów, o wiele tańsze od soli Auera lub innych suplementów.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
EsJot to za dużo ja biorę na czubek łyżeczki i tak moja matka tez tak brała i wyleczyła osteoporozę a co za duzo to tez nie zdrowo można się zatruć np Przedawkowanie żelaza powoduje zatrucie (jeśli jest ono przyjmowane w dużych dawkach) lub marskość wątroby Czym grozi przedawkowanie? Witaminy i minerały pobierane w zbyt dużych ilościach mogą się kumulować i zakłócać prawidłową pracę naszego organizmu. Szkodliwość ta dotyczy zwłaszcza witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, K. Witamina E jest uważana za względnie nietoksyczną. Witaminy rozpuszczalne w wodzie są wydalane przez nerki. Jednak również i nerki „przytłoczone” nadmiarem pracy, po dłuższym przyjmowaniu megadawek preparatów mogą zostać uszkodzone. Może dojść do powstawania złogów, kamicy nerkowej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość EsJot
Podaję według www.zdrowezywienie.w.interia.pl Skorupki jaj są jednym z najlepszych źródeł wapnia, który jest przyswajalny przez organizm w ok. 90%. Oprócz wapnia w skorupce zawarte są wszystkie niezbędne dla organizmu mikroelementy: cynk, żelazo, fluor, siarka, krzem, molibden - łącznie ponad 25. Skład skorupki jest bardzo podobny do składu kości i zębów. Uczeni z Niemiec i Węgier, którzy przez 15 lat badali wpływ skorupki jajka na organizm człowieka zauważyli, że u dzieci i dorosłych podawanie skorupki dało pozytywne rezultaty przy łamliwości paznokci, włosów, krwawieniach dziąseł, zaparciach, chronicznych katarach, astmie. Jak się okazało, skorupka jajka nie tylko wzmacnia tkankę kostną, ale i usuwa z organizmu pierwiastki promieniotwórcze. Znakomite efekty skorupki jaj przynoszą w leczeniu i profilaktyce osteoporozy. Metoda stosowania skorupki jest prosta, nie wymaga poniesienia żadnych kosztów. Skorupki zanurzyć na 5 minut we wrzątku. Pozostawić do wyschnięcia i zmielić w maszynce do kawy. Używać od 0,5 do 1 g dziennie. Można spożywać je dodając do kasz i twarogów.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hopsa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość EsJot
Długotrwałe zakwaszenie organizmu, jako skutek nieodpowiedniego odżywiania, często doprowadza do zagęszczenia krwi i powstawania skrzepów. Skrzep krwi niedawno był przyczyną śmierci młodej lekkoatletki. Był też przyczyną śmierci jednego z twórców, tak zwanej diety optymalnej, silnie zakwaszającej organizm.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gabii55
EsJot - dzięki za podtrzymywanie tematu i rzeczowe wypowiedzi. Ja jestem już po 50-tce i dopiero teraz dowiedziałam się o przyczynie moich dolegliwości jaką było zakwaszenie organizmu. Obecnie rano naczczo zażywam "Proszek zasadowy - 300mg" (1 łyżeczka na szkl. wody) oraz ograniczyłam spożycie mięsa i wędlin. Piję świeże soki z marchewki, buraka ćwikłowego i jabłka. Wprowadziłam do meni więcej kasz (jaglaną, gryczaną i ryż naturalny) oraz surówek i sałatek. Minęło 2 tygodnie a już czuję się lepiej, chodzę do pracy na nogach, przestała mnie boleć głowa, lepiej sypiam, wypróżniam się nawet 3x dziennie, przestały mnie boleć stawy w nogach. - łączę pozdrowienia

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gabii55
Dodam jeszcze, że 2 lata temu przeprowadziłam dietę oczyszczającą warzywno-owocową wg dr med. Ewy Dąbrowskiej (przez 2 tygodnie) - super sprawa, polecam każdemu - schudłam w ciągu miesiąca 6 kg oraz obniżyło mi się ciśnienie tętnicze (ze 170/110 mam teraz prawidłowe około 130/80). Niestety po miesiącu wróciłam do naszej tradycyjnej kuchni polskiej i zaczęłam znowu tyć i źle się czuć.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dwadziescia piec
Wszystkie modne, wspolczesnie diety typu Protal, south beach, ktore robia z weglowodanow najwiekszych wrogow ludzkosci i promuja jedzenie bialka prowadza do zakwaszenia organizmu. Ludzie sa jednak glupi i mysla, ze jak zjedza weglowodany zlozone, to utyja 5kg:O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja kiedyś ze miałem dostemp stały do słodyczy ciast to zrobiłem dietę taka ciastowa rano to makowiec na obiad jabłecznik a na kolacje to sernik ogólnie to przez 4 dni jadłem różne tylko ciasta żadnych mies czy warzyw a czemu 4 dni bo tyle wytrzymałem skóra zaczęła mi pękać i krew leciała samopoczucie tez nie najlepsze miałem głodny chodziłem cały czas

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość EsJot
Szklanka mleka dziennie uchroni od osteoporozy, plaster sera żółtego zapewnia dzienne zapotrzebowanie na wapń. Tabliczka czekolady dostarcza niezbędną ilość magnezu. Płatki musli na mleku to najzdrowsze śniadanie. Takie reklamy powszechnie oglądamy w telewizorze i czytamy w popularnych czasopismach typu "Pani Domu". Niestety. Wszystkie te produkty silnie zakwaszają nasz organizm. Jeśli zaufaliśmy tej reklamowej "wiedzy" o zdrowym odżywianiu, to nasze problemy zdrowotne będą w krótkim czasie nieuniknione.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość EsJot
Nawyki żywieniowe mają wielokrotnie większy wpływ na stan naszego zdrowie niż wszystkie pozostałe czynniki. Banalnym więc może wydawać się stwierdzenie, że prawidłowe odżywianie warunkujące zachowanie równowagi zasadowo-kwasowej i zaopatrzenie organizmu w tlen decyduje o kondycji naszego zdrowia. Nadmierne zakwaszenie i niedotlenienie jest spowodowane zjadaniem nadmiernych ilości białek zwierzęcych w stosunku do potrzeb. Prawidłowa dieta, to dieta zrównoważona, gdzie produkty zakwaszające (chleb, mięso, wędliny, sery) są równoważone odpowiednią ilością warzyw. Ponieważ współcześnie uprawiane rośliny są ubogie w niezbędne minerały, dlatego często konieczna jest suplementacja.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gabii55
Dzień dobry EsJot A co sądzisz o PROSZKU ZASADOWYM (opakowanie 300g) Kupiłam w aptece na specjalne zamówienie - koszt - 22,- zł. Przyrządzenie: 8 g proszku (1 czubata łyżeczka do herbaty) rozmieszać aż dorozpuszczenia w 250 ml płynu (woda lub sok).Zalecana dzienna dawka:1 raz dziennie 8 g (1 czubata łyżeczka do herbaty). W żadnym wypadku nie należy przekraczać ilości podwójnej (2 razy 8 g) !!!Preparat nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Skład: Analiza wartości odżywczych (w 100 g proszku): wartość energetyczna 900 kJ (215 kcal) białko 0 g węglowodany 48,5 g (sacharoza 6g, laktoza 0g) tłuszcze 0 g witamina E 62,5 mg witamina C 250 mg wapń 5468 mg magnez 1815 mg żelazo 35 mg cynk 33,7 mg sód 1,67g potas 3400 mg miedź 3 mg molibden 540mcg selen 160 mcg Jest tańszy od Proszku zasadowego dr Aurea 150 g - ponad 30,-zł.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość EsJot
Sądzę, że mimo wszystko jest droższy od sproszkowanych skorupek z jaj.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość EsJot
Nie zwróciełem uwagi, że 48,5 % składu to węglowodany, w tym 6 % cukru (sacharoza). Po co? Jest to zbędny balast.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość EsJot
Jak się odżywiać aby nie zakwaszać organizmu? Przykład dobowego komponowania posiłków z przewagą produktów alkalizujących (warzywa i owoce), które powinny być ujęte w naszej codziennej diecie: Śniadanie - do standardowej kanapki z szynką lub serem szklanka soku pomidorowego lub soku z świeżo wyciśniętej pmarańczy albo grejpfruta. Zamiast soku może być jabłko. Obiad - obowiązkowo zupa (jarzynowa, pomidorowa, barszcz, kapuśniak, jeśli rosół to z dużą ilością jarzyn). Do mięsnego dania: ziemiaki w mundurkach, zielona fasolka, buraczki, marchewka z groszkiem lub zestaw surówek. Kolacja najlepiej ograniczyć ją do sałatek warzywnych lub owocowych. Taki dobowy zestaw posiłków nie zakwasza naszego organizmu i nie ma wtedy potrzeby suplementacji.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
\"Gabii55 Dzień dobry EsJot A co sądzisz o PROSZKU ZASADOWYM (opakowanie 300g) Kupiłam w aptece na specjalne zamówienie - koszt - 22,- zł. Przyrządzenie: 8 g proszku (1 czubata łyżeczka do herbaty) rozmieszać aż dorozpuszczenia w 250 ml płynu (woda lub sok).Zalecana dzienna dawka:1 raz dziennie 8 g (1 czubata łyżeczka do herbaty). W żadnym wypadku nie należy przekraczać ilości podwójnej (2 razy 8 g) !!!Preparat nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Skład: Analiza wartości odżywczych (w 100 g proszku): wartość energetyczna 900 kJ (215 kcal) białko 0 g węglowodany 48,5 g (sacharoza 6g, laktoza 0g) tłuszcze 0 g witamina E 62,5 mg witamina C 250 mg wapń 5468 mg magnez 1815 mg żelazo 35 mg cynk 33,7 mg sód 1,67g potas 3400 mg miedź 3 mg molibden 540mcg selen 160 mcg Jest tańszy od Proszku zasadowego dr Aurea 150 g - ponad 30,-zł. \" Drogo:P.Jako odżywka moze jeszcze być od biedy ale jako odkwaszacz nie:P.Za nicałe 20 złotych za cały kilogram można kupić węglan potasowy:classic_cool: .Ale ostrzegam że lepiej używać z dodatkiem kwaśnego soku bo sam nie jest zbyt smakowity:P.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gabii55
do Amant Wszech cz. napisz coś więcej o tym węglanie potasowym, gdzie go można kupić ??? - czy Ty go zażywałeś ?????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mięso można jeść ale trzeba zniwelować skutki zakwaszenia np noga gęsi zeby zniwelowac to trzeba 3 szklanki soków z marchwi (sokowirówka) a z wyciskarki to wystarczy pół szklanki wypić lub pół szklanki z cytryny .lub mnij niż pół grama proszku ze skorupek z jajek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość EsJot
Kupując wodę mineralną należy zwracać uwagę na zawartość wapnia i magnezu. Najlepsze wody pod względem smaku i dużej zawartości jonów Ca i Mg to wody z okolic Krynicy i Piwnicznej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×