Odpowiedz na ten temat

opiekun osób starszych w Wielkiej Brytanii - opinie

  • Monia__ 2006.07.17 [15:58]
    prosze o informację co wicei o tej pracy. Jest sporo ofert do pracy w tym charakterze. Prosze o poradę co myślicie o tym rodzaju pracy.
  • eweli-nka23 2006.07.18 [20:00]
    ja pracuję w domu starców, praca nie jest ciężka, za to bardzo monotonna, i muszę pracować po 12 gdz. i być na ich zawołanie, jeżeli nie brzydzis się zmienić pampersa, albo pomóc się umyć, to praca może być całkiem fajna, ja podłapałam angielski akcent, i dużo angielskich powiedzonek, także nie jest źle, wiem natomiast że praca w domach opieki wygląda trochę inaczej i jest o wiele cięższa, wejdz na forumwww.gazeta.pl tam jest sporo wątków na ten temat
    pozdrawiamusmiech.gif
  • to juz lepiej sprzatac 2006.07.18 [20:31]

  • natala_1 2006.07.18 [21:33]
    wszystko zalezy czy pracujesz z osoba/osobami starymi ale w miare sprawnymi, czy tez z obloznie chorymi, z demencja itp. w pierwszym przypadku moze nie byc b. ciezko, w tym drugim to juz raczej jest. oczywiscie, jak pisze ewelinka23 w gre wchodzi pomoc przy myciu, bardzo czesto zmienianie pampersow itp rzeczy. jesli myslisz o takiej pracy, to sprobuj popracowac jako wolontariusz w jakimkolwiek domu starcow w polsce i sprawdz, czy w ogole jestes w stanie to robic. ja np. wiem, ze ta grupa akurat odpada, nie mam wystarczajacej cierpliwosci, zdrowia np. do podnoszenia itd.

  • eweli-nka23 2006.07.18 [21:43]
    tak, lepiej sprzątaćusmiech.gif zgadzam się w 100% , ja musiałam poszukać legalnej pracy, żeby nie to , to bym sprzątała jak wczesniej, mialam 8 za gdz tu mam 5.10... także jest różnica....i jeszcze jedo , kiedy sprzątasz prywatnie, jesteś sama sobie supervisorem, kiedy pracujesz w domu opieki, non stop ktoś jest nad twoją głową i ogląda twoje błędy, praca typu sprzątnie jest lżejsza psychicznie, a tak w ogole jak bym mogła, to bym zamieszkała w Polsce i nigdzie nie wyjeżdzała..
  • poooowiem ci tak 2006.08.04 [19:06]
    ze praca z angielskimi staruchami jest jedym słowem przej**ana!!! pracowalam tak i prace zmienilam nigdy wiecej!!! to juz nawet nie chodzi o nieprzyjemne zapachy ale o to ze większości na starość w mózgu klepki sie przestawiają i czasem moze byc naprawde nieprzyjemnie ..... smutas.gif przewaznie zwlaszcza angielscy srtarsi ludzie zaczynają sie zachowywac jak angielski male dzieci czyli masakra brrr ale teraz jestem barmanką i z chęcią ide do pracy i nie musze juz myć starych dup pechowiec.gif

  • iwosia 2006.08.05 [11:45]
    Pomijając pozbawiony szacunku sposób, w jaki piszecie o takiej pracy - macie rację pechowiec.gif

    Często osoby chcace jechać za granicę do pracy - patrzą tylko na to, jakich ofert jest najwięcej, gdzie najlatwiej dostać robotę itp. Nie patrzą w ogóle na to, co to za praca. Pracy przy starszych ludziach jest calkiem sporo, to prawda - ale naprawde trzeba sie zastanowić czy się CHCE coś takiego robić. To nie jest sprzątanie, czy zmywanie; gdzie rzucimy miotłę, czy ścierkę w kąt, gdy nam śmierdzi, lub \"się nie chce\". To praca z żywymi, biednymi, potrzebującymi ludźmi.
    Jeśli obrzydza Was mycie ich, ubieranie, sprzątanie po nich zabrudzonych łóżek - ta praca nie jest dla Was i nie idźcie na nią, tylko dlatego, że jest. pechowiec.gif
    Ja wiem, że nie moglabym pracowac ze starszymi ludźmi wlasnie z tych powodów, więc nie szukam i nie szukalam takiej pracy pechowiec.gif Nie chcę się męczyć i nie chcę sprawiać przykrości tym ludziom. Bo oni mimo, że często chorzy - widzą, kto ich szanuje i podchodzi do opieki nad nimi z chęcią, a kto nie smutas.gif
    Sami kiedys będziecie starzy i może i Wam trzeba bedzie d**y podcierać. Nie życzę Wam wtedy takiego podejscia innych, jakie teraz sami macie do tych ludzi pechowiec.gif

    www.psychologiainternetu.fora.pl - PSYCHOLOGIA INTERNETU GG: 3232456
  • Do Moni 2006.08.05 [22:00]
    Moniu, praca jako opiekun osób starszych jest bardzo specyficzna. Mam doświadczenie, więc mogę tak powiedzieć. Wymaga siły fizycznej, chociaż w Wielkiej Brytanii są zaostrzone przepisy jeśli chodzi o podnoszenie (nie możesz tego robić sama, ale zawsze w asyście), masz prawo poprosić o pomoc, kiedy czujesz się zagubiona, a to się zdarza, bo każdy podopieczny to inne schorzenie. Dla mnie nie była problemem zmiana pampersów, bo nic, co ludzkie nie jest mi obce. Dla mnie problemem była śmierć, bo spotykasz się z nią bardzo często, a także kontrola, bo rzeczywiście opiekun jest kontrolowany, ale trudno się dziwić, bo masz do czynienia z człowiekiem, najczęściej schorowanym.
    Moniu, to nie jest zła praca, ale wyczerpująca psychicznie, dlatego gdybyś zdecydowała się na nią to dobrze byłoby gdybyś była z kimś bliskim (niekoniecznie w pracy, ale po pracy), aby móc odreagować.
  • nnbnbnbnbn 2006.08.09 [22:52]
    jej, na co wy trafiałyscie, ja mam zaj**iście odjechane babcie, jestem wręcz w nich zakochana, są cudowne, zawsze jak do nich podchodzę to mnie wycałują, potrzymają za ręke, są ciepłe i bardzo smutne że siedzą w takim a nie innym miejscu, próbują stworzyc namiastkę domu, my staramy się im dać to co najleprze,
    z takimi ludzmi mozna porozmawiac na ciekawe tematy, mają ogromną wiedzę, jest u nas babcia ktora była ambasadorem, zwiedziła chyba cały świat, jest nauczycielka francuskiego, ktora uczyła sławnych ludzi, jakis polityk, dyrygent, uwielbiam ich wszystkich,usmiech.gif do takiej pracy trzeba mieć odpowiednie podejście, i być wychowanym w szacunku do osób starszych, jeżeli ktoś spełnia powyższe kryteria to myślę że praca tego typu nie będzie najgorszym krokiem, i jeżeli wybieracie prace jako care assistant to wybierajcie domy starców, usmiech.gif to na tyle, pozdrawiam z croydonusmiech.gif
    i przepraszam za błędy i składnieusmiech.gif
  • Do Poprzedniczki 2006.08.10 [10:36]
    To jestem ja, podpisana Do Moni również. Zgadzam się z Twoją wypowiedzią. Wydaje mi się, że trafiłam do najtrudniejszego Domu, bo moja praca polegała na czynnościach pielęgnacyjnych, kontakt słowny można było nawiązać z tylko nielicznymi pensjonariuszami. To bardzo trudna lekcja życia i swoiste Memento Mori. Człowiek powinien zrobić wszystko, co w jego mocy, aby na starość nie być skazanym na stuprocentową opiekę ze strony innych. W tym Domu byli podopieczni po udarach.
    Podkreślam, praca nie jest zła, a angielski pracodawca - w porządku, trzeba tylko mieć świadomość, czy jesteśmy w stanie podołać tej pracy.
    Pozdrawiam serdecznie serduszko.gif .
  • natala_1 2006.08.11 [19:17]
    pamietajcie, ze w anglii sa dwa rodzaje domow starcow - care home and nursing home. o ile w tym pierwszym mieszkaja osoby starsze to te drugie sa nastawione na opieke nad osobami wlasnie po udarach, z choroba alzhaimera, demencjami itp. schorzeniami. wiec praca w tym przypadku bywa bardzo, bardzo ciezka.

  • Do Poprzedniczki 2006.08.11 [20:48]
    Natalo, świetnie podsumowałaś naszą dyskusję. Wiesz, nie pomyślałam, że w Anglii jest takie rozróżnienie domów. Trafiłam do najtrudniejszego, ale nie żałuję, choć lekcja była bolesna.
    Dlatego, gdyby przyszło mi poradzić to ani nie zachęciłabym ani nie odradziłabym. Plusem jest fakt, że przestrzega się praw pracowniczych. Trzeba mieć psychiczną odporność lub wypracować ją sobie. W takich domach spotyka się z bardzo smutną stroną życia.
  • Kingessa 2006.08.11 [21:05]
    Witam.
    Dziewczyny jak znalazyscie tego typu prace??
    Chodzi mi o to czy korzystniej jest zalatwic wszystko w Polsce przez jakas agencje czy jechac i tam szukac??
    Jakie do tego papiery wymagają, jakie referencje??

  • natala_1 2006.08.11 [22:48]
    ja nie pracuje z osobami starszymi, ale co nieco wiem. ale tylko jak to wyglada jak sie jest na miejscu, o agencjach polskich nie wiem nic, niestety.
    jak juz tu jestes, to ogloszen jest bardzo duzo (nie tylko praca z osobami starszymi, z uposledzonymi, chorymi psychicznie tez, formalnosci takie same lub podobne). wysylasz papiery, czekasz na ewentualne zaproszenie na rozmowe kwalifikacyjna. musisz miec referencje od dwoch osob (czasami trzech) - ostatniego pracodawcy i jakiegos innego pracodawcy, albo (jak nie pracowalas jeszcze) od osoby ze szkoly i np. szefa od wolontariatu. tzn. miec namiary na kogos kto da, oni dzwonia albo (czesciej) wysylaja meila/list z zapytaniem o referencje, najczesciej chca, zeby im osoba napisala i przeslala. wiec nie warto miec takich \"dla wszystkich zainteresowanych\" (ja mam i nikt na to nawet nie popatrzyl nigdy - pracuje z dziecmi niepelnosprawnymi, wiec formalnosci w sumie takie same). jak juz Ci chca dac prace, to trzeba wystapic o angielski wyciag z rejestru skazanych (tylko angielski sie liczy, wiec nie warto tracic pieniedzy na polski!). nie mozna tego zrobic wczesniej, bo o to wystepuje Twoj potencjalny pracodawca i w formularzu jest miejksce, ktore on musi wypelnic. to kosztuje 34 funty (no, tyle w zeszlym roku, mozglo podrozec, ale nie duzo), prywatne firmy czasem chca, zeb to zaplacic, conucil placi za Ciebie. na to sie czeka 4-6 tygodni standardowo, czasem dluzej (zwlaszcza jak idzie przez zagranice - nasze idzie smutas.gif ) i wedlug prawa bez tego nie mozna zaczac tego typu pracym, wiec dobrze na ten czas miec cos innego, zeby nie czekac i nic nie robic tyle czasu (no, chyba, ze kogos stac usmiech.gif ). i tyle w sumie, czasem sa dni treningowe na poczatku, czasem nie, zalezy od firmy w sumie. jak Cie cos jeszcze interesuje to napisz, moze bede wiedziala.

  • natala_1 2006.08.11 [22:50]
    aha - zapomnialam - dobrze jest miec jakies doswiadczenie w tego typu pracy (wolontariat na przyklad bardzo mile widziany). nie trzeba miec jakiegos specjalnego wyksztalcenia (choc oczywiscie jak sie ma to tylko lepiej), ale doswiadczenie raczej tak.

  • Kingessa 2006.08.12 [09:11]
    Do Natala_1

    Dzieki za info jakiekolwoek..bo poparte doswiadczeniem z zycia wzietym..a to dl amnie najwazniejsze. Moja sytuacja wyglada w skrocie tak... zastanawiam się wiec na jaka prace mam tam szanse..
    ... od paxdziernika rozpoczynam 3 ok licencjatu z pielegniarstwa..dodatkowo mam skonczona AM w Krakowie..ale na kierunku w ktorym chyba "kariery" w UK nie zrobie (analityka med.)
    Pielegniastwo zaczelam tylko z mysla wyjazdu.
    W zasadzie doswiadczenia zawodowego w pielegniarstwie poza szkole nie bede miala..wiec chyba nie mam szans na prace w UK jako pielegniarka...
    Ale bede miala referencje z pracy jako wolentariusz conajmniej od 2 pracodawcow...bede napisane po polsku i potwierdzone przez tlumacza przysieglego...
    czy takie referencje u angielskiego pracodawcy beda wystarczajace?? czy od razu pisac po angielsku???
  • natala_1 2006.08.12 [19:37]
    w ogole nie pisz referencji, nikt takich nie chce. ustal z pracodawca, ze jak sie ktos zglosi, to on da (najczesciej angole wysylaja meila z prosba o napisanie listu referencyjnego i przeslanie pod wskazany adres). dobrze ja ta osoba mowi po angielsku, ale jak to list, to i sekretarka moze napisac, wazne zeby podpis byl. oni nie chca referencji \"dla wszystkich zainteresowanych\" jak juz pisalam, musza byc napisane dla konkretnego pracodawcy i dlatego bywa z tym troche zachodu - trzeba prosic osoby dajace referencje o cierpliwosc... ale z pracy wolontariackiej w polsce jak najbardziej moga byc, tez takie mialam na poczatku. ale po chwili pracy tutaj juz nie masz problemu - tutejsi pracodawcy raczej nie robia problemow. agencji rekrutujacych pielegniarki jest od groma, pewnie takze w polsce, nie wiem jak to jest w tym zawodzie konkretnie - ale moze po szkole to inaczej patrza i mozna nie miec az takiego doswiadczenia? nie wiem, najlepiej sprobowac pytac u zrodla.

  • bbbbbmwwwww 2006.08.18 [11:33]
    Kingessa....tutaj szukają analityków medycznych, jest to bardzo pożądany zwód, genetyka się rozwija, i tacy ludzie jak ty są potrzebni cały czas...mając takie studia bym w ogole nie wyjeżdzała z kraju , tylko szukała pracy w Warszawie, powodzeniausmiech.gif

    na marginesie, ucz się lepiej medycznego języka angielskiego, usmiech.gif
    jak będziesz znała język i się załapiesz do podrzędnej angielskiej firmy , będziesz bogataoczko.gif powodzeniausmiech.gif
  • autorrko,nikt ci nic nie kupi, 2012.09.09 [11:12]
    czy d takiej pracy opiekuna osób starszych w UK jest potrzebny angielski dobry?

    ja się szykuje do UK na wiosnę i tez widzialam takie ogłoszenia o pracy opiekuna osób starszych.

    jestem samotna mamą,w PL duuuzo przeszłam i chcę sę sta wyrwać.

    CZY DO ETJ PRACY JEST POTRZEBNY DOBRY ANGIELSKI? CZY Z CZASEM ZAŁAPIĘ?

    i tak chcę iśc na kurs do Speak Up przed wyjazdem(pól roku będę chodziła) ale czy to mi wystarczy?
  • laura244442 2012.09.09 [11:23]
    jakis super angielski nie jest potrzeby, byly dziewczyny,ktore ledwo dukaly ale byly kumate i szybko zalapaly.

    praca jest straszna. a moze tylko u mnie byla? jeden z najlepszych domow w anglii a praca za min. do tego ciagle brakowalo ludzi. nic nie robilismy zgodnie z przepisami. okej, jak ktos patrzyl. nie dalo sie inaczej jak mialas 2 osoby ktore musialy przebrac itd 20 osob lezacych. nie bylo czasu na rozmowy. nigdy. jezu, na sama mysl rzygam. bylam tam jedynie pare miesiecy.
  • edabrowsa1983 2012.09.09 [14:59]
    nie polecam, najgorsza praca jaka wykonywałam do tej pory.żlauje zmarnowanego czasu, a dom w którym pracuje jest duzy, renomowany i ma duzy nakład finansowy.
    teraz na biegu szukam innej pracy, bo nie chce tam wracac
  • to ważne dla mnie więc piszcie 2012.09.09 [22:53]
    a wiecie może jak jest z tymi opiekunkami co dojeżdżają do pacjentów i mają samochody służbowe, czy są to samochody z automatyczną skrzynią czy nie?
  • opiekunki ktore 2012.09.09 [23:39]
    dojezdzaja do pacjentow maja wlasne samochody i doplate do przejechanych kilometrow. Pierwszy raz slysze zeby mialy samochody sluzbowe.
  • gość 2015.01.28 [13:08]
    więcej na temat możesz zobaczyć tutaj http://www.gowork.pl/opinie_czytaj ,10246
  • gość 2016.09.05 [23:52]
    Ja polecam Niemcy, nie wiem jak UK, ale u mnie było bardzo ok, spoko pieniądz (około 1,4 k euro), nocleg i wyżywienie zapewnione, trochę pieniędzy do Polski przywiozłam (wyjechałam z ej job na pół roku) oczko.gif
  • gość 2016.09.29 [12:50]
    Proszę powiedz, czy w Niemczech trzeba mieć jakieś papiery tzn ukończone kursy opieki, i jakie? Pozdrawiam
  • Caremark 2017.04.26 [14:25]
    Ja pracuje dla firmy ktora wysyla opiekunki do domow osob starszych. Jezdzi sie wedlug grafika ustalonego tydzien wczesniej i spedza sie tam okreslona ilosc czasu. Praca nie jest latwa i jak mowicie nie dla kazdego. Uwazam jednak ze jesli ktos sie do tego nadaje to moze spokojnie zarobic okolo £ 2000.00 miesiecznie. Potrzebna jest znajomosc jezyka angielskiego i prawo jazdy. Jak ktos ma ochote sprobowac to prosze o kontakt.
  • gość 2017.05.14 [23:27]
    Zastanawiam sie nad wyjazdem do pracy jako opiekun osob starszych chodze na kurs angielskiego, tu w Polsce nie mam pracy. rozwazam wyjazd do Niemiec i do Anglii
  • 784laura 2017.08.24 [20:34]
    jak zastanawiasz się nad wyjazdem i nie masz doświadczenia to może przydadzą Ci się poradniki ze strony: https://promedica24.com.pl/opieka-nad-osobami -starszymi-poradnik/
    W wakacje byłam na stażu w Domu Opieki dla osób starszych i kilka razy wiedza stamtąd pozyskana bardzo mi się przydała.
    Polecam
    Czy praca jako opiekunka jest ciężka? oczywiście że tak jak każda praca. Na pewno w Anglii czy Niemczech wygląda to zupełnie inaczej niż w Polsce
  • Leyla5000 2017.09.15 [02:25]
    caremark, gorąco Cię proszę o podanie kontaktu, gdyż praca w Domu Starców, by mnie interesowala
  • zielonakawa 2017.10.10 [22:23]

Odpowiedz na ten temat

Trwa ładowanie...