Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Duda Aldona

Grozne zakwaszenie organizmu

Polecane posty

Gość Duda Aldona

Jeśli budzimy się rano ze złym samopoczuciem, jeśli ciągle jesteśmy niewyspani, życie od rana wydaje się nam dość ponure, jeśli miewamy nieokreślone bóle głowy, czasem jakieś skłonności do apatii to jest to dowód przekwaszenia organizmu. To tylko fragment objawów, dlatego warto jest sprawdzić czy nasz organizm nie jest zakwaszony. W przypadku zakwaszenia organizmu kwaśny staje się również mocz, dlatego najpopularniejszym sposobem badania kwasowości organizmu jest… sikanie na papierki lakmusowe (do kupienia w każdej aptece), a później porównywanie wyniku ze skalą kolorów. Kwaśny mocz ma swoje zalety – przy pH poniżej 5 hamuje rozwój wszystkich bakterii w układzie moczowym. Ta właściwość wykorzystywana jest też w przetwórstwie spożywczym. Na przykład do kiszenia ogórków i kapusty:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Duda Aldona
Organizm zakwasza to, co w dzisiejszym świecie cywilizowanym zjada się w ogromnych ilościach: wszystkie przetwory mączne, kasze, chleb, cukier, kawa, herbata (z wyjątkiem zielonej), alkohol, wszystkie napoje gazowane. A mięso? O tym za moment. Tłuszcze są w większości obojętne, niektóre (oliwa z oliwek) ma działanie alkalizujące. Zasadowo działają natomiast wszystkie warzywa i niektóre owoce. Najsilniej – buraki, czarne porzeczki, cytryny, wiśnie, marchew i śliwki. Wyjątkiem jest groch, który zakwasza. Co z tym mięsem? Mięso czy nabiał są zagadnieniem odrębnym w tej kwestii, choć w większości mediów znajdziesz informację, że silnie zakwaszają organizm. Osoby, które mają większe pojęcie o biochemii białek (czyli głównego składnika) wiedzą o tym, że aminokwasy i proteiny mają właściwości amfoteryczne. To znaczy, że w obecności silnych kwasów działają zasadowo, a w obecności silnych zasad – kwasowo. To możliwe dzięki temu, że w ich składzie znajdują się jednocześnie grupy kwasowe i zasadowe. Stąd, choć indeks czerwonego mięsa jest wysoki (kwasowe) to wcale nie znaczy, że po jego strawieniu w konkretnym organizmie zostanie on zakwaszony proporcjonalnie – w bardzo zakwaszonym organizmie to mięso zadziała jak zasada obniżając zakwaszenie. Oczywiście nie do poziomu neutralnego – po prostu ciało będzie mniej zakwaszone

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
zremy byle co i tanio z supermarketow po co nam woja rak nas zezre

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Duda Aldona
ostatnio zżarłam dwa ogóry kiszone i tak bardzo zapragnęłam ogóra naturalnego, że wpier​doliłam pół kilo wapna ogrodniczego, dlatego będę zdrowa jak b​yk :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
To z tego co piszesz dieta tluszczowa Kwasniewskiego nie jest szkodliwa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość arleta32
Wielu specjalistów podkreśla jak ważna jest równowaga kwasowo-zasadowa organizmu. Zaburzenia w tym zakresie mogą powodować wiele dolegliwości. Bóle głowy, zmęczenie, złe samopoczucie - to tylko niektóre z nich. Warto - zarówno w przypadku problemów, jak i profilaktycznie - stosować suplement z firmy Langsteiner - Proszek Zasadowy http://www.langsteiner.eu/pl/produkty/proszek-zasadowy/ . Ma on łatwo przyswajalną formę, jest bezpieczny (nawet dla kobiet w ciąży). Dostarcza do organizmy odpowiednie witaminy i mikroelementy i przywraca równowagę kwasowo-zasadową.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja się odkwaszałam kiedyś proszkiem zasadowym. A teraz mam super specyfik chlorofil. Naprawdę pomaga. Ale nie dostaniemy go w aptece.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
A ja jak kisze ogóra, to ostro pieprze. I rano ani bólu głowy, ani apatii - czasami tylko ogór troche piecze :classic_cool:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×