Odpowiedz na ten temat

Grozne zakwaszenie organizmu

  • Duda Aldona 2014.02.15 [22:34]
    Jeśli budzimy się rano ze złym samopoczuciem, jeśli ciągle jesteśmy niewyspani, życie od rana wydaje się nam dość ponure, jeśli miewamy nieokreślone bóle głowy, czasem jakieś skłonności do apatii to jest to dowód przekwaszenia organizmu. To tylko fragment objawów, dlatego warto jest sprawdzić czy nasz organizm nie jest zakwaszony.
    W przypadku zakwaszenia organizmu kwaśny staje się również mocz, dlatego najpopularniejszym sposobem badania kwasowości organizmu jest… sikanie na papierki lakmusowe (do kupienia w każdej aptece), a później porównywanie wyniku ze skalą kolorów. Kwaśny mocz ma swoje zalety – przy pH poniżej 5 hamuje rozwój wszystkich bakterii w układzie moczowym. Ta właściwość wykorzystywana jest też w przetwórstwie spożywczym. Na przykład do kiszenia ogórków i kapustyusmiech.gif
  • Duda Aldona 2014.02.15 [22:36]
    Organizm zakwasza to, co w dzisiejszym świecie cywilizowanym zjada się w ogromnych ilościach: wszystkie przetwory mączne, kasze, chleb, cukier, kawa, herbata (z wyjątkiem zielonej), alkohol, wszystkie napoje gazowane. A mięso? O tym za moment.
    Tłuszcze są w większości obojętne, niektóre (oliwa z oliwek) ma działanie alkalizujące.
    Zasadowo działają natomiast wszystkie warzywa i niektóre owoce. Najsilniej – buraki, czarne porzeczki, cytryny, wiśnie, marchew i śliwki. Wyjątkiem jest groch, który zakwasza.
    Co z tym mięsem? Mięso czy nabiał są zagadnieniem odrębnym w tej kwestii, choć w większości mediów znajdziesz informację, że silnie zakwaszają organizm. Osoby, które mają większe pojęcie o biochemii białek (czyli głównego składnika) wiedzą o tym, że aminokwasy i proteiny mają właściwości amfoteryczne.
    To znaczy, że w obecności silnych kwasów działają zasadowo, a w obecności silnych zasad – kwasowo. To możliwe dzięki temu, że w ich składzie znajdują się jednocześnie grupy kwasowe i zasadowe. Stąd, choć indeks czerwonego mięsa jest wysoki (kwasowe) to wcale nie znaczy, że po jego strawieniu w konkretnym organizmie zostanie on zakwaszony proporcjonalnie – w bardzo zakwaszonym organizmie to mięso zadziała jak zasada obniżając zakwaszenie. Oczywiście nie do poziomu neutralnego – po prostu ciało będzie mniej zakwaszone
  • gość 2014.02.15 [23:23]
    zremy byle co i tanio z supermarketow
    po co nam woja
    rak nas zezre
  • Duda Aldona 2014.02.16 [00:35]
    ostatnio zżarłam dwa ogóry kiszone i tak bardzo zapragnęłam ogóra naturalnego, że wpier​doliłam pół kilo wapna ogrodniczego, dlatego będę zdrowa jak b​yk jezyk.gif
  • gość 2014.02.16 [21:33]
    To z tego co piszesz dieta tluszczowa Kwasniewskiego nie jest szkodliwa.
  • arleta32 2016.09.22 [07:54]
    Wielu specjalistów podkreśla jak ważna jest równowaga kwasowo-zasadowa organizmu. Zaburzenia w tym zakresie mogą powodować wiele dolegliwości. Bóle głowy, zmęczenie, złe samopoczucie - to tylko niektóre z nich. Warto - zarówno w przypadku problemów, jak i profilaktycznie - stosować suplement z firmy Langsteiner - Proszek Zasadowy http://www.langsteiner.eu/pl/produkty/proszek -zasadowy/ . Ma on łatwo przyswajalną formę, jest bezpieczny (nawet dla kobiet w ciąży). Dostarcza do organizmy odpowiednie witaminy i mikroelementy i przywraca równowagę kwasowo-zasadową.
  • Dagmla 2017.03.16 [15:27]
    Ja się odkwaszałam kiedyś proszkiem zasadowym. A teraz mam super specyfik chlorofil. Naprawdę pomaga. Ale nie dostaniemy go w aptece.
  • gość 2017.03.16 [19:17]
    A ja jak kisze ogóra, to ostro pieprze.
    I rano ani bólu głowy, ani apatii - czasami tylko ogór troche piecze cool.gif

Odpowiedz na ten temat

Trwa ładowanie...