Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość a tak pytam

Co na deser zamiast ciasta i kawy?? Podajcie coś fajnego.

Polecane posty

Gość a tak pytam

Zaniedługo organizuje urodziny i chciałabym podać coś innego niż kawa i ciasto.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość onaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
może sałatka owocowa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
przychodzi mi do głowy tylko sałatka owocowa - rózne owoce (z puszki i świeże) w kostkę i smietana w sprayu - niezdrowa, ale robi się błyskawicznie i na wierzch jakieś kolorowe kuleczki czy inne takie ozdoby, są do kupienia też gotowe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a tak pytam
A galaretka pasuje? Tzn takie kolorowe paski z galaretki w salaterkach

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość na całkiem poważnie
Wino, owoce i deska serów.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kikoo
polowki brzoskwin z puszki polozone dziurka do dolu zalane budyniem, ladnie wygalda:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A ja bym zrobiła tęczowe galaretki, trochę z tym zachodu, ale efekt świetny. Robisz kilka kolorów galaretek. Przygotowujesz małe przezroczyste saleterki i wlewasz na dno pierwsz kolor, wstawiasz do lodówki, po zastygnięciu wlewasz kolejny i tak do wyczarpania zapasów. Można podać z bitą śmietaną i owocami, efektowanie wygląda i super smakuje jak się dobrze dopiera smaki. Jak juz mówię o tych galaretkach to moze zapytam- czy komuś udało się wyciągnąć taką galaretkę z salarki bez naruszenia? Jeśli tak to w jaki sposób?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pieczony banan z czekolada i
rumem. :) super sprawa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Aby wyciągnąć galaretkę z salaterki bez naruszania jej, trzeba na chwilę zanurzyć salaterkę w gorącej wodzie a potem energicznie przewrócić do góry nogami...mi się zawsze udaje, życzę powodzenia!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ooo bardzo dziękuję Talka, już tyle razy chciałam podać taką tęczową galaretkę na talerzu i nigdy mi się nie udawało :D Spróbuję przy najbliższej okazji :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pyszny deser, to gruszki gotowane w czerwonym winie z korzeniami. Słodkie czerwone wino podgrzewamy z wanilią, cynamonem, kilkoma goździkami i cukrem (powinien się zrobić bardzo słodki płyn). Gotujemy w nim obrane połówki gruszek przez ok. 10 minut. Wyławiamy gruszki, nacinamy z jednej strony w paseczki i układamy na talerzu taki \"wachlarzyk\". Polewamy kilkoma łyżkami sosu, obok dajemy kleks z bitej śmietany (można też lody waniliowe), dekorujemy listkiem mięty. Pozostały z gotowania gruszek sos świetnie się nadaje jako syrop do lodów (można go dość długo przechować w lodówce).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość miskaaaaaaaaaaa
ja zrobilam swojemu galaretki, bardzo mu zmakowaly:) wlozylam najpierw brzoskwinie z puszki do duzysz kieliszkow, zalalam galaretka, jak zastygla dobrze, znow brzoskwienie i na to warstwa galaretki. na sama gore serek danio waniliowy i wiorki czekolady :) pyszne to bylo - mniam ps. dobrze zeby galaretki byly 2 w roznych kolorach:) ja mialam zielono czerwone :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
To ja też coś od siebie łatwego wrzucę. ZAPIEKANKA Z OWOCÓW (teraz świeżych nie dostaniesz ale możesz użyć z kompotu lub mrożonych ale koniecznie trzeba je odmrozić) 150 g truskawek 150 g malin duża gruszka 100 g wiśni 5 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki soku z cytryny 150 kremówki migdały Owoce pokrój na kawałki,wymieszaj z 2 łyżkami cukru pudru.Pozostały cukier połącz z sokiem z cytryny i mieszaj by powstał rzadki lukier.Owoce przełóż do żaroodpornych foremek(najlepiej by były to małe pojemniczki do zapiekania -wtedy każdy by miał swoją porcję),posyp migdałami.Kremówkę zmieszaj z lukrem,poleć owoce i piec 10 minut w 180 stopniach. PANNA COTTA (możesz zrobić Ją Z INNYCH owoców) 600 ML śmietany 18 % 3łYżECZKIżELATYNY 1/3SZKLANKIWODY 4 łyżki MLEKA 50 G CUKRU CUKIER WANILIOWY 12 TRUSKAWEK 2 pomarańcze 100 G brązowego cukru rozpuść żelatynę w wodzie,wymieszaj.Dodaj mleko i odstaw na 5 minut.śmietanę ,cukier biały i waniliowy podgrzej aż cukry się rozpuszczą.Potem wlej żelatynę i mleko.Gotuj na małym ogniu przez ok 10 minut od czasu do czasu mieszając.Przelej do małych miseczek.Pozostaw do schłodzenia,później wstaw do lodówki na całą noc. sos-jedną pomarańcz podziel na cząstki,z drugiej wyciśnij sok.Przelej do garnka,dodaj cukier brązowy i gotuj aż się rozpuści,następnie dodaj cząstki pomarańczy.Przed podaniem wyjmij deser z pojemników.Pana cotta powinna bardzo łatwo wysunąć się z pojemników jeśli wstawisz na sekundę do gorącej wody.Na deser połóż truskawki,polej sosem. BRZOSKWINIOWY MUS 8brzoskwińz puszki odsączonych 4żółtka 1/2szklankicukru 1/3szklankiwody 1/2szklanki jogurtu naturalnego 6 brzoskwiń trzeba bardzo dobrze zmiksować.A pozostałe pokroić na cienkie plasterki.Ubić żółtka z cukrem(muszą zbieleć)Wlać wody i delkitanie wymieszać.Potem trzeba ubijać na parze przez ok 10 minut (nie możesz przerywać ubijania inaczej masa może się zważyć).Zdejmij z ognia i lekko przestudź .Dodaj jogurt i zmiksowane brzoskwinie,delikatnie wymieszaj.przełóż mus do pucharków,udekoruj pozostałymi brzoskwiniami.Ten mus musi być minimum 2 godziny w lodówce. TIRAMISU podłużne biszkopty 250 g serka mascarpone 3jajka 1/3szklankicukru szklanka mocnej kawy alkohol -najlepszy będzie likier migdałowy amaretto.Ale również możesz dać rum czy też koniak. starta gorzka czekolada lub kakao Najlepiej jak zrobisz deser każdemu w osobnym pucharku,wtedy ładniej wygląda.Do ostudzonej kawy daj alkohol.Biszkopty maczaj w kawie ale szybko wyciągaj by nie było z nich ciapy.I układaj na dnie pucharku czy też salaterki.żółtka utrzyj z cukrem aż zbieleją,dodaj serek ,wymieszaj.Ubij na sztywno pianę z 2białek ,wymieszaj delikatnie z masą serową i wyłóż trochę na biszkopty.Potem znów maczane w kawie biszkopty i znów krem aż do wyczerpania się składników.A na wierzchu oprósz czekoladą lub kakao. Również dobrze mogą być lody i polać sosem ale własnej roboty :) .Czy też sałatka owocowa z bitą śmietaną.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Babcia Zuzia
moje sprawdzone desery: 1. Sałatka owocowa z sosem z avocado-> do sałatki wrzucasz owoce, jakie lubisz i chcesz, polewasz wszystko sosem z avocado (avocado zblenderowane z sokiem z 1 cytryny i 4 łyżkami cukru)- wychodzi pyszny deser 2. Czekolada pitna podana z bitą śmietaną w wysokich szklankach/ kubkach 3. Gofry z owocami i śmietaną 4. Jabłka zapiekane - załe jabłka wkładasz do piekarnika i pieczesz ok 40-40 minut w 180 stopniach. jesli lubisz- mozesz posypać cynamonem 5. Lody z sosem malinowym :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja sobie tam mysle
a moze banany w cieście? :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
- zdecydowanie popieram pomysl na sery i owoce. wino rozumie sie samo przez sie, kolacja bez wina to niczym marnowanie jedzenia ;) - salatka z owocow tez moze byc, osobiscie wole zaciagnieta jogurtem waniliowym niz bita smietana, + troche suropu owocowego. (moja ulubiona mieszanka owocow: banany, czastki mandarynek, winorgona, rodzynki, papaja i avocado) - galka-dwie dobrych lodow (dobre lody to takie zrobione ze smietany i jajek, bez litanii sztucznych skladnikow i dodatkow), na to troche suropu owocowego lub podsmazonych z cukrem owocow z mrozonki (wytworzy sie sie suropowaty sok, no i ten cudny kontrast zimnego z cieplym) - sorowka na slodko - z marchwi lub kapusty - to juz troche naciagane, ale osobiscie wole cokolwiek, niz ciasto :o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
no i bardzo efektownym deserem z minimalna iloscia roboty sa gruszki zapiekane w winie, ale tego nigdy nie robilam ...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ananas na ciepło, płonący i z zielonym pieprzem. Na patelnię łyżkę cukru zbrązowić, położyć na to plastry świeżego ananasa i rozgrzać z obu stron w tym cukrze. Przełożyć na talerz, posypac świeżo zmielonym (grubo) zielonym pieprzem, polac łyżeczką spirytusu i zapalić. Obok położyć gałkę, dwie lodów, przybrac bitą śmietaną. Ja lubię sam ananas bez lodów.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gabkkkkkoooooooo
A co to jest surop :) ???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość syrop
spryciarzu :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kawa_kawa2
U mnie kawa musi byc to poniekad podstawa- i to najlepiej niskodrazniaca Astra,jedak zamiast ciasta moze byc jakis owoc.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość klassi
Ja jestem za szarlotką na ciepło z lodami :) to jest mój ulubiony deser i uwielbiam go w każdej wariacji. Ostatnio dobrym ciastem, który zrobiła moja siostra był również mazurek chałwowo- orzechowy :)warty jest swoich kalorii ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×