Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ewka AG

Coś lekkiego z piersi kurczaka ?

Polecane posty

Gość Ewka AG

Co zrobić z piersiami drob na obiad ? Jakie danie ? Jak można je przyrządzić do ziemniaków oprócz tradycyjnego sposobu usmażenia w panierce ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja czesto robie tak: -kroje mieso na male kawalki/paseczki (jedna piers) -lekko przysmazam na oliwie z maslem z przyprawami (sol, pieprz lub wiorki ostrej papryki) -dodaje strak konserwowanej czerwonej papryki pokrojony na bardzo male kawalki -zalewam do ok. 1-4 szkl. slodkiej smietanki -jak lekko zgestnieje (minutka-dwie) dodaje lyzke startego parmezanu bardzo proste :) taki sos pysznie laczy sie z tluczonymi ziemniakami, ale moze byc tez do makaronu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Ewka AG
Konczita dziekuję :-) Piszcie dalej ..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A ja tylko lekko posolę i wkładam do naczynie żaroodpornego razem z różnymi warzywami pokrojonymi w słupki[marchew,seler,cebula w talarki]. Podlewam troszeczkę wodą,przykrywam i do piekarnika [180-200 stopni na pól godziny]

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
- kotlet w fantazyjnej panierce - z sera i marchewki lub płatków kukurydzianych - zawijaniec - na przekrojonej piersi położyć np.plaster sera, wędliny, paprykę czy ogórka kiszonego - wszystko zawinąć i tak podsmażyć - mięso duszone z jakimś sosem - np.pieczarkowym (przesmażasz/dusisz pieczarki i cebulkę, dodajesz przyprawy, czosnek i na koniec zalewasz jogurtem naturalnym)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pierś z kurczaka pokrojona w kostkę,cebula pokrojona w małą kostkę.Podsmażyć przez chwilę ,podlać wodą i dusić do miękkości.Osobno duszę kilka dużych pieczarek pokrojonych na niewielkie plasterki + cebula.Gdy wszystko będzie miękkie łączę i z mąki ,wody i kilku łyżek śmietany robię sos.Podaje z kluskami śląskimi,lub kaszą,lub makaronem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość margolka i to ma być lekkie???
:o smażony kurczak i do tego zawiesina z mąki... :o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ciekawe :)
ja gotuje kurczaka w wodzie z kostką rosołową i przyprawami, podaje z ziemniakami i gotowana marchewka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do tej czepialskiej 2 powyzej
lekko podsmazone chude mieso z odrobina maki jest lekkim posilkiem. tu musisz ciagle lazic po topikach i sie czepiac wszystkich po kolei? ja bym tylko powiedziala, ze maka jest nie potrzebna, ale tez nie uczyni etgo dania ciezkim :o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Musisz "margolka i to ma być lekkie???" lepiej się wczytać - nie smażone a duszone,a to jest różnica,a nie słyszałam żeby kogoś 1/2 łyżki mąki do zagęszczenia sosu zabiła:p

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Ewka AG
Dziękuję za przepisy :-) i proszę o jeszcze więcej ! Za każdą wskazówkę będę wdzięczna :-) 🌼 Bardzo lubię piersi drobiowe ale brakuje mi pomysłów co z nich gotować, z czym podawać...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
można pokroić w kawałki i udusić w sosie koperkowym. najpierw daję na patelnie trochę masła, potem kawałki kurczaka, następnie zalewam wodą i duszę. dodaję przyprawę warzywną, słodką śmietankę (z kartonika lub w kubeczku z piątnicy do zup i sosów), świeży albo suszony koperek, przyprawiam czarnym lub białym pieprzem. a na końcu zagęszczam odrobiną mąki z zimną wodą.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
"Nie ma to jak zagęszczane sztucznie sosy mąką zamiast o wiele zdrowszymi zmiksowanymi warzywami " ja zwykle robię naturalnie gęste sosy z utartymi na tarce i uduszonymi warzywami, ale akurat koperkowy za cholerę nie chce się sam z siebie zagęścić. :classic_cool: a dodawanie do niego warzyw spartoliłoby cały smak. przypomniał mi się jeszcze sos śmietanowy z cycem kurczakowym, pomidorami i curry, ale nie wiem, czy wszystkim będzie smakował z ziemniakami. ja go na przykład za bardzo nie lubię, ale robię mojemu facetowi do ryżu, bo on jest wielbicielem curry.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do tej czepialskiej 2 powyzej
:D myslisz, ze ja to margolka pod pomaranczowym nickiem? to grubo sie mylisz jasnowidzu domorosly :P a teraz co maki: nie dodawaj do sosu wody, to i maki nie potrzeba. jest w nim duzo warzyw, smietana, z warzyw i grzybow wytworzy sie ciecz, po co jeszcze dorabiac ilosc sosu poprzez uzycie wody z maka? wg. mnie to niepotrzebne, ale jak ktos lubi, to niech se robi. maka jest niezdrowa. wiadomo. ale nie jest ciezka :D jak ktos wczesniej napisal. jest wlasnie lekka i to ja gubi ;) 🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wodę to akurat można odparować. :P ale bez przesady, łyżka mąki nikogo nie zabije. w pieczywie jest jej mnóstwo i jakoś żyjemy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Ewka AG
"żabo Letycjo" Możesz podać dokładny przepis na sos z piersią, pomidorami i curry ? Zawsze mogę podać ryż na obiad :-) Ryż jest nawet dużo lżejszy od ziemniaków.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Ewka AG
Brzmi smakowicie :-) Napisz jeszcze z czym podajesz to danie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Kurczak w śmietanie
Pokroić porsi tak aby powstały szerokie, płaskie kawałki. Posolić, popoeprzyć. Ułożyć w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu, w jednej warstwie. Przykryć całość śmietaną homogenizowaną 18% , ja używam Krasnystaw. Posypać zupką w proszku cebulową z grzankami, ja używam Knorra. Do piekarnika, 180 stopni. Brzmi dziwacznie, ale jest pyszne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zabo letycjo,
oczywiscie, ze lyzka maki nikogo nie zabije. ale i tez nie o zabijaniu czlowieka maka mowa. ;) mowa o tym, ze niektorzy ludzie bez zastanowienia - trzeba czy nie trzeba - pakuja wszedzie make. do zupy, do sosu. czasem trzeba - jak jest sos przktycznie z wody, jak np. koperkowy. ale czesto do zup i sosow ludzie dodaja za duzo wody, a potem ja chca zageszczac maka. maka nie zabija, ale jest niezdrowa, tak samo pieczywo, wypieki z bialej maki. wiec jak mozna - unikajmy :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a powyzszy kurczak
w smietanie nie brzmi dziwnie, ani pysznie, tylko kompletnie nieinteresujaco. chyba, ze dlakogos chmiczny glutamianowy posmak zupy knorra jest pyszny, wtedy to juz inna historyja ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Moja teściowa miksuje piersi z kurczaka i z tego mielonego robi takie jak by zawijane w środku z startym serem żóltym obtoczone w panierce do kotleta może nie zbyt zdrowe bo smażone ale za to dobre:) Ja natomiast robię sałatkę pierś kurczaka w kostkę podsmażyć z przyprawą do gyrosa, ugotować brokuły zrobić sos z jogurtu naturalnego i słonego sera feta (zmiksować) i kolejno najpierw brokuły zalać sosem na to pierś z kurczaka i na to jeszcze gotowane jajko pokrojone w kostkę rewelacyjna sałatka można też zamiast sosu z sera zrobić czosnkowy jest nawet lepszy:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a powyzszy kurczak
chemiczna przyprawa do gyrosa i panierka do kotleta to dopiero nie sa zdrowe ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
To jedz samą sałatę. Napisałam, że niekoniecznie zdrowe ale smaczne nie podoba się to nie rób.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a powyzszy kurczak
a czemu sama salate :D to, ze nie lubie chemicznych bzdzin, tylko pyszniaste naturalne jadlo i przyprawy, to mam za kare jesc sama salate? a bo salata zaraz taka zdrowa? lodowa szczegolnie? z tego zo napisalas wynikalo, ze kurczak jest niezdrowy od smazenia, a sek w tym, ze smazenie do pikus w poruwnaniu do chemicznych dodatkow, o ktorych niezdrowosci byc moze nie zdajesz sobie sprawy :D 🖐️ i sie tak zrazu nie zlosc ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość xfrau
albo sama gotowana z marchewką, albo zapiekana np z pieczarkami ananasem i serem. A jak chcesz cos lekkiego to mozesz sobie zrobic salatke tylko tutaj lepiej nadawaly by sie poledwiczki wieprzowe.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość to se pojecie.
lepiej upiec niz ugotowac. tez zdrowe, ale lepszy smak, bo gotujac, do wody ucieka smak z miesa :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Taaaa,łyżka mąki cię zabije a hormonalny kurczaczek doda zdrowia :D smacznego!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość to se pojecie.
juz ustalilismy, ze lyzka maki nikogo nie zabije, ale lepiej takie rzeczy ograniczac. a ze nie nalezy jesc, albo przynajmniej ograniczac, hormonalne kurczaczki, jak rowniez hormonalne swinki i krowki, to chyba tez kazda rozsadna osoba wie ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość szkoda że fajny temat zamienił
się w mądrowanie się jednej, czy dwóch pań od "zdrowego żywienia", zajmujących się głównie pokazywaniem, jakie to są lepsze od innych, bo gotują zdrowo :O Gdzieś mam wasze mądrości, idźcie na "diety", jedzenie ma być przede wszystkim smaczne i naprawdę nie trzeba wszędzie walić jedynie warzyw, tylko po to, żeby się popisać, jakie to jesteście "trendy", bo przecież mąka zabójstwo, śmietana zabójstwo, zupka w proszku - ło matko! :O Najlepiej wszystko ośmieszyć. Dziewczyny, dawajcie przepisy! Te smażone, z panierką, ze śmietaną i nie wiadomo jeszcze czym też! :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×