Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wątroba

czy moge przyrządzić wątróbkę jeśli nie mam pokrywki na patelnię?

Polecane posty

Gość wątroba

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wwoiu
heheheheheheheehhhe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mozesz...
pokrywka to nie przyprawa,mozna bez niej przyrzadzac.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość rynsztok
ale wątróbka chyba podskakuje w czasie smażenia , nie ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mija 1 dzien
co ty gadasz ryba?/ani ryba ani wątróbka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
No to nie widziałaś, jak świeża i świeżo wypatroszona ryba potrafi podskakiwać ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pewnie, ze mozesz, rozgrzej dobrze patelnie, zanim zaczniej smazyc, a potem zmniejsz gaz, to nie bedzie tak pryskac. zreszta watrobke smazy sie i tak z 5 min. wiec za duzo ci nie powyskakuje ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Można bez przykrywki, ale smaż na małym ogniu i dolej trochę gorącej wody, jak się lekko podsmaży. I mieszaj.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ziemniaki ugotuj same w sobie, mozesz upiec w naczyniu zaroodpornym z oliwa, sola, pieprzem i rozmarynem (lub jakas inna zielenina) na patelni rozgrzej tluszcz (moze byc oliwa i maslo), dodaj cebule pokrojona w piorka, gdy sie przyrumieni dodaj watrobki i obsmasz na troche rumiano, ale w srodku moga byc jeszcze lekko rozowe (byle nie krwiste ;) ), co zajmie ci jakies 5 minut. mozesz watrobki pokroic na mniejsze kawalki,wtedy czas smazeniasie zmniejszy. chodzi o to, e jak watrobke smazy sie za dlugo, to stanie sie twardawa, podsuszona i nieapetyczna, dalej zjadliwa, ale nie taka fajna soczysta i mieciutka. do tej watrobki z cebula warto sypnac sporo pieprzu, troche soli i jakies ziola, moze majeracek, na pewno pietruszka pasuje ... do smazenia cebuli mozna jeszcze dorzucic pieczarki w cienkich plasterkach. a na koniec zabielic wszsytko 1-2 lyzkami smietany. proporcje w tej improwizowanej potrawie nie maja wiekszego znaczenia, na oko i z umiarem :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dafnea, nie przypali sie, jesli dasz ja na podgrzany tluszcz i zaczniesz mieszac. ja jestem zdania, ze wlasnie na pocatku powinno sie zrobic taka baze smakowa z cebulki (+ czosnku i innych przypraw korzennych, jesli przepis tego wymaga). nieraz robimy mieso, ktore naprawde tylko chwile trzeba posmazyc, szczegolnie jesli sa to male kawalki miekkiego miesa (np drob, albo miesa z okolic schabu i poledwicy wieprzowiny i wolowiny). wtedy jakby mieso smazyc przez caly czas podsmazania cebulki za bardzo by sie przesuszylo. :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×