Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość pomocy nie wiem co wybrać

Drewniany blat do kuchni - jakie drewno?

Polecane posty

Gość pomocy nie wiem co wybrać

Witajcie, zwracam się do Was dziewczyny z prośbą, ponieważ od kilku tygodni walczę z remontem mojego mieszkania i chyba zaczyna brakować mi cierpliwości. Wymodziłam sobie drewniane blaty w kuchni. Wyglądają pięknie, są klasyczne, eleganckie i przede wszystkim wytrzymałe (oczywiście jeśli odpowiednio o nie dbamy). Nie chcę brać z Ikei, bo mam zaufanego dostawcę, który robił mi podłogi i blatami też się zajmuje. Poza tym potrzebuję nieco szerszych i dłuższych niż te oferowane w sklepie, więc robię na wymiar. Zależy mi na tym, aby blaty były bardzo jasne. Wypatrzyłam sobie buk :) jest piękny i pasuje kolorystycznie do zamysłu mojej kuchni :P ale z tego co wyczytałam, to egzotyczne drewno o wiele lepiej sprawdza się w przypadku blatów, które bądź co bądź są narażone na wilgoć i zarysowania. Fachowiec z firmy Progresja, która będzie robić mi ten blat i montować polecił mi bambus. Też jasne drewno, podobno o wiele bardziej trwałe ze względu na warunki, w jakich rośnie, ale też droższe niż nasz krajowy buk. No i teraz mam dylemat. Zwracam się z pytaniem do osób, które już użytkują takie blaty, a jakiego drewna macie je zrobione i czy rzeczywiście egzotyczne lepiej się sprawdza? Pozdrawiam :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
To egzotyczne drewno to taki troszeczkę pic, no ale na pewno w wilgonych pomieszczeniach lepsze, z kolei jak użyjesz polskiego to dobrze zabezpieczone będzie służyło latami. Ja drewniane całkiem w kuchni to mam tylko krzesła :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jiajdjdikjdj
buk jest bardzo twardy i wytrzymały ale całkowicie nieodporny na wilgoć błyskawicznie się niszczy dlatego robi się z niego np stołki czy nogi do stołu parkiet też czasem do blatu to spore ryzyko

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pomocy nie wiem co wybrać
dzięki za odpowiedzi, zdecydowałam się jednak na ten bambus, poszukałam trochę na forach i skonsultowałam się ze znajomym stolarzem. Oni też polecił bambus, bo trwalszy, bardziej odporny na wilgoć, a jak sam powiedział buk jest twardy, ale nie wiadomo, jak wilgoć będzie przyjmował. Wyczytałam, że jeszcze teak jest całkiem wytrzymały i odporny na wilgoć, ale trochę mi kolor nie pasuje do mojego projektu kuchni. Tutaj jest katalog z tej firmy, co sądzicie o tym teaku i bambusie?: http://www.progresja.pl/images/katalogi/KATALOG_BLATY.pdf

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Drewno jest mało wytrzymałe szczególnie w kontakcie z wodą. Może lepiej wybierz marmur http://granimex.pl/ Na pewno będziesz zadowolona.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kamień naturalny jest bardziej wytrzymały, no i ma niesamowitą kolorystykę :) łatwo się o niego dba więc to też jest dobry wybór i myślę, że warto przemyśleć takie rozwiązanie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Tutaj znajdziesz sporo porad dotyczących blatów drewnianych oraz ich pielęgnacji - https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/aranzacje/materialy-wykonczeniowe/blat-drewniany-498.html Też przymierzam się do wymiany blatu kuchennego na drewniany, a przy okazji będę chciała też wymienić meble kuchenne na nowe, bo niestety obecne nie wyglądają zbyt dobrze, ale nic dziwnego, bo mają już ponad 15 lat ;).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja raczej niez decyduje się na blat z drewna ..... bardziej podchodza mi piaskowce. Dobra oferte znalazłam tu http://dario-stone.pl/.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Marinnna
Zerknij tutaj - www.chorwacja-zakwaterowanie.pl/uslugi/blaty-kuchenne-drewniane-do-kuchni/ powinnaś znaleźć coś dla siebie. Nie polecam buku bo niestety bardzo szybko niszczy się pod wpływem wilgoci :/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Też rozważam zakup takiego blatu, podobno wosk z saicos jets dobry do zabezpieczenia tego typu blatów drewnianych.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Zastanów się też nad blatem kamiennym. Gwarantuje większą trwałość i moim zdaniem ładniejszy wygląd. Ja posiadam taki blat od firmy www.kamieniarzguzik.pl i jestem bardzo z niego zadowolony. Wcześniej miałem drewniany i niestety nie sprawdził się.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
My wybraliśmy drewno, dlatego mamy dębowy blat od polskiego producenta Fatwood http://fatwood.pl/ i jest śliczny. Przy regularnym sprzątaniu go nie będzie żadnych plam czy zacieków, u nas po 3 latach nadal wygląda pięknie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość CarolineKowalczyk
Należy pamiętać, że na takim drewnianym blacie nie warto oszczędzać. Jeżeli zakupimy taki niskiej jakości, to po kilku miesiącach przyrządzania na nim dań, będzie bardzo zniszczony. A przecież blat musi być wytrzymały. Proszę o nich poczytać http://condor.biz.pl/drewno-w-kuchni/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja mam blaty bukowe w kuchni. Są bardzo jasne dzięki czemu optycznie powiększają moje maleńkie wnętrze. Decydując się jednak na blaty drewniane, musimy pamiętać o ich regularnej pielęgnacji. Mimo wszystko warto się zdecydować!!! :) Podsyłam kilka praktycznych wskazówek na ten temat: http://dlh.pl/aktualnosci/jak-pielegnowac-drewniane-blaty-kuchenne

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lawendowepola
Masz rację, drewniane blaty wyglądają świetnie - sama taki posiada. Nie wiem tylko, czy bambus spełni oczekiwania europejskiej kuchni :) Ja postawiłabym na blaty dębowe lub bukowe. U siebie zamawiałam z firmy http://meblomet.pl/ właśnie z buku i są bardzo wytrzymałe. Zobacz co tam oferują, może i Tobie przypasuje. Polecam!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Franekalina
Ja blad kuchenny mam z dębu, i nie narzekam. Tyle lat i świetnie wygląda nadal. Braliśmy z tej fimy w Warszawie http://dario-stone.pl/ Polecam ich.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
A nie zastanawiałeś się nad kamiennym? Moim zdaniem jest to o wiele lepsza opcja. Taki blat jest bardziej trwały i elegancki. Dla mnie blat wykonywała firma www.kamieniarzguzik.pl.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Witam. Jeżeli chodzi o blaty drewniane może i są ładne, ale ja bym u siebie takiego blatu nie założył. Na samym montażu takiego blatu się nie kończy. Co jakiś czas trzeba taki blat przeszlifować i ponownie olejowac. Jest podatny na uszkodzenia a gdy powstanie jakaś głębsza rysa to po jakimś czasie rysa ciemnieje. Do tego trzeba dodać że położenie na blacie gorącego garnka czy innych rzeczy pozostają place. Powieszchnia takiego blatu olejowanego jest matowa i szorstka. Osoby które zajmują się sprzedażą mebli nie zawsze wszystko mówią o blatach drewnianych. Jeżeli ktoś lubi się od czasu do czasu pobrudzić olejem A mieć go tylko dlatego że wyglada ładnie to proszę bardzo ale nie polecam. Jeżeli bym robił sobie kuchnię to blat kamienny lub normalny blat ale nie drewno. Chyba że będzie to pokazówka by się komuś pochwalić A na zapleczu będzie druga kuchnia gdzie się będzie przygotowywalo posiłki. Jeżeli ktoś lubi gotować i dużo gotuje to odradzam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Krzysiek

Zerknijcie do Meblobuk oni mają bardzo duży wybór blatów z różnych materiałów. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Blaty drewniane do swojej kuchni kupowałam przez stronę firmy Drew-Miś http://www.drewmis.pl/category/Blaty-drewniane-136924?#OfertaProduktowa . Takie blaty są bardzo wytrzymałe, łatwo się je czyści i przede wszystkim nadają kuchni charakter. Zamówione produkty sprawdziły się w 100%, wciąż wyglądają świetnie, nie widać śladów zużycia. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Według mnie nie ma co kombinować z drewnem. Blat na zdjęciu to blat z laminatu. Dobry i tani a do złudzenia przypomina drewnaIMG_20190224_080059407.jpg?bwg=155109069

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Laminat kompaktowy HPL to oczywiste zalety, bo nie reaguje na żadne związki chemiczne negatywnie. Można nawet najtwardszymi środkami zmywać i nic się nie stanie. Ludzie właśnie popełniają takie błędy, a później materiał się niszczy. Z laminatem takiego problemu po prostu nie ma. Abet Laminati to niezła marka dostępna przez dekores.eu. Jestem architektem wnętrz i sam z nimi od jakiegoś czasu współpracuję. Wprowadzili na polski rynek sporo kolekcji.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

×