Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Niewiedząca0

Gulasz?? Jak się robi?

Polecane posty

Gość Niewiedząca0

Mama mi polędwice wołową zostawiła i powiedziała żebym gulasz zrobiła, za moment wybiegła do pracy a ja nie wiem jak go zrobić. Mam wcześniej panierować kawałki mięcha w mące i podsmażyć chyba prawda? A co potem? Jakie przyprawy do sosu?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pokrój miesko w kostkę , obsmaż na oleju przez kilka minut do zrumienienia się . W międzyczasie pokrój cebulkę . Gdy już miesko będzie posmazone dolej wody rtak aby je przykryć dorzuć cebulki , przyprawy, np majeranek czosnek pieprz, sól i duś ja na wolnym ogniu pod przykryciem. Tylko zaglądaj od czasu do czasu aby woda nie wyparowała , gdyby coś to dolej jej znowu. Na koncu do zagęszczenia sosu dołoż ze 2 łyżki mąki rozbełtanej w pol szklanki wody i zagotuj ponownie. MOzesz tez zamiast mąki dołożyć jakiś sos gotowy np Cygański Knorra.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Niewiedząca0
Wielki dzięki, jakoś sobie poradziłam, już się dusi, tylko mięcho nadal okropnie twarde...:(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
No bo musi sie dusic do miekkosci, godzine, poltorej, moze nawet dwie - zalezy od miecha. Ja najpierw podsmazam w mace, a potem kroje na kawalki - tak mi wygodniej. Co ciekawsze sol i inne przyprawy sypie \'na oko\', bo sama nie jem miesa, ale mezowi czasem gotuje :), to dopiero jest frajda! Nigdy nie wiem do konca co mi wyjdzie, ale jakos do tej pory nie marudzil, wiec chyba nie jest zle :).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Niewiedząca0
Ach mówie Wam super gulaszyk zrobiłam, wszytskim smakował :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pinda jedna
eee,narobiłyście mi smaku tym gulaszem też jeszcze nie robiłam ile mam kupić mięsa tak dla 2 osób?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Polędwica wołowa jest na tyle smaczna i droga ,że w życiu nie robiłabym z niej gulaszu. Szkoda tak wspaniałego mięsa.To mięsko jest najlepsze lekko krwawe wewnątrz.Obróbka termiczna maksymalnie 10,15 minut.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wow, ale stary topik :) sprzed dobrych 2 lub 3 lat :) na typowy gulasz tylko tania, przednia wolowina, ktora gotuje sie z 1,5 godz., zeby zmiekla i polaczyla sie ze smakami papryki, cebuli i tych tam gulaszowych skladnikow.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jamnik 123
gulasz z dodatkiem ( nawet niewielkim ) papryki i pieczarek jest super zwłaszcza do placków po węgiersku :-P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jamnik - papryka to nie jest DODATEK do gulaszu, ale jeden z jego najglowniejszych bohaterow :D pieczarki ... to juz polski wymysl i jak ktos lubi, to niech dodaje, ale wtedy to bedzie raczej mieso w sosie pieczarkowym, niz faktyczny gulasz :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jamnik 123
Ja dodaję po prostu pa ( może 10dag), uwielbiam różne kolory w gulaszu :-P. A do placków taka wersja jest rewelecyjna, w moim domu wszyscy przepadaja...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×