Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mała kuchareczka

jak ugotować sypki ryż?

Polecane posty

Gość mała kuchareczka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość brok_uł
z torebki na bank zawsze wychodzi sypki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ryżowinka
najlepszy ryż jest taki: ryż-woda w proporcjach 1:2, czyli powiedzmy jak masz pół szklanki ryżu to musisz ugotować całą szklankę wody. Na wrzątek wsypujesz ten ryż i gotujesz na maleńkim ogniu około 15 minut. Wtedy nie trzeba nić odcedzać, a ryż jest sypki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
do takiego duszenia pod przykryciem trzeba dać odpowiednie proporcje ryżu i wody, wsypać ryż do garnka a wody chyba tyle żeby pozim był trochęw wyżej niż ryż, osolić, zagotować i - babcinym sposobem, garnek zawijasz w gazety i koc, żeby nie stracił temperatury... po 2-3 godzinach ryż jest gotowy, z kaszą mi to wyszło, z ryżem może byc podobnie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jaba
Ja robie to troche inaczej bo najpierw podsmazam pokrojona cebulke bardzo krotko do niej dodaje ryz i tez to podsmazam krotko pozniej dolewam odpowiednia ilosc wody i dusze pod przykryciem jeszcze kilka minut az bedzie odpowiednio miekkie - na koncu przyprawiami gotwe - pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość paraboiled-najlepszy
ja kupuje ryz paraboiled-mozna nawet przesadzic z gotowaniem,ale zawsze wyjdzie sypki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ryż wcześniej opłukać czy nie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ryż należy opłukać i wrzucić do wrzątku. Ja gotuję ryż paraboiled w proporcji 1:3. Zazwyczaj doprawiam go juz w trakcie gotowania. Zawsze dodaję olej z pestek winogron lub oliwe z oliwek. Do tego zioła lub czasem kostkę bulionu, lub curry, lub szafran. Ważna jest wielkość naczynia. Nie może być zbyt szerokie, bo za szybko wygotuje sie woda. Na szklankę ryżu potrzeba garnek 1,5 - 2 litrowy. Po wygotowaniu wody wystarczy przykryć ryż pokrywką i zostawić na co najmniej pół godziny. Do takiego gotowania ryżu nadaje się najlepiej ryż paraboiled, basmatti lub ryże długoziarniste. Ten zwykły, biały po 2,50 za kilo się strasznie zlepia i nadaje się tylko do gołąbków lub zupy. W takich samych proporcjach gotuje tez kaszę gryczaną i zawsze wychodzi super. Potem tylko wystarczy podsmażyć na maśle cebulkę, wymieszać i zajadać się :-D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ryzyk sypki
aby ryz był sypki należy go najpirw uprazyc na oleju nastepnie dodac odpowiednia ilosc wody itd

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Raa
Trzeba kupić dobry ryż czyli taki który kosztyje ok.10 zł za kg/ np.Uncle Ben/ dobrze go wypłukać aż z sitka nie będzie leciała biała woda i gotować w proporcji 1:1,5 /ryż 1 szkl. woda 1,5/. Wsypać ryż na wrzątek wymieszać i gotować na małym ogniu aż woda wyparuje/ok 15-20 min/ w czasie gotowania nie mieszać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mój przepis na sypki i smaczny ryż bez odcedzania: przygotu: 2 szklanki wody 1 szklanka ryżu 1 łyżka masła 1 kostka bulionowa /najlepszy rosołek/ wykonanie: zagotuj wodę z kostką i masłem, wsyp ryż, przykryj garnek i zmniejsz ogień na najmniejszy / ja gotuję na małym palniczku/ po około 10 minutach powinny juz byc resztki wody, zauważysz to bo na powierzchni ryzu juz nie bedzie wody, zaczna sie tworzyc takie dziurki. wtedy wyłaczasz, zostawiasz pod przykryciem jeszcze około 15-20 minut. można owinąć pokrywkę czystą ściereczką lub papierem uchennym. Gotowe:D może wydawac sie skomplikowane, ale uwierzcie jest to bardzo łatwe, trzeba tylko pilnowac zeby nie przypalić:) jest sypki i pyszny. polecam taka ilość wystarcza na 2 spore porcje /zalezy ile ktos je.../

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
uwaga: do mojego przepisu pasuje kazdy ryz, nawet ten najtańszy za 2 złote. sprawdzone:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pytam bo niee wiem
PARABOILED

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
warto ryz przeplukac na sitku porzadnie pod biezaca zimna woda, az woda przestanie leciec biala, to zmywa z ryzu to kleistosc. ale i tak nie ma gwarancji ... no i proporcje, nie tak jak z reguly podaja 2 x tyle wody co ryzu, lecz raczej 1,5. z mojego doswiadczenia, to ryz basmatti jest godny zaufania jesli chodzi o sypkosc, no i oczywiscie ma najlepszy smak. pewnie, mozna zrobic ryz z torebki albo paraboiled, najlepiej jeszcze przyprawic vegeta lub rosolkim, tylko po co komu takie przetworzone chemicznie i jalowe jedzenie (oraz bezwartosciowe dla organizmu, tyjesz tylko a nic z tego nie masz).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość podtsawa jest
odpowiedznie oplukanie ryzu, az wodabedzie bezbarwna...jak to woda..pozbywacmy sie skrobi wrzucasz na wrzaca wode na 3min a nastepnie przykrywasz garnek i na malym ogniku ja zprzestalam stosowac zasade proporcjiiiwody i ryzu wlewwam na poczatek taka ilosc zeby zakryla dno garnka na ok cm...tak zeby ryz po wsypaniu byl tez zakryty..i ewent dolewam w trakcie goracej wody

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
moja mama zawsze gotowała tak że do jednego garnka wlewała wodę do drugiego wsypywała ryż i wkładała ten z ryżem do tego z wodą i na małym ogniu pod przykryciem prażyła ten ryż.Zawsze wychodził sypki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ojoj analfabetyzm wtórny
Można zrobić jak jest napisane powyżej, chyba najlepszy wychodzi, tzn: zagotować 1:3 i przykryć na jakieś 3h w kocu i gazetach...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja gotuje w odpowiedniej
proporcji (2:1) na malym ogniu. Pod koniec zabieram pod pierzynke i sobie dochodzi ;) zawsze jest sypki ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja gotuje w odpowiedniej
a ryz jest zwykly, nie zadna jakas tam wypasiona odmiana ;) I do kotowania daje troche oleju do wody ;) No ale to zawsze, cokolwiek bym nie gotowala ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość step2
RYŻ NA SYPKO ? ALEŻ TO TAKIE PROSTE !!! Na patelnię sypiesz ryż, np 2 torebki + dobrą łyżkę masła i smażysz często mieszając. Najpierw zrobi się biały potem lekko zarumieniony ale nie bardziej bo spalisz! Potem dolewasz 0,5 litra wody z wcześniej rozmieszaną kostką rosołową z kury i tylko z kury. PAMIETAJ, że przy wlewaniu bulionu na patelnię może pryskać ponieważ ryż ma ok 200 stopni a bulion tylko 100 stopni C. Zmniejszasz ogień do minimum, pokrywka i po 10 - 12 min. masz ryż na sypko. PROPOZYCJA: Zrób ryżu od razu 3-4 torebki, bo po zrobieniu możesz odstawić do lodówki. Następnego dnia odgrzej w mikrofalówce, wtedy ryż sypie sie jak żwirek i jest ekstra pyszny.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Katacha
Najlepiej usmażyć- na olej wsypać ryż, aż lekko się podrumieni, posolić (ja wkładam w to kostkę rosołową) a następnie zalać przegotowaną wodą i podgotować. Mniam!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Tolek
Ryż tylko "Białe Nosy"...solą, dlatego jest niesmaczny

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zawsze sypki jest
uncle ben's, żaden inny tak nie wychodzi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość majka skowron atakuje
ja "praze" ryz na lyzce tluszczu do chwili az zacznie robic sie bialy i zalewam wrzaca woda....wode dolewam na biezaco...jak jest jeszcze lekkko twardy wylamczam ogien i zostawiam pod przykryciem ale duzo zalezy od gatunku ryzu....kupilam oststnio w lidlu, sypany,...za chiny ludowe nie wyjdzie sypki...na mln sposobow robilam i nic... lu proporcjie ryz woda1:2 wrzucasz na wrzatek na 2 min, potem zmniejszasz ogien do min i przykrywasz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość andrp
Przepis ten znalazłem na youtube na filmiku z serwisu kawalery.pl. Bierzemy 1 szklankę ryżu. Płuczemy go kilka razy i odstawiamy na chwilę na bok. Do pustego garnka wlewamy 1,5 szklanki wody. (Zauważcie na 1 miarkę ryżu przypada 1,5 miarki wody a nie 2 miarki jak w większości przepisów). Wodę solimy i doprowadzamy do wrzenia. Do wrzącej wody wsypujemy ryż. Teraz następuje najważniejsza czynność, która decyduje o tym że ryż będzie sypki. Na dużym gazie gotujemy bez przykrywki ryż koniecznie mieszając go łyżką. Robimy to aż do momentu gdy woda ponownie zacznie wrzeć i przez następną mniej więcej minutę. Nie można tego robić zbyt długo bo ryż wyjdzie niedogotowany i twardy. Płomień musi być duży. Następnie przykrywamy garnek przykrywką i stawiamy na 15 minut na minimalnym płomieniu gazu. Płomień musi być jak najmniejszy. Po 15 minutach zdejmujemy z gazu i odstawiamy na następne 15 minut bez gazu. Ryż wychodzi sypki i smaczny. Na początku stosując tą metodę problemem jest wyczucie momentu kiedy trzeba przestać mieszać ryż. Jeśli się tego nauczymy, gotowanie ryżu staje się łatwe i zawsze udane. Smacznego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość human69
drogie czytelniczki!!!...ryż gotujemy w/g starej hinduskiej kuchni...zawsze w stosunku 2do 1(np.2 szklanki wody -1szklanka ryżu),po zagotowaniu wody lekko solimy dodając 2 łyżki oleju i wsypujemy ryż czekając aż się zagotuje mieszamy ze 2 razy,potem zmniejszamy gaz do minimum na około 10min.,wszystko to pod przykryciem,następnie gaz OFF i odstawić na następne 20minut aby samoczynnie odparował...GOTOWE...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość grazias
...i na malym ogniu tez nie m ieszamy juz?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Mój pyszny ryż
a robię go tak: Do suchego garnka wsypuję 1 szklankę ryżu i prażę go na małym ogniu cały czas mieszając aż zrobi się szklisty. Następnie wlewam do niego 2 szklanki wrzącej wody, dodaję nieco masła, kostkę bulionową i sok z cytryny oraz przyprawy. Na wolnym ogniu[pod przykryciem] gotuję aż do wyparowania całej wody, od czasu do czasu mieszając. Nawet ten najzwyklejszy ryż jest sypki i bielutki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×