Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Wiola24

Jak zrobić dobry sos z pieczarek ?

Polecane posty

Gość Wiola24

Czy znacie przepis na dobry i niezbyt trudny przepis na sos pieczarkowy ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
najprostszy i ostatnio tylko taki robie: pokrojone pieczarki podsmazam na zloto i dodaje sera plesniowego zielonego (np. lazur, dor blue, gorgonzola) ewentualnie dodaje swiezo zmielony bialy (lub kolorowy) pieprz i juz! cudny do plackow ziemniaczanych lub nalesnikow

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość loster
A ja robię tak: pieczarki w plasterki lub w kosteczkę, cebulkę w kosteczkę na maśle podsmażam najpierw cebulkę, dokładam pieczarki, chwilkę smażę i zalewam śmietaną kremówką. Troszkę razem podduszam aż śmietana zgęstnieje i na końcu przyprawiam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sic
też tak robię

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość siakaś tam
Ja dodaję jeszcze ogromną ilość bazylii.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bazylia
do pieczarek???? Dobre to????? muszę spróbować......

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Z bazylia nie probowalam, ale za to nie od rzeczy jest dodac sporo swiezej natki pietruszki (lub ile kto lubi, wg. uznania) lub troche estragonu. Ja tak bym zrobila sos pieczarkowy: na rozgrzana oliwe z maslem wrzucam rozgnieciony czosnek az pusci aromat, potem pieczarki w cienkich plasterkach, az sie podrumienia i puszcza sok, jak podmiekna to przykrywam i jeszcze dusze (dodaje przyprawy typu sol, pieprz, ew, estragon w malej ilosci), jak juz sa uduszone, to dodaje z pol szklanki wywaru (wolowy, jarzynowy, jak kto lubi, ilosc w zaleznosci od ilosci pieczarek), zageszczam b. mala iiloscia maki i doprawiam jeszcze ew., dodaje b. drobno posiekana pietruszke.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a wystarczy smietana 18
? A, i czy jeśli 30%, to czy słodka czy zwykła kwaśna?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość qwertylkj
Ja podpiekam pokrojone w plasterki pieczarki na maśle, lub margarynie, przyprawiam wegetą, dolewam odrobinę wody, wrzucam pół kostki rosołowej i wlewam do tego mały kubek śmietany(obojętnie jakiej)rozmieszanej z łyżką wody i dużą łyżką mąki. Czekam aż będzie wrzeć i doprawiam solą(jak trzeba), pieprzem i odrobiną maggi- to baaaardzo proste ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość no i po co to
Vegeta, kostka i maggi No i super Jak weźmiesz kostkę grzybową to możesz całkiem z pieczarek zrezygnować w tym sosie, po co ci one :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×