Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość miigotka21

Najtansze przepisy - kuchnia studencka i nie tylko - wejdz i wpisz

Polecane posty

Gość miigotka21

Nawet jesli nie jestes studentką to nie zawsze masz fundusze na wymyslne potrawy - ( studenci malo kiedy je mają ) wiec prosze o jakies blyskawiczne i tanie przepisy ...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
błyskawiczne i tanie zwykle bywają kaloryczne, ale cóż...taki los ;) makaron z jajkami składniki: ugotowany makaron (świderki np), 1-2 jajka/osobę, tłuszcz do smażenia, odrobina żółtego sera (opcjonalnie) tłuszcz (najlepiej masło) rozpuścić na patelni, wrzucić makaron, wlać rozbełtane jajka (tzn roztrzepane, a nie taki, do których ktoś puścił bełta), podsmażyć, dosypać żółtego sera, smażyć jeszcze chwilę i gotowe. zupa cebulowa skladniki: 1,5 l wody, 3 kostki rosołowe, 5-6 dużych cebul, masło, odrobina mąki (ok. 1 łyżka stołowa) wodę doprowadzamy do wrzenia, dodajemy kostki rosołowe, cebule kroimy w piórka (lub półtalarki) i szklimy na maśle. pod koniec smażenia posypujemy cebulę mąką i mieszamy smażąc jeszcze chwilę. cebulę dodajemy do rosołu z kostek i gotujemy ok 10-15 min. najlepiej smakuje z grzankami ze zwyklego czerstwego chleba smażonymi na tym samym tłuszczu, co wcześniej cebula (pewnie będzie go za mało, można więc rozgrzać więcej masła). jeśli dodamy do zupy 3 serki topione (po 100 g) śmietankowe lub o jakimś naturalnym smaku, powstanie zupa serowo-cebulowa, ale to wersja dla tych, co nie dbają o linię ;) później postaram się wrzucić coś więcej

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość miigotka21
znalazłam na internecie taki przepis :: pyszne kluseczki rzucane na wode -1 serek homo wanilia -1 jajko -troche wody -troche mąki zagniesc ciasto zeby bylo geste wode zagotowac , posolic dodac lyzke oleju nalezy rozgrzac lyzke ktora sie naklada ciasto najpierw a pozniej klasc troszke ciasta i rzucac na wode polac stopionym maselkiem i bulka tarta oraz posypac cukrem Chetnie dowiedzialabym sie wiecej tzn jak dlugo sie to gotuje i jaki to serek , czy taki zwykly homogenizowany waniliowy (?) ,

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sztudentkaaa
mój ulubiony i bardzo czesto stosowany ugotować ryż(zakupić 1 kg bo na dłużej wystarcza i jest tańszy) nastepnie posolic. i podawać. mozna równiez stosowac go z cukrem. Inna ulubiona potrawą pod koniec misiąca był makaron........z solą, ewentuyalnie jak budzet był lepszy. to makaron z serem białaym do tego podsmażana cebulka, mozna tez słoninke wcisnąc....ale to już dla burżujów

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tak, zwykły serek homo waniliowy. to taka uproszczona wersja pierogów (klusek?) leniwych...pyszne, najlepsze polane masłem i posypane cukrem i cynamonem...mmm gotujesz niedługo...pewnie około 4-5 min, po prostu wyciągnij jedna kluskę po powiedzmy 3 minutach i sprawdź czy nie jest surowa :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
znam ten przepis z serkiem tylko w nieco innej formie;) bierzesz serek homo waniliowy, mąke, jajko itp wszystko mieszasz na gladka mase a potem lyzeczka kladziesz na rozgrzana patelnie (olej), robia sie takie \"pączusie\" i sa przepyszne:) taki 1 serek to bardzo malo, lepiej od razu 2x skladniki;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lodowka w depozycie - domowe zarełko sie skonczylo - trzeba cos wykombinowac tak na raz i mam ochote na te kluseczki z serka :):) a poza tym od pon 2 tyg praktyk i tez bez lodowki :// oj bedzie kanapkowo hhe hehe :):)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
makaron z serem tez robilam:D i polewalam keczupem pycha ryz w troche bardziej wypasionej wersji robilam bo z cebulka i przyprawami roznymi;) i czasami koncentrat pomidorowy dobre danie ktorym mozna sie zapchac to makaron z jajkiem;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość naturalna blondynka
A ja mam proste danie i szybkie zarazem. Gotuje ryż z torebki w wodzie z sola. Na patelni na małym oleju podgrzewam "warzywa na patelnię" z Hortexu o smaku np. chińskim. Wewnątrz jest też torebka z przyprawami. Potem jak sie rozgrzeja dolewam 1/4 litra rosołku z kostki rosołowej. Ugotowany ryż dokładam do warzyw i mieszam. Podgrzewa jeszcze trochę i gotowe. Można też zrobić wersję z makaronem i innym rodzajem "warzy na patelnię". Takie danie starcza na 2-3 porcje. :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sztudentkaaa
polecam tez kasze gryczaną. po 3 dniach jedzenia jej.....np. z sola. buzia wygląda jak pupcia niemowlaka:). dosc tanie i szybkie soą też zupki sowjego wyrobu. ja tam do takiej zupki oprócz kostki rosołoej(najtańszej)i małej smiatny dodawałm wszelkie najtańsze warzywa. zupke t5ak sporządzona w wiekszym garnku mozna jeść przez tydzień i sporo kasy zaoszcędzić:)np. na bilet powrotny do domu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
temat sie rozwija nawet ze wzgledu na pozną pore -- no ale w koncu studenci nei spia o tej porze :))) thx za wszelkie wskazowki :) jutro na swiezo dodam swoje pomysly ;))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Bambooszek - jutro wypróbuje Twój przepis na tę pączusie :D:D brzmi smakowicie u mnie wygląda to tak - zimą opycham sie mięsem, latem nie mam na mięso w ogóle ochoty. ostatnio katuję współlokatorów ryżem na wszystkie sposoby, a przede wszystkim moim ulubionym ryżem z jabłkami - pewnie każdy wie, jak to się robi, ale mówię na wszelki wypadek. skladniki (na 3 osoby): 4 torebki ryżu, 3 duże jabłka (nigdy nie wiem czy słodkie, czy kwaśne, ostatnio miałam Lobo i wyszło si), cukier, cynamon, zimne masło, jogurt lub kwaśna śmietana ryż gotujemy, jablka obieramy ze skórki i tarkujemy na grubych oczkach, odciskamy z soku -->do szklanki i wypić!! :D, dodajemy cynamonu wg uznania i... naczynie żaroodporne/brytfannę smarujemy tluszczem i wsypujemy pierwszą torebke ryżu, posypujemy cukrem i wiórkami masla (masla niedużo), następnie nakladamy jabłka, później znowu ryż, cukier, maslo, jabłka itd aż do wyczerpania składników - na górze powinien być ryż z masłem i cukrem. następnie całość wkladamy do rozgrzanego piekarnika i zapiekamy ok. 15-20 min. nakladamy solidne porcje na każdy talerz, polewamy smietana lub jogurtem i wcianmy! :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sztudentkaaa
prostsza wersja.............gotujemy ryz, doadajemy do tego prażone jabłka( ok2-3 zł w biedronce)+ cukier i smietana:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Bardzo lubie makaron z serem ale na slodko. W wypasionej wersji polany topionym masełkiem i z cynamonem. Pyszny. Polecam tez zupkę z serka topionego. Kostkę rosołową rozpuszcza się w gorącej wodzie i wrzuca sie kostke lub 2 serka topionego. Smak dowolny. Gotuje się to tak długo aż ser całkiem sie nie rozpuści często mieszając Można dorzucic podsmazona szyneczke albo boczuś, grzaneczki, groszek ptysiowy albo wcinać z białym pieczywkiem. Za czasów studenckich wcinałam gotowany ryż z keczupem albo z ugotowana marchewką z mrozonki. Dobranoc

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sztudentkaaa
setunia, a to z kasza to naprawde nie dizała. niedobre jest to cholereswto. no ale kiedys brakło pieniedzy na jedzenie....a mamucia kiedyś spakowała mi ta kasze, na czarna godzinę. kochana mamusia. i busia gładsza,zdrowsza, no i tanie to

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
sztudentka ale ja lubie kasze:) a skoro piszesz ze cera po niej lepiej wyglada:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a w moich akademikach nie ma piekarnikow i nad tym wlasnie ubolewam :( buuuuuuuuu czesto gdy nie mam weny - sypie troszke maki , ciut mleka albo maslanki ( w jakims pokoju zawsze sie cos znajdzie) albo mleka , troche cukru , cynamonku - wymieszam wszystko i smaze takie niby racuchy :)) *** grzanki na slono -czerswty chlebek maczam w mleku wymiezanym z przyprawami i jakiem i smaze ****grzanki na slodko -chlebek suchy maczany w mleku z cukrem i cynmonem - smazone i wcinamy :))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sztudentkaaa
no to jesli lubisz to zycze smacznego. ja musiałam jesc to na siłe. ale warto było pocierpieć te 4 dni(4 torebki, 1 dziennie) obecnie .,mieszkając juz w domku mam wstręt do kaszy:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Hmmm kotleciki sojowe tez sa dobre :)) (choc moj chlopak jakos nie moze sie do nich przekonac :D:D ) *** makaron ugotowany smazymy na odrobinie margaryny - dodajemy kosteczki kielbasy , sera zoltego lub bialego , moze byc jakas resztka mieska , w ogole w sumie co mamy i co podejdzie ... dosypac przypraw i wcinac poki gorace :):) **** ryz na mleku na pol szklanki sypkiego ryzu dajemy szklanke mleka ... doprowadzmy do bulgotania - wylaczamy i wstawiamy garnek na pol godzinki w pierzynke ... po tym czasie dodajemy jogurt lub dzem i amciamy :)) pyszotka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
to moze spagetti z tunczykiem? skladniki:puszka tunczyka w oleju, smietana, cebula (albo dwie). Na oleju z tunczyka podsmazyc cebule az bedzie miekka, dodac tunczyka, podsmazyc jeszcze chwile, dodac sol, pieprz i gotowe. Przy okazji pozdrawiam Anie B. z pokoju 122 bo to jej autorski przepis ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kurcze, ja się jakoś niemoge przekonać do gryczanej, mimo, że zwykłą kaszę bardzo lubię, szczególnie z sosem mojego tatusia :D teraz jest dobry czas na tradycyjną potrawę rodem z Poznania, czyli pyry z gzikiem :D nie kosztuje dużo, a jest świetne - orzeźwiające, niezbyt tłuste i bardzo smaczne potrzebujemy ziemniaki - ilość dowolna - najlepiej, żeby byly młode - gotujemy je w łupinach, następnie obieramy. skladniki na gzik: kostka twarogu, trochę smietany lub jogurtu naturalnego, cebula, szczypiorek, rzodkiewka (wszystko razem, albo dowolna kombinacja tych trzech skladników), sól i pieprz do smaku. twaróg rozgniatamy porządnie widelcem, można przetrzeć przez sito,jeśli komus bardzo przeszkadzają grudki (mi przeszkadzają wybitnie), dodajemy smietany/jogurtu, solimy, pieprzymy, dodajemy cebulkę/rzodkiewkę/szczypiorek, mieszamy wszystko dokladnie i nakladamy na talerz. następnie każdy bierze sobie ziemniaka, smaruje (albo i nie) masłem, posypuje solą, naklada trochę gzika i odgryza kawalek - najwygodniej je się to palcami :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sztudentkaaa
nie ma głodujących z krakowa:p

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×