Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mała misia 29

płyta indukcyjna - zalety i utrzymanie czystości. Poradźcie mi !!!

Polecane posty

Gość Mała misia 29

czym ją czyścić i czy waszym zdanie to dobry wybór ???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Do mycia takiej płyty używam tylko wody i płynu do mycia naczyń. Na mocno nasączoną gąbkę do mycia naczyń daję kilka propli plynu i robię pianę. Tylko trzeba myć tą miękką stroną gąbki aby płyty nie porysować. Jeśli jest mocno zabrudzona lub zaschnięta to trzeba zostawić tą mokrą pianę, żeby zmiękczyła i potem wszystko ładnie schodzi. Na koniec wytrzeć do sucha. Na lekkie zabrudzenia wystarczy płyn do mycia szyb.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jukupuluturu
A ja myje CIFem, swietnie tez dziala biala glinka w kamieniu. Sa specjalne srodki przeznaczone tylko do tych plyt ale sa drogie a ja nie lubie wydawac za bezdurno kase. CIF stosuje od dawna i nie widze "szkody", glinka jednak jest lepsza, bo naturalna i latwiej ja zmyc, niz CIF.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jukupuluturu
Acha.. myje leciutko zwilzona gabka, przypalenizne tre do skutku, nie czekam. Oczywiscie niech reka boska broni przed zielona/szorstka strona gabki :O Rysy nie do odratowania.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zagadka roku
Płyta indukcyjna jest super do czyszczenia. Nic mi nie przywiera a jak by nawet to woda wystarczy. Jak mam opryskaną przez olej to używam płynu do szyb albo takich mokrych ściereczek do kuchni z Biedronki. Potem ręcznikiem papierowym i lśni.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Mała misia 29
jak to opryskana olejem ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Mała misia 29
jak to opryskana olejem ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ytuyiyiuyi
o matko.... smażyłaś kiedykolwiek?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lubię storczyki
Płyn do szyb, schodzi wszystko. Do zaschnięcia czegokolwiek nie dopuszczam. Mała misia właśnie nic nie smażyłaś na patelni? Olej pryska.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Palmolinka
jeśli chodzi o zalety płyty indukcyjnej to na pewno jest najbardziej efektywna i bezpieczna. Jeśli chodzi o jej czyszczenie to na pewno nie należy używać środków żrących, szorstkich materiałów ani sciernych myjek- mogą one powodować uszkodzenia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Dymka 2
Zalety płyt indukcyjnych: Jest to ekonomiczne rozwiązanie. Ciepło jest wytwarzane tylko w garnku a nie na całej płycie. Płyta rozpoznaje wielkość naczynia i dostosowuje pole powierzchni grzania do powierzchni dna naczynia. Mniejsze niebezpieczeństwo poparzenia. Ciepło wytwarza się jedynie w garnku, więc po zdjęciu naczynia z kuchenki , płyta jest chłodna (przejmuje tylko ciepło naczynia). Jeżeli na kuchence położymy jakiś przypadkowy przedmiot (np. sztućce, pokrywkę) - kuchenka nie będzie działać- specjalne garnki muszą być idealnie płaskie aby kuchenka się włączyła. Czas gotowania skraca się ( w porównaniu do kuchenek gazowych jest to do 30 procent krótszy). Płyty mogą mieć dodatkowe funkcje. Niektóre firmy oferują zabezpieczenie przed włączeniem ich przez dzieci, Siemens ma płyty z funkcją powerBoost, która przyspiesza moc grzania do 50 %. Są płyty, które rozpoznają, czy są na nich naczynia. Jeżeli podniesiemy naczynie, płyta się wyłącza. Jeżeli zapomnimy o gotowanej potrawie, płyta indukcyjna po upłynięciu określonego czasu, sama automatycznie się wyłączy. Płyta cały czas jest chłodna, więc łatwo utrzymać ją w czystości, ponieważ to co np. wypadnie w czasie gotowania z patelni nie przypala się.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kipikasza
Sprobowalam z tym plynem do okien - nie wiem, jak Wy gotujecie ale u mnie takie czyszczenie nie zdaje egzaminu. Kiedy plyta jest jeszcze wilgotna po takim czyszczeniu, pozostaja koliste slady po garze, po wyschnieciu to znika ale sa jednak drobne pozostalosci. Mowcie co chcecie, jednak po uzyciu glinki lub CIFa nigdy takiego efektu nie mialam. Nawet wilgotna powierzchnia jest idealnie gladka, bez zadnych sladow. Po wyschnieciu mozna przetrzec plynem do okien ale samym? Nie dziekuje. Nigdy juz nie skorzystam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Fleming
Ja wykorzystała dość nowe rozwiąznie z którego jestem bardzo zadowolona. Połączyłam płytę indukcyjną z gazową i ceramiczną. Fotka jak to wygląda: http://wnetrzeiogrod.pl/images/post/ukladanka-ze-smakiem/Plyty_modulowe_marki_Mastercook.jpg a do uporyczywych zaschnietych plam używam sprayu Dr Beckmann. Jesli są tylko ciapki po tłuszczu tak jak większość sugeruje - płyn do szyb.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość taka ja 30
no Fleming dobre to rozwiazanie choć ja za gazowymi nie przepadam... prądowe są łatwiejsze do czyszczenia i nie mam uwalonych garnków a jak takie połącznie się weźmie to musisz i za gazem i za prądem latać... bez sensu !

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość taka ja 30
moze ktoś ma gaz do domu podłączonay ale ja na wsi musiałabym za butlą z gazem latać jak jakiś jaskiniowiec...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja także posiadam taką płytę i bardzo łatwo ją się czyści.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja czyszczę swoją płytę ręcznikiem papierowym i wszystko schodzi bardzo dobrze, nawet oporny tłuszcz. Oczywiście trzeba też się zaopatrzyć w dobrej jakości chemię. Jeśli chodzi o ręczniki to zamawiam je z www.duncan-papier.pl.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Karina31
Największe plusy indukcji to szybsze gotowanie potraw oraz łatwe utrzymanie jej w czystości. Swoją kuchenkę Philipiaka myję gładką gąbką z niewielką ilością płynu i bez problemu w prosty sposób usuwam z niej zabrudzenia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×