Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dorsum1

przepis na coś fajnego....?

Polecane posty

Gość dorsum1

kafeterianki pomóżcie...umówiłam się z mamą i siostrami na dzień kobiet,że każda coś przyniesie nowego do jedzenia i zrobimy sobie babski wieczór,ale ja nie bardzo umiem gotować,także jakby któraś z was miała przepis na coś fajnego i prostego(może być ciasto albo coś nie na słodki) to prosiłabym o przepis na to....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ale co?? umowcie, co ktora robi bo pozniej kazda zrobi kotlety i tyle bedzie do jedzenia :D ma to byc na zimno, czy cieplo??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Może zrób dobre ciasto jak nie za bardzo umiesz gotować. Ja ostatnio zrobiłam bardzo dobre ciasto z ciasta czekoladowego xxl dr oetkera. Po upieczeniu przekroiłam je tak jak biszkopt i przełożyłam kremem do tortów, polałam polewą i udekorowałam wierzch. Wszyscy zachwalali.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dorsum1
nie,no kotlety na pewno nie,raczej na ciepło bym wolała,no nie wiem może jakaś zapiekanka...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dorsum1
a co myślicie np na ,,przepis na zapiekankę z szynką'' z winiary?tylko tam jest żeby surowy makaron dać?a wszędzie gdzie czytam jest żeby ugotowany dać

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość MartInkaaaaaa
Jesli chcesz zrobic zapiekanke makarnowa to o to przepis.Ugotuj makaron ale tak aby nie byl zamiekki. Podsmaz np.pieczarki, mieso mielone, kielbase i dodaj do tego co smazysz przyprawy:) Wyloz makaron do zaroodpornego naczynia, dodaj to co usmazylas znowu makaron, farsz i posyp serem zoltym.Mozesz dodac co chcxesz.....aa i nie zapomnij o podsmazonej cebulce:) Mozesz to zrobic "kukulcze jaja" tzn.mieso mielone dopraw tak jak na kotlety mielone i dodaj do tego lyzke musztary.Ugotuj na twardo pare jajek.Jak wystygna przepolow je na p[ol i obtaczaj je w miesie mielonym i sma...pychota:D PS.Ja dzis nie wiem co zrobic na obiad:OKrokiety i nalesniki odpadaja bo osatnio robilam:PMoze placki z kiszonej kapusty??:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość _ LaVendowa_
Ja polecam jakąś tartę, robi się ją szybko a wariantów jest naprawdę sporo, od słodkich z owocami przez wegetariańskie, aż po mięsne np. z boczkiem :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Podstawowy przepis na ciasto do tarty z którego korzystam od lat :) -300g mąki -3/4 kostki masła - pół łyżeczki soli -6 łyżek wody Do mąki dodajemy sól, wodę, i masło podzielone na kawałki, zagniatamy aż utworzy się ciasto, następnie owijamy je folią aluminiową i do lodówki na 20 min. Następnie do natłuszczonej foremki wykładamy ciasto i nakłuwamy widelcem, pieczemy jakieś 30 minut ( zalezy od piekarnika ) generalnie ciasto ma się zarumienić mocno wtedy będzie dobre i na takie wykładamy farsz do zapieczenia. Przykładowy farsz: 2-3 pory myjemy, kroimy w plasterki dusimy na patelni do miękkości, jajko dokładnie mieszamy z połową szklanki śmietany ( ja robię te proporcję troche juz na oko :))przyprawiamy gałką muszkatułową i posiekana natką. Na podpieczone uprzednio ciasto wykładamy równomiernie pory, na koniec zalewamy sosem. Pieczemy aż wierzch się mozniej zarumieni, a wierzch bęcie scięty. Smacznego :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mam pytanko, dziewczyny nie mam formy na tartę mogę zrobić w małej tortownicy dzięki:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A tak apropos to będę monotematyczna i jak zwykle polecę szaszłyki - papryka, pierś z kurczaka, boczek, cebula, marchew (obgotowana), pieczarki - po nabiciu na kijki obtoczyć w jaju i bułce obsmarzyć i do piekarnika na 0,5 godzinki:) pycha Zawsze zdaja egzamin:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gizula888 jasne że tak :) ja tez tak robiłam jak nie miałam formy do tarty, to piekłam w zwykłej formie do ciasta:) tylko nie zbyt dużej, bo chodzi o to żeby ciasto wypełniło całą formę. W sumie to nadal nie mam odpowiedniej typowej do tarty :D piekę w takim smiesznym naczyniu z ikei :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Tartę można podawać na ciepło i zimno? Mam ochote zrobić taką na słono:) Aż się głodna zrobiłam, ale zrobię ją w małej tortownicy. Czy ciasto trzeba rozwałkowac czy nałożyć go tak poprostu. Wiem, że głupie pytania zadaje, ale chcę zeby mi wyszła pyszna:)) Dziękuję za przepis:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gizula888 ja zawsze podaję na ciepło, ale chyba nic się nie stanie jak będzie na zimno :) generalnie nigdy nie rozwalkowywałam wałkiem, tylko układałam to ciasto w foremce aby wypełniła całą i nie było prześwitów,aha i żeby brzegi były trochę wyższe od reszty.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wtrącam się...
do zapienkanki winiary z szynką czy serowej absolutnie makaron nieugotowany - normalny twardy surowy makaron - i świetnie się zrobi w tym czym się zalewa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dzięki za radę LaVendowa :)- dziś będę robić tartę, co prawda w tortownicy ale mam nadzieje ze bedzie pyszna:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Tarta, tarta zdecyodwanie tarta. A najlepiej to tarta z jabłkami http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Tarta_z_jablkami_II,,31081527,9495.html wygląda i smakuje znakomicie. Sama przygotowuję ją średnio raz na miesiąć bo moi domownicy ją wprost uwielbiają , a poza tym lubie piec w moim piekarniku, ktory ostatnio kupiliśmy w Electro. Jesli jednak ty albo twoja mama nie przeapdacie za jabłkami to polecam wersję tarty z wiśniami http://www.wielkiezarcie.com/recipe24658.html albo z czekolada http://www.wielkiezarcie.com/recipe3774.html Niebo w gebie!! :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dziewczyny robiłam wczoraj tartę - taką na słono z brokułami. Ale ciasto wyszło pyszne, kruche i delikatnę zjadłam kawałek już wczoraj, bo nie mogłam się powstrzymać. Reszta dzis na obiadek:) Tylko ja dłużej trzmałam ją w piekarniku i jednak rozwałkowałam ciasto - lepiej wkładało się do tortownicy:) Pycha polecam - rozpływa si ew ustach - LaVendowa dziekuję za przepis:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pytanie do _LaVendowa_
Jak duża tortownica na Twój przepis? Jak grube robi się ciasto na tartę?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Na początku zalewam jakies 2 szklanki kawy w garnku rozpuszczalenj zeby ostygła. Do miski wrzucasz: 5 zółtek - białka ubij osobno i zostaw na pozniej, 2 lub 3 łyzki cukru - mieszam mikserem, dodaje od 5 do 7 lyzek rumu - mieszam dodaje 4 sztuki serka mascarpone po 200gram (LIDL) na koncu dodaje białka w zaleznosci od konsystencji jaka wyjdzie , kiedy cisato luzne to malo białka i odwrotnie. Potem szykuje biszkopty. W pudełku lub w naczyniu (ja mam ytakie plastikowe zamykane pudełko w prostokacie) układasz biszkopty (LIDL) namoczone wczesniej w kawie. Układasz na spodzie, otem dajesz polowe masy srowej, znowu ukladasz biszkopty maczane w kawie i znowu mase do samego konca. Na drugi dzien przed podaniem posypujesz na wierzchu ciemnym kakao. Jesli chcesz zjesc szybciej to mozesz wlozyc na 3h do zamrazalnika. Smacznego :) ja bede robic w piatek bo w sobote mam gosci. :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×