Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Przepisy z jajkami w roli głównej.

Polecane posty

Gość gość

Dostałam dużo jajek od cioci ze wsi, co mogę z nich zrobić ? Macie jakieś pomysły ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość kombinator
KOTLETY JAJECZNE: Ugotować na twardo 6 jaj i drobno je posiekać,gdy wystygną, posiekać drobno szczypiorek, utrzeć trochę sera żółtego, na patelni podsmażyć kilka drobno pokrojonych pieczarek z cebulką (potem poddusić z dodatkiem wody),aż będą miękkie,wszystko dokładnie wymieszać dodając 2 surowe jajka,formować kotlety,otoczyć je w bułce tartej i smażyć na złoty kolor. KOSZYCZKI Z KIEŁBASY: Dobrą,grubą kiełbasę szynkową pokroić w trochę grubsze plastry ,podsmażyć ,aż utworzy się "koszyczek(robić to na maleńkim ogniu,do koszyczka wbić delikatnie dwa jajka,na wierzch dać posiekany szczypiorek i smażyć,aż jajka zrobią się sadzone. KAJZERKI FASZEROWANE: kajzerki przeciąć,wyjąć miąższ, pokroić w małą kostkę dobrą kiełbasę,trochę boczku i cebulkę(podsmażyć,ostudzić)dodać do tego 3-4 jajka i wymieszać przyprawić solą i pieprzem,farsz ten nałożyć w bułki,wierzch posypać startym żółtym serem i zapiec ok 10 minut w piekarniku. PIECZEŃ Z JAJAMI: 0,5 kg mięsa z szynki - zmielić, ugotować kilka jaj na twardo, 35 dkg dość tłustego boczku surowego - zmielić, 1 duża ,namoczona w mleku bułka, 2 surowe jajka, 1 duża ,drobno posiekana i podsmażona cebulka,2-3 ząbki przeciśniętego czosnku, mięsa wymieszać z cebulą,czosnkiem i surowymi jajkami oraz wyciśniętą kajzerką,doprawić solą i pieprzem. Na patelni podsmażyć kilka dużych pieczarek + drobno posiekana cebulka(udusić do miękkości). Połowę farszu mięsnego wyłożyć do keksówki,wysmarowanej i posypanej bułą tartą,na masę wyłożyć pieczarki,na pieczarki wzdłuż całe,ugotowane jaja,na to pozostałą masę mięsną.Wierzch wygładzić rękami zwilżonymi wodą.Piec ok 1 godzinę,aż brzegi pieczeni będą"odchodzić"od brzegów. MAKARONOWA ZAPIEKANKA: Ugotować makaron al dente np.pene, podsmażyć cebulkę z boczkiem wędzonym i ostudzić. wymieszać boczek z makaronem,wbić kilka jajek,przyprawić solą i pieprzem,dokładnie wymieszać,przełożyć do naczynia żaroodpornego,natłuszczonego uprzednio,wierzch posypać startym żółtym serem,zapiec ok 20 minut w 180 stopniach. SAŁATKA: 5 ugotowanych na twardo jaj pokrojonych w kostkę, 0,5 kg pieczarek pokrojonych i ugotowanych, 1 dużą,czerwona papryka pokrojona w kosteczkę, 1 por pokrojony w pół plasterki i sparzony wrzątkiem. 1 puszka kukurydzy, drobno pokrojone mięso z 1 sporego udka kurczaka wędzonego. Wszystko dokładnie wymieszać dodając majonez,jogurt gęsty i musztardę wg upodobania,przyprawić solą i pieprzem. Żurek też możesz zrobić,szczawiówkę. Może trochę pomogłam:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Pomogłaś :-) dziękuję .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Może jeszcze ktoś ? :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ma ktoś przepis na smaczną sałatkę z jajkami ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja robię taką sałatkę: starte na tarce o grubych oczkach: ugotowane na twardo jajka, rzodkiewki, koperek, majonez, troszkę chrzanu i musztardy, sól do smaku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Kwietniowa34
Ja również lubię jajka z majonezem zmieszanym z odrobiną chrzanu - czy to takiego startego ręcznie, czy gotowego jak ze słoiczka np. z http://sklep.vitapol.net/chrzan-tarty.html - jak się majonez zmiesza z chrzanem, to ma on taki lekko ostry posmak, a mimo to pozostaje łagodny i nie wypala ust. I tak poprzekrajane jajka muśnięte mieszankę daję na stół. Delicje!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jajka faszerowane 6 dużych jajek 1 małe dojrzałe awokado (ew. pół dużego) 1 łyżka masła 2 łyżki soku z limonki lub cytryny 1 mała marynowana papryczka jalapeno 1 łyżeczka posiekanego drobnego szczypiorku 1 łyżeczka posiekanej natki kolendry sól świeżo zmielony czarny pieprz posiekany szczypiorek do dekoracji Jajka ugotuj na twardo, wystudź i obierz. Każde przekrój wzdłuż na pół i wyjmij żółtka. Awokado natnij dookoła wzdłuż dochodząc nożem do pestki. Obie połówki przekręć w przeciwne strony i rozdziel - w jednej z nich zostanie pestka, wyrzuć ją. Łyżeczką wybierz miąższ i od razu skrop go sokiem z limonki i posiekaj. Posiekaj też papryczkę jalapeno. Żółtka utrzyj z masłem. Dodaj posiekany miąższ awokado, papryczkę, szczypiorek, kolendrę i zamieszaj. Masę przypraw solą i pieprzem. Białka jajek napełnij ze sporą "górką" masą, każde ozdób posiekanym szczypiorkiem, ułóż na eleganckim talerzu i podawaj.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×