Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

KLARYSA

SEREK RICOTTA.....co to jest?!

Polecane posty

Mam pyszny - podobno - przepis na tarte miodowo-serowa. Problem? Jednym z jej glownych skladnikow jest serek ricotta. Co to jest? Gdzie to mozna kupic? Do jakiego gatunku serow to cos nalezy? Pomocy!!! bo mam wielka ochote na to ciasto! :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
serek Rocotta Santa Lucia jadłam w Belgii nie wiem czy mozna go kupic w polskich sklepach, ale jest naprawdę przepyszny :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
świeża bułeczka +serek Ricotta +dżem malinowy i odpływam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość serek Rocotta Santa Lucia
tak mozna go kupic bo stalam na promocji z tym serkiem jak i innymi serami santa lucia ... serek dostepny jest na pewno w sklepach bomi, auchan oraz select to wiem bo tam je widzialam :) cena moze nie jest najnizsza ale sa to orginalne wloskie produkty :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja kupowalam w Giancie. Nie przepadam bo za tłusty jak dla mnie i bez smaku. Ale dobry właśnie do wypieków.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ricotta tlusta?! Oj, to chyba jakies nieporozumienie... Ricotta jest produkowana z serwatki powstalej juz PO zrobieniu jakiegos sera, jest bardzo delikatna i ma bardzo malo tluszczu - zwykle ok. 20%.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
No to ktoś mnie wprowadził w błąd bo jak chciałam kupić serek do tiramisu i nie było (zapomniałam nazwy) to jakaś Pani poradziła mi wlaśnie ten że te jest tłusty i moze go zstąpić.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
No to ktoś mnie wprowadził w błąd bo jak chciałam kupić serek do tiramisu i nie było (zapomniałam nazwy) to jakaś Pani poradziła mi wlaśnie ten że te jest tłusty i moze go zstąpić.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jesli ma 20%tłuszczu to jest tłusty, przeciez niektóre śmietany mają 18% albo nawet 12%, no ale cóż serek jest naprawdę dobry

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jaki tlusty? Poczytajcie sobie informacje na opakowaniach przecietnych serkow - w wersjach light(!!) maja po nawet i po 16% (np. Philadelphia), wiec \"normalny\" serek ricotta z 20% - absolutnie nie mozna nazwac tlustym. A serek do tiramisu, to mascarpone i on jest rzeczywiscie baaardzo tlusty - ma ok. 75-80% tluszczu (roznie u roznych producentow). I w tiramisu ricotta absolutnie nie mozna go zastapic. Pozdroowki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a może..
któras podać mi przepis na tiramisu. Dziękuję

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość poszukaj w forum
o gotowaniu tam jest na pewno

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Więc na opakowaniach\"przeciętnych serków\"LIGHT odnajduję napis, \"zawiera 3,5 % tłuszczu i co??? w porównaniu z 20% to bardzo mało

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lo jessssu
Jakie to "przecietne serki", skoro nawet mleko (nie mowie to tej zabarwionej na bialo wodzie 0,5, tylko o mleku) ma 3,2? A w ogole, to wlasnie jem jogurt (Weihenstephan) i on ma 10% tluszczu...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lo jesssu
Martines, a probowalas zrobic drinka malibu z mlekiem z tym odtluszczonym? To dopiero lura, paskudztwo jakich malo. Do niektorych rzeczy mleko musi byc mlekiem, a nie woda.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
oczywiscie tu masz rację,ale na codzien wolę mleko odtłuszcone, juz sie przyzwyczaiłam, na poczatku tez mi nie smakowało,a teraz nie wyobrazam sobie pic takiego tłustego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wieeeelkie dziekuje za info!!!! :) Produkty marki Santa Lucia znam i wiem, ze sa w porzadku. Biegne zatem do sklepu i bede bawic sie w pieczenie tarty miodowo-serowej. Aha, moja polowka rowniez jest Wam bardzo wdzieczna za podpowiedzi, bo.......ma wielka ochote na ciacho!! Pozdrawiam :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Squirley
Klarysa: Ricotta to tali jakby urobiony bialy ser. Nie jak zwykly twarog w twardym kawalku tylko taki zmiekczony jakby serwatka. Silvia: do tiramisu chyba potrzebujesz serka MASCARPONE. To cos jakby kremowa wersja twarozku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Klarysa, jestem na South Beach Diet wiec ostatnio dowiedzialam sie co to jest bo to jeden ze skladnikow, a wczesniej tez nie mialam pojecia co to. Przepisze Ci kilka zdan od dziewczyn z Polski bo one tez mialy problem ze znalezieniem. Mysle, ze to ci pomoze: Wpis Meno: Riccota serek śmietankowy firmy Galbani, w Polsce nieodtłuszczony, dostepny w dużych supermarketach , można go również zrobić samemu w domu Wpis Atraktywnej: SEREK RICOTTA można zastąpić od biedy serkiem homogenizowanym Ostrovia 0% albo jakimś białym serkiem do 3% tłuszczu. To nie będzie to samo, ale w tłoku ujdzie. Wpis Meno: Serek ricotta domowej roboty 2,8 litra mleka chudego 1-2 lyzek stolowych soku z cytryny 1 szklanka (250 ml) zwyklego nieslodzonego, naturalnego chudego jogurtu Do mleka wlej sok cytrynowy i odstaw na nizsza polke lodowki na 3 doby. Po tym czasie, wez mleko z cytrynowy sokiem i domieszaj do niego jogurt. Zagotuj tak, by calosc sie zwazyla. Gdy sie nie zwazy po zagotowaniu, dodaj odrobine wiecej soku z cytryny. Powinno sie zciac momentalnie. Odcedz serwatke, przelewajac ser na sitku pokrytym gaza. Zbierz 4 rogi gazy i zawiaz w woreczek z serkiem w srodku i zawies do odsaczenia na godzinke. Potem wloz do lodowki. Z tej porcji mleka wychodzi jakies pol kilo serka. Smacznego Pozdrawiam! 🌻

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Tarta wyszla wspaniale! Zatem niedzielny deser mialam pierwszej klasy. :) Wielkie \"dziekuje\" za przepis na samodzialke. Lubie takie zabawy w kuchni i chyba wyprobuje swojski serek ricotta. ciao!! :) :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Tarta wyszla wspaniale! Zatem niedzielny deser mialam pierwszej klasy. :) Wielkie \"dziekuje\" za przepis na samodzialke. Lubie takie zabawy w kuchni i chyba wyprobuje swojski serek ricotta. ciao!! :) :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Duka
Klarysa prosze podaj przepis na te tartę !

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ale ten serek
co to go mozna sobie wyprodukowac samemu w domu (palce lizac, moja babcia czesto taki robi), to bedzie po prostu najprawdziwszy polski twarozek, a nie zadna ricotta.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość no i gdzie ten przepis
na tarte?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do Amberangelic

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do Amberangelic
zrobiłam serek wg twego przepisu i wyszło mi coś podobnego do mozarelli, mocno zbity, gumowaty ale chyba znam przyczynę, w przepisie jest "mleko zagotować" a wydaje mi się że należałoby tylko podgrzewać do czasu aż mleko się zważy i nie czekać aż sie zagotuje. Nastepnym razem spróbuję tak zrobić. Ale ten który zrobiłam też wyszedł bardzo ciekawy w smaku, nie kwaśny i dał sie kroić w cienkie plasterki jak ser zółty

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×