Odpowiedz na ten temat

syrop z cebuli,co robie nie tak?

  • kuchta domowa. 2012.03.02 [09:20]
    powiedzcie jak zrobic syrop z cebuli bo ja chyba robie cos nie tak,bo z dwoch cebol wychodzi mi naprade malusienko,na jeden lyk.Robie tak ze dwie cebule kroje w cienkie krazki i ukladam w pollitrowym kubku po kilka krazkow,zasypuje cukrem i znowu krazki i cukier i tak na przemian.Zowtawiam na noc w cieplym miejscu i rano zlewam wyciskajac z gory inna szklanka.I jest malo tego.Jak zrobic zeby bylo tego wiecej? czy sie nieda?
  • frezjaaaa 2012.03.02 [09:23]
    Mi tez tak samo mało wychodzi.Pewnie wyjdzie więcej jak dasz duuuuuużo tej cebuli.
  • jateztakchce 2012.03.02 [09:23]
    Wszystko robisz dobrze,ale ja wlewam jeszcze troszkę przegotowanej wody tak z 5 łyżek,a syropu nie wychodzi za dużo
  • kuchta domowa. 2012.03.02 [09:26]
    wode? a po co? to zeby miec chociaz pol szklanki to z dziesiec cebol potrzeba...
  • lepiej trochę zdrowiej 2012.03.02 [10:18]
    Za radą lekarki robię go trochę inaczej!!!Kilka sporych cebul ucieram na tarce o najmniejszych oczkach,wsypuję kilka łyżek cukru i daje do słoiczka,zakręcam,pozostawiam na noc w ciemnym miejscu,następnie przecedzam go prze 2x złożona gażę,dobrze wyciskam,dobrze jest też jest dodać syrop z buraka czerwonego,buraka ze skórką dobrze umyć,odkroić ze 3 cm u góry(taki kapelusik) wydrążyć buraka od środka,możliwie jak najwięcej,w otrzymany otwór nasypać cukier,przyłożyć ponownie"kapelusik" i włożyć na ok.20 minut do piekarnika,co jakiś czas sprawdzić,czy wytworzył się już syrop.Następnie oba połączyć,po ostudzeniu buraczanego.Oba syropy działają na męczący,uciążliwy kaszel,oba są wykrztuśne i trzeba je zażywać do godz.17 ,dodatkowo buraczany ma właściwości uodparniające,pomieszane razem szybciej pomagają uporać sie z chorobą.
  • gooothka 2012.03.02 [13:43]
    To normalnie Ci wychodzi oczko.gif ja też kroję cebulę w krążki i zasypuję cukrem. Potem odlewam syrop i znowu dosypuję cukru, i tak kilka razy. Dużo tego nie wychodzi ale jest mocno skoncentrowany i pomaga w leczeniu.
  • powiem i ja..... 2012.03.02 [13:59]
    z 2 cebul to normalne że masz tak mało tego syropu ja zawsze dawałam więcej i nie cukier ale dawałam lejący miód
  • autorka ggdg 2012.03.02 [15:22]
    gooothka a czy ten cukier co potem znowu dodajesz to do tej samej cebuli co juz zlalas ten sok?
  • żeleczek 2012.03.02 [20:46]
    ja kiedyś robiłam i wychodził, kroiłam ze 2 spore cebule w kostkę, przesypywałam cukrem, do słoika i w cieple miejsce.

    myślę, że te cebule po prostu muszą być soczyste i już.

    http://mysteriousandmisplaced.com/wp-content/ uploads/2008/05/frog.jpg
  • ulotna chwila 2012.03.02 [22:39]
    moze sypiesz za malo cukru ?

    zawsze robie na oko,tym razem sie pobawilam i zwazylam skladniki

    jutro napisze ile mi wyszlo syropu z jednej sredniej wielkosci cebuli (100g) + 100g cukru

    Kwiaty we wlosach potargal wiatr...
  • ulotna chwila 2012.03.03 [08:47]
    Dzien Dobryusmiech.gif

    Wyszlo mi 100ml syropu (uwazam, ze to calkiem sporo)

    pozdrawiam

    Kwiaty we wlosach potargal wiatr...
  • mamili 2012.03.03 [12:24]
    cebuli nie wolno ścierać na tarce, bo się utlenia i traci właściwości...
  • kobieta w makijażu 2012.03.04 [11:30]
    Ja cebulę kroję w kostkę - 1 cebulę. Do tego dodaję 2 łyżki miodu, ale nie płynnego, o tej porze miód płynny to miód grzany, a ten nie ma właściwości, wciskam sok z połówki cytryny. Wszystko mieszam w słoiczku. Wychodzi dużo syropu, już po kilku godzinach.
  • dar1aa 2012.07.18 [08:58]
    Do wykonania syropu potrzebujemy dużą cebulę (czerwona jest łagodniejsza), cukier i słoik z przykrywką. Zamiast cukru wiele osób poleca miód. Obraną cebulę kroimy w plastry albo w kostkę i dzielimy na trzy porcje. Następnie pierwszą warstwę układamy w słoiku i posypujemy cukrem. Im więcej damy cukru tym syrop będzie słodszy. Każdą kolejną warstwę dobrze ugniatamy. Na ostatnią warstwę cebuli nakładamy dużo cukru (albo miodu) i zakręcamy słoik.

    http://nuclearts.pl/leki/syrop-z-cebuli-jaki- jest-przepis-jak-przyrzadzic/
  • pannamajster 2012.07.18 [09:31]
    poza cukrem i miodem dobrze jest dać odrobinę soli - ona sprawia, że cebula mięknie i puszcza soki, poza tym ma działanie dezynfekujące, także na gardło na pewno nie zaszkodzi - w niewielkich ilościach oczywiście!
  • gość 2017.09.13 [15:51]
    ja zawsze kilka grubych plastrów zasypuje cukrem i przykrywam talerzykiem i zawsze mi wychodzi
  • bogusiaz 2017.09.13 [18:11]
    Syrop z cebuli robiłam bardzo długo jednak nie zawsze on pomaga. Przy lekkim kaszlu jest świetny i w sumie prosto go zrobić. Wystarczy kilka plastrów cebuli i cukier usmiech.gif Na silniejszy kaszel o wiele lepszy jest ten http://levopront.pl/suchy-kaszel-u-dzieci.htm l syrop

Odpowiedz na ten temat

Trwa ładowanie...