Odpowiedz na ten temat

szukam przepisów na dania z czerwonej kapusty

  • Ondyna 2008.01.15 [13:55]
    dziewczyny, błagam o pomoc - teściowa uszczęśliwiła mnie główką czerwonej kapusty wielkości piłki do kosza.
    Znacie może jakieś sprawdzone przepisy z użyciem czerwonej kapusty? Zasmażana typu \"do schabowego\" nie wchodzi w grę smiech.gif

    Będę bardzo wdzięczna za sprawdzone pomysły. Net roi się od przepisów, ale wolałabym mieć pewność, że ktoś to przede mną wypróbował i stwierdził, że dobre oczko.gif

    http://kolczasta.fotosik.pl/
  • Przypadkowy gość 2008.01.15 [13:57]
  • Ondyna 2008.01.15 [14:03]
    dzięki usmiech.gif wrzucałam w wyszukiwarkę "kapusta czerwona", "modro" nie przyszła mi na myśl.

    Czy ktoś wypróbował jakiś mniej tradycyjny przepis? Może sałatkę, surówki, kulebiak? Co jeszcze można zrobić z takiej kapusty?
    http://kolczasta.fotosik.pl/
  • *poziomka 2008.01.15 [14:27]
    surówka z czerwonej kapustuy jest dobra i wypróbowana

  • *poziomka 2008.01.15 [14:29]
    http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php? id_p=12744
    w takim mniej wiecej wydaniu tylko ze z jabłkiem tartym dodatkowo
    i cytyna
    nie trzeba czekac do nastepnego dnia
  • mella 2008.01.15 [15:03]
    Zawsze możesz zrobić gołąbki usmiech.gif
    Czy raczej łabędzie, jeśli faktycznie kapusta jest tak wielka jak mówisz - jeśli wejdzie Ci do jakiegoś garnka, żeby ją obgotować smiech.gif

  • agnieszk_a 2008.01.15 [15:18]
    1 średnia drobno pokrojona cebula
    olej słonevcznikowy
    350g cienko poszatkowanej czerwonej kapusty
    2 starte jabłka
    50g rodzynek
    1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
    1 łyżeczka cynamonu
    3 łyżki czerwonego wina
    sól,pieprz
    Rozgrzać olej, włożyć cebulę, smażyć na małym ogniu 10-15 minut, aż będzie bardzo miękka.Dodać kapustę, jabłko,rodzynki oraz przyprawy i dusić pod przykryciem 5 minut na średnim ogniu.
    Wlać wino dusic 15 minut,od czasu do czasu zamieszać dolewając w razie potrzeby trochę wody.Doprawić do smaku.

    Czerwona kapusta z kiełbaskami
    główka czerwonej kapusty (ok.1,5 kg)
    30 dag kiełbasek koktajlowych
    8 frankfurterek
    2 cebule
    szklanka wytrawnego czerwonego wina
    szklanka bulionu
    olej
    2 liście laurowe
    4 ziarna ziela angielskiego
    cukier, pieprz i sól
    Cebule pokroić w półplasterki i zeszklić na oleju. Kapustę drobniutko poszatkować, wrzucić do garnka, wymieszać z cebulą. Następnie wlać wino, bulion,dodać przyprawy, lekko posolić i gotować pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając przez 30 minut.
    Kiełbaski koktajlowe zostawiamy w całości, frankfurterki kroimy w kawałki wielkości kiełbasek koktajlowych, wrzucamy do kapusty, mieszamy i dusimy 10 minut. Na koniec doprawiamy solą, cukrem i pieprzem.
    Danie to mozna podać z ziemniakami lub pieczywem.




    Nie spodziewajcie się, że życie wasze będzie usłane różami; nie byłoby zresztą zabawne gdyby tak było.
  • Ondyna 2008.01.15 [15:21]
    super, kochane jesteście kwiatek.gifusmiech.gif

    mella, kapusta rzeczywiście jest monstrualna, ale mam gdzieś taki ogromny garnek smiech.gif Robiłaś kiedyś gołąbki z czerwonej kapusty? Różnią się jakoś zauważalnie od tych z białej? Poza kolorem, oczywiście...
    http://kolczasta.fotosik.pl/
  • Ondyna 2008.01.15 [15:28]
    agnieszk_a, wypróbowałaś te przepisy z winem?
    Wyglądają bardzo fajnie, tyle że nie mam w domu wytrawnego, czy czerwone półsłodkie będzie się nadawało?
    http://kolczasta.fotosik.pl/
  • Ondyna 2008.01.15 [15:31]
    dostałam jeszcze jeden przepis przed chwilą - wrzucę, może ktoś też będzie chciał skorzystać:

    1/4 głowki kapusty czerwonej
    1 puszka fasolki czerwonej
    1 puszka kukurydzy
    1 por
    majonez

    Poszatkować drobno kapustę, pokroić na kostkę pora (bok 3mm). Kukurydzę i fasolkę odsączyć, przelać wodą.
    wrzucić w michę, posolić i popieprzyć do smaku. Wymieszać.
    Spożywać z apetytem smiech.gif
    http://kolczasta.fotosik.pl/
  • agnieszk_a 2008.01.15 [15:32]
    ja nie robiłam , ale jadłam z sosem serowo-śmietanowym i nadzieniem z pieczarek i kaszy, mi smakowały usmiech.gif
    Nie spodziewajcie się, że życie wasze będzie usłane różami; nie byłoby zresztą zabawne gdyby tak było.
  • agnieszk_a 2008.01.15 [15:34]
    Ondyna, może być półsłodkie usmiech.gif a i jeszcze jak Ci zostanie taka uduszona, to możesz zrobić zapieczoną w cieście jak kulebiak albo we francuskim usmiech.gif
    Nie spodziewajcie się, że życie wasze będzie usłane różami; nie byłoby zresztą zabawne gdyby tak było.
  • Ondyna 2008.01.15 [15:35]
    dzięki, to ja też spróbuję usmiech.gif I tak będę musiała podzielić tego potwora na części, poeksperymentujmy trochę oczko.gif
    http://kolczasta.fotosik.pl/
  • Ondyna 2008.01.15 [15:38]
    kulebiak we francuskim zwykle robiliśmy z kiszonej z grzybami, albo z białej z jajkiem i ryżem, pycha usmiech.gif
    Jak zrobię z czerwoną, to wrzucę recenzję - chyba, że mi wyjdzie jakieś paskudztwo, wtedy będę milczeć wstydliwie cool.gif
    http://kolczasta.fotosik.pl/
  • mella 2008.01.15 [17:11]
    Ja wyjdzie paskudztwo to napisz tym bardziej - żeby juz nam nie przychodziło do głowy tak robić oczko.gif

  • jak tam kapusta 2008.01.18 [18:23]
    doczekała się zrobienia?
  • Ondyna 2008.01.20 [17:02]
    ok - kapusta zamordowana, składam meldunek smiech.gif

    - przepis na sałatkę z fasolą, kukurydzą i porem świetny. Na dodatek bardzo dobrze sie przechowuje.

    - kapustę duszoną na czerwonym winie /przepis na kapustę z frankfurterkami/ robiłam w dwóch wariantach - połowa dla brata wegetarianina /bulion był warzywny/, a do drugiej dodałam pół kilo podsmażonej z czosnkiem mielonej wieprzowiny i parę łyżek octu balsamicznego i oregano. Wina dałam więcej niż w przepisie, było półsłodkie, ale nie da się tego wyczuć w potrawie /czyli wsio ryba jakie wlewasz/.

    Z obu zrobiłam kulebiaki z ciastem francuskim, oba wyszły fantastycznie.
    Na gołąbki nie starczyło mi już energii. Jeszcze raz dzięki, dziewczyny, za przepisy i sugestie usmiech.gif


    http://kolczasta.fotosik.pl/
  • Ondyna 2008.01.20 [17:05]
    aha, na porcje kulebiaka mój syn rzucał po plastrze ostrego sera i zapiekał w mikofali - też niezły efekt.
    http://kolczasta.fotosik.pl/

Odpowiedz na ten temat


Trwa ładowanie...