Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość miętusek zielony

grzyby kurki-jak mrozić?

Polecane posty

Gość miętusek zielony

czy powinnam je odgotowac lekko, czy woda powinna byc posolona? Moze ktoś mrozi takie grzybki/Kiedyś zamroziłam świeże i wyszły gorzkawe..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Miętusku - zdecydowanie należy zblanszować - czyli krótko obgotować w lekko posolonej wodzie. Inaczej - gorycz, jak sama doświadczyłaś... i ja też :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Blanszowanie dotyczy jedynie kurek i rydzów. Cała reszta - tak jak robił teść 123456 - może być mrożona na surowo. I rzeczywiście bez płukania nawet . Ja kroję czyste kapelusze w paseczki i wsypuję do woreczków. Zajmują wtedy mniej miejsca w zamrażarce. Sposób sprawdzony - aromat i smak jak grzybów wprost z lasu :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość miętusek zielony
dziekuje wam bardzo , tak tez myslałam, ale chciałam się upewnic...dzis mąz pzryniósł całą reklamówkę kurek...nie chciałabym wszystkich marynować,lubie świeże na patelni miec czasami...czyli nie marynowane, chciałam napisać..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 1234567....
farmerka63...ja też dziękuję teraz i ja będę pamiętała jakby co o kurkach i rydzach chociaż rzadko te grzyby u mnie bywają na stole :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość miętusek zielony
miało być,,ale mąż tak.." sorry za literówki..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 1234567....
jak gorycz to lepiej wyrzuć duże prawdopodobieństwo że może być jakiś trujący u mnie kiedyś też się tak zdarzyło ....gotowałam grzyby i chciałam spróbować czy dość soli jest a tutaj gorycz nie czekała wszytko poszło do ubikacji nie ma co ryzykować

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość miętusek zielony
oczywiscie, ze te dobro pojdzie precz..tylko tak sie zastanawiam..czy to trujacy daje taka gorycz? Nigdy to mezowi sie nie zdarzyło.. Czesto sie słyszy o zatruciu grzybami, więc chyba nie wszystkie trujace maja taka gorycz skoro ludzie je zjadaja...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jest taki grzybek bardzo podobny do podgrzybków - nazywa się goryczak żółciowy ( nomen omen). Spaskudzić potrafi cały gar :( To pewnie ten winowajca ! Całe szczęście jest jedynie niejadalny a nie trujący. W ogóle, grzybowi truciciele to grzyby blaszkowe. Rurkowe co najwyżej smakowe bleee... ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 1234567....
farmerka63.....widzę że Ty specjalistka jesteś od grzybów ja tak się za bardzo nie znam ale ufam mężowi jeździ od lat i tylko raz się zdarzyła taka gorycz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
No, machnął się raz chłop ;) Wybaczyć musisz ...i zrobić na obiadek fasolkę szparagową w zastępstwie. Ja mieszkam nieomal na skraju lasu, ale teraz mam coraz mniej czasu na grzybobrania , choć bardzo lubię - choćby z powodów relaksacyjno-rekreacyjnych . W zeszłym tygodniu dostałam w prezencie michę kurek od sąsiadów - znają tzw. MIEJSCA .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość miętusek zielony
tak słyszałam o tym grzybku, tylko niepamietałam jak się nazywa.. Pamietam, kiedys byłam nad morzem i z pobliskich lasów turysci nosili takie grzybki razem z jagodami a tubylcy sie smieli,ze kolacji to miec nie będa z grzybkami, bo nawet do flaszki on nie pójdzie..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość adaskost
farmerka..tak to prawda dużo grzybów plaszkowych jest smiertelnie trujących ale nie ma co generalizować....wiele z nich to doskonałe grzyby jadalne dotyczy sie to nawet kilku muchomorów......AMIĘTAJCIE kochani że przedewszystkim jedna zasada..jesli masz chodź cien wątpliwości co do jakiegokolwiek grzyba to odrazu do kosza.....jednym grzybem sie nie najemy a może być sporo " biedy".......A jeśli chodzi o kurki i rydze to zdecydowanie zblanszowac lekko osolona woda inne grzyby można odrazu do zamrażalnika jak juz inni pisali :) pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość adaskost
farmerka :) przenośnia oczywiście do kosza na śmieci...unas jakoze dużo ludzi grzyby w rodzinie zbiera a najczęsciej obieramy w wiekszym gronie jest taka zasada ze nikt nie obiera swoich grzybów..i odpukac przez cale lata nic zlego sie nie przytrafiło:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Orinetujecie się ile można przechowywać takie grzyby? :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×