Odpowiedz na ten temat

Jak zrobić dobry sos z pieczarek ?

  • Wiola24 2004.07.15 [08:12]
    Czy znacie przepis na dobry i niezbyt trudny przepis na sos pieczarkowy ?
  • lilka 2004.07.16 [13:18]
    najprostszy i ostatnio tylko taki robie:

    pokrojone pieczarki podsmazam na zloto i dodaje sera plesniowego zielonego (np. lazur, dor blue, gorgonzola)
    ewentualnie dodaje swiezo zmielony bialy (lub kolorowy) pieprz

    i juz!

    cudny do plackow ziemniaczanych lub nalesnikow
  • loster 2004.07.16 [13:34]
    A ja robię tak:
    pieczarki w plasterki lub w kosteczkę, cebulkę w kosteczkę
    na maśle podsmażam najpierw cebulkę, dokładam pieczarki, chwilkę smażę i zalewam śmietaną kremówką. Troszkę razem podduszam aż śmietana zgęstnieje i na końcu przyprawiam.
  • sic 2004.07.16 [13:35]

    też tak robię
  • siakaś tam 2004.07.16 [13:40]
    Ja dodaję jeszcze ogromną ilość bazylii.
  • bazylia 2004.07.19 [14:21]
    do pieczarek????
    Dobre to?????
    muszę spróbować......
  • bagatelka 2004.07.20 [02:06]
    Z bazylia nie probowalam, ale za to nie od rzeczy jest dodac sporo swiezej natki pietruszki (lub ile kto lubi, wg. uznania) lub troche estragonu.

    Ja tak bym zrobila sos pieczarkowy: na rozgrzana oliwe z maslem wrzucam rozgnieciony czosnek az pusci aromat, potem pieczarki w cienkich plasterkach, az sie podrumienia i puszcza sok, jak podmiekna to przykrywam i jeszcze dusze (dodaje przyprawy typu sol, pieprz, ew, estragon w malej ilosci), jak juz sa uduszone, to dodaje z pol szklanki wywaru (wolowy, jarzynowy, jak kto lubi, ilosc w zaleznosci od ilosci pieczarek), zageszczam b. mala iiloscia maki i doprawiam jeszcze ew., dodaje b. drobno posiekana pietruszke.

    "Dobrze widzi sie tylko sercem, najwazniejsze jest niewidoczne dla oczu." (Antoine de Saint-Exupery)
  • a wystarczy smietana 18 2009.10.20 [21:19]
    ?

    A, i czy jeśli 30%, to czy słodka czy zwykła kwaśna?
  • qwertylkj 2009.10.20 [21:22]
    Ja podpiekam pokrojone w plasterki pieczarki na maśle, lub margarynie, przyprawiam wegetą, dolewam odrobinę wody, wrzucam pół kostki rosołowej i wlewam do tego mały kubek śmietany(obojętnie jakiej)rozmieszanej z łyżką wody i dużą łyżką mąki. Czekam aż będzie wrzeć i doprawiam solą(jak trzeba), pieprzem i odrobiną maggi- to baaaardzo proste oczko.gif
  • no i po co to 2009.10.21 [07:02]
    Vegeta, kostka i maggi
    No i super
    Jak weźmiesz kostkę grzybową to możesz całkiem z pieczarek zrezygnować w tym sosie, po co ci one jezyk.gif

Odpowiedz na ten temat

Trwa ładowanie...