Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gizula888

Potrawy na letnie upały

Polecane posty

Dziewczyny kończą mi się już pomysły na takie sezonowe dania, które chętnie je się w lato podczas upałów. Może podacie jakieś przepisy na coś nowego:))? Ja ostanio robie leczo, barszcz z botwinką, fasolke szparagową z jakiem i ziemniaczkami, lazanie z warzywami - taką prostą:)), nie umiem robić pierogów z owocami - ale bym zjadła mniam:))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Głupio napisałam - przecież nie ma zimowyych upałów:) chodziło mi o letnie dni lub upały. Tak czy siak moze macie jakieś pomysły. Ostatnio robiłam mini pizze na cieście franc. Pychotka, ciasto pokroiłam na 6 kwadratów - każdy posmarowałam sosem (koncentrat+ sół + pieprz + 2 ząbki czosnku przeciśnięte + zioła + odrobina wody), na to ułożyłam salami, oliwki, sparzonego i obranego ze skórki pomidorka, ser mozarella i zapiekałam chyba 40 min - zależy od piekarnika - patrzyłam aż ciasto się zarumieni:) Pycha polecam:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gizula-moja siostra też nie umie zrobić pierogów z owocami bo lepienie sprawia jej problem ,ciasto się moczy od soku ,ale mam inny patent na "pierogi" w owocami :) Robi je tak jak na zdjęciu :Dhttp://republika.pl/blog_ah_3318214/3683417/tr/pierozki_z_dynia1.jpg dwa kółeczka wycięte z literatki ,owoce na środek i zakrywa dociska brzegi na leżąco a potem już w rękach obrabia :)a moja mama to robi radełkiem takie http://1.bp.blogspot.com/_pFEF2wSzFes/SuhSssg8U3I/AAAAAAAACK4/5c2tcS_GzSM/pierozki+dyniowo-ziemniaczane_3.jpg :D czyż nie śliczne :) Co do dań to jeszcze możesz zrobić cukinię panierowaną a'la schabowe ,albo cukinię faszerowaną http://o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl/id,3578359,title,Cukinia-faszerowana,index.html?ticaid=6a7da :) (pewnie trzeba spacje skasować ) Miałam gdzieś przepis na pyszne naleśniki z serkiem ,zapiekane w soku pomarańczowym ,jeśli będziesz chciała to poszukam ;)bardzo dobre i sprawdzone Ja mam w planach zrobić tą zupkę http://o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl/id,4127943,title,Zupa-Nic,index.html ,już dawno za mną chodzi tyko mam obawy co do klusek :D ale jak nie spróbuje to nie zobaczę ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Bardzo mnie kuszą te naleśniki zapiekane z sokie pomarańczowym - poprosze o przepis. W takie upały, gdy nie chce się stać długo przy kuchni dobre są szybkie dania. Polecam też szybką lazanie, podgotowuje się klka płatków makaronu do lazani, układa się go na maśle w żaroodpornym naczyniu, na to daje się oliwki czosnek, bazylie - kilka listków pomidory (3 na warstwę czyli w sumie 6 - sparzone i obrane ze skórki - pokrojone w plastry) i mozarella, potem znów makaron i tak jak wcześniej składniki, na irzch mozarella (na całą lazanie 2 mniejsze kulki) - doprawić, i zapiec ok 25-30 min. mniam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Karo*
Chłodnik :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Karo*
Może być np. na botwince , rewelacja

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gizulko fajny przepis. Koniecznie muszę zrobic. :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Chłodnik, bób, brokuły, ryż z jagodami, naleśniki z truskawkami, pierogi z jagodami, makaron z warzywami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Tą pizzę na cieście francuskim często robiłam dla dzieci :) czasem pizza czasem zapiekani ,ale bardzo fajny pomysł to jest i co najważniejsze szybko :) Seria naleśników : NALEŚNIKI W POMARAŃCZOWYM SOSIE: 3 jajka,szklanka mąki ,po szklance śmietanki i wody mineralnej ,cukier waniliowy ,sól,300g twarogu ,3 żółtka ,4 łyżki cukru pudru ,ok i skórka z cytryny (niekoniecznie)szklanka skondensowanego mleka ,2 łyzki cukru ,2 łyżki masła,3-4 łyżki likieru pomarańczowego (ja daję spirytus zamiast likieru lub wódkę) 2 pomarańcze ,melisa albo mięta 3 zółtka roztrzepać z wodą mineralną i śmietanką (słodką ),dodać mąkę ,szczyptę soli ,pianę z trzech białek (ubitą na sztywno) cukier waniliowy i łyżkę stopionego masła.Z cista usmażyć 8 grubszych naleśników . Żółtka (3 sztuki) utrzeć z cukrem pudrem i twarogiem (ja daję serek w kostce śmietankowy ,nie trzeba mielić :D)doprawić sokiem i skórką z cytryny (ja nie dodaję ).Nadzieniem smarować naleśniki ,złożyć w kopertę lub jak serwetkę na cztery i układać w formie wysmarowanej resztą masła (forma żaroodporna ) Mleko zagotować z odrobiną skórki z pomarańczy .Doprawić cukrem i likierem (wódką :D)Sosem polać naleśniki .Zapiekać 10 minut w 180st.Na koniec udekorować cząstkami pomarańczy i skórką pomarańczową oraz melisą bądź miętą . Przepis jest ze starej Claudii z 2000 roku , mi zawsze wychodził :) Teraz takie naleśniczki na szybko : Usmażyć kilka naleśników . 60 dag owoców (jakie się żywnie chce ) mały kubeczek serka waniliowego szklanka kremówki 2-3 łużki cukru pudru Owoce pokroić na małą kostkę (mniejsze jak jagody ,jeżyny dać całe )Schłodzoną kremówke ubić pod koniec wsypując cukier puder .Wymieszać z serkiem waniliowym i owocami. Teraz wykonanie .Naleśniki maja mieć formę paczuszek ,więc najlepiej zrobić tak .Wziąć filiżankę na którą wyścielić naleśnika i lekko wcisnąć go do dna ,brzegi naleśnika na zewnątrz filiżanki .nałożyć farsz śmietanowo owocowy .Zebrać końce placków palcami i piąć je wykałaczką (wersja droższa kawałkiem laski wanilii :D)tak by powstały sakiewki :) ułożyć na talerzu i polać musem owocowym bądź sokiem :) Inne naleśniki pyszotka : Naleśniczki jabłkowo -morelowe (mogą być brzoskwiniowe patrząc na owoce sezonowe ):) 3 jablka 8 połówek brzoskwiń z puszki (w sezonie 4 świeże ) 3/5 szklanki cukru pudru szczypta cynamonu 2 goździki 5 dag sklarowanego masła 2 łyżki rodzynek 2 plasterki cytryny (ja nie daję ) Jabłka i brzoskwinie obrać i pokroić w nieduże kawałki skropić sokie z cytryny aby nie ściemniały .(ja kroję owoce w dużą kostkę ) Z brzoskwini także usunąć skórkę . Na głębokiej patelni rozgrzać masło ,zrumienić na nim jabłka,dodać brzoskwinie i chwilę smażyć . Wlać gęsty syrop ugotowany z cukru ,przypraw i 100 ml wody (coś jak syrop cukrowy )dodać rodzynki i smażyć jeszcze chwilkę . Farsz kłaść na ciepłe naleśniki ułożone na talerzy bądź desce do krojenia .Na każdy nalesnik kłaść dwie łyżki farszu .Zwinąć podobnie jak krokiety ,najpierw brzegi boczne potem pozostałe brzegi na dole i górze do środka razem ,wyjdzie kwadrat . Kłaść na talerzyk po dwie sztuki (tak dla przykładu bo mój mąż to z 5 zje :D)położyć kulkę lodów waniliowych obok :) Z takich obiadów przekąsek często robię bułeczki kajzerki faszerowane mięsem mielonym i zapieczone pod plastrem żółtego sera w piekarniku :)Mięso wcześniej usmażone of kors tak jak do lassni ;) Mam jeszcze dobry przepis na jaja pieczone w szpinaku w naczyniu żaroodpornym ,ślicznie wygląda i super smakuje ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość znacie fajne przepisy
na sałatki z porem ? :-) Z góry dziękuję 🌼

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość znacie fajne przepisy
Dzięki :-) 🌼 Ktoś jeszcze?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ale pyszne te naleśniczki - już mi ślinka cieknie!! Z owocami zrobię na pewno:) Sałatka z porem i kurczakiem 2 piersi z urczaka - usmażyc z przyprawą gyros 2 pory - usmażyć na maśle puszka orzeszków solonych - przyprażyć na patelni, puszka czerwonej fasoli i puszka groszku Wszystkie składniki zamieszac z majonezem kieleckim i doprawic pycha;)()(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dla mnie jak na letnie upaly, tzn. najlepiej bez pieczenia lub gotowania :) np. salatki na zimno makaronowe - tu niestety trzeba pierwej ugotowac makaron, no i schlodzic ;) makaron musi byc zdecydowanie al dente, gotowany w porzadnie osolonej wodzie, zeby salatka nie byla mdla. jako sos - zadne majonezy, tylko ozezwiajace w smaku sosy na bazie oliwy i octu lub soku z cytryny + czosnek, ziola, co tam lubimy, lub gotowy sos podobnej masci. jako dodatki do makaronu moga byc rozne warzywa, np. papryka, pomidor, ogorek, oliwki, kapary, szczypior, cebula, starta marchewka, swieze ziola ... a jako dodatek miesny/bialkowy pokrojona wedlina lub jakiekolwiek mieso na zimno, ser zolty, feta, tunczyk, jajko na twardo... tego typu salatki sa bardzo pozywne, mozna zrobic duzo i trzymac w lodowce. albo - wszystko jak wyzej, tylko zamiast makaronu kapusta, pekinka, lub salata 0 jakby ktos chcial bardziej dietetycznie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gizulko lazanię miałam na myśli. Uwielbiam tę potrawę ale zawsze miałam wyrzuty sumienia, bo ta mięsna to taka strasznie kaloryczna. Teraz będę spokojnie taką lekką jadła. Jeszcze raz dzięki za dobry pomysł! 🌼

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ryż z jagodami lub truskawkami, sałatka owocowa, kasza jęczmienna z fasolką, makaron z warzywami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
W takie gorące dni cały czas jadłabym pomidorki ze śmietaną i cebulą, fasolkę szparagową z masłem i bułką tartą, cukinie smarzoną w jajku i mące na oliwie - pycha:)) Ostatnio robiłam pstrąga smarzonego na maśle - do środka rybki wsadziłam pastę z natki pietruszki, masła i czosnku oraz soli - zapinam pstrąga wykałaczka - obtaczam go w mące i przyprawie do ryb i na patelnie - smarzę 20 min z jednej i 20 z drugiej strony - masła trzeba tak więcej, żeby zanurzyła się ryba. Do tego grzanki z bagietki - do oliwy wrzycam czosnek sól i różne zioła moczę "plastry" bagietki w oliwie i do piekarnika na ok. 10 min. Pycha;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
strasznie tłusto - masło, oliwa... smażone za ciężko, jak dla mnie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja w lecie czesto gotuje
leczo zupy jarzynowe mięsa (najcześciej pierś z kurczaka) z warzywami sałatki różnego rodzaju i ogólnie potrawy z warzywami

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Moja ulubiona letnia potrawa: 3 cukinie w plasterkach, kilka marchewek w plasterkach, 2 garście fasoli szparagowej w kawałkach 3cm, można groszku z puszki, kawałek kalafiora, brokuła, kukurydzy - wrzucamy na łyżkę oliwy poszczególne warzywa, zaczynając od najtwardszych, dusimy, a później zaprawiamy przyprawa curry rozrobiona w odrobinie wody lub soku, który puściły warzywa. ja jem na zimno lub na ciepło.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gizual888
Aniu nie podgotowujesz wcześniej warzywy np marchcewki?? Ja lubię też szaszłyki owocowe - na patyczki nabija się pokrojone na mniejsze kawałki gruszki, jabłka winogrona, pomarańcze, ananasa - w zasadzei co kto lubi, potem skrapa się je sokiem z cytryny polewa odrobiną miodu płynnego i na chwile do lodówki. Na koniec na 15 min do piekarnika, pychotka na zimno i ciepło:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A jeszcze mi coś przyszło do głowy - jadłam u znajomych do grilowane mięska - sałatka o takim składzie: jajka na twardo - pokrojone w ćwiartki; ogórki żywe - w kostkę, pęczek szczypiorku sos na górę (majonez, śmietana, tzacyki przyprawa, czosnek - sól do smaku) - układa sie składniki warstwami - na górę sos- jest szybka i pyszna:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość o rzeszty
lazania jest fajna, ale to trzeba piec godzine, wiec zdecydowanie ODPADA na letnie upaly, no wybaczcie ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość koalafior.....
pierogi ze serem, warzywa z patelni, kalafior,

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tzw. danie francuskie, będę miała pojutrze znam je z fracuskiej knajpy, trochę wzbogaciłam i bardzo nam smakuje, ale tylko na lato, bo je sie na zimno czyli - sałata lodowa na dno michy porwana na to wg uznania - podsmażone kawałki mięsa (lub owoce morza lub wędlina w paseczki), jajko na twardo, pomidor w kawałkach, ogórek w kawałkach, papryka, ser żółty, zielone rózne i do tego dwa-trzy rodzaje "sosu" je sie to na zimno, z bagietką z masłem czosnkowym (czosnek przez praskę zmieszany z miękkim masłem)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
do o rzeszty - tę lazanię piecze się chwile, bo tak jak pisałam powyżej, makaron sie podgotowuje, wieć w zasadzie potrzeba bu podpiekły się warzywa i ser - piecze się ok. 20 min.:)) do Ewy 33 - mówiłaś, że masło i oliwa to dla Ciebie na lato za ciężkie:)) Tak czy owak tez zdarza mi się robić takie masełko tylko jeszcze z dodatkiem ziół.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×