Odpowiedz na ten temat

Przepis na najlepsze krewetki.....

  • angie_angie 2011.01.17 [23:37]
    ...
  • kaciaa 2011.01.18 [09:14]
    Krewetki smazysz na oliwie podlewasz bialym winem wytrawnym sofia tania i dobra
    dodajesz posiekaną drobno pietruszke i kilka zabkow czosnku przecisnietych przez praske
    uwazaj zeby z krewetke nie zrobily sie skwarki
    podajesz np jak ja na lisciu zielonej salaty ze swiezutka bagietka
    RADA pietruszka mozesz posypac rowniez bezposrednio po usmazeniu
    delikatnie gotowe krewetki juz na talerzu skrapiasz sokiem z cytryny
    mozesz tez tylko usmazyc na oleju z bialym winem wylozyc na talerz podac z grzankami z maselkiem czosnkowym wlasnorecznie robionym albo to maselko polozyc na krewetki
    smacznego usmiech.gif

    Trochę chmur, trochę słońca, coś z początku, coś z końca Trochę pieprzu ciut mięty, część dróg prostych część krętych Ciut poezji ciut prozy, trochę plew trochę ziarna... taka miłość.... Taka miłość , w sam raz IDEALNA
  • kaciaa 2011.01.18 [09:15]
    aaa no i pokropic sokie, z cytryny mozesz tez na patelni usmiech.gif

    Trochę chmur, trochę słońca, coś z początku, coś z końca Trochę pieprzu ciut mięty, część dróg prostych część krętych Ciut poezji ciut prozy, trochę plew trochę ziarna... taka miłość.... Taka miłość , w sam raz IDEALNA
  • Vitalianka 2011.01.18 [10:45]
    mieszasz krewetki z oliwą,pietruszką i czosnkiem. dodajesz świeżo zmielony pieprz. smażysz na patelni i gotowe.proste przepsiy są najlepsze.
  • angie_angie 2011.01.18 [22:49]
    a jak duzo tego wina?jezyk.gif

  • Gizula888 2011.01.19 [09:12]
    Ciast z chili do krewetek (dla ok 250 g):
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 jaja
    czubata łyżka majonezu
    1/3 łyżeczki chili
    Wszystko dobrze wymieszać aby ciasto miało konsystencje naleśnikowego - można dodać wiecej majonezu - proporcje są "na oko".
  • Gizula888 2011.01.19 [09:13]
    Nie napisałam ale myśle, że to oczywiste, że po opanierowaniu w ww. ciecie krewetek smarzyć je na maśle lub oliwie do zarumienieniausmiech.gif
  • Gizula888 2011.01.19 [09:14]
    smarzyć + smażyć przepraszam za bykausmiech.gif
  • kaciaa 2011.01.19 [10:15]
    a co powiecie na poledwice w sosie pieprzowym i do tego karmelizowana marchewka z kladzionymi kluseczkami?

    Trochę chmur, trochę słońca, coś z początku, coś z końca Trochę pieprzu ciut mięty, część dróg prostych część krętych Ciut poezji ciut prozy, trochę plew trochę ziarna... taka miłość.... Taka miłość , w sam raz IDEALNA
  • angie_angie 2011.01.21 [00:12]
    kacia ja poprosze przepisikusmiech.gif jak najbardziejusmiech.gif

    a powiedz kolezanko skad Ty bierzesz takie fajne przepisy?usmiech.gif

    te krewetki wyżej też smakowicie się zapowiadająusmiech.gif

  • kaciaa 2011.01.21 [06:58]
    Pieprz w ziarnach delikatnie utrzec w mozdzierzu usmiech.gif
    Poledwiczke marynowac wczesniej w czerwonym winie i odrobinie oliwy z oliwek. przyprawiona paprykka tymiankiem i szczypta lubczyku
    poledwiczki delikatnie cienka warstwa opanierowac w mace a potem w pieprzu smazyc na patelni.
    Marchewke umysc pokroic w cieniutkie plasterki. W rondelku stopic maslo dodac marchewke mieszac caly czas uwazac aby sie nie przypalilo/ Do tego co jakis czas podlewac sokiem ze swiezo wycisnietej pomaranczy.
    A kluseczki to maka jajko i szczypta soli robimy z tego ciasto jak na lane kluski dokladnie rozcieramy zeby w mace grudek nie bylo i duzo lyzka kladziemy na goraca wode
    Przepisy hmmm ten akurta podpatrzylam w TV ale zmodyfikowalam pk swojemu czasem inspiracja jest net czasem moja wyobraznia a jiektore dania sama wymyslam usmiech.gif

    Trochę chmur, trochę słońca, coś z początku, coś z końca Trochę pieprzu ciut mięty, część dróg prostych część krętych Ciut poezji ciut prozy, trochę plew trochę ziarna... taka miłość.... Taka miłość , w sam raz IDEALNA
  • ewdrtfghjklftg 2011.01.21 [07:16]
    fajny
    ja uwielbiam krewetki na zimno z majonezie ze pieprzem i papryka wsadzone do polowy awokado tylko czesiowo wyzlowbionego -wsadzic trzena do lodowki na kilka godzin przed podsaniem mozna podac z cytryna

    http://www.youtube.com/watch?v=E-BO_Rb2gN4
  • angie_angie 2011.01.21 [11:46]
    hmm to moze ja zadam takie smieszne pytanieusmiech.gif ale ile np wlewa się tego wina do marynaty?jezyk.gif i oczywiscie wytrawne tak??? i długo to sie powinno tak amrynowac?usmiech.gif

  • kaciaa 2011.01.21 [11:49]
    Pytanue nue jest glupie dlaczego tak sadzisz?
    tak wino wytrawne byloby najlepsze jak nie ma w ostatecznosci polwytrawne ja daje kieliszek w zupelnosci wystarcza chodzi o to aby miesko bylo delikatnie "" zmoczone"" usmiech.gif

    Trochę chmur, trochę słońca, coś z początku, coś z końca Trochę pieprzu ciut mięty, część dróg prostych część krętych Ciut poezji ciut prozy, trochę plew trochę ziarna... taka miłość.... Taka miłość , w sam raz IDEALNA
  • kaciaa 2011.01.21 [11:50]
    a co do marynaty ja staram sie marynowac 12 godzin ale godzinka spokojnie starczy usmiech.gif aby miesko przeszlo przyprawami i aromatem usmiech.gif
    oczywiscie 3masz w lodowce
    aha najlepsze sa szklane naczynia ewentualnie gliniane miski usmiech.gif
    dobrze jest to szczelnie przykryc folia spozywcza usmiech.gif

    Trochę chmur, trochę słońca, coś z początku, coś z końca Trochę pieprzu ciut mięty, część dróg prostych część krętych Ciut poezji ciut prozy, trochę plew trochę ziarna... taka miłość.... Taka miłość , w sam raz IDEALNA
  • super pomysł he 2011.01.21 [12:20]
    KREWETKI smazysz na oliwie z czosnkiem i pestaki chili( doslownie 10 minut) dodajesz troche wegety wrzucacsz do tego ugotowany makaron spagetti i posypujesz to pietruchą......kocham to!!!!usmiech.gif
  • super pomysł he 2011.01.21 [12:21]
    krewetek wcale nie trzeba marynowac!!
  • kaciaa 2011.01.21 [12:24]
    mowa byla o marynowaniu poledwiczek usmiech.gif

    Trochę chmur, trochę słońca, coś z początku, coś z końca Trochę pieprzu ciut mięty, część dróg prostych część krętych Ciut poezji ciut prozy, trochę plew trochę ziarna... taka miłość.... Taka miłość , w sam raz IDEALNA
  • angie_angie 2011.01.21 [12:32]
    kaciaa a do tych krewetek to ile wina białego wlewasz??? też kieliszek??

    a jakiś fajny przepis na karkóweczkęusmiech.gif

  • angie_angie 2011.01.21 [12:33]
    no własnie troszkę zboczyliśmy z tematujezyk.gif ale te poledwiczki były tak przy okazjismiech.gif
  • kaciaa 2011.01.21 [12:50]
    karkowka
    sos sojowy oliwa z oliwek czubrica zielona lub czerwona mnostwo ziol bazylia ziola prowansalskie sol rozowa lub czarna tymianek oliwa z oliwek biale lub czerwone wytrawne wino
    jak wina nie ma nic sie nie dzieje
    kaekowke w marynate i do lodowy minimum 12 godzin
    piec w naczyniu zaroodpornym posmarowanym cienka warstwa smalcu z duza iloscia cebuli najlepiej czerwonej
    po usmazeniu ulozyc na wierzchu solidny kawalek masla czosnkowego
    do tego pomidory ze smietana i ziemniaki opiekkane albo piree usmiech.gif

    Trochę chmur, trochę słońca, coś z początku, coś z końca Trochę pieprzu ciut mięty, część dróg prostych część krętych Ciut poezji ciut prozy, trochę plew trochę ziarna... taka miłość.... Taka miłość , w sam raz IDEALNA
  • kaciaa 2011.01.21 [12:50]
    tak kieliszek bialego ja nie daje wiecej ale tu juz tylko wytrawne usmiech.gif

    Trochę chmur, trochę słońca, coś z początku, coś z końca Trochę pieprzu ciut mięty, część dróg prostych część krętych Ciut poezji ciut prozy, trochę plew trochę ziarna... taka miłość.... Taka miłość , w sam raz IDEALNA
  • angie_angie 2011.01.21 [12:56]
    ja się przyznam, ze nie lubię smaku czubrycy...pechowiec.gif jakaś taka gorzka dla mnie jest..

    Słyszałam, ze karkówke można marynować tez z dodatkiem musztardy.....
  • kaciaa 2011.01.21 [12:57]
    czubrica zielona jest super
    zaufaj mi
    ja zamiast musztardy smaruje karkowke czasem majonezem
    pyszota
    zaufaj mi
    usmiech.gif

    Trochę chmur, trochę słońca, coś z początku, coś z końca Trochę pieprzu ciut mięty, część dróg prostych część krętych Ciut poezji ciut prozy, trochę plew trochę ziarna... taka miłość.... Taka miłość , w sam raz IDEALNA
  • kaciaa 2011.01.21 [12:59]
    Bulgarzy maczaja chleb w czubrycy potem w soli i tak to jedza
    w Bulgarii bylam multum razy ich jedzenie jest rewelacyjne
    zaufaj mi usmiech.gif
    lece do chalupy usmiech.gif
    pozdrawiam serdecznie i zycze milego gotowania
    postaram sie zajrzec jeszcze dzis najpozniej jutro oczko.gif
    Trochę chmur, trochę słońca, coś z początku, coś z końca Trochę pieprzu ciut mięty, część dróg prostych część krętych Ciut poezji ciut prozy, trochę plew trochę ziarna... taka miłość.... Taka miłość , w sam raz IDEALNA
  • angie_angie 2011.01.21 [13:44]
    dzięki dziękiusmiech.gif

    a gdzie kupujesz tę czubrycę? Kamis ma moze taką przyprawę?

  • kaciaa 2011.01.21 [14:31]
    czubryce kupuje na bazarach podobnie jak papryczki chilli.
    Jesli nie ma zamien na przyprawe zbojnicka lub chili cayenne
    do karkowki mozesz tez dodac garam masala ale niewiele usmiech.gif
    Na festiwalach z okazji dni miasta sa ludki z przyprawami multum tego maja.
    Jak mieszkasz w wiekszym miescie nie powinno byc problemow skoro u mnie na zadupiu dostalam usmiech.gif

    Trochę chmur, trochę słońca, coś z początku, coś z końca Trochę pieprzu ciut mięty, część dróg prostych część krętych Ciut poezji ciut prozy, trochę plew trochę ziarna... taka miłość.... Taka miłość , w sam raz IDEALNA
  • kaciaa 2011.01.21 [14:35]
    super krewetki he
    nie uzywam vegety bulionetek ani nic takiego
    w ostatecznosci jak mam mega lenia to sos do spaghetti pikantny lub do pieczeni ciemny do plackow po wegiersku
    i wybacz ale posypyqac krewetki wegeta to dla mnie profanacja
    ale to tylko moje zdanie podkreslam

    Trochę chmur, trochę słońca, coś z początku, coś z końca Trochę pieprzu ciut mięty, część dróg prostych część krętych Ciut poezji ciut prozy, trochę plew trochę ziarna... taka miłość.... Taka miłość , w sam raz IDEALNA
  • waxalena 2011.02.19 [17:28]
    te sa super: http://www.zaradni.pl/porada/4171 ,jak_zrobic_krewetki_w_sosie_slodko_kwasnym

    polecam każdemu
  • Gamba 2011.11.02 [12:40]
    Hej, polecam: Makaron z krewetkami

    SKŁADNIKI (na 4 porcje):
    150g sera feta w kostkach
    450g makaronu tagliatelle (tasiemki)
    250g mrożonych krewetek
    1 średnia cebula
    4 pomidory
    1 cytryna
    1 łyżka suszonego oregano
    pieprz cayenne lub chili
    oliwa z oliwek

    SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
    Do głębokiego talerza wysyp ser feta, podlej oliwą i posyp oregano. Delikatnie wymieszaj i odstaw, niech się marynuje.

    Na dużej patelni rozgrzej nie za mocno oliwę. Obrane i rozdrobnione pomidory duś razem z cebulą przez 10 minut. Ugotuj makaron według instrukcji, aby był al dente. Odcedź, nie wylewaj wody z gotowania.

    Do pomidorów z cebulą dodaj rozmrożone i obrane krewetki, pieprz, chili (jeśli używasz) i startą skórkę z cytryny. Duś razem 5 minut, zależnie od wielkości krewetek. Jeśli sos jest zbyt gęsty, podlej wodą z makaronu. Przełóż do większego naczynia, dodaj makaron i dokładnie wymieszaj. Podawaj w miseczkach, posypane serem feta z marynaty.

    Pycha!

    www.seaplanet.pl to be fit to be healthy http://www.facebook.com/pages/SEAPLANET/16654 7910096398
  • srebro 2011.11.08 [11:40]
    makaron robie nieco inaczej
    gotuję al dente makaron
    na patelni podsmażam na maśle szpinak, dodaje czosnek, sos sojowo-grzybowy i zblanszowane krewetki - podduszam i na końcu mieszkam z makaronem - pyszne

    Nie szarp się z wakacjami. Niech inni się szarpią! - http://kolonieiobozy.pl

Odpowiedz na ten temat

Trwa ładowanie...