Odpowiedz na ten temat

Przepisy Siostry Leonilli z Radia Maryja ......

  • monika92 2007.11.24 [13:31]
    przepraszam ze nie wysylam przepisow ale nie mam czasu... przykro mi ;(
  • GONIŚ 2007.12.22 [11:05]
    BARDZO DOVRE PRZEPISY

  • ave 2008.01.03 [18:32]
    poszukuje przepisu "pijana śliwka" siostry Leonilli.... no nigdzie tego nie moge znalesc...
    czu jesli ktos ma... czy mógłby napisac.... ?? zalezy mi na czasie.... bardzo prosze...

  • ave 2008.01.03 [20:32]
    ahhh... to własnie nie to xD ale dzieki za checi oczko.gif
  • monika92 2008.01.04 [19:56]
    pojawiam sie oczko.gif ale nie mam tego [rzepisu siostry na pijana sliwke...
    A Siostra juz przeciez nie prowadzi audycji w R.M... ;/
  • xxx24 2008.01.22 [18:57]
    poszukuje przepisu "ciasto rodzynkowe" siostry Leonilli i nigdzie tego nie moge znalesc...
    czy jesli ktos ma... czy mógłby napisac.... ?? zalezy mi na czasie.... bardzo prosze...
  • luiza 733 2008.02.22 [12:36]
    nie długo słuchałam przepisów siostry Leonilli dlatego poszukuje jak najwięcej jej przepisów na ciasta.wiem że podawała bardo ciekawe przepisy ale nikt z moich znajomych nie zapisywał ich tylko czasem słuchali audycji.jak mi o niej powiedzieli to siostra Leonillia przestała go prowadzić.
  • luiza 733 2008.02.25 [10:18]
    witam ponownie i prosze o przepisy
  • luiza733 2008.02.29 [14:25]
    siostro mogła by mi siostra przesłać jakieś ciekawe przepisy na ciasta i ciasteczka- na święta i nie tylko. z góry dziękuję
  • monik92 2008.03.17 [13:34]
    UKRAINSKI ANANAS

    Na 1 litr wody 1/2 szkl. cukru - zalewa
    mirabelki i kabaczek

    Układamy do połowy słoika mirabelki, a resztę słoika wypełniamy kabaczkiem. Zalewamy zalewą. Zapasteryzować ok. 15min. (smak ananasa).

    ________________________________________________________ ____

    SZYSZKI

    50 dkg cukierkow krowki kakaowe, waniliowe, irysy
    2 op. ryzu preparowaneego

    Cukierki rozpuscic w 1 garnku gotowac wode i na to postawic 2 garnek z cukierkami. Mozna dodac 1 lyzeczke kawy mielonej. Jak sie rozpuszcza cukierki to wsypac ryz. Wilgonymi rekami formowac szyszki i posypac wiorkami kokosowymi.

    __________________________________________________________ __

    CIASTECZKA BUDYNIOWE

    4 szkl. maki
    1 szkl. cukru pudru
    3 jajka
    3 budynie waniliowe
    1 margaryna
    2 lyzeczki proszku do piecz.
    zapach waniliowy

    Z tego zagniesc ciasto i formowac ciastka. Piec na zloty kolor.
  • luiza 733 2008.04.01 [23:02]
    czy już nikt nie korzysta z tej strony? bo mi się bardzo spodobała chociaż nie dawno ją odkryłam dozobaczenia
  • KrzysiaM45 2008.04.02 [20:49]
    Przepisy są wspaniałe.Proszę o jeszcze.
    Jak moja poprzedniczka też niedawno
    odkryłam tą stronkę.
    Pozdrawiam.
  • balbina5 2008.06.27 [15:57]
    Witam wszystkich. Podaję przepis s.Leonilli.
    JABłECZNIK NA BISZKOPCIE
    biszkopt:
    4 jajka
    1 szkl. mąki pszennej (niepełna)
    3/4 szkl.cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    Ubić pianę. Ciągle ubijając dodawać cukier. Następnie dodać żółtka i jeszcze mikserem dobrze wymieszać. Na koniec dosypywać mąkę z proszkiem i lekko wymieszać drewnianą łyżką. Piec ok.30min/180st.C
    masa :
    1 słoik przecieru jabłkowego
    3-4 łyżki żelatyny
    1/2 szklanki wody
    2 torebki \"śnieżki\"
    3 łyżeczki żelatyny
    1/2 szklanki wody
    2 szkl. mleka
    Jabłka wymieszać z rozpuszczoną żelatyną (4 łyżki + 1/2 szkl. wody) i masę rozłożyć na upieczony biszkopt. śnieżkę ubić w mleku i dodać rozpuszczoną żelatynę (3 łyżeczki + 1/2 szkl. wody). Na jabłka nałożyć bitą śmietanę. Można polać polewą czekoladową. Całość schłodzić w lodówce. SMACZNEGO
    RACUSZKI Z RABARBAREM
    1/2 kg mąki
    1 szkl. mleka
    2 jajka
    3 łyżki oleju
    2 łyżki cukru
    3 dag drożdży
    1/2 kg rabarbaru
    Drożdże z cukrem rozetrzeć i dodać mleko , mąkę , jajka i olej. Całość dobrze połączyć. Rabarbar umyć i bez obierania pokroić na małe cząstki , wymieszać z ciastem i pozostawić do wyrośnięcia. Na rozgrzany tłuszcz kłaść łyżką małe placuszki i smażyć z obu stron. (łyżkę maczać w gorącym oleju z patelni). SMACZNEGO

  • monika92 2008.07.30 [13:12]
    CIASTECZKA Z KLEIKU RYŻOWEGO

    1 op. kleiku ryżowego
    1 margaryna
    1 szkl. cukru pudru
    3 jajka
    4 łyżki wiórków kokosowych
    1 łyżka proszku do pieczenia
    1 szkl. mąki
    dżem

    Ciasto zagnieść ze wszystkich składników (oprócz dżemu!). Formować małe kuleczki i na środku każdej kuleczki zrobić dziurkę i nałożyć do niej dżem. Piec 15-20 min.
  • monika92 2008.07.30 [13:15]
    PIZZA AMERYKAŃSKA

    2 szkl. mąki
    1,5 dkg drożdży
    1 łyżka oliwy
    1/2 szkl. wody
    szczypta soli i cukru
    25 dkg pieczarek
    1 cebula
    10 dkg startego sera żółtego
    sól, pieprz, przyprawa do pizzy (lub oregano)
    trochę oliwy

    Do mąki dodać rozpuszczone w letniej wodzie drożdże, sól, oliwę, cukier i wymieszać. Zostawić do wyrośnięcia. Później rozwałkować na placek grubości 1 cm. Rozprowadzić na blaszkę - zostawić do wyrośnięcia. Posmarować przecierem pomidorowym. Poukładać pokrojone pieczarki, cebulę, przyprawy, ser i skropić trochę oliwą. Piec 15 min w temp. 180 st. C.
  • monika92 2008.07.30 [13:24]
    KORNISZONY Z MIODEM

    zalewa:
    3 litry wody
    2 szkl. octu
    2 szkl. cukru
    3 łyżki miodu
    4 łyżki soli

    Ogórki włożyć do słoików i zalać zalewą. Zapastryzować.
  • monika92 2008.07.30 [13:27]
    przepraszam 2 razy się wysłało ;P

    KABACZKOWA IKRA

    małe wiadereczko obramych, utartych kabaczków
    2 szkl. oleju
    4 łyżki soli
    1 szkl. cukru

    Wszystko gotować 20min. Dodać 25 dkg octu, 2 szkl. przecieru pomidorowego, 1 łyżkę mielonej, ostrej papryki i 10 dkg zmiażdżonego czosnku, Gotować 1 godz.

    PATISONY W KWAŚNEJ ZALEWIE

    zalewa:
    1 litr wody
    1 łyżka soli
    2 łyżeczki kw. cytrynowego
    3 łyżki octu
    3/4 szkl. cukru
    koper, gorczyca, pieprz, ziele ang., chrzan

    Patisony pokroić w kawałki. Ułożyć w słoikach, dodać przyprawy, zalać zalewą i zamknąć. Zapasteryzować

  • przepisy z RM 2008.10.17 [16:23]
    Rafaello

    biszkopt:
    -6 jaj
    -18dag cukru
    -18dag mąki

    Ubijać pianę, dodać cukier. Ubijać wszystko, dodać żółtka, mieszać z mąką i dodać szczyptę proszku.

    krem:
    -1l śmietany słodkiej
    -2 białe czekolady
    -4 śnieżki do ubijania na wodzie
    -30dag kokosów
    -2 wafelki o smaku czekoladowym lub kakaowym

    Czekoladę rozpuścić, dodać śmietany, śnieżkę (proszek) i razem ubić. Dosypać zmielone wafelki, kokos. Wymieszać, wylać na biszkopt, schłodzić i oblać polewą (można również przełożyć biszkopt kremem).

  • przepisy z RM 2008.10.17 [16:24]
    Zupa Dyniowa

    Składniki:

    - pęczek włoszczyzny
    - 25dkg dyni
    - 1 cebula
    - 2 łyżki masła do zasmażenia cebuli
    - 2 łyżki mąki gruboziarnistej (orkiszowej lub zwykłej)
    - 2 pomidory
    - sól, pieprz do smaku
    - 1 litr wody

    Włoszczyznę umyć, pokroić, wrzucić do garnka. Dodać pokrojoną dynię (miąższ), pomidory zalać wodą, gotować, doprawiać do smaku.

    "Macedonia" - kompot - owoce we własnym syropie

    Składniki:

    - 1 kg owoców (wiśnie, winogrona, śliwki)
    - syrop: 1 kg cukru, 1 szkanka wody

    Gotujemy syrop; do słoika wkładamy owoce zalewamy syropem; od zagotowania gotujemy ok. 6 min. (śliwki dłużej, ok.15 min. - nie za długo, by się nie rozgotowały)

  • przepisy z RM 2008.10.17 [16:25]
    Syrop z dzikiej róży

    Składniki
    2 łyżeczki suszu z dzikiej róży
    1 szklanka wrzątku
    1 łyżeczka miodu

    Wykonanie
    2 łyżeczki suszy z dziej róży zalewamy w szklance gorącą wodą, czyli wrzątkiem. Trzymamy 10 min, przecedzamy do innej szklanki i do dajemy na szklankę jedna łyżeczkę miodu.

    Syrop z dzikiej róży

    Składniki
    0,5 kg owoców z dzikiej róży
    1 szklanka octu jabłkowego lub soku jabłkowego
    miód lub cukier

    Wykonanie
    0,5 kg z owoców z dzikiej róży umyć, odciąć szypułki, przekroić na pół i wyrzucić ziarna i zalewamy 1 szklanką octu jabłkowego lub soku jabłkowego i pozastawiamy na całą noc. Następnego dnia doprowadzić owoce do wrzenia i przecieramy przez sito, aby uzyskać gęstą papkę. Po przecedzeniu ponownie syrop stawiamy na małym ogniu, należy dosłodzić do smaku cukrem lub miodem i podgotowujemy aby wymieszać wszystkie składniki. Gęsty syrop kładziemy do małych słoików i odstawić do spiżarni.

    Galaretka z dzikiej róży

    Składniki
    0,5 kg owoców z dzikiej róży
    1 szklanka octu jabłkowego lub soku jabłkowego
    1 szklanka rokitnika
    1 cytryna

    Wykonanie
    0,5 kg z owoców z dzikiej róży umyć, odciąć szypułki, przekroić na pół i wyrzucić ziarna i zalewamy 1 szklanką octu jabłkowego lub soku jabłkowego i pozastawiamy na całą noc. Następnego dnia doprowadzamy owoce do wrzenia i przecieramy przez sito, aby uzyskać gęstą papkę. Po przecedzeniu ponownie sok stawiamy na małym dodać 1 szklankę rokitnika, sok z jednej cytryny oraz 0,70 dag cukru. Wszystko to zagotować. Później galaretkę włożyć do słoików i odłożyć do spiżarni.
    Życzymy Smacznego!

    Sok z rokitnika

    Składniki:
    0,5 kg owoców rokitnika
    1 szklanka zimnej wody
    Miód lub syrop gruszkowy

    Wykonanie:

    0,5 kg owoców rokitnika staranie umyć, przepołowić i wyrzucić ziarna ze środka. Następnie zalać zimna wodą i zostawić na noc. Następnego dnia zagotować i przetrzeć przez sito. Przecier można słodzić miodem lub syropem gruszkowym. Wszystko zagotować.
    Życzymy smacznego!

    Aronia do mięsa

    Składniki:
    1 kg owoców z aronii
    1 kg gruszek
    1 kg jabłek winnych
    1 kg cukru
    1 szkl. wody

    Wykonanie:

    Jabłka winne i gruszki obrać, pokroić w kostkę. Z wody i cukru zrobić syrop. Oczyścić łyżką syrop z piany włożyć gruszki i gotować 5 min, następnie dodać jabłka i gotować 5 min, poczym dołożyć owoce aronii i gotować 5 min. i odstawić na noc. Następnego dnia gotować 25 min i wlać do słoika.

    Życzymy smacznego!

    Sałatka jesienna

    Składniki:
    30 dag ziemniaka
    30 dag pomidorów
    30 dag fasoli szparagowej
    30 dag ryby wędzonej ( np. pstrąg, łosoś)
    Olej
    Musztarda
    Pieprz
    Sól
    Cukier
    Pietruszka

    Wykonanie:
    Ziemniaki ugotować w mundurkach, następnie obrać i pokroić w kostkę. Ugotowaną fasolę pokroić. Pomidory oparzyć i pokroić w ósemki oraz rybę należy pokroić. Wszystko to układać warstwowo w salaterce lub wymieszać polać sosem zrobionym z musztardy, soli i pieprzu. Sałatkę można przybrać drobno pokrojoną pietruszką.

    Życzymy Smacznego!

    Sałatka pastelowa z tuńczyka

    Składniki:
    1 puszka tuńczyka w oleju
    1 mały melon
    1 średnia cebula
    1 duże jabłko
    1 gruby plaster szynki
    3 łyżki jogurtu naturalnego
    2 łyżki ketchupu

    Wykonanie:
    Melon umyć i pokroić w kostkę, dodać pokrojone w kostkę jabłko, a także cebulę, szynkę oraz tuńczyk. Wszystko włożyć do salaterki i wymieszać. Sałatkę polać sosem pastelowym z wymieszanego jogurtu naturalnego i ketchupu.

  • przepisy z RM 2008.10.17 [16:27]
    Deser z pigwy

    Składniki
    - owoce pigwy
    - cukier
    - cynamon

    Przygotowanie
    Całe owoce pigwy umyć, ułożyć na blaszce i włożyć do piekarnika. Piec w temperaturze od 180 do 200 stopni przez co najmniej 40 minut. Upieczone pigwy wyjąć z piekarnika, żeby ostygły, poczym przekroić je na pół i wydrążyć z ziaren. Każdą pigwę zmiksować z łyżką cukru i cynamonu

    Inny sposób przygotowania:
    - pigwy przekroić, wydrążyć z ziaren i do środka wsypać mieszankę cukru z cynamonem
    - można piec również bez niczego, a dopiero po upieczeniu włożyć do środka np. słodki dżem jabłkowy z cynamonem
    - piec w żaroodpornym naczyniu

    Sok z pigwy

    Składniki:
    - 1 kg owoców pigwy
    - 1 kg cukru

    Przygotowanie:
    Owoce myjemy, wydrążamy z ziaren i drobno kroimy. Wkładamy owoce do dużego słoja i zasypujemy kilogramem cukru. Zakręcony słój stawiamy na 4 tygodnie. Po tym czasie sok pasteryzujemy i przelewamy do czystych słoików. Sok jest bardzo aromatyczny i pomocny w leczeniu przeziębienia. Można dodawać do herbaty.

    Pozostałe w dużym słoju owoce zalewamy szklanką wody i gotujemy. Następnie trzeba je przetrzeć przez sito i otrzymujemy mus z pigwy.

    Pianka z pigwy

    Składniki:
    - 300 gram przygotowanego wcześniej musu z pigwy
    - 250 mln gęstej śmietany (30% zawartości tłuszczu)
    - dwie łyżki cukru

    Przygotowanie:
    Ubijamy śmietanę z cukrem, którą potem dodajemy do musu. Delikatnie mieszamy i nakładamy do szklanych salaterek. Ozdobić na wierzchu innymi owocami i listkiem mięty lub melisy.

    Żelki z pigwy
    Składniki:
    - 1 kg pigwy
    - 1 kg cukru
    - 1 szklanka zmielonych migdałów
    - 1 łyżka mielonego kardamonu

    Przygotowanie:
    Kilogram umytych, wydrążonych oraz pokrojonych pigw zasypujemy kilogramem cukru i gotujemy. Zamykamy zalewę w słoiku i odstawiamy na dwa dni. Po dwóch dniach odlewamy sok a wlewamy wodę i gotujemy, poczym przecieramy przez sito. Do otrzymanego musu dodajemy zmielone migdały i łyżkę kardamonu. Wszystko podgrzewamy w garnku aż do zagotowania.
    Masę kładziemy do blachy wyłożonej pergaminem na grubość 1 centymetra. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 50 stopni. Od 8 do 10 godzin suszymy masę w piekarniku.
    Podsuszoną masę kroimy w kostkę i jeszcze podsuszamy w piekarniku.

  • proszę o głos 2008.10.26 [09:45]
  • basiaz 2009.02.10 [15:41]
    Witam! Mam pytanie czy ma może ktoś przepis na placek ze śliwkami kalifornijskimi??
  • bulanda 2009.02.10 [19:31]
    ja mam taki;
    Upiec 2 biszkopty czekoladowe z 4 jaj każdy

    Masa
    2 łyzki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemn.
    6 łyżek cukru
    1 cukier waniliowy
    3 żołtka
    0.5l mleka

    Z podanych składników ugotować budyń

    1.5 kostki masła utrzeć, dodając zimny budyń, na końcu dodać łyżkę spirytusu

    40 dag śliwek kalif. zalać na 10 min. gorącą wodą, odcedzić i pokroić

    Przekładać:
    biszopt-masa-śliwki (1/3)-biszkopt-masa-śliwki pozostałe
    zalać czekoladą

    2 gorzkie czekolady +0.5 kostki masła+łyżka mleka-rozpuścić i zalć śliwki

    Życzę smacznego-przepis sprawdzony ale nie wiem czy o to ci chodziło?
  • basiaz 2009.02.11 [17:16]
    Dzięki za przepis, mam podobny, z tym że słyszałam jeszcze o innej wersji, (muszę przejść się do mojej Ciotki, bo ona go ma) jak go zdobędę napiszę przepis
  • Garba 12344 2009.02.12 [09:40]
    porposzę przepis siostry Leoniina buraczki na ciepło
  • ana19-20 2009.02.19 [10:38]
    Witamusmiech.gif jeśli bylaby taka możliwośc to proszę którąś z Pań o podanie mi przepisu na rafaello, bądź daty kiedy ten przepis był podawany, dziękujęoczko.gif
  • KrzysiaM45 2009.05.24 [17:50]
    Garba12344 podaję przepis na:
    Buraczki na gorąco
    1 kg buraków
    3 jabłka winne
    1 łyżka masła
    3 łyżki śmietany
    1 łyżka mąki
    sól, cukier, sok z cytryny
    Wykonanie:
    1. Buraczki ugotować i obrać ze skórki
    2. Zetrzeć na miazgę
    3. Zetrzeć jabłka
    4. Dodać sól,cukier,sok z cytryny
    5. Podsmażyć
    6. Na końcu śmietana z mąką.
  • klątwik772 2009.06.28 [22:01]
    Znam i uwielbiam przepisy siostry Leonili ale mieszkam po za granicami Polski i nie mogę słuchac środowych audycji. Czy mógłby ktoś wrzucac przepisy na bieżąco. BARDZO PROSZĘ
  • raba 2009.06.29 [07:53]
    bardzo ciekawe przepisy

Odpowiedz na ten temat