Odpowiedz na ten temat

PRZETWORY NA ZIMĘ!!!!!!!!!

  • ulyana1 2005.08.12 [15:19]
    WITAM SERDECZNIE WSZYSTKICH. POSTANOWIŁAM ROZPOCZĄĆ TEN TEMAT TAK JAK MAMY PORĘ ROBIENIA RÓŻNYCH PYSZNOŚCI NA ZIME. ZACHĘCAM WSZYSTKICH DO BRANIA UDZIAŁU W TYM FORUM, BO STRON O TAKIEJ TEMATYCE JEST NIEWIELE. A KAŻDA Z NAS PEWNIE MA W SWOIM \"DOROBKU KULINARNYM\" CIEKAWE PRZEPISY NA PRZETWORY.

    JA RUWNIEŻ PODZIELE SIĘ SWOIM PRZEPISEM. JEST TO SAŁATKA OGÓRKOWA, KTÓRA ROBIĘ JUŻ 3 ROK I WSZYSTKIM BARDZO SMAKUJE.

    4KG ZIELONYCH OGÓRKÓW
    1/2 KG SŁODKIEJ CZERWONEJ PAPRYKI (DODAJE TEŻ ŻÓŁTA WTEDY ŁADNIE WYGLĄDA)
    1/2 KG MARCHEWKI
    1/2 KG CEBULI
    1 SZKLANKA OCTU 10%
    1 SZKLANKA CUKRU KRYSZTAŁU
    1 SZKLANKA OLEJU
    3 PŁASKIE ŁYŻKI SOLI
    2 ŁYŻECZKI PIEPRZU MIELONEGO
    2 MAŁE GŁÓWKI CZOSNKU

    ogórki obrac i poszatkować w plastry, cebulę pokroić w drobną kostkę. Obraną marchewkę zetrzec na tarce o grubych oczkach. Paprykę pokroić w paseczki. Wszystkie składniki wymieszać, dodać ocet, olej, cukier, sól i resztę przypraw, zostawić na 2 godz. Następnie włożyć sałatkę do słoików, zakręcić, wstawić do garnka z wodą i gotować przez 15 min.
    GORĄCO POLECAM....
    I CZEKAM NA WASZE PRZEPISY....

  • ulyana1 2005.08.14 [15:13]
    Dzieki GO za fajny przepis na sok agrestowy...Napewno skorzystam z twego przepisu....usmiech.gif
  • blondynka35 2005.08.14 [15:20]
    sok z agrestu jest wspaniały do picia gdy ma się gorączkę .

    No to ja dorzuce od siebie przepis na buraczki z papryka .

    8 dużych burakow
    8 srednich marchewek
    3 duze cebule
    2 czerwone, duże papryki ( około 1/2 kg )
    1/2 szkl. cukru
    1/2 szkl. octu
    1/2 szkl. oleju
    sol, pieprz do smaku

    Ugotowac buraczki i marchewkę. Zetrzec na tarce o duzych oczkach . Paprykę pokroic w kostkę , cebule w płtalarki i razem udusić do miekosci na oleju.
    POlączyć buraczki, marchew z uduszona cebuląi przyprawy . Pasteryzowac okolo 10 mniut..

    Jest bardzo smaczna, polecam.

    brak
  • ulyana1 2005.08.14 [15:49]
    Dzięki ci blondynka 35...Właśnie szukałam dobrego przepisu na sałatkę z buraczków....Mam pytanko...Może zna ktoś dobry oraz sprawdzony przepis na leczo na zimę??? Byłabym bardzo wdzięczna!!!usmiech.gif
  • ulyana1 2005.08.15 [11:24]
    Mylisz się że nikt nie robi przetworów...Znam mnustwo osób, które wolą własny wyrób aniż ze sklepu....Ale każdy ma swoje zdanie...
  • Ona 23 2005.08.15 [11:33]
    ja robie koncentraty pomidorowe, bo pomidory dostaje od tescia z dzialki, a taka pomidorowka w srodku zimy to miodzio oczko.gif
  • Ona 23 2005.08.15 [11:36]
    ulyana!
    takei przetarte pomidory to tez dobra baza do lecza usmiech.gif
  • ulyana1 2005.08.15 [14:03]
    Do ona 23: a mogłabyś podac dokładnie jak robisz ten koncentrat pomidorowy??? Byłabym bardzo wdzieczna...usmiech.gif
  • kwiatek_12 2005.08.15 [14:14]
    a ja robie ogórecki po meksykańsku:
    2,5 kg ogórków kroimy w słupki
    zasypujemy 4 łyżkami soli i odstawiamy na 6 godz
    wode odlewamy wciskamy główke czosnku 1,5 łyżki słodkiej papryki i 1,5 ostrej zalewamy 8 łyżkami gotującego się oleju i zalewą którą gotujemy z 1,5 szklanki octu i 3 szklanek cukru . I wszystko odstawiamy na 12 godzin a później do słoików i gotujemy 5 min palce lizać naprawdę robie je już od 5 lat. pozdrawiam
  • kwiatek_12 2005.08.15 [14:17]
    A zapomniałam powiedzieć że obie jeszcze powidełka tak na szybko. Śliwki tylko troszkę rozpróże i pogotuje ze 1,5 godzinki cukru do smaku i wychodzą pyszne powidło-konfitury jak ja to mówie no i oczywiście gotujemy też tak około 5 min może być 7 to już będą na pewno dobre.
  • Ona 23 2005.08.16 [07:11]
    ja robie tak:
    parze pomidory, sciagam skorke, tre na tarce, dodaje kilka szczypt soli i pieprzu, wlewam do soikow, gotuje w garku ok. 10 min, az zakretki bede niewypukle..
    gotowe!
  • Ona 23 2005.08.16 [11:04]
    moze ktos ma przepis na jakies salatki z ogorkow w occie badz cos w tym stylu ( do obiadu) ... czekam z 8 kg ogorkow jezyk.gif
  • ola ola 2005.08.16 [11:50]
    4 kg juz obranych ze skóry ogórkow gruntowych
    6 zabków czosnku (przeciśniętego przez praskę)
    1 szklanka cukru
    1 szklanka octu 10 %
    1 szklanka oleju
    4 łyżki soliOgórki pokroić w cieniutkie plasterki.
    Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Odstawić na 1-2 godz. Wkładać do wyparzonych słoików i pasteryzować 10-15 minut.
    Ogóreczki są pycha, jak pierwszy raz jadłam to wrąbałam półlitrowy słoik tej sałatki u teściowej, aż mi głupio było...

    Z tej ilości ogórków wychodzi 10 półlitrowych słoików.

  • Ogórki w zalewie musztardowej 2005.08.16 [11:59]
    3kg ogórków
    1 litr wody
    1 szklanka octu
    1 szklanka cukru
    3 niepełne łyżki soli
    5 łyżek musztardy
    Przyprawy:
    ziele angielskie
    gorczyca
    pieprz
    liść laurowy
    czosnek
    chrzan
    koperek
    marchewka Sposób wykonania pechowiec.gif górki umyć, pokroić na "ósemki", na plasterki, lub zostawić w całości. Włożyć do słoików. Następnie do słoików włożyć przyprawy.

    Przygotować zalewę: wodę, ocet, cukier, sól i musztardę wymieszać.

    Zalewą zalać ogórki i zapasteryzować.

    Smacznego.
    SA PRZEPYSZNE.
  • Ogórki w zalewie musztardowej 2005.08.16 [12:00]
    To mialo byc usmiech.gif
  • ulyana1 2005.08.18 [09:03]
    Hej wszystkim. Dostałam wczoraj nowy przepis na cukinię konserwowa i podziele się nim z wami. Jest to sprawdzony przepis, więc zachęcam...usmiech.gif

    Włożyć do słoika:
    liść laurowy
    koper
    2 ząbki czosnku
    kawałek ostrej papryki
    ziele angielskie
    pieprz
    Zalewa:
    1 litr wody
    3/4 szklanki octu 10%
    6 płaskich łyżeczek cukru
    3 płaskie łyżeczki soli

    Cukinię umyć, pokroić w paski (w skórce) i włożyć do słoika wraz z podanymi składnikami. Zalać gorącą, przyrządzoną w odpowiedniej proporcji zalewą i do piwnicy...

  • Lecce 2005.08.18 [18:08]
    Ulyano myślę,że tę cukinię jednak należałoby zapasteryzować tak jak ogórki konserwowe bo w przeciwnym razie surowa cukinia może w słojach sfermentować.Dobre przepisy podają babeczki na strwww.przepisy.tmsast.com
  • ulyana1 2005.08.18 [18:46]
    Dzięki ci Lecce za fajna stronę... Znalazłam tu dużo przepisów wartych na uwagę... POZDRAWIAM CIĘ usmiech.gif
  • turkus21 2005.08.18 [18:59]
    Witam!
    Super że powstał taki topic.Ja lubie robic przetwory,najwięcej robię ogórków,bo mam wysyp na działceusmiech.gif Podaje super przepis na ogórki curry wg mojej przyszłej teściowejusmiech.gif
    Łatwo zrobić,roboty tyle nie ma,a smak-pycha!!!oto przepis:

    OGÓRKI CURRY
    4kg ogórków
    6 cebul
    3 filiżanki cukru
    2 filiżanki octu
    1 torebka przyprawy \"CURRY\"
    2 łyżki soli

    Umyte ogórki pokroić na cienkie plasterki (można to zrobic w maszynce,która kroi,ale tak nożem sa mniej zmacerowane).Cebule tak samo pokroić.Wymieszać to z octem,cukrem i curry.Najważniejsze by ODSTAWIĆ to na 3 godziny!Potem jeszcze raz przemieszać łyżką i kłaść do słoiczków.Gotować 15-20 minut.

    Podobno mozna też zrobić to z chilli,ale to tylko dla tych o mocnych kubkach smakowychusmiech.gif

    'Jeśli ktokolwiek wie cokolwiek o czymkolwiek,to tylko Sowa Przemądrzała albo nie nazywam się kubuś Puchatek."
  • ulyana1 2005.08.21 [11:32]
    Witam wszystkich miłośników robienia przetworów na zimę!!! Wczoraj przypadkowo trafił mi do rąk nowy przepis na sałatke z cukinii...Co o nim sądzicie??? A może ktoś robił tę sałatkę??

    3 kg cukinii, 1 kg cebuli, 7-8 marchewek, łyżka soli.
    Zalewa: półtorej szklanki octu 10-proc., 6 szklanek wody, 3/4 szklanki cukru.

    Cukinię obrać i zetrzeć na tarce lub pokroić w niewielkie słupki, cebulę pokroić w piórka. Każde warzywo włożyć do osobnego naczynia, posolić. Po dwóch godzinach odcisnąć, przełożyć do jednego naczynia, dodać marchew startą na grube wiórki, dobrze wymieszać. Zalać warzywa wrzącą zalewą. Gotować 10 min. Gorące przełożyć do wyparzonych słoików, zamknąć. Pasteryzować 10-15 min.

  • tulipanna 2005.08.21 [12:12]
    Witam, dobry temat, dobry pomysł,
    proponuję coś badzo prostego.Świeży koperek zimą.
    Kilka, lub więcej w zależności od potrzeb pęczków zielonego koperku myję, osuszam, kroję drobniutko i ubijam w małych słoiczkach, zakręcam i wkładam do zamrażarki. Potem tylko skrobię łyżeczką do zupy, na ziemniaki. w ten sposób mam pachnący koperek przez całą zimę i nie tylko.

  • ulyana1 2005.08.22 [07:37]
    Cześć tulipanna...Bardzo fajny pomysł z tym koperkiem. Ale powiedz mi czy ty przechowujesz ten koperek a słoiczkach w zamrażarce?????
  • alka321 2005.08.22 [19:05]
    z tym koperkiem to ja robię tak samo, tylko w pudełkach np. po margarynie
  • ulyana1 2005.08.22 [19:36]
    Witam wszystkich miłośniczek przetworów oczko.gif
    Mam taką prośbę: może ktoś robi z was leczo na zimę????? Bardzo bym prosiła o ten przepis.....POZDRAWIAM WSZYSTKICH.....
  • eMi_nEw 2005.08.22 [19:45]
    8 szt pomidorów
    4 szt papryk
    400 g pieczarek
    1 szt kabaczek lub cukinii
    3 szt cebul
    3 ząbków czosnku
    sól
    pieprz
    olej

    pomidorki sparzyć, pokroić i wrzucić do gara na malutki ogień co by się rozgotowały, dodać do nich pokrojony drobno czosnek, pieprz i sól, ), pieczarki umyć i pokroić w plasterki lub zetrzeć na tarce, cebulkę pokroić w kostkę na oliwkę wrzucić cebulkę aby się zeszkliła, potem dodać pieczarki, no i doprawić(solą, pieprzem, kminkiem ...). No i niech się dusi na takim dość małym ogniu z papryczek wydłubać tę niejadalną część i pokroić je nie tak drobno(bo skórka się potem zwija..) jak już warzywka, co się duszą na patelni trochę zmiękną(po ok 15-20 min.) dodać papryczkę i niech się podusi z resztą tak jeszcze z 15 min (ja dodaję kurkumy to wszystko ma strasznie fajny kolor..) - kabaczka i cukinie obrać, usunąć pestki i pokroić w sporą kostkę(mniej więcej o boku 2cm )
    - gdzieś osobno na patelni albo w garnku dać troszkę oliwy, cebulkę no i jak się zeszkli dodać kabaczka i dynię i niech się duszą z 10 min.(no tak orientacyjnie. Po prostu, żeby się nie rozpaprały tylko były dość miękkie..)
    - warzywka z patelni jak już będą w miarę miękkie wrzucić do duszących się pomidorów, kabaczka i dynię też wrzucić i podusić jeszcze trochę (tak z 15min)
    --jak się robi do słoików to wlać leczo do słoiczków(zostawiając troszkę wolnego miejsca) i pasteryzować 30-40 min.

  • Lecce 2005.08.22 [19:52]
    Szukam sobie po stronkach przepisów ale kilku moich nie znalazłam nigdzie .Jeśli ktoś ma ochotę może spróbować,są świetne i robię je od wielu lat. Np.ketchup; 2,5 kg pomidorów,0,5 kg cebuli,14 dag cukru,1,5 łyżki soli,0,5 szklanki octu,łyżeczka papryki,2ząbki czosnku,szczypta pieprzu,5 ziaren ziela ang. 5 gozdzików,3liście laurowe.Pomidory pokroić igotować 1godz.Osobno poddusić pokrojoną cebulę z przetartym pomidorem i można dodać tego soku z gotujących się pomidorów.Pomidory i cebulę zmiksować mikserem z końcówką do rozdrabniania i przetrzeć przez sito,połaczyć,dodać wszystkie składniki i gotować aż zrobi się gęsty.Jeszcze raz przetrzeć przez sito.Wlać w słoiczki gotować z 0,5 godz. Ogórki z wegetą :4kg ogórków,1szklanka octu,0,5szkl cukru,0,5szkl oleju,4 łyżki wegety,4 cebule. Ogórki obrać ze skórki,pokroić w słupki a cebulę w plastry.Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 24 godz. Kilka razy przemieszać.Potem w słoje i gotować 7 min.
  • eMi_nEw 2005.08.22 [20:00]
    To był oczywiscie przepis na leczousmiech.gif

  • Lecce 2005.08.22 [20:12]
    jeszcze taka sałatka ogórkowa jak mizeria zimowa:3kg ogórków,niepełna szkl cukru,3/4 szkl octu,garść zielonej pietruszki i kopru,0,5kg cebuli,liść laurowy,gorczyca,garść soli. Ogórki obrać i pokroić w plastry tak samo cebulę.Zielonkę posiekać.Wszystko wymieszać i odstawić na 12 godz.Wkładać w słoje i gotować 7 min.Oczywiście wszystkie sałatki zalewamy tym sokiem co pozostanie na misie.Zimą tę sałatkę odsączam z zalewy i dodaję majonez lub kwaśną śmietanę.Smacznego.
  • Lecce 2005.08.22 [20:47]
    Czy filiżanka to tyle co szklanka.
  • ulyana1 2005.08.22 [21:36]
    Dzięki ci Lecce za fajna sałatkę z ogórasów usmiech.gif Napewno zrobię na zimę... usmiech.gif
  • ulyana1 2005.08.22 [21:37]
    A jeszcze mam takie pytanie... Ile tej gorczycy tak mniej - więcej????

Odpowiedz na ten temat