Odpowiedz na ten temat

PRZETWORY NA ZIMĘ!!!!!!!!!

  • leczo 2006.09.13 [14:05]

  • PAOLA_x 2006.09.15 [09:33]
    robiąc leczo do słoików należy dodac cukinię pomidory i papryke. wszystko udusi i nałoży do słoików i zapasteryzowac. dpoiero przed podaniem dołożyc zeszkloną na patelni cebulę i kiełbase, poniewaz te składniki w słoikach mogą popsuc całą potrawę
  • ewik42 2006.09.16 [20:40]
    Dzisiaj zrobiłam sosik słodko kwaśny w sloikach wyszedł super napewno bede robiła teraz co roku przymierzam sie do zrobienia papryki z miodem jak zrobie to napisze jak wyszla .Dzieki za wspaniałe przepisy

  • gazela777 2006.09.18 [15:35]
    usmiech.gif
    chciałabym zapytac,czy ktos zna moze przepis na grzybki marynowane w occie?(podgrzybki)
    nie czytałam całego topiku ale jesli ktos by znał to moze mi podac?usmiech.gif

    TYLKO W GÓRĘ
  • gazela777 2006.09.18 [15:46]
    potrzebuje jaknajszybciej przepis bo mi sie grzybki zepsująsmutas.gif

    TYLKO W GÓRĘ
  • PRZEPIS NA LECZO 2006.09.18 [17:39]
    - 3kg. pomidorów,
    - 1kg.papryki,
    -1kg. pieczarek,
    - 2 puszki kukurydzy.
    Pomidory sparzyć w misce, obedrzećusmiech.gif ze skóry, pokroić w małe cząstki usuwając miejsce przy szypułce. I do gara z nimi !(gar na gazie hehe). Do tego obsmażamy pieczarki w plasterki lub cząstki (jak wolisz) z solą i pieprzem -dodać do pomidorów. Później papryczkę w paski podsmażyć i dorzucić. Do tego odcedzoną kukurydzę. Doprawiam odrobiną ziół prowansalskich, tymianku, papryki słodkiej. Można wrzucić kostkę wołową ale uważać żeby nie przesolić. Wszystko w słoiki i gotuję 5min. od wrzenia, ustawiam odwrócone dnem do zaciągnęcia.
    Osobiście nie dodaję cebuli żeby się nie psuło, dopiero na świeżo smażę cebulkę, kiełbaskę, do tego wrzucam słoik lecza i gotowe.
    Jest PYSZNE.
  • henia48 2006.09.19 [11:57]
    LECZO NA ZIMĘ
    - 2 kg pomidorów (sparzyć we wrzątku,przelaćzimną wodą,zciągnąć skórkę.wyciąć białe twarde środki),
    - 2 kg czerwonej papryki ( pokroić w paseczki),
    - 1-2 kg marchewki ( obrać ze skórki i pokroić w kostkę),
    - 1 kg cebuli ( obrać z łupin i pokroić w krążki),
    - 1 kg ogórków gruntowych (obrać ze skórki i pokroić i plastry)
    - po 2 kostki margaryny i smalcu)
    Wszystkie składniki dusić osobno w rondlach.Gdy będą miękkie wymieszac w dużym garnku,doprawić do smaku solą, pieprzem, magii,jarzynką.Zagotować.Wkładać gorące do słoików.Pasteryzować 10-15 minut.
    Zimą: Usmażyć kiełbasę z cebulą,dołożyć leczo ze słoika,(jak ktoś lubi można dołożyć jajko)Połączyć,podgrzać.Jest super i szybko.
    Smacznego!!!
  • przepis na grzybki 2006.09.20 [10:27]
    Na każde grzyby dobry!!!!!
    1 szkl. wody
    1/3 szkl. octu
    pół łyżki soli
    1 łyżka cukru
    pieprz ziarnisty, liście laurowe, czosnek( wszystko to wg. uznania nie za duzo nie za mało)
    Grzyby obgotować 30 min, ocedzić i przelać zimną wodą.
    Włożyć grzyby do przygotowanej zalewy i gotować jescze 25min, kłaść gorące do słoikow i już nie pasteryzować.
  • przepis na grzybki 2006.09.20 [10:29]
    ktoś może zna przepis na marynowaną papryke czerwoną?

  • -agripa- 2006.09.21 [18:22]
    PAPRYKA KONSERWOWA

    ZALEWA
    1 litr wody
    0,5 szkl.cukru
    0,5 szkl. octu
    1 łyżka soli
    wszystko zagotowac
    Do kazdego sloiczka wrzucamy 2,3 liście laurowe i 4 ziela angielskie oraz wlewamy łyżke oleju.Pokrojona na ćwiarki papryczke wkladamy do sloiczków,zalewamy zalewa i pasteryzujemy 0,5h.
  • magda28w 2006.09.24 [10:43]
    Sałatka paprykowa
    -1 kg papryki czerwonej
    -1 kg papryki żółtej
    - 1 kg papryki zielonej
    - 6 żąbków czosnku
    -2 szkl octu 10%
    - 6 szkl wody
    -3 lyżki soli
    -3 łyzki cukru
    -1/2 szkl oleju słonecznikowego
    -4 liście laurowe
    -5 ziaren pieprzu
    Paprykę umyć, obrać gniazda nasienne, pokroić np. w kostkę( lub według uznania), cebule pokroić w półplasterki , ząbki czosnu pokroić w plasterki.Przygotować zalewę z wody, octu, oleju, cukru , soli , pieprzu i liści laurowch.Zagotować zalewe.Do słoików nakładać wymieszaną paprykę na przemian z pokrojonym czosnkiem i zalać wystudzona zalewą.pasteryzować 15-20 min.Ja wkładam do słoików 500 ml ale mogą też być po dżemie.Jak ostygna to zanoszę do piwnicy i po 2 tygoniach juz sałatka gotowa.POLECAM!!!
  • magda28w 2006.09.24 [10:50]
    -Winogron czarny w cukrze do ciast-
    Zerwać, obrać ze szypułek umyć i nakładać do słoików na przemian z cukrem.Ja każdą warstę winogron zasypuję 4 łyżkami cukru tak aby na górze tez był cukier.pastyeryzować 15-20 min.Odstawić aż przestygnie i gotowe.Pycha polecam
  • magda28w 2006.09.24 [11:03]
    Mizeria na zimę
    -10 kg ogórków
    -6 szt dużych cebul
    Zalewa:
    -szkl oleju
    -szkl octu
    -3 łyzki cukru
    -3łyżki soli
    -3 łyzki pieprzu mielonego
    Ogórki obieramy, kroimy na plasterki tak samo cebulkę.Wkładamy do dużej miski i mieszamy warzywa, potem wlewamy zalewę i mieszamy odstaiwjąc na 5-7 godziń, co jakis czas mieszając.Nie marwtcie sie na poczatku że za mało jest zalewy-warzywa puszczą sok.potem po upływie czasu wkładamy do słoików i pasteryzujemy do 15 min, nie dłużej bo warzywa straca kolor.Gotowe a zimą dodajemy tylko smietanke i mizeria palce lizać!usmiech.gif
  • axxk 2006.09.24 [11:26]
    do marika1
    dzieki za odpowiedz i przepis

    zrobilam sałatke z kapusta i wczoraj próbowałam - pyszna!!!

    polecam

  • ulyana1 2006.09.24 [17:22]
    1 kg pomidorów
    1 kg papryki /część papryki można zastąpić cukinią lub kabaczkiem/
    40 dag cebuli

    3,5 łyżki oleju słonecznikowego
    2 łyżki cukru
    sól,pieprz,papryka słodka wg.uznania

    pomidory spażyć,obrać ze skórki potem skroić w ćwiartki.Cebulę obrać i pokroić w krążki,paprykę wydrążyć z nasion i pokroić w paski.
    Wykonanie
    cebulę podsmażyć na oleju na złoty kolor potem dodać pomidory,paprykę i na końcu przyprawy-dusć ok.15-25 min.Po tym czsie przełożyć do słoików i pasteryzować ok.30 min.

    Gotowe leczo w zimie można użyć na szybki obiad- podsmażamy mięso i pieczarki lub kiełbasę i dodajemy gotowe leczo ze słoika podgrzewamy chwilę i obiad gotowy-smacznego.
    Można też użyć lecza jako sos do makaronu.
    Polecam bardzo smaczne !i wypróbowane
  • Eduś 2006.09.24 [17:27]
    sorry ulyana1 podałam zły adres e-mail - przepis na leczo
  • amita 2006.09.26 [19:52]
    Sałatka mariki swuperusmiech.gif

  • feliscocolor 2006.10.01 [17:54]
    pomóżcie jakimś pomysłem na przetwory zimowe z opieńki miodowej- znam tylko sposób na marynowanie,a chciałabym z raz zrobić tak, by zimą posłużyły do sosów grzybowych Jeśli czegoś nie pokręciłam , to kiedyś słyszałąm chyba o sposobie na słoiki ze smażonymi grzybami i przecierem pomidorowym, czy to może się udać?
  • feliscocolor 2006.10.01 [17:58]
    pomóżcie jakimś pomysłem na przetwory zimowe z opieńki miodowej- znam tylko sposób na marynowanie,a chciałabym z raz zrobić tak, by zimą posłużyły do sosów grzybowych Jeśli czegoś nie pokręciłam , to kiedyś słyszałąm chyba o sposobie na słoiki ze smażonymi grzybami i przecierem pomidorowym, czy to może się udać?
  • amita 2006.10.01 [20:48]
    Kilogram grzybów
    0,5 kg cebuli
    0,5 szkl.oleju
    0,5 szkl.octu
    2 szkl.wody przecier pomidorowy
    liść,ziele,sól,pieprz
    Cebulę zaszklić na oleju,opienki obgotować.
    Pasteryzować ok.15 minut.Są absolutnie przepyszneusmiech.gif

  • feliscocolor 2006.10.03 [10:34]
    amito, dzięki ale mnie trzeba jakpo kompletnej ignorantce- wszystko po kolei- ja na kuchni i kucharzeniu prawie się nie znam, więc taki skrót to chińszczyzna. co mam zrobic z tym przcierem i octem?, pozdrawiam

  • usterka 2006.10.10 [19:48]
    Marika, sałatka na którą podałaś przepis jest pyszna !

    dzisiaj otworzyłam jeden słoik i muszę szybko zanieść pozostałe
    do piwnicy, bo mi nic na zimę nie zostanie oczko.gif

    " To, co rodzi się martwe, długo nie może umrzeć "
  • fino 2006.10.12 [13:50]
    A moze u was dowiem sie czegos wiecej na temat winogron, chcialabym z nich cos zrobic tylko nie wiem co?
  • axxk 2006.10.13 [20:35]
    moja mama robiła sok winogrnowo jablkowy był pyszny@!!! aki delikatny

  • marika1 2006.10.16 [16:05]
    dziewczyny nie ma za co, chętnie z wami się podziele jeszcze innymi przepisami, chociaż teraz konczy się juz sezon na wszystkie warzywa i owoce usmiech.gif

  • fino 2006.10.16 [17:36]
    do axxk - sprubje ten sok winogronowo - jablkowy.
  • sansara2 2007.01.19 [01:40]
    czy mozna do was napisac z przepisami pysznych ciast?
  • wcześnie urodzona 2007.01.19 [08:08]
    Sansara2// co masz na myśli? Może to: http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3297014
  • saginata 2007.01.19 [09:14]
    Jest taki topik \"ciasta palce lizać..mniam\"-tam zapraszamyusmiech.gif

  • Mariilodz 2007.06.26 [20:00]
    Witam trafiłąm na te stronke przypadkiem i musze powiedziec ,że jest super nareszcie znalazłam przepis na sałatke z buraczków
    Pozdrawiam miłosniczka przetworów na zime

Odpowiedz na ten temat