Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chlebowe szaleństwo

Upiekłam taki świetny chleb że postanowiłam podzielić się przepisem

Polecane posty

Gość chlebowe szaleństwo

1,5 kubka mąki żytniej razowej , tej ciemnej prawie jak popiół (przeciętny kubek, taki który mieści ok 250 ml). 1 kubek mąki pszennej razowej 1 łyżeczka soli morskiej 1 łyżeczka brązowego cukru pól łyżeczki mielonego kminku ok 10g masła ciepła woda + drożdże (suche bądź świeze, ja miałam suche specjalne do pieczenia chleba 1 płaska łyżka). wyrobić ręcznie ciasto ok 10-15 minut, w razie potrzeby podsypując dłonie dodatkową mąką (mało!) luc po kilka kropli oleju na dłonie. uformować kulę, lekko posmarować ją olejem (użyłam rzepakowego), wlozyć do miski i przykryć czystą bawelnianą ściereczką, wyrastać w ciepłym miejscu (ale NIE na kaloryferze) godiznę. potem znowu wyrabiac kilka minut, przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem, przykryć ściereczką i wyrastac kolejną godiznę. piekarnik nagrzać do 240 stopni. po kwadransie pieczenia zmniejszyć temp do 225 stopni, po kolejnym kwadransie do 210. piec w sumie 45-50 minut.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
brzmi ciekawie ale na nic mi sie nie przyda, bo nie mam piekarnika ze zmniejszana temp

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
chleb na drożdżach to nie prawdziwy chleb, tylko buła 0 - w dodatku z masłem.... Przepraszam, że to piszę, bo studzę Twój entuzjazm. Pójdź o krok dalej i upiecz prawdziwy chleb - na zakwasie, wtedy poczujesz różnicę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
A jak robi się zakwas?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
polacy to sie odzywiaja jak wiesniacy rozumiem jeszcze za komuny jak sie jadlo co bylo ale po co nadal 333 www.youtube.com/watch?v=hKlbr5Ip8nY

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
:) ja swój zakwas dostałam i to polecam - jeśli zakwas jest "stary" - przepracowany , to jest bardziej stabilny, mocniejszy, mniej go trzeba i jest mniejsze ryzyko, że coś się nie uda. Jeśli nie masz skąd wziąć zakwasu, możesz sama go zrobić - potrzebna jest tylko mąka żytnia razowa , woda i czas - popatrz sobie w necie jest mnóstwo stron z przepisami na zakwas i chleby na zakwasie. Zobaczysz , które Ci odpowiadają. PS. Fajnie, że używasz razowej mąki, to podstawa przy domowy, chlebie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gośćewa
Ja wczoraj upieklam super chlebek na zakwasie. Przepis wzielam z bloga "skuteczna tv. Jest latwy do zrobienia i smakuje super. Ja zrobilam z 1kg maki razowej w tym byla 1 szkl maki zytniej 2000 do tego 1 szkl roznych ziaren , slonecznik, dynia itd. Cudowny. :] Chlebow na drozdzach w ogole juz nie pieke.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
maka zytnia polo markety jest po 2 zł i woda i z tego jest zakwas im gestrzy tym dłuzej bedzie sie robiło robi sie przez dni i co 24 godzin daje sie trochę mąki i wody i mi wychodzi tak z szklanka a potem ta szklankę mieszam z 2 kg maki żytniej zostawiam na noc i to rosnie rano wstaje i to mieszam z 2 kg maki zytniej i 4 kg maki przenej z biedronki 9 łyżeczek soli kostka drożdży bo na samych zakwasie chleb bedie troche płaski i mieszam tylko by połoczyly sie skladniki rosnie to 30 minut na blachy czekam terz 30 minut i do pieca chlebowego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
tY CHYBA SOBIE JAJA ROBISZ. albo chleb jest na zakwasie albo na drozdzach. Po uj dajesz zakwas jesli i tak drozdze dodajesz. Ja robie na samym zakwasie i chleb mi wyrasta.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×