Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość __zosia78

Gruczolak przysadki

Polecane posty

Gość Tora dawniej Siora
Witam ponownie, dziewczyny. Jestem ciągle na bromku, gruczolaka nie stwierdzono, prawdopodobnie to nerwy nabiły PRL do 270. Z bromkiem nie jest mi źle, tylko ostatnio coś brzuch mnie boli - ale może znowu te nerwy;/ ech. To szok ile dziewczyn walczy z prl (w swoim towarzystwie znalazłam kolejną osobę, która się leczyła, też podobno przez nerwy). Wiosna idzie , może wtedy będzie lepiej;)

Gość Bernadka
O tak WIOSNA!!!!! Jak ja uwielbiam wiosne :D:D

Gość Staniwal
Witam..! Dotyczy Dr hab. Wiesław Bonicki, neurochirurg z warszawskiego Szpitala Bielańskiego, - Kierownik Kliniki: doc. dr hab. med. Wiesław Bonicki - tel. 546-29-59, fax. 546-29-60 - Klinika Nowotworów Układu Nerwowego Pozdrawiam...

Gość BARDZO DZIEKUJE
STANIWAL :-)

Witam dziwczyny :) Właśnie załozyłam sobie konto na tym forum bo również mam hiperprolaktynemię. 2 lata temu wykryto rezonansem gruczolaka (5,5 mm), po pół roku leczenia bromergonem wchłonął się sam. teraz mam PRL w normie, ale wszystko zależy od mojego stanu psychocznego. Kiedyś w poniedziałek jechałam na badanie, w niedzielę nagle doszło do nieprzyjemnej kłótni między mamą mojego faceta, a mną (chciałam załagodzić, ale wyszło jeszcze gorzej). Bardzo to przeżyłam. Pojechałam na badanie - wynik - KOSZMAR!!! 3 289 jednostek prl. Zapisałam się na jogę, łykałam bromergon i po 2 tygodniach powtórzyłam badanie - i była w eleganckiej normie 350 jednostek. Mam prośbę: czy któraś z was potrafi mi wytłumaczyć przelicznik jednostek, bo Wy piszenie coś o 24 mikro coś tam, a ja dostaję wyniki z ilością np. 760 jednostek, gdzie norma jest od 110 do 550 jednostek. Pozdrawiam serdecznie, Maria :D

Gość do myszkam 79
wiem ze sa równiez inne normy do 25 ng ale nie znam przelicznika . słyszałas moze ze mikrogruczolaki moga odrastac? dowiedziałam sie o tym niedawno i tak mi sie dziwnie zrobiło czyli trzeba byc czujnym i co jakis czas rezonansem i badaniami prl kontrolowac

Gość moze o to chodzi
PRLAKTYNA _NORMY 3-15 ng/ml - wynik idealny 15-20 ng/ml - wynik dobry (leczenie tylko w wąsko wybranych przypadkach) 20-25 ng/ml - łagodna hiperprolaktynemia > 25 ng/ml - hiperprolaktynemia Przelicznik: 1 ng/ml = 20 mIU/l

Gość jkl
normy mogą być w różnych jednostkach i zazwyczaj podaje je labolatorium. Przeliczając stężenia hormonu ze stężeń wagowych na jednostki należy zastosować przelicznik : PRL ng/ml x 20 = PRL mlU/l

Gość do TEASE
i mialas czy moze masz gruczolaka przy takim poziomie PRL?

Przelicznik: 1 ng/ml = 20 mIU/l Tak, wlaśnie o to mi chodzilo. Jeśli ja mialam wyniki 3850zl, to podzielić to przez te 20 mlU/l daje 192,5... o rany, wiedzialam, że moje wyniki byly porażające, wystarczylo spojrzeć na minę lekarza :) Grunt, że teraz mam ormę :D - póki co... ciekawe jak dlugo :|

Gość joannaa32
dziewczyny jakie mialyscie samopoczucie zanim dowiedzialyscie sie o wysokim prl?ja miesiaczki mam regularnie jak w zegarku 1 dzien plamienia potem 2 dni sie leje a potem 3 dni znowu plamienie ,zawsze mialam okresy 5 dniowe teraz juz 6 ale niewiem czy to akurat od tego.czy tez zle sie czulyscie?zawroty glowy,mroczki ,mdlosci,oslabienie,wrazenie ze za chwile sie zemdleje,oslabienie miesni,objawy ciazowe po owulacji,bolace piersi,wydzielina z piersi w kolorze nie bialym ale takim jakby przezroczystyo-mlecznym cos jak siara,bule w dole brzucha po owulacji az do okresu,oj jest tego sporo!Ja niemam jeszcze badan prl bo bylam dopiero na pierwszym pobraniu w 9 dc potem mam drugie pobranie w 16dc i 3 pobranie w 23 dc i nawet niewiem czy beda robic z obciazeniam czarna magia !!opiszcie swojw samopoczucie zanim sie dowiedzialyscie o swojej chorobi bo w internecie nic na ten temat niemoge znalesc jakie sa objawy wysokiego prl wszydzie pisze tylko o zaniku miesiaczek i mlekotoku nic o samopoczuciu.Help!!

Problem w tym, że ja nie mialam żadnych objawów :( objawy mialam dpiero podczas stosowania Bromergonu (senność i bóle głowy). Nie wiem jak z reszt a spraw bo bralam anty- i mialam wszystko uregulowane :(

Gość sitka
Witam wszystkich Maryhna napisz więcej jak do tego doszłaś co było powodem Tora u mnie jest podobnie a jak tak bynajmniej kojarzę zaczeło sie od silnej nerwicy myszkam79 to zależy jakimi wsppólczynnikami robia wyniki na każdym jest podana norma i najlepiej jest zawsze robić w tym samym laboratorium.Myśle ze nerwy miją ogromne znaczenie. joanna u mnie nie było praktycznie żadnych objawów tylko nerwy i to że nie mogłam schudnąć mimo że stosowałam różnego rodzaju diety nic nie pomagało.

Gość Maryhna
jak doszłam do guza w telegraficznym skrócie... miałam tyle mleka w piersiach jak mało która matka, nie byłam ani matką ani zaciążona, poszłam do lekarza,ginekolog zapytał ze ździwieniem czy oby na pewno nie rodziłam ostatnio , zrobił us piersi i wszystko było ok, poszłam do lekarza rodzinnego, zbadał prl, wyszło 225 ng... skierowano mnie do endokrynologa, ten robił badania prl, z obciażeniem i bez, powstała krzywa prl, po której endo. uznała że powodem wysokiej prl moga byc leki antydepr. ale na wszelki wpadek wysłała mnie na rentgen mej głowy ;) okazało sie że cos tam jest ... wiec posłała mnie na rezonans, po rezonansie okazało się, że mam guza, 3,5 mm , potem w standardzie bromek, wymioty, omdlenia, ból głowy, kłopoty z widzeniem, zasłabniecia i tak codziennie przez trzy miesiące... po tym jak zwymiotowałam i zasłabłam w tramwaju-szlag mnie trafił odstawiłam leki i pobiegłam na wizytę, zrobiłysmy badania, okazało sie że prolaktyna jest wzorcowa, moge mieć bejbika a kolejny rezonans w grudniu... wtedy zobaczymy czy będzie operacja czy nie.... pozdrawiam

Gość mimi 27
witam!moj problem to moja siostra!miala już dwie operacje pierwsza to trepanacja a druga przez nos. jeździ dwa razy w roku na kontrole niby jest wszystko ok!ale jej życie się radykalnie zmieniło!strasznie przytyła ,jest wybuchowa ja nie mam z nią kont.praktycznie wcale ponieważ traktuje mnie jak wroga!śpi całymi dniami!jestmilusia dla wszystkich tylko nie dla rodziców i dla mnie!my znosimy to wszystko tłumacząc chorobą!ale czy to faktycznie ma związek??bo czytam wasze wypowiedzi i wiem i czuję że jesteście normalnymi ludźmi i takimi samymi jak przed chorobą!!! siostra fakt jest na rencie ma całkowitą niezdol.do pracy, nie widzi na lewe oko!no i jej wygląd bardzo się zmienił!ma strasznie duże i grube palce, usta i uszy też są inne!czy Wy macie też takie skutki tej choroby?czy można coś z tym zrobić!???czy może musimy szukać pomocy u psychologa? pozdrawiam i będę wdzięczna za pomoc! co myślicie o tym?

Gość Mimi ale czy siostra
nie ma przypadkiem akromegali ? czyli gruczolaka produkajacego zbyt duza ilosc hormonu wzrostu ? z objawów na to wskazuje .. Wiekszosc zaburzen hormonalnych moze wpływac na psychike , zazywane leki powodujace skutki uboczne. A moze poprostu siostra ma zal, ze to własnie ja spotkała choroba a Was nie ..nie wiem mozna spróbowac z psychologiem

Gość mimi 27
racja to akromegalia! czy to duża różnica?czy akromegalia jest poważniejsza??ja nie wiem ręce mi opadły już dawno!o psychologu zagadałam z ciekawości bo nie jest to realne dlatego że każda rozmowa na ten temat kończy się awanturą!moja mama to jeden kłębek nerwów sama nie należy do zdrowych osób-ciśnieniowiec! chciałam jeszcze zapytać czy ktoś wie czy ta choroba jest dziedziczna czy to jakiś cholerny przypadek??czy np.chodzi parami bo gdzieś przeczytałam o dwóch siostrach, które chorują mają makrogruczolaka! pewnie masz rację, że moja siostra ma żal!niech się wyżywa na mnie, ale niech uszanuje rodziców, to co dla niej robią i jak cierpią razem z nią !nie wiem jak jej to wytłumaczyć? a nie mogę tego tak zostawić bo rodzice mają też już swoje lata no i kiedyś ich zabraknie i co wtedy???!!!!!!!ja sobie też czasem z tym nie radze!teraz się wyprowadziłam z domu i jest mi lżej bo nie jestem z nią na codzień, ale moja mama to z dnia na dzień coraz marniej wygląda!!!a moja siostra zachowuje się jak nieznośny dzieciak!można by o tym pisać i pisać!ja już nic nie wiem!!!niewiem co robić i co o tym myśleć!w tej chwili jest wszpitalu na Banacha w Warszawie na kontroli!modlimy się żeby wszystko było ok!i zastanawiam się czy tam nie mogą czegoś poradzić???prowadzi ją dr. Makowska może ktoś sie też u niej leczy??? oj straszny mętlik mam w głowie!tyle człowiek chciał by wiedzieć, ale czy to coś zmieni?ja się chyba poddałam i moja siostra też!

Gość do Mimi
Mimi podwyższony poziom PRL, ani mikro - czy makro - gruczolak nie są uwarunkowane genetycznie. Ja mam problemy z PRL a moja siostra nie, zresztą nikt w mojej rodzinie nie ma takich problemów. A że słyszałaś o dwóch siostrach, które chorują na makrogruczolaka to zdecydowanie czysty przypadek, a nie genetyka. A tak na marginesie, to może warto zasięgnąć porady jeszcze u jakiegoś innego endokrynologa... ? Na forum czytałam, że dziewczyny polecają doktora Zielińskiego, który przyjmuje w Warszawie w WIM; lub dr Wiesława Bonickiego ze Szpitala Bielańskiego. A czy na akomegalię przyjmuje się jakieś leki? - bromergon czy zupełnie coś innego? Pozdrawiam, jeszcze wszystko się ułoży z siostrą !!!!!

Gość Akromegalia
jest powazniejsza, daje przykre objawy ale zaniedbana prolaktynoma równiez .Zreszta jaka choroba jest przyjemna :-( zdrówka 🌻

Gość Akromegalia
Mimi moze jednak warto aby siostra poszła do psychologa , który moze ja wesprze w walce z choroba, trzeba spróbowac ,moze to jej pomoze wzmocnic sie psychicznie

Gość Tora dawniej Siora
Do myszkam79: ja miałam PRL 270 i lekarka omal ze stołka nie spadła (nie wspomnę, ze tak mnie to zdołowało, że siedziałam w samochodzie po badaniu godzinę i ryczałam;/ Do mimi: niestety ja też zawsze wyżywam się na siorze i rodzince;( straszne, ale najbliższym zawsze się dostaje , bo wiemy, że i tak nas kochają;) Pozdrawiam mocno!

Gość freeki
mam pytanko co oznaczaja takie wyniki gdy ... prl- podwyzszone ok 32 fsh- norma tsh- norma lh- norma czy to moze byc ciaza ??czy ktos wie czy to moz eoznaczac ciaze ?? czy to jakies gruczolak czy hiperprolaktyna boje sie prosze o pomoc

Gość freeki
a co do tego wyzej ... mam lekki mlekotok czy to moze byc ciaza??

Gość jaka ciąża
masz podwyższony poziom prolaktyny!!!

Gość potwierdzam

Gość potwierdzam
a to czy jest gruczolak moze wykluczyc rezonans , co prawda leczenie podobne ale lepiej go nie miec oczywiscie

Gość Do Lasek
Laski poczytajcoe sobie temat od poczatku i ten i o prolaktynie. Pewnie ze moze być ciąża-najpierw tzreba ją wykluczyć aby mówic o podwyższonej prolaktynie.PROLAKTYNA WZRASTA W CIĄŻY więc najpierw test.... Byłam u 2 lekarzy i każdy najpierw pytał czy robiłam test. Wszysto po kolei a nie od końca-stwierdzanie i wogle mylenie o gruczolakch proponuje pozostawić na koniec jako najgorszą opcje-po to sie stresowac.

Gość Lasko mlekotok
w pierwszych tyg. ciazy wystepuje ale rzadko . Wykluczyc nalzey nie tylko ciaze i nie tylko gruczolaka ale inne zaburzenia hormonalne

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się