Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gonnaaaaa

antybiotyki a pigulki antykoncepcyjne

Polecane posty

Gość gonnaaaaa

czy zazywajac antybiotyki, nalezy dodatkowo zabezpieczac sie, jesli biore pigulki, pytałam sie lekarza a on powiedział, ze nie musze, natomiast na ulotce przeczytałam, ze antybiotyki moga osłabiac działanie doustnych srodkow antykoncepcyjnych. wiele osob tez mi mowilo, ze lepiej sie zabezpieczyc. jak to jest?

Gość imbir
zabezpiecz sie w czasie brania antybiotyku i tydzien po.

Gość ja brałam przewlekle
antybiotyk-erytromycynę przez 4 miesiące i brałam tabletki i nie zaszłam w ciąże, a nie zabezpieczałam się dodatkowo

Gość m_
do autorki powyżej: widocznie erytromycyna nie weszła w interakcje. No świetnie radzisz dziewczynie, pogratulować!! Generalnie, antybiotyk oznacza: prezerwatywa przez cały czas brania + 7 dni po. Dobrze jest też z zaczęciem antybiotyku popczekać, aż upłyną 3 dni od ostatniego stosunku. Oczywiście, możesz się nie zabezpieczać, a potem ewentualnie pluć sobie w brodę. Na innym forum czytałam niedawno o babce, która zaszła właśnie przez antybiotyk.

Gość m_
Aha, nie każda ulotka od antybiotyku zawiera informację, że wchodzi on w reakcje z pigułkami. Ja tak miałam, na ulotce ani słowa, a po sprawdzeniu okazało się, że osłabia pigułki i to bardzo.