Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość alwa_24

Czy kogoś bolał brzuch po herbacie PU-ERH?

Polecane posty

Gość alwa_24

piję ją od miesiąca i zaobserwowałam że jednocześnie boli mnie brzuch tak jak przed miesiączką?czy kturaś z Was miała podobnie?czy to nie od herbaty?słyszalam że ta herbata ma jakis wpływ na cykl kobiety czy to prawda?

Gość atynka
herbatka ta zawiera pewne ziola ktore pobudzaja prace jelit czyli poprawia wydalanie wiec ten bol jest spowodowany tym wlasnie

Gość dobra rada
nie pij haerbatki podczas miesaczki a jezeli boli cie brzuch to zmniejsz ilosc wypijanej herbaty bo te bole to od jelit poprostu sie czyszcza i cie skreca to przy srodkach przeczyszczajacych i regolujacych moze tak byc i rob kilku dniowe przerwy w piciu hetbatek bo organizm sie szybko przyzwyczai i niebedzie na na reagował.

herbata nie zawiera żadnych ziół, jeśli chodzi o ścisłość :) jest produkowana z tego samego krzewu, co inne herbaty, a różni się tylko sposobem obróbki - jest wędzona. zmniejsza wchłanianie tłuszczu z pokarmu, poprawia trawienie.

ja po pu-erh to z kibelka wyjsc nie moglam, mialam niesamowita biegunke :( na poczatku myslalam ze to skutek jedzenia ale w wyniku wnikliwych obserwacji (a malo przyjemnych) zauwazylam ze to wlasnie herbatka to powoduje, skrecalo mnie w srodku, wszystko przewracalo sie i bol byl wrecz nie do wytrzymania, zrezygnowalam wiec z pu erh probowalam tez herbatki z senessem ale ta z kolei na mnie zupelnie nie dziala widac co organizm to inna reakcja, zreszta tak jak z dietami i lekami pozdrawiam

Z TYMI ZIOLAMI TO JAK ZWAL TAK ZWAL ale codzilo o to ze zawieraja cos w rodzaju senesu wlasnie co przeczyszcza..i to na pewno nie dla tego ze jest wedzona czy smazona:))

Gość ktoska
Czerwona herbata nie zawiera w sobie nic ponad czerwona herbate. "Herbata Pu-erh jest typowym produktem zyskuje swój zminiepowtarzalny smak i charakterystyczny aromat oraz lecznicze właściwości dzięki specjalnemu procesowi produkcji, stosowanemu blisko dwóch tysięcy lat. W odróżnieniu od innych herbat, które powinny być świeże, Pu-erh musi leżakować w odpowiednich warunkach, a jej proces produkcji nie może zostać skrócony. Jest to bardzo ważne, ponieważ w okresie dojrzewania liści powstają w nich charakterystyczne dla tej herbaty flawonoidy. Camelia sinensis – roślina, której liści używane są do produkcji herbat zawiera dużo różnych związków biologicznie czynnych, takich jak garbniki, alkaloidy, flawonoidy, aminokwasy, pierwiastki śladowe ( wapń, magnez, żelazo, cynk, mangan, miedź, selen ) oraz witaminę E. Herbatę Pu-erh odróżnia od innych herbat duża zwartość tych związków, a szczególnie flawonoidów, które nadają herbacie Pu-erh charakterystyczny smak i aromat ziemi. Związki flawonoidowe uszczelniają i wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, zapobiegają krwawieniom , a także są pomocne w leczeniu miażdżycy. Posiadają one właściwości moczopędne, poprawiające krążenie krwi w naczyniach wieńcowych, obniżają ciśnienie, rozkurczają mięśnie gładkie naczyń krwionośnych i przewodów żółciowych oraz wykazują właściwości antyagregacyjne ( zapobiegające „ zlepianiu się” płytek krwi ).Ponadto flawoidy wykazujące właściwości przeciwutleniające ( stabilizatory procesów utleniania, a także odtruwające – wiążą i kompleksują metale i toksyny. Zawarte w herbacie Pu–erh związki aktywują enzymy pokarmowe do wydzielania soków trawiennych oraz pobudzają perystaltykę jelit. Wszystkie te właściwości wpływają na metabolizm tłuszczowy, zmieniając ilość tłuszczu w tkance podskórnej. Osoby z dużą nadwagą, pijąc regularnie herbatę Pu-erh wilości od 3 do 5 filiżanek dziennie, mogą stracić w ciągu miesiąca nawet do 10 kg wagi bez stosowania specjalnej diety." A calosc artykulu pod adresem : http://www.omega.win.pl/cze.html

atynka, chyba Ci się pomyliło z herbatami typu Figura, one właśnie zawierają zioła przeczyszczające typu senes. herbata Pu-erh to po prostu czerwona herbata, nie zawiera żadnych ziół tylko samą herbatę i nie działa przeczyszczająco.

Gość inna justa
wszystkie herbaty są robione z tej samej rośliny tylko poddawane są innym procesom obróbki.zielona jest tylko suszona ,czerwona jest częściowo fermenowana a czarna całkowicie.

Gość karmela16
odpowiadam na pytanie :) Mnie nie bolał brzuch po herbacie Pu-erh, mam 16 lat i pije ją dlatego ze w mojej rodzinie prawie wszyscy mieli - sorry, mają. ;) podwyższony poziom trójglicerydów, cholesterolu i nie chce zeby mnie spotkalo to samo a jak wiadomo Pu-erh ma takie różne fajne wlasciwści i na pewno od Pu-erh brzuch nie rozboli dlatego ze dzieje sie cos zlego, ale oczywiscie po 2 miesiacach stosowania 2 tyg. przerwy, inaczej mozna przedawkowac i bedzie nieciekawie :(

justa - mialam z roznych firm, chyba z 5 roznych wlacznie z taka co to z cytrynka i taka z mieta i dalej to samo.. skutecznie sie zniechecilam :( wiem na bank ze byl w srod nich herbapol i taka mniejsze ladne pudeleczko sporo drozsza, kupowalam i lisciasta i w saszetkach :(

Gość yowita
piję tą herbatę od zimy i muszę powiedzieć że ona naprawdę działa odchudzająco bo przez te pół roku nie modyfikując wogóle diety schudłam 5kg.piłam jej bardzo dużo nawet po pare litrów dziennie i muszę przyznać że mnie brzuch bolał i nie raz to nawet bardzo(skręcało mnie).jeśli chodzi o rozwolnienie to nie miałam nigdy ale zawsze rano jak wstaję to po pierwszym łyku herbaty lecę na kibelek...

Gość i to jest
prawidlowe, bo pierwsza rzecza ktora nalezy rano zrobic to sie wyproznic:)

poduszeczka, cóż, to widocznie reakcja indywidualna, mi np. po tej herbacie (piję Bio-active) tak jakoś dziwnie na żołądku.

Mnie boli brzuch jak wypiję pu-erh po posiłku, wtedy nagle mnie skręca i musze leciec do kibelka :) Dlatego po prostu nie piję jej do posiłków i jest ok. Odkąd ją piję brzuszek mi sie zmniejszył, mojej mamie też. Ale nie wiem akurat czy to od tej herbaty. Prawdopodobnie dlatego że wcześniej piłam czarną z cukrem, teraz nie piję - nie wchłaniam tyle cukru to i schudłam troszkę. Za to wydaje mi się że lepiej u mnie z trawieniem, mniej wzdęć, brzuch mnie nie boli jak zjem coś ciężkostrawnego. I to by było na tyle.

Gość scrapii
wypiłam jakieś 6 kubków tej herbaty i od 3 dni boli mnie brzuch i mam biegunke. W zasadzie po raz pierwszy zaczełam pić tą herbatkę i to nawet nie w celach odchudzających się i chciałam sprawdzić z ciekawości czy to możliwe żeby tak się czuć po tej herbacie.? Wczoraj zaś dopadła mnie gorączka 39 stopni mama stwierdziła że to może być zapalenie wysrostka ja mówiłam jej że raczej nie możliwe brzuch zaczą mnie boleć właśnie po piciu herbaty czerwonej wiem jedno więcej do ust nie tkne tej herbatki :)

Gość gość
Ostatnio próbowałam Pijajcie zioła naturamarket.eu/yerba-mate

Gość gość
Niedawno spróbowałam tego Polecam ziółka superowe naturamarketeu/yerba-mate