Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zęby

krwawienie dziąseł, zapalenie dziąseł w ciąży

Polecane posty

Gość zęby

Od paru dni zauważyłam krwawienie podczas mycia zębów. Dzisiaj od rana mam takie kłucie zęba, dziąsło koło niego mnie pobolewa. Czy macie podobne problemy i jak sobie z nimi radzicie?

Witaj Ja miałam podobne problemy w czasie ciąży i moja dentystka poradziła zmienić szczoteczkę na miękką i na jedno mycie zębów dziennie zastosować pastę Meridol, do dostania w aptece, jest również płyn do płukania. Po myciu natomiast nie płukać zębów wodą tylko wypluć pianę i pozostawić resztki pasty na dziąsłach. Pomogło mi już po kilku myciach. Niestety nie jest najtańsza, ok. 15 zł za tubkę lub więcej, mąż mi kupował i nie jestem pewna;), ale bardzo wydajna, bo wystarczy niewielka jej ilość na jedno mycie. Teraz też ją cały czas używam i nie mam żadnych problemów, a wcześniej przy każdym myciu krwawiły mi dziąsła. Pozdrawiam

Gość zęby
do Kutyi a czy też bolały Cię dziąsła? Czy były napuchnięte, czy jakoś dziwnie wyglądały? Jeżeli bolały, to całe dziąsła, czy tylko przy jakimś zębie?

Hej Zęby :) Ja zawsze miałam tendencje do rozpulchniania się dziąseł, zwłaszcza przy kilku zębach w których są pląby poddziąsłowe, albo w przestrzeni stycznej z innym zębem, ale w czasie ciąży dotyczył ten problem w mniejszy lub większym stopniu prawie całej szczęki. Czasem w takiej sytuacji wytarczało \"roozoranie\" dziąsła z zastosowaniem nici dentystycznej. Wiem że brzmi to dziwnie, ale wtedy dochodziło do prawidłowego zarośnięcia dziąsła przy zębie i na jakiś czas był spokój. Ale ciąża wszystko zmieniła, niestety hormony buzujące wtedy w nas doprowadzją do rozpulchniania śluzówek, również dziąseł, no i zaczynają się problemy :(, ale jak pisałam po Meridolu wszystko przeszło. Pozdrawiam i życzę powodzenia do walki z zębami, a najlepiej przejdź się do swojego dentysty, sprawdź zęby i może doradzi Ci coś jeszcze innego. Ja dostałam wtedy próbkę tej pasty przekonałam się że pomaga, a jak się skończyła, to kupiłam całą tubę. Producentem jest ta sama firma która produkuje past Elmex, a one zawsze były i są dobrej jakości.

Gość DomiKa
witam ja mam to samo juz od ponad 2 miesiecy krwawia mi dziasla bola kiedy jem i taki tam bylam u dentysty i ginekologa z tym fantem i jednoglosnie stwierdzili ze to norma w trakcie ciezy ze takie rzeczy sie dzieja po prostu oslabienie zmezenie wiec glowa go gory chyba na smierc sie nie wykrwawimy:)))))))))))))))

Cześć DomiKa spróbuj tej pasty o której pisałam, jest naprawdę dobra i pomaga :D. A dla mnie było to denerwujące, jak za każdym razem plułam krwią, a i posmak pozostawał niezbyt miły:( Pozdrawiam

Gość DomiKa
Ja osobiscie polecam Aperisan gel fajny zle do masowania dziasel, elmex oczywiscie tez jest dobry ja tez plucze zeby dontoseptem chociaz w przypadku ciazy nie polecam bo na sam zapach robilo mi sie zle o o smaku nie wspominam

Gość anetal_82
witam, a czy możecie napisać kiedy pojawiła się ta wrażliwość dziąseł? Jestem 2 dni przed spodziewaną @ i strasznie bolą mnie dziąsła a w niektórych miejscach mam nawet ranki czego wcześniej nigdy nie miałam . Czy to nie za wczesne objawy ewentualnej @ ?

Gość anetal_82
ewentualnej ciąży a nie @ przepraszam ............:)

Gość marta praga
Działaj... To nie jest przypadkowe, wynik z czegoś konkretnego. Proponuję żebyś jak najszybciej zmieniałam szczoteczkę na miękką i dbała op systematyczne zmiany. Kolejna sprawa to pasta, spróbuj takiej na krwawienie dziąseł. Te podstawowe pasty, nawet markowe, raczej w niczym tutaj nie pomogą.

Gość owadomnie
To typowa dolegliwość ciążowa, wzrost hormonów powoduje zmiany śluzówek i stąd krwawienia. Jeśli to się zaniedba może rozwinąć się parodentoza tak jak ktoś napisał: zmienić szczoteczkę, kupić pastę na paradontozę, ewentualnie jakąś ziołową, płukać usta szałwią, rumiankiem ważne jest też brać suplementy z wapniem bo w czasie ciąży i potem podczas karmienia piersią wiele kobiet ma niedobory i potem stan uzębienia i kości się bardzo pogarsza kiedyś mówiło się jedna ciąża to jeden stracony ząb

Gość gość
Ja w ciazy uzywalam pasty i plynu do plukania Meridol poleconego przez dentyste. Naprawde pomogl. Kupic go mozna w aptece.

Gość gość
Też mam aktualnie ten problem :(

Gość gość
Też miałam ten problem w czasie ciązy. Przejdź się do dobrego stomatologa. Podczas ciąży wiele kobiet ma problem z uzębieniem dlatego w tym okresie trzeba bardzo dbać o zęby. Ja chodziłam do mojego stomatologa www.rojekdental.pl.

Gość gość
Też miałam taki problem w czasie ciąży. Ogólnie stan mojego uzębienia się pogorszył ale z tego co wiem tak się zdarza. Po ciąży zęby miałam leczone w gabinecie http://www.hercka.pl/ w Gliwicach i bardzo mi pomogli.

Gość gość
U mnie, w okresie ciąży była to częsta przypadłość. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest zapobiegawczo codziennie płukać usta ziołami - nie tylko w ciąży, z pewnością przyniesie to ulgę podrażnionym dziąsłom oraz je wzmocni. Polecam również zapoznać się z tym artykułem https://www.listerine.pl/cho.../co-to-jest-zapalenie-dziasel - są tam informacje na temat poszczególnych ziół i ogólnie diety przy chorych dziąsłach